Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Olasılık hakkında kafama birşey takıldı?

^^ShadowSong^^

Öne çıkan mesajlar

Zar atılınca 6da 1istediğimiz gelir mi filan diye sormucam korkmayın,
sorum daha genel,herşeyi olasılığa katabilirmiyiz?yada mantık,olasılıktan önce bir eleme noktasımıdır?

Yani,zarda 1yüzün gelmesi tamam bir olasılık sorunudur;ama geri kalan bazıları,olasılık hesabına girmeden,mantık evresinde elenmez mi?
Mesela benim bir insan yaratma olasılığım,tamam bu bir olasılıktır,yüzde 99.999999999 diye giden olumsuz bir olasılıktır,ama buun böyle düşünmek yanlış değil mi?Olasılık kısmına girmeden önce mantıken bir süzgeçe girmesi gerekmez mi bu yaratma düşüncemin?

2.bir örnek,önceden söylemişimdir,bir ara takıntım vardı truman showdamıyım diye,onuda düşünürken aklıma bu tarz mantık sorunu gelmişti,şöyle ki,truman showun bana olma olasılığı 7milyarda 1dir,evet yuzde 99,9lu olasılıklardan başka bir tanesi,ama yaratılış noktasındaki gibi,önce mantık süzgeçine sokmak gerekmez mi?hayatı yaşamak,lost vs. izlemek varken ben izlenirmiyim?bunun cevabı olasılıktan ziyade,mantıken hayır değilmidir?yada böyle birşeyi ada gibi daha az maliyetli biryerde yapmak varken istde filan yapmak,bu bir mantık sorunsalı değilmidir.

Mesela,depremler.İstanbulda 30 yılda 1, 7ve üstü deprem oluyor gibi bir istatistik var,bu bir olasılık hesabı,tamam.
Ama bugün deprem oldu 7 şiddetinde,2hafta sonra tekrar7 şiddettinde bir deprem beklenemez ki?Artçı olayından filan bahsetmiyorum,bir deprem oldu ve tümartçılarıyla bittikten sonra yapılan araştırmalarda orasının gücünü boşalttığı gözlemlendikten 1hafta sonra ayrı bir deprem olmasından bahsediyorum,bu olasılık hesabı çizelgesine gelmeden mantık evresinde elenmez mi?Yani herşeyi bir olasılık görmek ne derece doğru,bazı şeyler mantık noktasında elenmesi gerekmez mi?
Sosyal ağlarda paylaş

örneklerini tam olarak anlamadım ama cevap verecem yine. olasılıkta tam olarak herşey zar hesabı gibi değil. zar atarken, tek olasılık var; 1/6. çünkü attığın her zar, bir önceki zardan bağımsız. değişken bir tane.

senin truman show da olma olasılığın böyle değil ama. yani şöyle diyelim, tamamen rastgele seçim yapılsa, 1/7 milyar olur, ama değil. örneğin, bir erkeğin önüne on güzel kız koydunuz, 4 sarışın 3 esmer 3 kızıl. seç dediniz bunlardan biri senin. şimdi mantık olarak bu insanın sarışın seçme ihtimali 4/10, esmer 3/10, kızıl 3/10. fakat gerçekte böyle değil sonuçta. adam hangisini tercih ediyosa ona yönelir. bu açıdan olasılık yalnızca tüm değişkenler hesaba katıldığında doğru bir sonuç verir.
Sosyal ağlarda paylaş

Olasılık hesabı yapabilmen için birşey önce olabilirliği olması lazım. Senin insan yaratma olasılığın 9999999 bilmemkaç milyarda bir olamaz: Çünkü sen insan yaratamazsın. Yada Truman show hadisesi 7milyarda 1 değildir çünkü gerikalan 6 milyar 9999999 bilmemkaç milyon bin insan truman show durumunu gerçekleştirmek istemiyor. Yani hadise multifaktöriyel yada onun gibi birşey.
Sosyal ağlarda paylaş

Earenwen said:
düşük ihtimal diye bir şey yoktur. milyonda bir hastalıklar mesela başına geldi mi, 1 de 1 olur.
nolur konu geçen konudaki olasılık nedir,bir tabancada 5 kurşunda olsa 1 kurşunda olsa aynı olasılık matematiğine çevirmeyin,ilkokul eğitimim tam benim,lütfen sapmasın konu

Qui said:
Olasılık hesabı yapabilmen için birşey önce olabilirliği olması lazım. Senin insan yaratma olasılığın 9999999 bilmemkaç milyarda bir olamaz: Çünkü sen insan yaratamazsın. Yada Truman show hadisesi 7milyarda 1 değildir çünkü gerikalan 6 milyar 9999999 bilmemkaç milyon bin insan truman show durumunu gerçekleştirmek istemiyor. Yani hadise multifaktöriyel yada onun gibi birşey.
anladım,
arkadaşlarla sohbette hep şu klasik muhabbet geçiyorda;
bu şu olmaz olm diyorum,
nasıl olmaz diyor milyarda 1 de olsa olasılığı vardır.
Benimde dediğim dediğinizin bir değişik versiyonuydu,öncelikle konunun mantık çizelgesinde,olabiliritesi lazım sonrasında olasılık hesabına girmesi lazım.
Yaratmak olayındaki gibi mesela,adam bana trilyonda1 yaratma olasılığı filan diyicek utanmasa.

Kendi çapımda "olasılıksız olasılık" söylemini kullanırım mesela ben,yaratmak olayına şöyle olsa şu gücüm olsa diye diye bir şekilde olasılık seviyesine getirilebilinir,ama o şu olsa şöyle olsalar zaten olasılıksız/olabilirite dışını hazırlayan koşullar.

Bir de ek olarak birşey sorucam,ya bu olasılıklarda da limit 0a giderken ki 0a dönme muhabbeti gibi birşey sözkonusu değilmidir.Elisha Cuthberti seviyorum ben diyelim fdgdfgdg mesela kadın buraya film çekimine gelicek,sette benle karşılaşıcak,benden etkilenicek,kocasını boşucak benle evlenicek,hem ben amerikan vatandaşıda olcam kebap.Bunun olasılığı milyarda 1 filan diye mi değerlendirir?yoksa o olasılık 0'a doğru giden limitteki gibi kendiliğinden 0'a gider mi denir?yada üstte dediğim,olasılıksız olasılık konumuna -hani şunlar şöyle olsa bunlar böyle olsa- olasılıksızlıklarını ortadan kaldırmaya meyilli birşey midir?
Sosyal ağlarda paylaş

^^ShadowSong^^ said:
Earenwen said:
düşük ihtimal diye bir şey yoktur. milyonda bir hastalıklar mesela başına geldi mi, 1 de 1 olur.
nolur konu geçen konudaki olasılık nedir,bir tabancada 5 kurşunda olsa 1 kurşunda olsa aynı olasılık matematiğine çevirmeyin,ilkokul eğitimim tam benim,lütfen sapmasın konu

ha ben geçen konuyu bilmediğimden yazdım, kusura bakma.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Fizban doğru yorumlamış bence.

Depremden yola çıkalım;
1 sene içersinde 7 büyüklüğünde deprem olasılığı misâl 60% olsun.
7 büyüklüğünden bir deprem sonrası 1 yıl içinde ikinci bir 7'lik deprem olma olasılığı -kimsenin imkânsız diyeceğini sanmam- 0,001%.

O zaman İstanbul'da 1 yıl içinde 7'lik bir deprem olması ve ardından tekrar 1 yıl içinde 7'lik bir deprem olma olasılığı 60%x0,001%=0,0006% olur.

Bunlar mantık süzgecinden geçebilen olaylar için.

Benim -aletsiz ve yardımcı eleman kullanmadan- havada uçarken başıma göktaşı düşme olasılığı diye birşey olamaz. Neden? Çünkü benim uçma ihtimalim yok, imkânsız. Ama başıma göktaşı düşme olasılığı var. 0x0,00001% dersek = 0 olur.

Senin başında beyan ettiğin tez doğru. Bir şeyin olasılık olarak alınabilmesi için o şeyin veya gerekli olan koşullardan birinin imkânsız olmaması gereklidir. Buna da mantık karar verir. İmkân varsa eğer, bunun gerçekleşme olasılığı hesabına geçilir.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Olasılık teorileri genelde modellerden ibarettir. Yani, bişeyi vurma şansı 1/6 diyorsak o bütün paramtereleri bilmediğimiz ve istatistiksel olarak 1/6 şans gösterdiği içindir. Mesela, eğer ki sen bir zar atıldığında yeteri kadar paramtereyi önceden bilirsen zarın aslında ne gelebileceğini hesaplayabilirsin. Sorun burada, sen o kadar parametreyi bilemezsin hatta hesaplayamazsın çünkü sistem tamamen kaotik bir sistem.

O yüzden, paramtereleri bilinebilen sistemler fizik vs. altında incelenirken bilinemeyen şeylere olasılık, istatistik uygulanır ki en azından modellenebilsin, en azından bir tutarlılığı olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

olasılık konusu hala bilim cevreleri tarafından bi kalıba oturtulamamıs,tartısması devam eden bir konu

zar olayını ele alırsak;

sen zarı attıktan sonra zarın ust yuzeyine bir sayı gelicek ve zarın yuzeylerindeki sayılar 1-2-3-4-5-6

zarı atarken attıgın yuzeyin egimi/yüzey kalitesi,zara uygulayacagı mukavemet,hangi acıyla kac derece attıgın,zarın atıldıgı mekana uygulanan kütlesel cekim ivmesi bunların hepsi zarın ust yuzeyine gelicek sayı icin birer parametre olur

sunu dusun sokaktaki adama sorsan zarı attıgında 3 gelme olasılıgı 1/6 dır der,zarı dunyada attıgımızda 3 gelme olasılıgı 1/6 ise sence yukardaki tum parametrelerın farklı oldugu bir galakside ya da o kadar uzaga gitmeye gerek yok ayda atsak bu zarı,yine 1/6 olur mu ?
Sosyal ağlarda paylaş

MrMarvelous said:
Ee işte adamda rastgele diye varsaydığın şeylerin aslında rasgele olmadığını anlatmak için parayı tura atmayı öğrenmiş.

daha çok iki tarafı da tura olan hileli bir para edinmişe benziyor.

gerçi bazı teknikler var, yok değil. parayı sol elinin üstüne kapatacaksan, önce sağ avucunla havada kapıp, kapatmadan önce sinsi bir bakış atıp, ne tarafa yatıracağını bilebilirsin ama mesela bu tekniği ben yemem. şimdi sana anlattım, sen de yemeyebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

ya arkadaşlar, hala anlamamakta ısrar ediyosunuz. bakın, olasılık, istatistiksel veriye dayanır. SIRADAN BİR ZARI, alıp 6000000000000000000000000 kez atarsanız, 1000000000000000000000000 kez 1, 1000000000000000000000000 kez 2, ... gelir

fakat, siz zarı alıp bükerseniz, 3 yazan yüzünü 4 yaparsanız vs, zaten zarı değiştiriyorsunuz. dolayısıyla soru değişiyor. soru değişirse tabi ki sonuç verir.

yazı/tura atıldığında, normal koşullarda olasılık %50'dir. hocan eğer 'hehe bakın, böyle birşey yok aslında olasılık yalan' diyosa ya ortaokulda yeterince espri yapamamıştır bu konuda, ya da onun diplomasını falan kontrol ettirin ne biliyim.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
SIRADAN BİR ZARI, alıp 6000000000000000000000000 kez atarsanız, 1000000000000000000000000 kez 1, 1000000000000000000000000 kez 2, ... gelir

gelmez :S neye dayanıp bunu iddia edebiliyorsunuz ki?

o 6m atışta, 1m kere 1 gelme ihtimali kadar, 6m kere 1 gelme ihtimali de vardır...
Sosyal ağlarda paylaş

istatistiki veri nası hesaplanır biliyor musun ? n kez bir olay denenir, n sonsuza gider, ve sonuclara göre veri cıkarılır.

zarın doğası itibariyle, her atışta eşit şans vardır. yani, eğer sen n sonsuza giderken n tane zar atarsan, n/6 tane 1 gelir. evet, n kez 1 gelme ihtimali de vardır n zarda, ama bunun olasılığı (1/6)^n olur.

eşit değildir yani olasılıklar.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
istatistiki veri nası hesaplanır biliyor musun ? n kez bir olay denenir, n sonsuza gider, ve sonuclara göre veri cıkarılır.

zarın doğası itibariyle, her atışta eşit şans vardır. yani, eğer sen n sonsuza giderken n tane zar atarsan, n/6 tane 1 gelir. evet, n kez 1 gelme ihtimali de vardır n zarda, ama bunun olasılığı (1/6)^n olur.

eşit değildir yani olasılıklar.

bu teoriktir, pratikte elinize hiçbir şey vermez.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...