Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ema'nın mutfağı: zeytinyağlı barbunya


Emaleth

Öne çıkan mesajlar

bu hafta izindeyim, pazartesi sabahı erkenden kalkıp işe gitmeyince, dur bir barbunya pişireyim de kocacık yesin dedim, ehe telefon da el altındaydı, foto da çektim, oldu mu size mis gibi zeytinyağlı barbunya tutosu :))

efenim zeytinyağlı barbunya ailemizin en sevdiği zeytinyağlı olup, gerek tek başına, gerek pilavla, gerek meze olarak, gerekse de diğer yemeklere eşlik etme anlamında muhteşor bir yemektir. az buçuk müzikaldir kendisi ama dozunu kaçırmazsanız karnınız ağrımaz :) zaten ağrısa da olur, zira yemeklerin kraliçesidir, onun için değerdir, hastasıyızdır.

laf aramızda çok acayip barbunya yaparım, o bakımdan özellikle tavsiye ediyorum kendi tarifimi. kan çıkmazsa para yok.

malzemeler:




barbunya
(ben donmuş kullandım, eğer taze kullanacaksanız 1 kilo alın, ayıklanınca bir paket superfresh kadar kalır o da)
soğan
(bir tane orta boy)
havuç
(superfresh'in içindeki havuç bana az geliyor, ona ek bir orta boy ya da iki minik havuç kullanıyorum. eğer taze barbunyayla sıfırdan yapacaksanız 2 orta boy havuç iyidir)
sarmısak
(bir iri diş ya da 2 orta boy diş, aslen zevke göre)
domates rendesi
(tat marka domates rendesinin hastasıyım, çok lezzetli ve pratik, barbunya için bir minik bardak dolusu yeterli. tavsiye etmem ama "yok ben gerçek domates kullanıcam" diyorsanız 2-3 domates rendeleyin, rengini tutturmak için de salça ekleyin bir tatlı kaşığı kadar. bir de domates püreleri var bu uht ambalajlarda satılan, ondan yaklaşık bir paket yeterli olar)
su
(1-1.5 bardak kadar)
şeker
(fotoya almayı unutmuşum, sori. 3 tane kesme şeker ya da 2 silme çorba kaşığı kadar olacak)
zeytinyağı
(tencerenin dibini kapatacak kadar diyelim, göz kararı)
tuz - karabiber
(göz kararı)
bir de evde olmadığı için benim bu sefer kullanamadığım maydanoz ve biber konuları var, varsa kesin koyun, süfer olur.
(maydanoz 10-15 yaprak ince doğranmış olacak. biber de bir tane iri doğranmış içine atarsanız çok güzel olur)

yapılışı:

önce doğrama işlemlerini yapmak lazım.
"soğanı elimi kesmeden nasıl küçücük doğrarım?" diyenler için işte büyük hizmet.

soğan doğramak

soğanı boydan ikiye bölün. tahtanın üstüne yatırın. önce soldaki gibi dikine derin çizikler atın. sapına kadar kesmeyin, orası bağlantı elemanı olacak. dibi sağlam kalacak şekilde ince ince aşağı kadar kestikten sonra, sağdaki gibi ince dilimler yaptığınızda soğanlarınız bidicik olacak.



soğanı yukarıdaki şekilde minnacık yapın. sarmısağı da küçücük kesin.

doğranmış malzemeler





barbunyayı yapacağınız tencereye, dibini kapatacak kadar zeytinyağı koyun. bu doğradıklarınızı atın içine.

başlıyoruz




soğanı ve sarmısağı azıcık kavurun. hafif hafif pembeleşene kadar.

cııızzz bııızzzz




bunlar pembeleşince barbunya ve minik doğranmış havuçları da atın içine.
(eğer barbunyayı benim gibi donmuş kullanıyorsanız 2 dakika önce girsin içeri, buzları çözülünce ek havuçları da atarsınız.)

hop hop tencerenin içine



domates rendesini de ekleyin.

sana kırmızı çok yakışıyor




3 tane keşme şekeri, canınızın istediği kadar tuz ve biberi de ekleyin.

şekerci mi baban senin?




eğer maydanoz ve biber kullanıyorsanız bu noktada onlar da içeri girmeli.

sonra tenceredeki malzemenin üstünü kapatacak kadar su ekleyin.
yalnız dikkat: bu miktar su benim gibi düdüklü tencere kullanıyorsanız geçerli. eğer bildiğimiz tencrede pişirecekseniz bol bol su koyun, barbunya çok su çeker. hatta kettle'da eklemek üzere hazır sıcak su bulundurun. suyunu çektiği halde pişmemişse ekler ekler kaynatırsınız.

tamaaaaam




evet, hazırlaması tamam, sıra pişirmeye geldi.
1) eğer düdüklü kullanıyorsanız, malzemelerin üstünü kapatacak kadar su koyup bir kez karıştırıp düdüklüyü kapatın. düdük öttükten sonra 16-18 dakika pişirmek yeter (barbunya tazeyse 16, donmuşsa 18).
2) eğer normal tencere kullanıyorsanız pişme süresi bir saati kesin geçer, bir buçuk saate kadar yolu vardır. altını çok açmayın, ilk yarım saatten sonra 20 dakikada bir kontrol edip birkaç tur karıştırın. pişmediği halde suyu azalıyorsa kaynar su ekleyin. barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.

pişme bittikten sonra altını kapatıp tencerede bırakın, soğurken iyice yağına otursun, helmelensin. sonra bir servis kabına alın, iyice soğutun.

mis gibi barbunya


daha soğumadı bu, acele ettim foto için :P



beyaz pilavla çok yakışır, başlı başına öğün olur. ama yemek üstü zeytinyağlı olarak da yenebilir tabi. ben barbunyaya limon sıkmayı severim, tavsiye de ederim, ama size kalmış.

afiyet olsun, yarasın :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...