Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fenerbahçe'nin kanaryası ve Türkiye'nin ilk futbol yorumcusu

BiTcH_oFBaT

Öne çıkan mesajlar

Bilenler olabilir ama bilmeyenler kesin vardır. Cuma günü Ligradyo'da verkaç programı sunay akın'ında katıldığı bir bölümle oyuncak müzesinde yapıldı. Sunay Akın'da bir hikaye anlatmaya başladı:

said:
100 yıl önce bir derenin kenarında sabah karşı insanlar kanaryalarını alır o derenin (kuş dili deresi denirmiş o zamanlar) kenarına giderdi. güneş doğduğu an bir kurbağa seranatı başlarmış. En iyi kanaryada kurbağa sesini taklit eden kanaryaymış. İşte o derenin yanına yapılan stad ve orda kurulan takımında simgesi ya kanarya yada kurbağa olucaktı; kanarya oldu.

senelerce bilmezdim o kanarya ne alaka diye öğrenmiş oldum.

ps: fenerbahçeli değilim.

----------
edit: başlığı editledim.

Türkiye ilk maçını 26 ekim 1923 ilk maçına çıkmış Romanya'ya karşı. evet cumhuriyet kurulmadan 3 gün önce hemde. ve ilk futbol yorumcusuda o gün ordaymış. yazdıkları;

said:
11 (dediği rekleri hatırlamıyorum) çubuklu formalı ve 11 çubuklu formalı adam -evet saydım- çıktı. birde siyah formalı elinde top olan adam. tam orta noktaya koydu topu. 22 adam birbirini tekmeliyor sevmedim ben bu oyunu.

bu kişi nazım hikmet'miş.

ps: kelimesi kelimesine hatırlamıyorum ama yanlış bir kısım olmadığına eminim :)
Sosyal ağlarda paylaş

spompas said:
kartal, aslan ne acaba :)

Kartal'ın hikayesini şöyle okumuştum ne kadar doğru bilmiyorum. bilen varsa düzeltir hatamı zaten :)

Yılını hatırlamıyorum bir fenerbahçe maçında bjk 90 dakika tek kale oynamış. fenerbahçe tek pozisyonunda golü bulmuş ve maçı 1-0 kazanmış. Ama herkes beşiktaşın 90 dakkaki atak futbolunu konuşmuş ve kartallar gibi saldırdılar filan demişler. burdan geliyor diye biliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

fener maçı geyiği efsane

olay söylenene göre şöyle:

said:
Son iki sezonun şampiyonu Beşiktaş, 1940-1941 sezonuna gençleştirilmiş ve yenilenmiş kadrosuyla girer. Haftalar ilerledikçe puan farkını açan Beşiktaş, ligde liderliğini sürdürmektedir. Bitime 5 hafta kala rakip Süleymaniye’dir. 19 Ocak 1941 Pazar günü Semih Duransoylu’un hakemliğini yaptığı Şeref Stadı’ndaki maça Beşiktaş şu kadro ile çıkar: Faruk, Yavuz, İbrahim, Rıfat, Halil, Hüseyin, Şakir, Hakkı, Şükrü, Şeref, Eşref. O sezonun genelinde olduğu gibi, Beşiktaş yine başarılı bir oyun ortaya koyar. Maçın ikinci yarısının ortalarıdır. Beşiktaş takımı farklı önde olmasına rağmen rakip kaleye bitmek tükenmek bilmeyen hücumlar gerçekleştirmektedir. İşte o sıralarda Beşiktaş’ın akın yönü olan Şeref Stadı’nın Atatürk panosu bulunan tarafındaki tribününden bir ses yükselir: “Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar”... Şeref Stadı’nı dolduran binlerce taraftar ve maçı takip eden gazeteciler, çınlayan sesle donup kalmıştır. Son derece isabetli bir benzetmedir o anda yapılan. O sezon rakiplerini ezip geçen Beşiktaşlı futbolcuları “Kara Kartal”dan, oynadıkları futbolu “Kara Kartal gibi hücum etmek”ten başka bir şekilde tarif etmek mümkün değildir. Tribünlerden gelen sesin sahibi Mehmet Galin isimli bir balıkçıdır.
Voleci Şeref lakabıyla maruf Şeref Görkey’in voleyle attığı 3 gol ve kaptan Hakkı Yeten’nın, Şakir’in ve Şükrü’nün birer golüyle sahadan 6-0 galip ayrılırlar.
Bu maçın ardından, Beşiktaş’ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Galatasaray Lisesinde okuduğu yıllarda futbola başlayan Nihat Bekdik, kısa zamanda A takıma yükselir. Olağanüstü bir performans sergileyen Bekdik'e taraftar "Aslan Nihat" ismini takar. Galatasaray'da 18 yıl futbol oynayan Bedik, 8 yıl kaptanlığını da yaptığı Galatasaray'a lakabını sembol olarak bırakır

Ayrıca bildiğim kadarı ile ilk lakapda buradan çıkmış. O nedenle kuşlara karşı olmadığı kesindir herhalde ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Galatasaray said:
Bilirsiniz bir zamanlar her futbolcunun bir lakabı vardı. Bu gelenekte son örnekler Şeytan Rıdvan, Şifo Mehmet ve Kral Hakan oldu... Peki ya takımların lakapları nereden geliyor? Bir zamanlar Aslan Nihat vardı. Galatasaray Lisesi' nde okuduğu yıllarda futbola başlayan Nihat Bekdik, tam 18 sene boyunca sarı kırmızılı formayı taşırken taraftar ona "Aslan Nihat'' ismini takar. Futbolu noktalarken Nihat Bekdik Galatasaray'a lakabını da sembol olarak bırakır.

Fenerbahçe said:
Peki ya Sarı Kanarya? Fenerbahçe kalesini 308 maç koruyan Cihat Arman hep sarı renkli formasıyla sahaya çıkarmış. Gazeteciler bir süre sonra yaptığı güzel kurtarışlardan ötürü O'na "sarı kanarya Cihat" lakabını takmışlar. Taraftarlarda bunu benimseyip Fenerbahçe'ye uyarlamışlar.

Beşiktaş said:
Ve tabi ki Kara Kartal... Şeref Stadın'a çocukluğumda yetiştim. Bir zamanlar maçlarını bu stat da oynayan Beşiktaş, bir maçta farklı galip olmasına rağmen atak üstüne atak yapmaya devam etmiş. Bu heyecan dalgasında Atatürk panosunun bulunduğu kale arkasından "Haydi kara Kartallar haydi" diye bağıran biri varmış. Bu kişi balıkçı Mehmet Galin'miş. Ve basında ertesi gün 6-0 lık galibiyeti "Kara Kartal" lakabıyla pekiştirmiş...
Sosyal ağlarda paylaş

BiTcH_oFBaT said:
Bilenler olabilir ama bilmeyenler kesin vardır. Cuma günü Ligradyo'da verkaç programı sunay akın'ında katıldığı bir bölümle oyuncak müzesinde yapıldı. Sunay Akın'da bir hikaye anlatmaya başladı:

said:
100 yıl önce bir derenin kenarında sabah karşı insanlar kanaryalarını alır o derenin (kuş dili deresi denirmiş o zamanlar) kenarına giderdi. güneş doğduğu an bir kurbağa seranatı başlarmış. En iyi kanaryada kurbağa sesini taklit eden kanaryaymış. İşte o derenin yanına yapılan stad ve orda kurulan takımında simgesi ya kanarya yada kurbağa olucaktı; kanarya oldu.

senelerce bilmezdim o kanarya ne alaka diye öğrenmiş oldum.

ps: fenerbahçeli değilim.

----------
edit: başlığı editledim.

Türkiye ilk maçını 26 ekim 1923 ilk maçına çıkmış Romanya'ya karşı. evet cumhuriyet kurulmadan 3 gün önce hemde. ve ilk futbol yorumcusuda o gün ordaymış. yazdıkları;

said:
11 (dediği rekleri hatırlamıyorum) çubuklu formalı ve 11 çubuklu formalı adam -evet saydım- çıktı. birde siyah formalı elinde top olan adam. tam orta noktaya koydu topu. 22 adam birbirini tekmeliyor sevmedim ben bu oyunu.

bu kişi nazım hikmet'miş.

ps: kelimesi kelimesine hatırlamıyorum ama yanlış bir kısım olmadığına eminim :)

haha oldu :D

fenerbahceye neden kanarya denildiğini bir araştırın isterseniz. Fenerin sanırım 60 lı yıllarda bir türk kalecisi sürekli sarı renkte forma giyermiş açık sarı, türbinlerden de kanarya yakıştırması yapılmış onun için, sonra da fenerın lakabı kanarya kalmış.

bunu o kaleciden dinlemiştim. fenerin kalecisi yalan soyleyecek değil heralde :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...