Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Overclock sorunsalı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Maximus Formula + e6750 2.66 1333mhz + 2*1 kingston 800mhz + Stok fan

FSB frekansını: 415
Çarpanı: 8
Sıcaklık: 40C

dolayısıyla ramler 830mhzlik bir değere geliyor.
ram zamanlamalarını 5-5-5-15 yapıyorum

fakat voltaj değerlerini otomatik olarak bırakıyorum.

fakat çook uzun zaman sonra restart atıyor bilgisayar. :'(

FSB: 400
Çarpanı: 8

Ram zamanlamarı: 5-5-5-18 yaptığımda ise uzun süre bilgisayar başında kalmama rağmen restart atmadı.

Sıcaklık: 38C

Sorun ne olabilir? Ramler mi?

ps: Bu değerlerin stabil olup olmadığını test edebileceğim bir program vs var mıdır?
Mesaj tarihi:
Çok az da değil yaptığın overclock. CPU voltajını da, Ram voltajını da elle girmen tavsiye ediliyor bu durumlarda.

Bellek voltajını elle gir. Test etmek için Memtest86+ indir ve CD'ye yaz. Bu CD ile boot edip 2 tur boyunca test et. Bellek miktarına göre 1-2 saat arası sürmesi lazım. Sorun çıkarsa voltajı arttır yada overclock düşür ve sorun çıkmayana kadar tekrar dene. İki tur boyunca sorun çıkmadığını gördüğün zaman uzun süreli bir test daha yapmanı tavsiye ederim. Güvenli bir test için 8 saat civarında olması iyi olur.

CPU benchmark için CoreTemp ile sıcaklık gözlersin, Prime95 ile de testini yapabilirsin. Voltaj ve test süreleri için yine aynı şey geçerli.
Mesaj tarihi:
3dmark fln la yapilan testlerde testin basinda oturup goruntunun artifact verip vermedigini kontrol etmekten baska care yok.

Hani muazzam bi stabilite problemi olacak falan ancak oyle anlasilir.

Orthos blended mem ve cpu test yaparsan en stabil gozuken sistemin dahi cortladigini gorursun.

problem ramlerinde gozukuyor ztn, soyle birsey deneyebilirsin.
anakartin ram timinglerini secmesine izin verirsin, voltajida kendi secer.(2.1v otomatik timing icin fazla bile, burda abartmaya gerek yok, mobo abartirsa tokatlamali)

sonra bu sekliyle vaktim var dersen mirage in memtest ini yaparsin, yok pek emin degilim bu sekliyle dersen orthos bi problem varsa 15 dakkada cortlatir ztn.

Problem yoksa ilk once cas i dusurerek denersin. dogru cas i buldugun zaman digerlerini de yavas yavas kucultursun.

senin ramlerin 2x415 de muhtemelen cas6 yi gormek isteyecektir. cas5 icin calismak gerek, islemciyle 1:1 calisabilecegini zannetmiyorum ben acikcasi.

Birde ne voltajdan bahsetmissin nede reel sicakliklardan. 415fsb ile 40 dereceye inanmadim ben.

coretemp bu isin bir numarasidir. diger donanim sicakliklarinin loglarini tutmak icinde CPUID hardwaremonitor kullan.
Mesaj tarihi:
%0 Load

%100 Load

Yüksüz hali 40 zaten stok fanla bu hızdan sonra 40ta kalmıyor. Sistemim FSB:415 * 8, Ram: 997mhz 5-5-5-15 2.02v) şeklince reset attı yine uzun bir aradan sonra. Yardım plsss
Mesaj tarihi:
Prime95'te ikinci thread çakmış.

Edit: Tam göremiyorum gerçi. Ama bende o kırmızı sembol bir sorun olduğunda çıkıyordu.

CPU overclock'undan ve voltajından kaynaklanıyor genelde. Sıcaklık izin veriyorsa CPU voltajını arttırman lazım. Yada FSB frekansını düşür biraz.

Ayrıca Prime95'te menüde bir yerlerde 'hataları göster' gibi bir şey olması lazım. Onu açarsan beklenmedik işlem hatalarını da gösterir.
Mesaj tarihi:
Communication Thread kısmı hata veren anladığım kadarıyla sonuçları gönderiyor alıyor vs. pek mühim değil sanırsam o.

Son olarak şöle bişi yaptım:
FSB: 425
Ratio: 8
Vcore: 1.4v

Dram :1021mhz
Dram Volt:2.04

Timings: 5-5-5-16

FSB:DRAM = 5:6

uzun uzun dayanıo sonra reset atıyor delirecem yaw gerçi bu son yaptığım daha resetlemedi ama bekliyorum bakalım.

ayrıca prime95'e yaptıklarımın hiç birisi dayanamıyor 40 dk sonra falan reset attılar şu ana kadar şimdi bide bunu deneyelim bakalım
Mesaj tarihi:
Bi onceki mesajimda yazmistim yine yaziyorum, bu sistem ramden gidiyor.
fsb 420 de fiksleyip ramleri maks 840 falan calistirilir,

error alinmazsa yavas yavas yuklenilir ki, error alinmamasindan kastim orthos ile en az 3 saat dayanmasi.

garanti olsun diye 7 saat orthos a dayanan ultra stabil kabul edilir ztn.
Mesaj tarihi:
Bloodless said:
Şuan memtest'e bıraktım makinayı 1 kere testi bitirdi ama herhangi bir hata almadım. Ne kadar sürdürmem gerekiyor testi yalnız bir fikrim yok :(

İlk mesajımda yazmıştım.
Mesaj tarihi:
Testi bitirdi 1 kere 15 dk içinde falan sonra tekrar başladı pass: 1 şeklinde devam ediyor. son yazdığım sistemdeki voltaj değerleri sizce iyi mi ? Ayrıca PSU'nun bu işteki önemi nedir?
Mesaj tarihi:
Memtest86 yaptım belleklerde şu hızda bir sorun algılanmadı.

Bu arada herkese teşekkür etmek istiyorum sizde benim gibi çabalıyorsunuz yardımcı olmaya çalışıyorsunuz çok sağolun :)
Mesaj tarihi:
Sanırım Voltajlar düşük geliyordu

Vcore: 1.5 çektim
Dram: 2.16 çektim şimdilik devam ediyor orthos

yalnız NB voltajını vs hala otomatik kullanmaktayım bununda elle yapilandırılması gerekir mi ?

Ayrıca sıcaklık CoreTempde 74 göstermekte iyiye işaret değil sanki :)
Mesaj tarihi:
North bridge e daha once bulasmadiysan bulasmamaya devam et. e6750 voltaj acisindan dayanikli bi islemci ama 1.5 benim cikmayacagim degerlerden biri. ozellikle senin yaptigin gibi stok fanla.

v1.5 ile vdrop kac aliyorsun? cpuz kac okuyor onu? 1.4 civari ise dokunmaya gerek yok ztn. ama daha da artirmak hos olmaz.

74 derece cok abarti degil ama islemcinin o sicakliklarda cok kalmasini istemezsin. madem bu kadar cok yuklenmeye devam ediceksn guzelinden bi cpu heatsink i bakmaya basla derim.
Mesaj tarihi:

Şöyle bir SS koyayım herşey açık bi şekilde.

Ayrıca buradaki NB vs SB sıcaklıkları normal mi yani 65'e kadar yolu var die biliyorum ama emin de deilim ?

Ayrıca bu testi 7 saat yaparsam bi sorun yaratır mı?

• Yeni Oluştur...