Utterable Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Merhabalar, su aralar ozellikle artan orman yanginlari hektarlarca ormanimizi kule cevirmekte. asagida yanginin sebepleri, yangin gordugunuzde napmaniz gerektigiyle ilgili notlar var. lutfen okuduktan sonra cevrenizdeki herkesi bu konuda bilinclendirin. ormanlarimiz yok oluyor. Yangının Başlıca Nedenleri: * Yanan soba kapağının açık bırakılması, * Sigaranın söndürülmeden atılması, * Gaz lambası veya mumun yanık bırakılması, * Çıplak elektrik tellerinin birbirine değmesi, * Orman ve korularda yakılan ateşin iyice söndürülmeden bırakılması, * Kibrit ve ateşle oynanması, * Yanıcı, patlayıcı maddelerin bulundukları yerde sigara içilmesi, * Yanan kibritin yere atılması… gibi nedenlerdir. Dikkatsizlik yüzünden küçücük bir kıvılcımın başlattığı yangın bir mahalleyi yakar, kül eder. Orada yaşayanların ölmesi, yaralanması, evsiz kalması sonucunu doğurur. Ormanda çıkan yangın kısa sürede büyük orman alanlarını yok eder. Geriye verimsiz ve çorak topraklar kalır. İşyerlerinde, fabrikalarda, atölyelerde çıkan yangınlar binaların, makinelerin, tezgahların, fabrika depolarında bulunan malların yok olmasına ve çalışanların işsiz kalmasına neden olur. Yangına karşı işyerleri, evler, eşyalar, ürünler sigorta ettirilmelidir. Bu durumda yangından zarar görenlerin zararları sigorta şirketlerince ödenir. Yangınların çoğu dikkatsizlik sonucunda çıkmaktadır. Ormanları yangınlara karşı korumak için öncelikle şunlara dikkat edilmesi gerekir (Vikipedi) 1. Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalı, cam güneş ışığını çimenlere yansıtıyor cam aynı yerde durduğu için ısıda aynı yerde duracak ısınacak ısınacak ve ateş olacak.Ateş büyüyecek ve yangını oluşturacak. 2. Mangal küllerini soğutmadan dökmemeliyiz çünkü çimenler sıcak olabilir mangal külüde sıcak olabilir ve yangını oluşturabilir. 3. Sigara izmariti yanık olarak atılmamalı,çünkü sigara izmariti çimenleri yakar ve yangın oluşur. 4. Bir yangın gördüğümüz zaman 177 yangın ihbar hattına bildirmeliyiz. 5. Yangın çıkmaması için herkesi uyarmalıyız. 6. Halka orman yangınları ile ilgili bilgi verilmelidir. Örneğin broşür dağıtılmalı, seminerler (okul gibi yerlerde) verilmelidir. 7. Kolay yanmayan ağaçlar dikilmelidir. Çınar söğüt akasya gibi. Eylem / Öneri: # Bir orman yangını veya ormanı tehdit eden anız yangını görüldüğünde hemen en yakındaki Orman Toplu Koruma Merkezi, Orman İşletme Şefliği veya Orman İşletme Müdürlüğü'ne haber verin. Yangının bulunduğu yerin tam ve net bir şekilde tarif edilmesi yangın söndürme ekiplerinin alana ulaşmasında gereksiz zaman kaybını önleyecektir. # Yangının çok önemli boyutlarda ve yerel olanaklarla söndürülemeyecek durumda olması halinde Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Dairesi Başkanlığını bilgilendirin. # 177 no'lu hatta yangın ihbarında bulunun. # Köylerde muhtarlıklara, ilçelerde kaymakamlıklara, illerde valiliklere ve güvenlik kuvvetlerine (jandarma) de haber verin. # Yangının büyüklüğüne göre, radyo, TV gibi iletişim araçlarını kullanarak görevlilerin bir an önce alana ulaşmasını sağlayın. # Muhtarlıklar ve yerel sivil toplum örgütleri aracılığı ile sivil ekipler kurmak suretiyle yangın söndürme çalışmalarına katılabilirsiniz. Ancak, çalışmaların mümkün olduğunca düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesi ve karışıklıklara meydan verilmemesi için söndürme çalışmalarını yönlendiren Orman Mühendisinin talimatlarına uygun hareket etmeye özen gösterin. Kaynak; http://yesilatlas.kesfetmekicinbak.com/orman/00048/ http://tr.wikipedia.org/wiki/Orman_yang%C4%B1n%C4%B1
porsuk Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 her orman yangınında içim bi buruk oluyoki anlatamam elimden gelse maddi durumum musade etse her yere ağaç dikicem Türk insanın doğasında tabiatında yeşile karşı doğaya karşı bi sevgi saygı var fakat bu yangınlara karşı hiç bi politikamız yok var yada biz bilmiyoruz şuan bu konuda dayanışma ve seferberlik içinde olalım ne gerekiyorsa yapalım
Masticore Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Güzel bir başlık açmıssın. Bende şunu koymak istiyorum. 100 milyon meşe kampanyası sms yardımı Dikkat etmenin yanında yardımda etmemiz lazım.
Cthulhu Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 o smsler gelmiyor..en az on kere denemişimdir.
Masticore Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 CthuLhu said: o smsler gelmiyor..en az on kere denemişimdir. şuanda 5ytl karşılığı 3464'e mesaj atıcaktım boşamı gidiyor diyorsun ?
Utterable Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Su adresten bagis yapilabilir.
Drakkahn Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Ne yandı be kardeşim antalya... 8000 futbol sahası büyklüğünde diyordu dün televizyon. 4000 hektar orman yandı ya. Yazık günah be kardeşim. Nasıl bir dikkatsizliktir, nasıl bir şeydir.. İnsanın içi acıyor valla, yakınında biri ölmüş kadar acıyor. Benim acıdı yani...
Masticore Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Drakkahn said: Ne yandı be kardeşim antalya... 8000 futbol sahası büyklüğünde diyordu dün televizyon. 4000 hektar orman yandı ya. Yazık günah be kardeşim. Nasıl bir dikkatsizliktir, nasıl bir şeydir.. İnsanın içi acıyor valla, yakınında biri ölmüş kadar acıyor. Benim acıdı yani... bana göre dikkatsizlikten çok pkk yada mafyanın işi. Gerçekten içim cız ediyor. Bir ağacın yetişmesi kolay değil en 10 sene.... @utterable Banka hesabına yardım yapıcaksan temanın'da var anasitesinde http://www.tema.org.tr/ ben sms ile yardımdan bahsediyordum
mokoko Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 bu yangınlar bence dikkatsizlik falan deil kimse de "ay biri piknik yapmış yok yere izmarit atmış yok yerde cam bırakmışta yangın çıkmış" demesin. yalan bunlar. adamlar antalyada guneş batımınn en guzel izlencek yerlerindeki ormanları ozellikle yakıolar. neden? çünkü ormanlar yandıktan soora o araziler çok çok ucuz bi fiyata devletten alınabilio. bu adamlar bu arazileri alıolar ve oralara ew yada site yapıp satıp zengin oluolar.
Luriel Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 pkk ormanı yakıp napsın ya gözü olan yakıo genelde. ya da dikkatsizlikten tabi.
Utterable Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 up basligi herkes okusun. sadece bir sms yardimi ile bile pati bunyesinde ne kadar cok kisi mesaj atarsa o kadar iyi.
Cthulhu Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Masticore said: CthuLhu said: o smsler gelmiyor..en az on kere denemişimdir. şuanda 5ytl karşılığı 3464'e mesaj atıcaktım boşamı gidiyor diyorsun ? yok abi ben 100 milyon meşe kampanyası sms yardımı 'den basediyorum
shuTdoWnX Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2008 tatil köyü, otel yapmak için ormanlarımızı yakıyolar asıl terörist bunlardır!
Öne çıkan mesajlar