Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

elektronik ve haberleşme muhendisligi

dory

Öne çıkan mesajlar

ben cankaya unide matematik bilgisayar bölümünde okuyorum.
2 yildir, kontenjan acilmamasi gibi sacma sebeplerle gecis yapadim bilgisayar muhendisligine.
neden gecmek istiyosunuz derseniz, hem ailemin muh titleina takmiş olmasi hem de orda bilgisayarla ilgili daha fazla şey oğrenebilmek.

neyse, bunlari anlatmamin bi anlami yok, bu sene de kontenjan acilmamis.
gecemiyorum yani.

elektronik ve hbaerleşme bölümü 1 kişilik kontenjan acmis uni ici geciş, bolumle alakali ileri derecede bilgim yok, az cok derslerinden haberdarim ama ne iş yaparlar neyle ugrasirlar, mat bilg kalmak benim icin daha mi iyi olur bilmiyorum.

sonucta 3. sinifim ve bu bölümle oyle cok fazla ortak dersimiz yok, hatta 1. sinif haric hiç yok. kendi bölümümde iyiyim, kfam derslere basiyor, zorlanmıyorum.

kafam cok karisik
bölümde okuyanlarin bana bilgi verebilir mi
Sosyal ağlarda paylaş

elektronik dedikleri harbici elektronik mi acaba diye bi araştır bence. Böyle bilgisayar elektronik gibi şeylerin yanında telekomünikasyon, iletişim, veya sistemleri gibi bir ek görürsen çok da elektronik veya bilgisayar olmayabilir o bölüm. benim izlenimim öyle en azından, verdikleri derslere çap programına falan bakmak lazım
Sosyal ağlarda paylaş

türkiyede sistem nasıl bilmiyorum hangi dersleri gösterirler falan,cokda farklı olmayacagını dusunerekten yazıyım birşeyler.

matematikle aran iyiyse , fourier analizleri ve olasilikla ozellikle aran iyiyse >> haberlesme, sinyaller sistemler,dijital sistemlerde analizler falan bilimum bu tarz derste rahat edersin, ama bir yandan elektronik devreler, elektronik makinalar tarzi dersler var onlar için elektrik temel bilgiler ve fizik tarzi derslerde iyi olman lazım.

Bir de mikroişlemciler tarzında dersler var , bu tarz derslerde de genelde programlama ve logic devreler ile de aran iyi olmali ( VHDL hardware programlamasi )

Bunun dısında yariiletkenler , katı maddeler elektronigi ve bu tarz dersler var, bu dersler icinde fizikle quantum mekanigi ile, madde bilgisi ile aranın iyi olması gerekir.

kısacası her alanda iyi olmalısın rahat etmek istiyorsan.
Yoksa bir taraftan birinde cok zorluklar yasiyorsun.

Daha saysam bir kaç yön daha bile cikabilir , ucu cok acik bir bölüm.
Sosyal ağlarda paylaş

elektronik haberleşme geniş bir bölüm..verdikleri elektronik cidden elektronik mühendislerinin aldığı derecede..haberleşme olayına ise daha çok 3. sınıfta alan seçme muhabetinden sonra giriliyor.alan dediğim de yamulmuyorsam 7 farklı alanları var.(anten diye bile alan olması lazım).
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
ben elektrik elektronik müh bitirdim son sene de haberleşmeye kaydım. şöyle ki haberleşme daha çok data iletim vb konuları içerir. mesela fiber optik dersimiz var idi nasıl imal edildiğinden ne şekilde kullanıldığı ve veri akış teknolojisi vb herşeyi gördük. onun dışında mesela cisco sertifikaları almak istiyor isen cok güzel bir alt yapı hazırlar elektronik ve haberleşme üstüne de sertifikayı aldıgında kralsın zaten ki işe alımlarda ccna veya ccnp sertifikalı elektronik veya bilgisayar mühendisi arıyorlar çünkü ikiside ortak noktadalar network işinde.

ülkemizde bilgisayar mühendisliği derslerini istedigin kursa gidip alabilecek iken elektronik olayında o kadar da şanslı değilsin bu yüzden elektrik, elektrik elektronik, elektronik ve haberleşme mühendisliği bölümleri bilgisayar müh bölümüne göre daha avantajlı sayılabilir.

yapman gereken elektronik ve haberleşme bölümü 3. ve 4. sınıf derslerine bakmak ve işledikleri konulara göz gezdirmek. universitende o bölümlerin sitelerinde bulursun zaten içerikleri. eğer sana uygun ise ve geçme şansın var ise kaçırma elektronik ve haberleşme müh şuan en kral bölüm denebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Dyna'nın dediği gibi çoğunlukla veri iletimi metodlarıyla ilgilenilir. Bir veri karşı tarafa doğrudan gönderilemediği için sinyal ile gönderilmesi gerekir. Bu sinyaller Analog, Dijital olarak farklılıklar gösterir ve bazı iletim ve kontrol metodları vardır.

Bunun yanı sıra Kablolu, kablosuz iletişim ağları, Dijital sinyal işleme, komünikasyon sistemlerini simülasyonları gibi dersler alırsın.

Ek olarakta temel elektronik mühendisliği dersleri vardır. Devre Teorisi, Dijital Dizayn, Elektronik Devre Elemanları, Sistem Kontrol sayılabilir. Mikroişlemci dersi Assembly'e giriş tadında birazda uygulama içeren bir derstir. Karaşimşek'te gördüğümüz yürüyen ışıklardan falan yaparsınız çokta ileri gidilmez.

Piyasada ise GSM şirketleri veya ISP'lerde çalışma fırsatları bulunabilir.

Ben 2 aydır mezunum ve kısa vadede iş bulacak gibi görünmediğini söyleyebilirim. GSM şirketleri zaten çok fazla talep olduğundan çok nazlılar. Bunu bırak Turkcell Paf Takımı gibi şeyler çıkartmışlar. Yeni mezunları bünyelerine almadan önce Aralık ayında başvuru alıp ta bu aylara kadar çeşitli eğitimler verip stajlarda değerlendirip beeeeellki işe alıyorlar.

Elektronik Mühendisliği'nin çalışma alanı ise geniş. Türkiye'de hakkıyla Ar-Ge yapan pek şirket yok. Elektronik Mühendisi olarakta zaten önünüze koyulan bi televizyonu tamir edebilecek kapasitede olmazsınız televizyon burada fantastik bi örnek :) Daha basit devreleri bile sıfırdan tasarlamak mümkün değil.

Dyna'nın da bahsettiği gibi Bilgisayar alanında herşeyi kursta öğrenebilirsiniz. Hatta kendiniz dahi öğrenebilirsiniz fakat Elektronik bu şekilde öğrenilemez. Benim bu bölümü tercih etme sebebimde buydu. Bir diğer güzel yanı Elektronik çok değişken değil. Bilgisayar Mühendisi kendisini çok sık yenilemek durumunda kalabilirken Elektronik Mühendisi bilgilerini daha uzun vadeli kullanabilir.

İş sahası olarak GSM şirketleri cezbedici olsa da tahminim proje yönetimi veya satış gibi alanlarda çalışmak durumunda kalabilirsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

Hali hazırda çankaya elektronik ve haberleşme müh. okuyan 3-4 arkadaşım var. Memnun sayılırlar, bu sene çoğu satjını turkcell de falan yaptı yada yapıyor. Eğer iyi bir ortalamayla bitirip, biraz da çevren varsa telekom veya cep tel operatörlerinden ortalama bir iş bulabilrsin.
Sosyal ağlarda paylaş

türkiyede herhalde en iyi otomasyon alanında çalışırsın elektronikçi olarak, en temizi elektronikte otomasyon alanlarına kaymak ( servis -bakım olayları) , hazır yiyici sistemler üzerine kurulduğumuz için ülkece, bakım kurum servis gibi işler daha mantıklı.
Sosyal ağlarda paylaş

Hehehe, sanırım piyasadan biraz uzak kalmışsınız :)

Ar-ge sektöründe iş bulmak, hatta gerekirse chip design işinde bile iş bulmak Türkiyede gayet de mümkün. Türkiyede chip ürettiren firmalar var, tasarım burada üretim dışarıda. İşin ironik tarafı, firmalar da kalifiye adam arıyorlar. Esas sorun bizim elektronikçilerin genelde mezun olur olmaz hemen işe atlamaları; ar-ge ile uğraşan firmalar en az master'lı adam arıyorlar çoğu teknik mülakatlarla adam alıyorlar ve genelde coğu da küçük firma zaten yeni büyüyor sektör. Bu tip alanlarla ilgilenmek gibi birşeyin varsa olay farklı, ama arayana var.

Genelde de zaten firma iş ilanlarını bile görmeniz zor çünkü direk universiteden, hocalardan kapıyorlar.

Haberleşme kısmına gelince, aslında ağır DSP öğreneceğin için bundan her şartta yararlanabilirsin. İlla ki klasik bakış açısıyla bakıp da "haberleşme okudum ben o zaman GSM firmasına gideyim" diye düşünme, öğreneceğin şeylerin uygulaması bayagı geniş. Kendini geliştirmeye açık olursan herşey olabilirsin. Elektronik'in güzel yanı da budur, sana geniş bir formasyon sağlar istersen herşey olabilirsin. Zor olması da yine bu formasyon yüzündendir.

Amaç bilgisayarsa, hele ki yazılımsa o zaman gitme ama. Yazılım'a yönelebilirsin elektronik'ten kolayca ama piyasada o kadar fazla kaliteli yazılımcı var ki, sadece orayı düşünüyorsan biraz kendini harcamış olursun. Matematik'te kalıp computation theory, algorithm falan okuyarak daha yararlı olabilirsin. Elektronik&haberleşme bölümlerinde genelde o tip şeylere girmezler ve de piyasadaki herhangi programcıdan farkını da o bilgi oluşturduğundan, sonra açığı kapatıcam derken kasma.
Sosyal ağlarda paylaş

elektronik haberleşme okuyan birisi bana özelden veya burdan ders programı ders notları tarzı linkler varsa vermesi mümkün mü ?

türkiyede gösterilen derslerin neler olduğunu içeriğini falan merak ediyorum uzun zamandır.

Master programlarıda dahil eğer online olarak listelenmişse.

Sınavlarda ne tarz sorular çıkıyor mesela merak ettiğim noktalardan birkaçı.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...