Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dogudaki anlayis..

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
LathspeLL said:
IQ'su yukselen, belli knowledge'a sahip olan butun insanlar dinden uzaklasiyor, geri kalanlar hala ayni seylerle bogusuyor. Her aklini kullanan dunya'ya gercekten yarari dokunan insan dinden uzaklasmissa, yuce varlik bir hata yapmis, tam tersi olmaliydi.

yok değil öyle. Bugüne kadarki gözlemim ve birikimimle rahatça şunu söyleyebilirim:

eğitimsiz, cahil ya da IQ'su düşük kişiler genellikle dogmatik dindar (ya da dincidir)

azıcık eğitim görmüş, genellikle yeni lise mezunu öss dönemi ya da yeni üniversiteye adım atmış, bilme ve düşünmeye yeni başlamış yetersiz bünyeler genellikle olmasa da yüksek oranda ateizme meğillidir çünkü yetersiz başlangıcı onu yanıltır

eğitimine devam edip kendi alanında uzmanlaşmış ve "yaş buhranlarını" geride bırakıp yaşça ilerlemiş ve gerçek IQ seviyesine ulaşmış insanlar da genellikle Allah'ın (ya da kendi dininin yaratıcısının) varlığının ispatını görmüş ve dogmatik olmadan inanan insanlardır.

Tabii bunlar ülkemize özgü genellemeler. Büyük istisnalar tabii ki vardır. 2. ya da 1. kategoride dogmatik olmadan inanan olduğu gibi 3. kategoride de dogmatikler (2 kutupta da) olabilir.

Cennetin ya da cehennemin dünyada olduğunu iddia eden arkadaşa da herkes gibi sadece görsel açıdan morötesi ve kızılötesi arasında sıkışmış bi bünye olduğunu hatırlatırım. Hepimiz ve bilim bile bu kadar acizken sert kararlılıklar sakat ve yanıltıcı olur genelde.

Bilime yapılmış yetersiz girişler sizi yanıltmasın, basit bakmanızı haketmeyen kompleks bi dünyada yaşadığımızı hatırlatırım.
Mesaj tarihi:
Penthesilea said:
tamam da ben dogru soyluyorum

senin dediğin gibi de değil. :)

İfadeye göre anne oğula baba kıza girmiş değil. İfadede çift yumurta ikizi farklı genetikte bünyelerin birbiriyle eşleştiği yazılı. Ve bu da başlangıç olarak değerlendirildiğinde ensest bakış açısıyla bakılmayacak kadar mantıklı, bilime uygun ve o dönemin bilim seviyesiyle "yazılmayacak" olması sebebiyle kutsal bir ifade.

Binlerce yıl yaşamış ana babanın çocuklarına kardeş gözüyle bakılması mantıksız yani.
Mesaj tarihi:
-007- said:

eğitimine devam edip kendi alanında uzmanlaşmış ve "yaş buhranlarını" geride bırakıp yaşça ilerlemiş ve gerçek IQ seviyesine ulaşmış insanlar da genellikle Allah'ın (ya da kendi dininin yaratıcısının) varlığının ispatını görmüş ve dogmatik olmadan inanan insanlardır.

Vay be, "ispatini gorup" dine baglanmislar, inanir olmuslar. Nerde bunlar merak ediyorum.
Bilim irfan isleriyle ulasan insan din gibi safsatalara inanmaz. Sacmadir cunku din. "Bir yaratici olabilir, ama bunu bilemeyiz" derler.

Ispatmis, lol.
Mesaj tarihi:
İnsan eğitimle ve yaşla olgunlaşıp belli bir seviyeye gelince belli bir bakış açısı kazanır, belli konularda görüşleri oturur. Bu görüşlerin oturma sürecine ve bu kazanılan bakış açısına biz ispat diyoruz. Bunlar kitaplarda yazmaz insan kendisi zamanla kazanır (ya da kazanamaz) kolay değildir.

Alakasız örnek vermek gerekirse nasıl bir tıp profesörünün profesör havası varsa bu havası onun bilgileri öğrenmesi sonucu kazandığı bakış açıları ve birikimi sonucu oluşur. Bu her o eğitimden geçenin o havayı kazanacağı anlamına gelmez, kişisel yeterlilikle alakalıdır, aynı şekilde bu "profesör havasının" altında ispat niteliğinde somut bakış açıları aramak da saçmadır.

"Din saçma" lafı zaten efsane olmuş. Nokta gibi laf. :)

Din kelimesinin anlamını öğrenmeni tavsiye ediyorum.

edit: tdkdakini değil :)
Mesaj tarihi:
konu madem ısrarla dine geldi bu kadar, beni de aydınlatıver james bond.

dinlerin evrimini nasıl açıklıyorsun mesela? neden önce çok tanrılı dinleri görüyoruz tarihte. insansı tanrıları görüyoruz ilk başlarda. sonra tek ve güçlü tanrı fikri yayılıyor. ilk tek tanrı fikri eski yunanda çıkıyor hatta. sonra mısır.

sonra yahudilik: tanrı artık emir vermeye başlıyor.

sence de bi gelişme yok mu? sanki sosyal yapı gibi. acaba bunun nedeni dinin iki temel ihtiyacı gidermek için ilk çağdan beri kullanılması olamaz mı?

1) ilk önce yaradılışı ve evrenin yasalarını açıklama kaygısı. bunu en ilkel dinlerde de görüyoruz.

2) sosyal normlarla toplumu gütme ihtiyacı.

çok bi insan yapısı gibi gelmiyo mu sana da? tüm dinler için bahsediyorum.

yine de, mesela deist olmayı anlayabilirim. çözemeyip, bi yaratıcıya inanmak isteyebilir biri. hatta bi din bile seçebilir.

ama eşitlikten uzak, peygamberinin bi düzine eşi olduğu bu eşlerinden bir tanesinin 6 yaşında bi kız olup, 9 yaşında gerdeğe girdiğini bildiğin bir dini neden seçer ki insan?

ya da müslüman biri neden şeriatla yönetilmek istemez mesela? ben inansam kesin şeriat isterdim. madem allaha inanıyorum, onun bahşettiği hukuk nizamında yaşamaktan güzel ne olabilir?

beni bu iki arada bi derede kalma durumu bitirio.
Mesaj tarihi:
-007- said:
İnsan eğitimle ve yaşla olgunlaşıp belli bir seviyeye gelince belli bir bakış açısı kazanır, belli konularda görüşleri oturur. Bu görüşlerin oturma sürecine ve bu kazanılan bakış açısına biz ispat diyoruz. Bunlar kitaplarda yazmaz insan kendisi zamanla kazanır (ya da kazanamaz) kolay değildir.

Alakasız örnek vermek gerekirse nasıl bir tıp profesörünün profesör havası varsa bu havası onun bilgileri öğrenmesi sonucu kazandığı bakış açıları ve birikimi sonucu oluşur. Bu her o eğitimden geçenin o havayı kazanacağı anlamına gelmez, kişisel yeterlilikle alakalıdır, aynı şekilde bu "profesör havasının" altında ispat niteliğinde somut bakış açıları aramak da saçmadır.

"Din saçma" lafı zaten efsane olmuş. Nokta gibi laf. :)

Din kelimesinin anlamını öğrenmeni tavsiye ediyorum.

edit: tdkdakini değil :)

Sen neler sacmaliyorsun ya. Birde doktor olacaksin dimi sen? Neymis? Belli yasi gecince otomatikman ispatlaniyormus HAHA
Neymis? "Tip profesoru havasi" diye terim varmis, o hava kazaniliyormus.

Tamamen fail bir yazi, hatta tamamen failsin. Yok din kelimesini ogren gel demeler falan. Sen ogrensen diyorum? Din hangi kosullarda cikmis, hangi toplumlarda, hangi seviyede cikmis bir arastir gel hadi kocum.
Mesaj tarihi:
bao said:
konu madem ısrarla dine geldi bu kadar, beni de aydınlatıver james bond.

dinlerin evrimini nasıl açıklıyorsun mesela? neden önce çok tanrılı dinleri görüyoruz tarihte. insansı tanrıları görüyoruz ilk başlarda. sonra tek ve güçlü tanrı fikri yayılıyor. ilk tek tanrı fikri eski yunanda çıkıyor hatta. sonra mısır.

sonra yahudilik: tanrı artık emir vermeye başlıyor.

sence de bi gelişme yok mu? sanki sosyal yapı gibi. acaba bunun nedeni dinin iki temel ihtiyacı gidermek için ilk çağdan beri kullanılması olamaz mı?

1) ilk önce yaradılışı ve evrenin yasalarını açıklama kaygısı. bunu en ilkel dinlerde de görüyoruz.

2) sosyal normlarla toplumu gütme ihtiyacı.

çok bi insan yapısı gibi gelmiyo mu sana da? tüm dinler için bahsediyorum.

yine de, mesela deist olmayı anlayabilirim. çözemeyip, bi yaratıcıya inanmak isteyebilir biri. hatta bi din bile seçebilir.

ama eşitlikten uzak, peygamberinin bi düzine eşi olduğu bu eşlerinden bir tanesinin 6 yaşında bi kız olup, 9 yaşında gerdeğe girdiğini bildiğin bir dini neden seçer ki insan?

ya da müslüman biri neden şeriatla yönetilmek istemez mesela? ben inansam kesin şeriat isterdim. madem allaha inanıyorum, onun bahşettiği hukuk nizamında yaşamaktan güzel ne olabilir?

beni bu iki arada bi derede kalma durumu bitirio.

Şimdi yapmamız gereken "dinlere din olarak sosyolojik açıdan bakmak" mı yoksa İslam'a her açıdan bakmak mı?

Dinlere sosyolojik açıdan bakarsak tespitlerin doğru ancak bu tespitler İslam'ı geçersiz kılacak ispatlar olmaktan çok eksik bakış açılarını gösteriyor.

Eğer İslam'a her açıdan bakacaksak "din" olarak bakmak şuan yapabileceğimiz en son şey sanırım, ondan önce olayın bilimsel boyutu var, mesela tarih, coğrafya, tıp, biyoloji..vs aklıma ilk gelenler.

Ayrıca peygamberlerle ilgili düşüncelerine cevap olarak şunu verebilirim. Yaşam tarzları kendi dönemleri içerisinde değerlendirilmeli. Herkesi kendi dönemi ve kültüründe değerlendirmezsen her dönemde herkes için iğrenç değerlendirmeler bulunabilir.

Şeriatla ilgili ifaden de kesinlikle dinle alakalı değil, sonradan insanların tercihleri falan pek önemli değil yani, bence dini bağlamaz sosyolojik bir şey o ve evet şeriattan nefret ediyorum herkes gibi.
Mesaj tarihi:
LathspeLL said:

Sen neler sacmaliyorsun ya. Birde doktor olacaksin dimi sen? Neymis? Belli yasi gecince otomatikman ispatlaniyormus HAHA

Tamamen fail bir yazi, hatta tamamen failsin. Yok din kelimesini ogren gel demeler falan. Sen ogrensen diyorum? Din hangi kosullarda cikmis, hangi toplumlarda, hangi seviyede cikmis bir arastir gel hadi kocum.

Kişisele vurmak senin acizliğinden öteye geçmez kişisele vurup ortamı seviyesizleştirmeyelim istersen? :) benim için fark etmez o açıdan, tamamen senin tercihine bırakıyorum.

Orda dikkat edersen "alakasız örnek" ifadesi var o yazıdan anlaman cevaplandırman gereken en son şey olayın tıp boyutuydu :) O yazıdan anlaman gereken o değil. Demek istediğim basit bakamazsın inanç gibi meselelere altında somut olmayan birçok birikim düşünce vardır göremeyeceğin. Anlayabileceğine en yakını da "mesleki hava"ydı, ona da uzakmışsın :)

Din kelimesini öğren gel dememin sebebini de anlamamışsın, bilmiyorum fail misin nesin de, önce sana denenden çok denmek isteneni ve niyeti anla :)

Sana din kelimesinin anlamını öğren dediysek ezmek için değil, "din saçma" lafının anlamsızlığını anla diyeydi. Zira din kelimesi "yaşam tarzı" anlamına gelebiliyor ve bu açıdan "din saçma" ya da "dinler çıkmış" falan diyince komik duruyor ciddiyetten uzak yani :)

Seni ezmek için söylenen laf değil bunlar tartışmanın ciddiyetine uyum sağlaman içindi..
Mesaj tarihi:
LathspeLL said:

genelde pek fikirklerimiz uyuşmuo ama inceden fena çocuk değil diyodum senin için de, bu kişiliğe yönelik yorumların bitirio seni lathspell.

insanın medeni seviyesini belirleyen en temel ölçüt, karşıt görüşlere gösterebildiği saygıdır bence.

insaları tanımadan kişiliğine hakaret etmeler, "öğren de gel koçum" tipi bi jargon, hemen heyecanlanmalar, ilkokul tarzı atarlar fln..

bazen sana fazla mı kredi tanıyorum diyorum.

edit:alıntı yaptığım yazıdaki hakaretvari sözlerin bana yönelik olmadığının farkındayım. ama bu seni düşürdüğü küçük durumu değiştirmez.
Mesaj tarihi:
007,

inanan bi insanı covert etmek değil zaten amacım. inanmak kaldı ki güzel bişey. ben inanmıyorum ve insan inanarak büyüdüğü dini durduk yere de bırakmıyor bu nedenle ikimizin de birbirini değiştirmesi güç.

gene de biraz daha sorgulayıcı olmanı tavsiye ediyorum.

dipnot: o IQ üzerine bi tez atılmış karşılıklı, bana biraz ilkokul tezi gibi geldi ikisi de.

dipnot iki: bu arada müslümanlık tarihinde en üzücü bulduğum olay, mekkenin alındığı sırada putların kırılması ve bunun marifet gibi anlatılmasıdır. o putlarda birilerinin dinleriydi. ve bana baya da sevimli bi din gibi gelio. neden başkasının inancına hakaret etmek bu kadar keyif verio anlamak güç.

dipnotları alıntılayıp cevaplamaya, uzun uzadıya tartışmaya gerek yok, ölesine paylaşıverdim.
Mesaj tarihi:
Tabii ki ne kadar ispatçı ya da inatçı olsak da kendi adıma amaç kesinlikle kimsenin düşüncelerini değiştirmek ya da kendi düşüncemizi zorla empoze etmek değil. İsteyen kabul eder istemeyen etmez.

IQ geçen tespitim de dediğim gibi büyük bi genelleme, dediğim gibi o kategorilerde istisnalar çoktur ve kişinin büyüdüğü ortam çevresi falan da önemli olabiliyor bazen, sadece çeşitli sebeplerden ateist olur demiyorum yani.

Hangi düşüneyi kabul ederse etsin insan sorgulayıp edindiği sonuçlarla bağlanmalı düşüncesine. İbadetin de eminim bilinçli yapılanı daha geçerlidir..

ek olarak put olayında da kişisel düşüncem, o dinin felsefesinin geçersizliğinin ve tutarsızlığının ispatının bir şekli olması sebebiyle övünülüerek falan anlatılıyordur diye düşünüyorum. yoksa sadizmden olduğunu zannetmiyorum :)
Mesaj tarihi:
bao said:

dipnot iki: bu arada müslümanlık tarihinde en üzücü bulduğum olay, mekkenin alındığı sırada putların kırılması ve bunun marifet gibi anlatılmasıdır. o putlarda birilerinin dinleriydi. ve bana baya da sevimli bi din gibi gelio. neden başkasının inancına hakaret etmek bu kadar keyif verio anlamak güç.

Kabedeki putlar kırılmamıştı sanırım sadece. Ya da kırılmış mıydı ? pls enlighten me
Mesaj tarihi:
kabedeki putlar ilk olarak kırıldı. puta tapan münafıklara hadlerini bildirmek için. hatta hadis var, nerde bir put görürseniz, kırın diye.

bence gerenk yok, kırmayın.
Mesaj tarihi:
bao said:

genelde pek fikirklerimiz uyuşmuo ama inceden fena çocuk değil diyodum senin için de, bu kişiliğe yönelik yorumların bitirio seni lathspell.

insanın medeni seviyesini belirleyen en temel ölçüt, karşıt görüşlere gösterebildiği saygıdır bence.

insaları tanımadan kişiliğine hakaret etmeler, "öğren de gel koçum" tipi bi jargon, hemen heyecanlanmalar, ilkokul tarzı atarlar fln..

bazen sana fazla mı kredi tanıyorum diyorum.

edit:alıntı yaptığım yazıdaki hakaretvari sözlerin bana yönelik olmadığının farkındayım. ama bu seni düşürdüğü küçük durumu değiştirmez.

Karsit gorusler belli dereceye kadar saygiyi hak eder.
"yaslandikca, egitim aldikca, kanitlari gorup, allaha inanir" demek komediden baska bisey degil. Buna saygi duymam ben ozur dilerim.

Benim forumun bu kosesinde dustugum durumu zerre onemsemiyorum.
Duzgun yazilinca hicbirsey fark etmedigini ben 1-2 sene once anladim siyasi tartismalarda. Tek fark var, benim karsimda kiler benim bu halim gibiydi o zamanlar, ben ise duzgun yaziyordum. Simdi kendileri "duzgun yazarim, cok onemli hale gelir yazim" modundalar, ama ben direk BABA OLMADI VISVIS modundayim. Iyi desarj olunuyor boyle.
Mesaj tarihi:
Deşarj olmak istiyorsan, kavga da edebiliriz. Biz medenice, düzgün bir anlatım yoluyla anlaşmaya çalışıyoruz burda. Yaşadığın kötü deneyimler seni kötü yollara düşürmesin.

Yahu konu ne hale gelmiş. Bilime inanan biri bir dine inanamıyor demek? Dine inanan biri de evrim teorisine inanamayacak sanırsam? Biraz oturup düşünülürse hepsinin ortak noktası bulunabilir. Sadece sakin olalım arkadaşlar. Görüşlerimizi ölene kadar değil de çürütülene kadar savunalım. :)-D
  • Yeni Oluştur...