Delinquent Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Bence yararli bir tutorial olmus tebrik ederim Goktug kardesimizi. Java hakkinda pek bilgim yok da JavaScript sphere scripterlarina kolay gelecektir, zira cok benziyor ikisi.[signature][hline]'crimson legend'
Makaveli Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 bu arada icimde kalmasin, silo gormiyeli yardim melegi olmu$. lol.[signature][hline]- never too old to learn! Quaxis | Dmx
BlueIce Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Yaw yanlış biliyo olabilirim ama javada keyword inherits deilde extends olmayacakmıydı inheritance için... ? Hatta multiple inheritance da desteklemez java o yüzden interfaceleri ve implemente keywordunude eklememiz lazım ... Eyv bu yazı için gereksiz belki ama ...[signature][hline]
BlueIce Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 said: Ra_d, 14 February 2004 16:19 tarihinde demiş ki: abi koskoca programlama dillerine tutorial yazıyosunuz.kişisel fikrim yapmayın bence. Bu yazı bence tutorialden çok programlamacılığa özendirecek ufak bir çerez olmuş ... Birde kimse sölemesin koskoca programlama diline tutorial yazıyorsun filan diye bilgileri paylaşmak önemlidir ... Yazı hata varsa bunu aktarabilirsin eksik varsa ekleyebilirsin ancak insanların emek harcayarak yarattığı birşeye bu şekilde davranman çok gereksiz ...
BlueIce Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 said: nbl_silencer, 15 February 2004 01:17 tarihinde demiş ki: Bu yazının konusu ne ? C#, C++,Java Tutorial. Sen şimdi bu konunun üzerine said: Ra_d, 14 February 2004 16:19 tarihinde demiş ki: abi koskoca programlama dillerine tutorial yazıyosunuz.kişisel fikrim yapmayın bence. said: Ra_d, 14 February 2004 16:55 tarihinde demiş ki: unutmayalımki bilgisayar yazılımıda bir bilim dalı. dersen ben de bir yazılım dili tek başına bir bilim dalı değildir derim. Bizim konumuz nedir? Tekrarlıyorum C#,C++,Java. Yazdığımız şeyin konusu bu. Sen eğer tepki gösteriyorsan ve tepkini bu konuda gösteriyorsan benim bu konuda böyle düşündüğünü düşünmem kadar normal bir şey yoktur. Tutorial zaten kapsamı DAR bilgi demektir. Basic bilgileri gösterirler. Benim yazımda da basic olarak CLASS mantığı ve INHERITANCE anlatılmıştır. Buna bir itirazınızın olmasının sebebi nedir anlamıyorum. Bildiğim kadarı ile yazılım dili(Progamming language) sadece bir araçtır nasıl matematiğin fizik biliminin dili olduğu gibi ... Yazılımın mantığı ( ki buna algoritma diyorlar ) esas üretkenlik isteyen bölümdür ve computer science olarak telaffuz ettiğiniz ama benim bilgisayar bilimi demekte ısrar edeceğim kısıma giriyor sanırım . Örnek nöron ağları ile ilgili öğrenebilen bir program yazmak bir deney olabilir ancak ama bunun Algoritmasını kurmak başlıbaşına bir gelişme bir bilimdir ... Bunlar benim öğrendiklerim ve görüşlerim bu yolda daha çok yeni sayılırım bu yüzden ahkam kesmiyorum .Eksik veya yanlış söylediğim şeyler varsa kırıcı olmadan beni düzeltin lütfen . Saygılar...
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 İnsanlar nasıl mathematikte yeni buluşlar yapıyorlarsa, algorithma'da da yeni buluşlar olabilir. Ancak bir yazılım dilini zaten insanlar yapmıştır. Kendi yaptığınız bir şeyin üzerinde buluş yapamazsınız. Yani insanlık C#da yeni bir şey keşfetmeyecek sadece ekleyeceklerdir. Dolayısı ile bir PROGRAMLAMA DİLİ kendi başına bir bilimdalı olamaz. Burada anlatılanlar da programlama dilinin örneklemeleridir. C tarzındaki bir dilden, OOP ye geçiş için bir yardımcıdır.[signature][hline]Silencer
Ra_d Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 şimdi aslında tartışmayacaktım ama irademe hakim olamayıp son bişi daha yazacam. bundada anlaşılmazsam artık kesinlikle cevap vermiyorum.burda yazdıklarımı yorum yapan birisi olarak değil,bir bilir kişi olarak yazıyorum.bunada hakkım olduğunu düşünüyorum. Computer Science disiplini saf sofware(yazılım) üzerinedir.Bazıları bunun ağır bi tanım olduğunu düşünür.ama bü kişilere göre bile soft/hard durumu en fazla %90 'a %10'dur.Bilgisayar Yazılımı ise içinde Algoritma(optimizasyon vs.),Programlama Dilleri gibi alt dalları içinde bulundurur.Bunların geliştirlmesi ayrı bi daldır(geçek dillerdeki gibi Noam Chomsky kuralları geçerlidir).Robert W.Sebesta'nın "Concepts of Programming Languages" kitabından yapacağım alıntı sanırım sizi ikna edecektir. "Before we begin our expostion concepts of programming languages, we must consider a few preminaries.First we discuss some reasons why computer science students and professional software developers should study general language-design and evaluation concepts.This discussion is valuable for those who belive that PLs are only methods for implementing the algorithms and a working knowlage of one or two programming languages is sufficient for computer sciencists. Before all,PL is an important branch of Computer Science and it's worthy of a serious study.The study of PL concepts builds an appreciation for valuable language feautures and encourages programmers to use them" Bu kitap Colorado Üniversitesi Computer Science bölüm başkanı tarafından yazılmış.elimdeki 2. baskısı.13.sayfa ilk paragraf.ayrıca şunu inatla belirtmek istiyorum yazılım bir bilim dalıdır.ingilizceden türkçede kullanım sırasında Computer Science'ı bilgisayar bilimleri diye değil,bilgisayar yazılımı olarak kullanıyoruz.böyle bir yanılgı içindesiniz.Bunun içinde Bilgisayarı Türkiyeye ilk getiren kişi olan ,hocam Kaya Kılan'ın Bilgisayar Terimleri Sözlüğüne bakabilirsiniz. Bilgisayar Yazılımı bir bilim dalıdır.Kabul edilmiş gerçek.Bunu tartışmanın luzumu yok.Programlama Dillerinin ,Bilgisayar Yazılımı içindeki yerini yukarıda anlattım.bi daha tekrarlamanın gereği yok.çevirip söylemediğim şeyler hakkında açıklama yapmanada gerek yok. şimdi gelelim ne demek istediğime.ben C,C++ ve Javayı ileri derecede bilen bi insan olarak diyorumki programlama dillerini öğrenmek işi tutorialla olmaz.Bunun üzerine Tutorial yazmak saçma olur.Bunu başlangıç seviyesindekiler için yazdığını söylüyorsun,türkçe öğrenmeye yeni başlamış biri için eline türkçe için tutorial versen ne kadar faydalı olur.bence komik olur.yani bu yazılmaz değil,yazılır ama mantıksız bi iş olur.daha size nası anlatayımki? benim söylediklerim yazdıklarına saygı duymadğım anlamına gelmez.güzel bişiler yapmaya çalışmışsın ama olmamış.kötü diye bilirim bu benim kişisel fikrimdir.kimsede bişi diyemez.[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz: Bir zamanlar fırtınalar estirirdim Galiba tekrar estireceğim.
Ra_d Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 said: BlueIce, 15 February 2004 14:55 tarihinde demiş ki: Yaw yanlış biliyo olabilirim ama javada keyword inherits deilde extends olmayacakmıydı inheritance için... ? Hatta multiple inheritance da desteklemez java o yüzden interfaceleri ve implemente keywordunude eklememiz lazım ... Eyv bu yazı için gereksiz belki ama ... Evet Javada inherits diye bi keyword yok.Kalıtım yapmak istiyorsanız "class_ismi extends superclass_ismi" diyerek kullanacaksınız.implements keyword'ü ise abstract bi yapı olan interfaceler için kullanılır.Soyut(Abstract) ne demek? sorusuna gelince soyut yapıların içi boştur ve miras alındıkları yerlerde tanımlanırlar.yani bir interface tanımladığınızda içinde instance variable'lar tanımlayamazsınız.asıl önemlisi içinde tanımladığınız methodların default tanımları yoktur.Bunları classın içinde her implement eden class'a göre ayrı tanımlamalısınız.C bilenler için fonsiyonun main'den önce prototipinin tanımlanması gibi bi işlemdir.Ama C prosedürel bir dil olduğu için birebir aynı çalışma mantığı var diyemeyiz.Bu tamamen dilin flexibility'sini arttırmak için yapılmış bişi.[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz: Bir zamanlar fırtınalar estirirdim Galiba tekrar estireceğim.
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Hala anlamamakta ısrarınız nedir bilmiyorum ancak yazının içeriğini ya okumadınız ya da yorumlamak istemiyorsunuz. 1. Bu thread'in konusu Algorithma değil. Computer Science HİÇ HİÇ değil. O yüzden yukarıda verdiğiniz kitaptaki örnek bu konuyu HİÇ HİÇ HİÇ ilgilendirmiyor. Bu yazı ne oradaki %10 hardware'i ne de oradaki %90 software'in tamamını incelemiyor. 2. bakın ben orada ne demişim. said: Programlamayı hiç bilmiyorsanız bu yazı sizin işinize yaramaz. for,while loopları nedir bilmiyorsanız, değişken (variable) diye bir şey duymadıysanız, control structures (if, else vs vs) kullanmadıysanız okumayın. Kaşıntı yapar. 3. Ben c ve php konusunda uzunca bir süre uğraştıktan sonra ilk OOP yazılım mantığını anlamaya çalıştığımda zorlandım. Çünkü elimde bu tarz bir doküman yoktu. Olsaydı benim için faydalı olurdu. Bu dokumanı da benim tarzımda bir kişi varsa ona faydalı olsun diye yazdım. bakın orada ne yazmışım. said: Bu yazı nedir, kimler okumalı? İlk kısımda OOB nedir ne değildir bunu anlatmaya çalışacağım. Bunun C tarzındaki bir dilden farkı nedir bunları göstereceğim. Daha sonra OOB de nasıl kodlama yapılır neler önemlidir bunlara değinmek istiyorum. C veya php tarzında bir şey ile uğraşmış iseniz ve OOB programlama ile ilgilenmek istiyorsanız bu amatör satırlar kimi şeyleri kavramanızda size yardımcı olacaktır. Yani bu yazının kapsamı belli. Kitlesi belli. Amacı belli. Gidip de herkes gelsin, OOP budur. Bu kadardır diye bir şey söylenmiyor. Basic konular anlatılıyor. Anlayana, anlamak isteyene. Eğer kimse anlamak istemez ise öyle kalır kimseye de bir zararı yok. Beklerdim ki bilginizi o dokümana X konuyu Y konuyu eklemeye harcayın. Gidip de yapılmış bir şeye bu olmamış demek ne size ne de başkasına bir şey kazandırmaz. Size verdiğim cevaplar yerine oraya iki konu daha eklemeyi tercih ederdim. Bir daha da bu konuda bir şey yazmayacağım. çünkü sözüm açık. BİR DİL TEK BAŞINA BİLİM OLMAZ. ÇÜNKÜ DİLİ İNSANLAR YARATIR. KENDİ YARATTIĞIN BİR ŞEYİ ARAŞTIRAMAZSIN. Burada anlatılan da bu YARATILMIŞ dile, arada kalmış kişiler için bir kapıdır. Bu forumlarda da arada kalmış pek çok kişi olacaktır. Çünkü SPHERE'in codlama mantığı OOP değildir. Sphere de arada kalmıştır. Dolayısı ile SPHERE den RunUO ya geçiş sürecinde kişilere yardımcı OLABİLİR. Olmaya da bilir. Daha bunun nesini tartışıyorsunuz?[signature][hline]Silencer
Ra_d Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 abi artık sen lafları özellikle çevirdiğine kanaat getirdim.ben size programlama dillerinin computer science içindeki yerini anlatmak için yazdım bunları.hala aynı şeyleri tekrarlıyosun.yazdığım yerlerin hiç birisinde "bir programlama dili tek başına bir bilim dalıdır" olmamasına rağmen hala ben bunu savunuyomuşum gibi açıklama yapıyosun. ben cevabımı aldım. sana sadece peki diyebiliyorum. başarılar.[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz: Bir zamanlar fırtınalar estirirdim Galiba tekrar estireceğim.
BlueIce Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Sizden kasıt bende varmıyım içinde çünkü bende varsam yanlış anlaşıldığımı düşünücem ben yazının çok yararlı olduğunu düşünüyorum çünkü...
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Hayır yoksunuz efendim. Ra dan da özür diliyorum. O farklı bir amaç ile yazmış. Bu aralar çok mu alınganım ? Ayrıca belirttiği hatayı da webdiğim doc. de değiştirdim. birazdan upload ediyorum. [signature][hline]Silencer [Bu mesaj nbl_silencer tarafından 15 February 2004 18:38 tarihinde değiştirilmiştir]
BlueIce Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2004 Haddim olmayarak bir iki gün içinde bende belki OOP ile ilgili birşeyler yazarım :) .
avp Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Bu yazi okula vermen gereken bir ödev filam değil dimi? Sirf paticik userlari için bu kadar uğraşip bu yaziyi hazirladiysan helal olsun derim. ve teşekkür ederim[signature][hline]nedir bu avp?
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 hayır değil. Bölümüm Elektronik, Comp değil.[signature][hline]Silencer
karabocek Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Çok güzel bi yazı...Tebrikler silo bu arada çocuğun pipisinin uzunlugu fln eheh başka örnek yokmuydu la...[signature][hline]Bloody Golden Majesty & Lunitari Kolayoyun OGC & Lothlann UO // Edit : Ne kadar gereksiz bir quote... [Bu mesaj sharky tarafından 16 February 2004 17:41 tarihinde değiştirilmiştir]
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 master geç olmadan Quote ettiğin bölümü siler misin. çok uzun[signature][hline]Silencer
Ceday Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Tartışma alakasız uzamış gitmiş iki kelime de ben sölicem o zaman :) Birincisi "programlama dilleri" de aslında bir tür bilimdir. Sonucta kullandıgımız bu diller de kendiliginden ortaya cıkmıyor. Hatta "basit" anlamda nasıl yeni bir dil yaratılacagını üniversitede dersini eger alırsanız ögrenirsiniz. Compilerını bile yazabilirsiniz hatta :) Ancak burda anlatılmak istenilen sanırım basit anlamda genel programlama dillerinin mantıgını anlatmak. Yalnız bu kadar kısa bir yazı bu konuda hiçbir fikri olmayan birisine birşey ögretmeyecegi gibi kafası da karışabilir. Benim tavsiyem illa ki ögrenmek isteyen varsa, en basitinden baslayarak herseyi ögrenmesi lazım. Bunun icin de en uygunu bir kitap. Bu arada inheritance hakkında, C# ta inherit ettiginiz classın hepsini alırsınız. (private, protected, public etc.) C++ da modifierlarla istediginiz gibi inherit edebilmeniz mümkün ama..Bir de C# ta ikinci bir classtan inherit edemiyorsunuz, onun yerine interface'ler kullanılıyor.
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Bilimdalı olabilecek şey yeni bir dil yaratmaktır. Yaratılan bir şey kendi başına bilimdalı olmaz. :( hrrr[signature][hline]Silencer
Ceday Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 O biraz da bilime yüklediginiz anlama göre değişir. Yani birşeyin bilim dahilinde olması icin "bence" illa ki tamamen yeni birşeyler keşfedilmesi gerekmiyor. Ancak mevcut diller dahilinde bile olsa, yeni birşeyler yapmak her zaman mümkündür. Gün gectikçe icat edilen bircok elektronik cihazın software arabirimini yazmak da bir tür bilimdir.
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 işte güzel kardeşim ben de diyorum ki, tabiki yazmak bir bilimdir. araştırırsın, algorithma bulursun. bak ne güzel adamlar search için kasmışlar "binary search " u bulmuşlar. Bu araştırılır tabiki. ama C# ı araştıramazsın. O bir bilim değil. O bir tool.[signature][hline]Silencer
Ceday Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 C# belki bize göre bir bilim degil, MS in developerlarına göre bir bilim diyelim o zaman :P
nbl_silencer Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 16, 2004 hahaah ağlamak istiyorum.[signature][hline]Silencer
Dunlop Mesaj tarihi: Şubat 17, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 17, 2004 said: CEDAY, 16 February 2004 19:24 tarihinde demiş ki: C# belki bize göre bir bilim degil, MS in developerlarına göre bir bilim diyelim o zaman :P :D eheh[signature][hline]Dünyada Herşeyin Bir Ölçüsü Tartısı Vardır. Lostland'inde Tartısı Fedakarlıktır. Fedakarlık Yapmayanın Sevgisine Inanılmaz... Lost Land Staff Admin Anger
MumChamber Mesaj tarihi: Şubat 17, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 17, 2004 said: CEDAY, 16 February 2004 19:24 tarihinde demiş ki: C# belki bize göre bir bilim degil, MS in developerlarına göre bir bilim diyelim o zaman :P konunun başından beri silencera hak verdiğim halde "müdahale etmiyim, konu zaten amacından saptı" diyordum ama artık dayanamıyorum.. silencer'ın demek istediği de senin dediğinin tam aksi. C# asla bir bilim dalı olamaz. C#'ın arkasında dönecek algoritma bir bilim dalı olabilir ama ne C# ne de C#'ın altyapısı bilim dalı olabilir. Anca yeni bir buluş olabilir..[signature][hline]its supersonic
Öne çıkan mesajlar