Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pardus 2008'e kimler, neden geçicek?

Milamber

Öne çıkan mesajlar

Paticiğe orjinal hesabımızla geri döndük hemen sosyalleşmeye başladık. Pardus 2008'in çıkmasına 17 gün kalmışken kimler geçmeyi düşünüyor niçin geçicekler biraz muhabbet edelim. (reklam konusu gibi oldu be, inş kitlenmez :D)

Kısa bir süre önce parduscuların forumlarında bir kaç soru sormuştum aldığım cevaplardan sonra gerçmeyi erteleyip Windows platformun da C# ile mutlu mesut geçinmeyi hayal etmiştim. Bir süre geçtikten sonra hayallerim aklıma geldi ve gerçek kafama birden dank etti;

"Gelecekte gerçekten platform bağımsız uygulamalar yazabilmek istiyorsanız C# ile devam etmek yerine en azından piyasada da çok kullanılan Java'yı, veya Pardus'ta sıklıkla kullanığımız Python'u öğrenmeyi düşünmenizi tavsiye etmeliyim."

Evet, c# ile devam ederek kendimi Windows'a bağlıyorum. Oyun oynamayı bir süre önce bıraktım ve şu aşamadan sonra bilgisayarı sadece yazın, internet ve programlama için kullanıyorum. Gelecekteki hedeflerimi, kendi sistemimi kurma isteğimi(belkide sadece bir hayal)düşündüğümde özgürlükiçin yöneticisinin verdiği cevap bana daha mantıklı geldi. Python dilini araştırdım ve c#'tan daha beğendim. özgür bir dil olan python'da kendimi geliştirmek ve yeni şeyler üretmek için bence türkiyede Pardus 2008'den daha iyi bir ortam bulamam.

Bu sistemden kurtulup yeni galaksilere yolculuk etmem için söylemem gereken bir cümle var => hoşçakal Windows!
Sosyal ağlarda paylaş

raistlinthewiz said:
debian varken niye pardusa geçeyim?

burda amacının ne olduğu önemli iki sistem arasında nerdeyse 10 yıldan fazla bir birikim farkı var elbette debianın geliştirici sayısı popülaritesi pardustan fazladır ama bu daha iyisini yapamıyacağımız anlamına gelmez. bir yanda hazırı kullanmak öteki tarafta birşeylerin geliştirilmesine katkıda bulunmak. ben başkalarının projelerini çevirmektense kendi projelerimin çevrilmesini tercih ederim.
başka bir özgür yazılım sistemine bok atacak halim yok onlardan birşeyler öğreneceğiz daha sonra biz onlara öğreteceğiz.
benim için öncelik arkadaşlarımla birlikte oturup geliştirebileceğim aklıma soru geldiğinde geliştiricileriyle rahatlıkla iletişime geçebileceğim bir sistemde çalışmak.
bu konuda herhalde pardusa baska bir rakip cikmaz?
birileri yerel bir işletim sistemi oluşturmuş bizlerinde yardımını bekliyorlar, bizim olan birşey yapıyorlar. onlara yardım etmek varken başka sistemlerde çalışmak "bana" göre değil.
Sosyal ağlarda paylaş

C# compiled bir dil degil mi, Python nerden cikti? Python zaten C'nin hack icin icat edilmis versiyonu, kullanimi kolay ancak hizli degil (ooOoooOOOoo hack dedi demeyin simdi). Compiled olmamasi zaten onu eliyor direk.

Eskiden Java vs. C/C++ tartismalari olurdu, hangisi hangisini dover diye... Ona benzettim ben mesajinin geri kalan kismini.

Butun bu tartismalar bir yana bilgisizligimi mazur gorun, Linuz zaten C icin uretilmis bir dil degil mi? Niye Python veya Java icin Windows'tan "kurtulup" Linux'a gecmek istiyosun? Ne avantaji var ki? Windows'ta da Java veya Python kullanabilirsin...?
Sosyal ağlarda paylaş

pardus 2008 guzel olmus. butun IPC olaylarini tamamen dbus'a gecirmisler, authorization olaylarini da mal gibi gksu kdesu falan ile yapmak yerine policykit ile yapiyolar. su an bulabileceginiz en freedesktop uyumlu distro pardus neredeyse :)

ubuntu 8.04 ve pardus 2008 su aralar favorilerim. debian lenny falan cok geriden takip edio gelismeleri. (gerci boyle diyorum ama alette debian lenny var :P - ama buna da kurucam pardus 2008'i kararli surum cikinca)
Sosyal ağlarda paylaş

Milamber said:
raistlinthewiz said:
debian varken niye pardusa geçeyim?

burda amacının ne olduğu önemli iki sistem arasında nerdeyse 10 yıldan fazla bir birikim farkı var elbette debianın geliştirici sayısı popülaritesi pardustan fazladır ama bu daha iyisini yapamıyacağımız anlamına gelmez. bir yanda hazırı kullanmak öteki tarafta birşeylerin geliştirilmesine katkıda bulunmak. ben başkalarının projelerini çevirmektense kendi projelerimin çevrilmesini tercih ederim.
başka bir özgür yazılım sistemine bok atacak halim yok onlardan birşeyler öğreneceğiz daha sonra biz onlara öğreteceğiz.
benim için öncelik arkadaşlarımla birlikte oturup geliştirebileceğim aklıma soru geldiğinde geliştiricileriyle rahatlıkla iletişime geçebileceğim bir sistemde çalışmak.
bu konuda herhalde pardusa baska bir rakip cikmaz?
birileri yerel bir işletim sistemi oluşturmuş bizlerinde yardımını bekliyorlar, bizim olan birşey yapıyorlar. onlara yardım etmek varken başka sistemlerde çalışmak "bana" göre değil.

geçin artık bu yerel işletim sistemi muhabbetlerini. yerel distro evet, yerel paket yöneticisi evet, yerel APT alternatifi evet... compilerın cayır cayır gnu, standart libraryın cayır cayır glibc, çekirdeğin linux, sen bir forksun..

neyse tartışmayalım...
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
C# compiled bir dil degil mi, Python nerden cikti? Python zaten C'nin hack icin icat edilmis versiyonu, kullanimi kolay ancak hizli degil (ooOoooOOOoo hack dedi demeyin simdi). Compiled olmamasi zaten onu eliyor direk.

Eskiden Java vs. C/C++ tartismalari olurdu, hangisi hangisini dover diye... Ona benzettim ben mesajinin geri kalan kismini.

Butun bu tartismalar bir yana bilgisizligimi mazur gorun, Linuz zaten C icin uretilmis bir dil degil mi? Niye Python veya Java icin Windows'tan "kurtulup" Linux'a gecmek istiyosun? Ne avantaji var ki? Windows'ta da Java veya Python kullanabilirsin...?

c# tamamen bir compiled dil değil. yani native makine diline derlenmiyor, .net intermediate languagea derleniyor yani arada bir katman var.
Sosyal ağlarda paylaş

raistlinthewiz said:
geçin artık bu yerel işletim sistemi muhabbetlerini. yerel distro evet, yerel paket yöneticisi evet, yerel APT alternatifi evet... compilerın cayır cayır gnu, standart libraryın cayır cayır glibc, çekirdeğin linux, sen bir forksun..

neyse tartışmayalım...

"bir yerden başlamak gerekmez, direkt kendi kernelimizi yazalım" ya da "bu tarz projeler türkiyede özgür yazılımı desteklemez" demek istemiyorsan gerçekten tartışmayalım. yararı olan, zararı olmayan bir fork. bence de desteklenmesi gerek. biz destekliycez, biz oturup yeni glibc yazıcaz ki fork olmaktan çıksın.

@rig, artık dillerin performansı o kadar da ön planda değil. çünkü yazılım geliştirmede bazı konularda performans geliştirme hızından ve kolaylığından çok daha önemsiz. yani bir programın 50 milisaniye daha hızlı açılmasındansa 50 gün daha önce yazılması bazı durumlarda daha önemli olabiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Forumdaki Yazıya Hitaben: http://forum.paticik.com/read.php?6,3300048,3301596#msg-3301596

Mum_Chamber said:
raistlinthewiz said:

neyse tartışmayalım...

"bir yerden başlamak gerekmez, direkt kendi kernelimizi yazalım" ya da "bu tarz projeler türkiyede özgür yazılımı desteklemez" demek istemiyorsan gerçekten tartışmayalım. yararı olan, zararı olmayan bir fork. bence de desteklenmesi gerek. biz destekliycez, biz oturup yeni glibc yazıcaz ki fork olmaktan çıksın.

konu zaten bizim/ulusalcılık olayı. Hiçbir ülke artık çıkıpda zaten kendi kernelımızı yazalım demiyor. Bunun için artık oldukça fazla efor sarfetmek gerekiyor günümüz koşullarında mevcut olan onlarca donanımı desteklemek için.

Birçok ülke kendi distrosunu hazırlamak için çalışmalar yapıyor. Ama bunu devlet eliyle değil özel sektöre destek vererek. Milyon dolar cebinden harcamıyor distroya bizdeki gibi. Özel sektörün oluşuma gitmesine ön ayak oluyor ve bu oluşumun ticari olmasını sağlayarak kendi kendini finanse etmesini sağlıyor. Birileri otursun kernel.orgdan vanilla çekirdeği indirsin, glibcyi paketlesin, pythonda otursun packet manager yazsın diye milyarlarca para vermiyor..

Siz oturun kendi "ulusalcı distro" veyada sizin deyiminizle "ulusal işletim sisteminizi" desteklemeye devam edin. birileri yaptıkları iş/aldıkları maaş/çıkan sonuça bakıldığında hak etmediği kadar yüksek kazanlar elde etsin siz ulusalcı takılın.

Gidin almanya (suse), çin(red flag), arjantin vs inceleyin...
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

en başında tercih meselesi dedim değil mi :) "ben" python ile çalışacam ve bu alanda pardusta deneyim kazanmak istiyorum.suanda linuxa bir cok modül bu dille yazılıyormuş
bir özgür yazılım projesinin ne kadar ulusalcı olacağını bilmiyorum bu yönde eleştirileride anlamıyorum. ben bu projeye türk malı olduğu için değil benim, bizim olduğu için, bizim gibi düşünenler tarafından yapıldığı için destek veriyorum. ayrıca kedileride severim.
Sosyal ağlarda paylaş

ha bide şu var arkadaşlar. kimler neden geçicek diye konu açıyorum. geçmek istemiyorsanı geçmeyin size niye geçmiyorsunuz diye soran, sizi suçlayan oldu mu? geçmiyorsanız geçmeyin ama insanların terchilerinide sorgulamayın tıpkı en azından benim sizin tercihlerinizi sorgulamadığım gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Gecmiyorum cunku Linux a yabanciyim , acemiligimi daha yaygin bir distro da atmak isterim . Ne biliyim Pardus a ozel bi hata mata olur yeterli kaynak bulamayiz , kullanan sayisi belli neticede.Oyle dusunuyorum bi iki ay icinde dusunuorm linux a gecmeyi de , ubuntu da ogrenirim diye dusunuyorum . Ah bi driver larimi kurabilsem hemen gecicem de :P
Sosyal ağlarda paylaş

raistlinthewiz said:
Milamber said:
suanda linuxa bir cok modül bu dille yazılıyormuş

linux olarak kastettiğin kernel ise hayır yanılıyorsun. kernel pure c/asm.

pardon linux demişim, pardusta. evet burası bir paylaşım platformu ama konuyu açan benim soruyu soran da benim sorduğum soruda niye geçmiyorsunuz değil "geçenler niye geçiyor?" şöyle bir konu açsaydım haklı olabilirdiniz
pardus 2008 çıktı
pardus 2008
pardus sistemi
zart zurt ama konunun amacı pardus iyimi değil mi tartışmak değil geçenlerin niye geçtiğini öğrenmek bir nevi bilgi almak için açtım. anket yapamadığım için soruyu bir konu olarak sordum
Sosyal ağlarda paylaş

Benim bahsettigim senin gecme nedenin. Yani tabi bana ne, ister gec ister gecme de, one surdugun neden yanlismis gibi geliyor acikcasi. Cunku bir de su var ki bircok Python modulu Windows icin yapiyoliyor. Linux icin de yapilanlar mevcut tabi ama gun gelir de ihtiyacin olan modul Windows tabanli cikarsa ve Linux versiyonu olmazsa o zaman baya uzulursun.

Pardus muhtemelen fazla kaynak istemeyen bir isletim sistemidir (degilse gecmemek icin ayri bir neden oluyor). Eski bir bilgisayar bulup ona Pardus yukle. Windows'un yine sabit kalsin. Gunluk yasaminda Pardus'u kullan vs. ama ihtiyacin oldugunda birinden digerine gecis yapabilmek gerek. Ben Ubuntu'yu AMD1900'de kullaniyorum ve memnunum. Yan tarafta 4 aydir acmadigim Windows makinam vardi, babama verdim, o kullaniyor.

Aslinda babamin bilgisayarina Pardus kurmak guzel olabilirdi. Hem kullanabilirlerdi, hem de sorun oldugunda ben uzaktan mudehale edebilirdim. Dusunmek lazim biraz... Insan boyle kararlari her zaman vermiyor :)
Sosyal ağlarda paylaş

heh benim nedenimi eleştircekseniz eleştirin tabi :) benim bilgisayarı kullanım alanlarım
-internette gezinmek
-blog yazmak
-chat yapmak
-yazılım
-müzik,sinema
bunları windwos verebiliyor ama pardusta verebiliyor. birilerinin yazdığı programları kullanmaktansa kendi yazdıklarımı kullanmak istiyorum. python'da platformlardan bağımsız çalışabiliyorum pardusu seçmemdeki en büyük sebep yine bu dili kullanan bir çok türk kullanıcının bu sistemin geliştirilmesi için uğraşması onlarla irtibata geçebilme olanağım. debianda ubuntuda böyle bir türkçe iletişim olanağı mevcut değil, evet türkçe versiyonlarını bulabilirsiniz ama yapımcılarıyla türkçe muhabbet edemezsiniz :)

bide şu var python öğreniyoruz dedik sanki diğer dilleri hiç iplemiyen bir insan portresi çizdiniz yapmayın arkadaşlar ben c/c++ ilede ilgiliyim :d c# da öğreniriz ama c#'a da baktım python'a da baktım ve pythonu tercih ettim. siz diğerini seçebilirsiniz ama benim tercihim bu ve mutluyum bu tercihten :) çoğu modül windwos için yazılıyor demişsiniz benim amacım ne windowsa nede linuxa bağlı olmak. burada bir işletim sistemi nasıl yapılır öğrenip ilerde belki kendi sistemimi arkadaşlarımla birlikte yazmak istiyorum.

sebeplerimi bir daha özetlersem
-kendimi geliştirmek,
-yeni galaksilere seyahat etmek,
-kendi dilimi konuşan geliştiricilerle irtibat sağlamak, -özgürlük,
-benim gibi düşünen, benle aynı düşünen insanların oluşturduğu bir sistemi kullanmak,
-dünyaya hizmet
için pardusu seçtim. diğerleri ne için seçti hala cevap bekliyorum :)
Sosyal ağlarda paylaş

Iyide anlatamadim ben demek istedigimi; sen de, seni sucluyormusum gibi, kendini savunma moduna gecmissin; ne haddime.

Ama "isletim sistemi yapmayi ogrenmek" konusunu iyice arastir, boyle seyler soylemeden once. Bi de modullerin windows icin olmasi demek bunlari Linux distro'larinda kullanamaman demek. Bu da haliyle platform bagimsiz program gelistirememen demek... Sen diledigin gibi yap yahu...
Sosyal ağlarda paylaş

herkes aynı tepkiyi gösteriyor insanlar çok hassas bu "işletim sistemi yapma" konusunda. elbette işletim sistemi yapmaktan bahsetmiyorum işletim sisteminde kullanılan programların yapımından bahsediyorum. pisi gibi paket yönetimi sistemlerinden... windwos'u oluşturan sistemleri,inceliyemeceğime göre açık kaynaklı bir işletim sistemini ve onun açık kaynak programlarını tercih ediyorum. ardından türkçe olduğundan ve geliştiricilerinin de türk olmasından dolayı da
seni seçtim pikaçuuuuuuuu diyorum
Sosyal ağlarda paylaş

esas konuyla alakasiz...

Insanlar hassas... Bi zahmet... Sistem icin program yazmakla isletim sistemi yapmak arasinda daglar kadar fark var, birak da tepkili olsun insanlar. Heleki her seferinde boyle anlatiyorsan insanlara sikayet etmekte oldukca haklilar. Zira bu soyledigin, isletim sistemi yazan insanlara haksizlik... "Elbette isletim sistemi yapmaktan bahsetmiyorum" cumlesinde bittim zaten. Biz gecemizi gunduzumuze katip bunlari yapiyoruz, sonra birileri cikip ben de yaptim diyor. Biraz agzini arayinca daha deadlock'un ne oldugunu bile bilmedigini anliyor insan.

Abartiyorum, biliyorum. Simdi senin burda o yonde iki cumle kurmanla isletim sistemi yazanlar vs. vs. Yalniz, bugun buraya bunu yazarsin; yarin kendini gercekten isletim sistemi yapmis gibi gorup CV'ne de ayni sekilde gecirirsin. Isvereni kandirirsin belki ama bu isi hakkiyla yapmis baska birinin hakkini yemis olursun.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...