Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dini Konularla İlgili Tartışmalar

aquatik

Öne çıkan mesajlar

Dini konularla ilgili bu kadar çok başlık olması, topic açılması beni rahatsız ediyor. Nedeni şu: Dinin bilinçli olarak, giderek artan bir şekilde yaşamımızın her alanının içine sokulmaya çalışılıyor, ve beceriliyor olması. (Ayrıca böyle bir konu açıp, bu gidişe katkıda bulunduğum için de hiç hoşnut değilim kendimden.)

Kendimi zaman zaman Arabistan'da yaşayan ve bir din forumuna üye olan biriymişim gibi hissediyorum. AKP' nin yaşamımıza kattığı bir boyut bu. Zaten tartışılan dini konular çoğunlukla sünni müslümanlıkla ilgili. Herkes birbirini, müslümanlığın, dinlerin, tanrı inancının, ya da inançsızlığının iyi ya da kötü oluşu konusunda, müslümanlıktaki kimi şeylerin doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda ikna etmeye çalışıyor, ya da konular bir süre sonra bu noktaya geliyor.

Bunları tartışmak yerine, devletimizin, niçin farklı dinlere, aynı din içerisindeki farklı mezheplere, ya da inançsız kişilere eşit mesafede yaklaşmıyor oluşu gibi konular tartışılsa (ki bunlar da tartışılmıyor değil zaman zaman) daha yararlı oluruz birbirimize diye düşünüyorum.

Sonuçta bir din tartışmasıdır gidiyor. Bu konuları açan ya da bu konulara post atanlara değil sözüm. Ben de pek çoğuna mesaj atıyorum. Sözüm; bizi bu kadar çok günlük hayatımızın her alanında dinle haşır neşir olmak zorunda bırakanlara. Türbanından tutun, yok diyanet işlerinin bilmem ne kolunun yayınladığı kitaplara, 'ılımlı islam cumhuriyeti' söylemlerine kadar bir sürü alanda din gündelik yaşamımızın bir parçası haline getirilmeye çalışılıyor.Din olayının bu kadar çok empoze edilmeye çalışılıyor oluşu, bunu yalnızca bir inanç meselesi olarak gören kişileri rahatsız ediyor, tepki göstermeye zorluyor, bu sefer olay sen dinsizsin, ben dindarım a dönüşüyor, ne çirkin...Kimse kimsenin inancını ya da inançsızlığını yargılayamaz, sorgulayamaz ki..

İçinde bulunduğumuz dönemde dini konuların tartışılması kaçınılmaz ve zorunlu, çünkü göründüğü kadarıyla dinde gerçekten reforma gereksinim var. Beni rahatsız eden; üstte adı geçen parti nedeniyle bunların (din reformunun değil tabiki) neredeyse yaşamımızın biricik konusu haline getirilişi ve her türlü alana sokulması.

Bu ekşide de böyle, tüm iletişim alanlarında da böyle. Devamlı dini konular ve olaylarla ve de münferit! olaylarla bombardımana tutuluyoruz.

Dolayısıyla istenilen beceriliyor fena halde... Biz ve onlar olayı. AKP nin amacının bu olduğunu sanmıyorum. Onun amacı çok açık: Herkes 'biz' olsun. Ama insanları, dini inançları, etnik kökenleri, giderek enellektüel düzeyleri nedeniyle pörçük pörçük bölmeye çalışmak, ve beceriyor olmak üstelik, birilerinin fena halde işine geliyor olmalı.

Edit: İşte al, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın son söylemi... Sanki daha önce ülkede din yoktu. Onlar gelince ülkeye din getirdiler. Vardı daha önce de vardı, allah taş yapacak hepinizi,çarpılacaksınız. Üff 21. y.y. da uğraşmak zorunda bırakıldığımız saçmalıklara bak ya...Diiinnnn, daha çok diiinnnn, baba bana din al, istiorum iştee, her alanda, mekanda din isyioruummm,..... eet delircem sonunda..
Sosyal ağlarda paylaş

Dinlerin tartışılması kötü birşey değil , sağlıklı şekilde tartışıldığı sürece tam tersine geliştirici ve yararlı birşey bence.

Bence postların açılma sebebi , bazılarının korkusu , bazılarının karşılıklı inançlılığa ya da inançsızlığa saygısızlığı ve birbirini çekememesi üzerine kurulu.

Ben ne dinden korkarım ne de dinsizlikten. Benim korktuğum şey insanlığı kaybetmektir. İnsan değerleri yok olduğu anda ne din kalır ne dinsizlik hiçbirinin önemi kalmaz. İnsanların birbirlerinin özel yaşamlarına tecavüz edip laf attığı zaman insanlıktan çıkıyorlar işte.

Kimse kimseye birşeyi dayatmadığı sürece ne din muhabbeti yapmak kötü ne de dinsizlik muhabbeti yapmak. Herkesin buluşması gereken bir nokta var , o da insanların inançları üzerine kimse baskı yapamaz , başka insanların özgürlüklerine ve yaşam biçmine tecavüz edilmediği sürece.
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnızca din tartışılıyor oldu her yerde diyorum. Yaşamımızın en önemli parçası haline getirilmeye çalışılıyor ve beceriliyor diyorum. Yazdıklarımdan anlaşılacağı üzere tartışılmasına karşı değilim, tabularım yok o konuda, hatta şu süreç içinde özellikle tartışılması gerekli diyorum. (AKP hepimizi dindar yapmaya çalıştığı, cumhuriyetimizin laiklik özelliğini yok etmeye çalıştığı için)

Ama sonuçta AKP nin bu misyonu nedeniyle bu kadar çok din tartışmak zorunda bırakılıyoruz diyorum.

edit: imla
Sosyal ağlarda paylaş

çok çok önceden böyle olacağı belliydi,tartışabiliriz olduk,çok çok önceden de tartışamayız biz demiştim.
öyle de oldu.
magazin gibi takılıyorsunuzdur siz de benim gibi belki bilmiyorum.

edit: aslında pek bizle de alakası yok ama bunu hani magazin programı gibi ısıtıp ısıtıp insanların önüne sunmak,gerçekten paticiğe ayrı bir seda sayan programı tarzı katıyor ki üzücü.
Sosyal ağlarda paylaş

malik said:
şurdaki din topiclerini açanlara bi bak allasen.
forumdan takip ettiğin kadar görüşleriyle de bir ilgilen.
sonra din hayatımıza mı sokuluyor , yoksa din mi insanlara batıyor bir karar verirsin.

baştan aşağı bir bak kimler konu açmış, ne diye açmış.

Haklı olduğun taraflar var, forumda dine saldırılar olabiliyor. Ama dediğim gibi bu konuları kim açarsa açsın, ne tür postlar atarlarsa atsınlar, sonuçta çoğu, AKP nin gereksiz bir şekilde dini vurgulaması, insanları biz-onlar diye ikiye ayırması, laiklikle ilgili abuk söylemlerine tepki olarak ortaya çıkıyor. AKP din olayını (ülkenin başka derdi yokmuş gibi) bu kadar ön plana çıkarmasa, kimse de durduk yerde bu kadar birbirini yemeyecek. Benim forumda gördüğüm kadarıyla (istisnalar olsa da), insanların çoğunun tepkisi AKP nin bu konudaki yanlış ve gereksiz icraatlerine ve söylemlerine yönelik oluyor. Bir de bu konu ile ilgili topiklerde doğal olarak dinin çağımıza uygun olamayan uygulamaları tartışılıyor. Bunun üzerine bir grup hemen ''sen benim dinime nasıl laf edersin'' tribine giriyor. Ama dediğim gibi dinin bu tür uygulamalarını eleştirenler de, eleştirmeyenler de zaman zaman saldırgan olabiliyorlar.

Ben de diyorum ki, AKP nin gereksiz dürtüklemesi nedeniyle insanlar gerek forum sitelerinde, gerekse toplumun her kesiminde böyle bir sürtüşmeye girdiler ve girmekteler.

@ Ardeth Evet, ben de zaten yalnızca forumda değil, toplumun her alanında gördüğüm bir olgudan söz ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:
zorla sokulan sey bir zamandan sonra batmaya baslar

O senin için batar...
Kimilerinin ise halen bir güneşi vardır...

Ne yazık ki din konusunda AKP yüzünden hepimizin kaygıları var.Haklısınız.Din insanla Allah arasında olmalıdır.Ama ne yazıkki forumda yeni üye olmama rağmen ateist ( olabilir oda onların düşünce şeklidir. ) bir takım üyeler müslümanlıkla dalga geçmektedir.
Sosyal ağlarda paylaş

tum turkiye bikti

ortada cok ciddi bir sorun var aslinda
eskiden muslumanim diyip ibadetini yapan ama rakisini icen din kurallarini pek takmiyan insanlar sallamazdi fazla yobazlari

smdi yobazlarin sesi yukseldi

sacma sapan seyler kictan sallama hadisler abidik gubidik kitaplar ve fetisler "dinin geregi!" diye dayatilinca bu kitle dinden hepten kaciyor ozellikle gencler arasinda furya oldu bu

gidin herhangi bir foruma sozluge filan bakin

paticikten farkli bir manzara goremiyceksiniz bu konularda

ateist ve deist sayilarinda patlama yasaniyor bu yobazlar yuzunden
ailemde eskiden muslumaniz diyen orucunu tutan zekatini veren mevlut yapan kuranini okuyan insanalrin onda dokuzu deist oldu

dine hizmet ettiklerini sanan bu gerizekalilar aksine insanalri dinden sogutuyor

ozgur bir din tespiti yapin bugun %99.66666 cikicakmi
hergecengun ozellikle egitimli kisileri din disina itiyorsunuz istiyerek veya istemiyerek

kendi dininizin sonunu hazirliyorsunuz farkinda bile degilsiniz

aynen devam
150-200 sene sonra bir zamanlarin karanlik avrupasi ustune gunes gibi dogan islam medeniyeti sadece terorist ve asiri insanlarin inandigi satanizm gibi bir din olmus olucak bu gidisle

aynen devam
Sosyal ağlarda paylaş

Radical said:
Din insanla Allah arasında olmalıdır.Ama ne yazıkki forumda yeni üye olmama rağmen ateist ( olabilir oda onların düşünce şeklidir. ) bir takım üyeler müslümanlıkla dalga geçmektedir.

Din insanla tanrısı arasında olmalıdır, müslümansa Allah kullanılır.

Ateistler Müslümanlıkla dalga geçmez, tüm dinlere inanmazlar. Bu nedenle tüm inananlarla zıt görüştedirler ve görüşlerini ifade etmekte özgürdürler.

Ortada bir problem varsa bu din istismarı yapan ve her geçen gün bunu boyutlarını arttıran AKP hükümetidir.
Sosyal ağlarda paylaş

yok ateist olmasi bir insanin otomatik olarak dinlere sacmalik demesi demektir. ateist bir insan tevrati incili kurani okuyup da "hmm hic de sacma degil" demesi, ehm hic duymadim bole bisi bilemicem ama garip bisi olurdu herhalde ;p. zaten bissuru insan dini kitaplari okuyup sacmaligini gorunce inanmamaya basliyorlar.

yani "ben dinlere inanmiyorum" diyince otomatik olarak "senin din dedigin sey sacmalik" demis oluyorsun.

hakli olarak :)

insanlarin dine saygi gostermesini beklemek, sizofrenlige saygi gostermesini beklemekle ayni sey. ona saygi gostermezsin, sadece "ee var banane ilgilenmiyorum" dersin. eger ateistlere konusma hakki veriyorsan, otomatik olarak saygi gostermemesine "tamam" diyo da olman gerekir. bu "1+1" e izin verip "=2" ye izin vermek gibi bisi.

ha sizofrenler gelip "benim beynimdeki sesler gercek" derse o zaman karsi cikan topik acabilirsin tabiy.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...