Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Laik değiliz, din her alanda olmalı!

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Benim kişisel fikrim de, sen işine gelmeyen mesajları görmezden gelip gözüne sokulunca da insanları "Kapalı dünyalarına hiçbir yenilik kabul etmeyen kişiler" olarak nitelendirdiğin.

Ayrıyeten, sen de mesajlarda, tartışılan konularda ana fikre neyin anlatılmak istediğine bakmayıp, birkaç kelime üzerinden tartışma üzerinde söylenenleri direkt okumadğını kendin söyledin. Bak senin mesajını azıcık değiştirdim, direkt başkalarını suçladığın olayı kendin yapıyorsun. "Nah" kelimesine takılıp sana verilmiş gayet güzel bir cevabı görmezden gelip hala kalkıp "Siz konudan sapıyorsunuz, demagoji yapıyorsunuz"a getiriyorsun lafı.

Hemen üstteki mesajındaki son iki paragraf mesela, yani konuyla ne alakası var bunların? "Osmanlı sevdalısı olmakla, Osmanlı'yı övmekle alakası yok mesajlarımın" , "Yanlış bilmiyorsam Osmanlı yıkılınca yerine kurulduk" vs. nedir ki yani?
Mesaj tarihi:
Aynı şeyi söylemişsin bi üstteki mesaj diye , ona cevap verdim ben. Cevap vermeyedebilirim çünkü benim dediğim şeyi yalanlayan birşey değil. Benim dediğim olmuş olan birşey , onun dediği de olmuştur benim dediğim de.

Laik devlet dediğimiz de bütün kurumlarını bağlayan bir sıfat değil mi ? Tabiki bütün kurumlarını bağlar.

Ben de ne diyorum eylemlerine ve devlet yapısına göre osmanlı şu an ki Türkiyemizden daha laikti. Bunda bir yanlışlık yok. Devlet kurumlarına bakarsanız üst mertebeler dahil , devlet türk , ermeni , yok hristyan musevi gibi ayrımlar yapmaksızın insanları üst makamlara bile oturtmuş , bir zaman da meclisinde birçok farklı din ve ırktan vekil koymuş. Demek istediğim bu.

Nitekim Ahmet Altan'ın yazısı ile ilgili olarak da güzel bir örnektir bu.
Mesaj tarihi:
Horizon said:
Ben de ne diyorum eylemlerine ve devlet yapısına göre osmanlı şu an ki Türkiyemizden daha laikti. Bunda bir yanlışlık yok.

Senin dediğinde yanlış var işte, büyük bir yanlış var hatta ama bir türlü kavrayamadın.

Osmanlı gibi 600 küsür sene yaşamış bir ülkeyi kalkıp böylesine bir genellemeye tabii tutamazsın. Kalkıp dersin ki, bakınız "Fatih Sultan Mehmet döneminde çok seküler bir ülke durumuna gelmiştir Osmanlı" veya "Yavuz Sultan Selim döneminde ülke çapında Komunizm rüzgarları esmiştir" o zaman yazdığın mesajlar -senin tabirinle- "çarpıtılmaz" her ne kadar yine tatmin olmasan da verilebilecek en mantıklı cevapları alırsın.

Sen kalkıp kafana göre istediğini salladıktan sonra gelen cevaba "Tamam ya, o da olmuştur bi dönem, benim dediğim de olmuştur" şeklinde cevap verirsen, böyle "NAH"la başlayan cevapar alırsın tabii.
Mesaj tarihi:
Meclisinde ve devletin içinde dediğim şekilde din ve ırk ayrımı yapmadan yüksek mertebelere insanların getirilmesi demem ile , burdaki herkesin okumazı yazması var ise , demekki bunların olduğu dönemi söylediğim ortada olsa gerek.

Ben bunun dışında bir örnek vermiş değilim. Örneğime bakılarak konuşulur vermediğim örneğe göre değil.

Ki ayrıyetten Türkiye'nin şu anda zaten laikliği tartışılır durumda , ki tartışıyoruz. Laikmi ? Hayır değil sözde laik. Yani bana göre örnekte bir hata yok , çünki zaten uygulamada laik değiliz.
Mesaj tarihi:
Mecliste azınlık kökenli birinin olup olmamasıyla laikliğin bi alakası yok. Sırf laikliği tartışmak için kendi kendinize laiklik polemiği yaratıyorsunuz.

Yahu mecliste kadın yok, siz kalkmış nelerden bahsediyorsunuz.
Ama pardon, kadın sizin kırmızı alanlarınızdan biri, değil mi?
Mesaj tarihi:
Horizon said:
Meclisinde ve devletin içinde dediğim şekilde din ve ırk ayrımı yapmadan yüksek mertebelere insanların getirilmesi demem ile , burdaki herkesin okumazı yazması var ise , demekki bunların olduğu dönemi söylediğim ortada olsa gerek.

Ben bunun dışında bir örnek vermiş değilim. Örneğime bakılarak konuşulur vermediğim örneğe göre değil.

Peki burdan ne çıkarmamız gerekiyor? Meclisin kapatıldığı örneğini veren arkadaşımızın Kanuni döneminden bahsettiği mi?

Eh ikiniz de meclisin var olduğu dönemden bahsediyorsanız, "Onun dediği dönem de vardır, benim dediğim dönem de vardır" diyerek işin içinden sıyrılmma çabası ne oluyor? "Benim verdiğim örnek bellidir" deyip de, başkasının verdiği örneği saptırmak ne oluyor? Herkesin okumazı yazması var Horizon, merak etme sen.
Mesaj tarihi:
Ben saptırmıyorum ikisi de olmuştur diyorum. Ama senin amacın belli değil. Hala uzatıyorsun. Ben fikrimi herşeyi son mesajda söyledim. İsteyen istediğini anlasın. Orasına karışamam.
Mesaj tarihi:
sg-1 said:
Mecliste azınlık kökenli birinin olup olmamasıyla laikliğin bi alakası yok. Sırf laikliği tartışmak için kendi kendinize laiklik polemiği yaratıyorsunuz.

Laikliği sadece din ve devlet işlerinin ayrılması şeklinde anladığımız için ne alakası var diyoruz tabiki. Konuyu da kendi kendimize değil Ahmet Altan'nın yazısı üzerine açtık ki onu bırak konu başlığı bununla ilgili :)
Mesaj tarihi:
Horizon said:
Ben saptırmıyorum ikisi de olmuştur diyorum. Ama senin amacın belli değil. Hala uzatıyorsun. Ben fikrimi herşeyi son mesajda söyledim. İsteyen istediğini anlasın. Orasına karışamam.

Padişahın aynı zamanda halife olduğu gerçeğini gözardı ederek Osmanlı'ya laik diyecek kadar cahil olmana rağmen, kalkıp insanların "laiklik" kavramı hakkındaki bilgilerine laf atacak kadar da görgüsüzmüşsün.

Pes.
Mesaj tarihi:
Yahu attığım mesajlarda ana fikrimi anlamayıp benim resmi olarak osmanlı komle her yönü ile laiktir demek istediğimi anlıyorsun ben de sana pes diyorum.

He ben anlatamıyorsam peki ben anlatma özürlüyüm. Yani illa ben senin düşündüğün şeyi savunmak zorundaymışım gibi itiyorsun. Yok öyle birşey.

Tamam ? ben anlatma özürlüyüm. Buyrun pes.
Mesaj tarihi:
ahmet altanın saptaması gayet laiklikle ilgilidir. türk hristiyanlar da var, ateistler de, yahudiler de. sonuçta TC vatandaşı olmuşlar. siz hiç devlet kademesinde gördünüz mü başka dinden birilerini, veya askeriyede?
Mesaj tarihi:
Horizon said:
sg-1 said:

Laikliği sadece din ve devlet işlerinin ayrılması şeklinde anladığımız için ne alakası var diyoruz tabiki. Konuyu da kendi kendimize değil Ahmet Altan'nın yazısı üzerine açtık ki onu bırak konu başlığı bununla ilgili :)

Ben diyorum ki "Bardak bir meyve değildir", sen de "yav Ahmet Altan yazmış işte bardak bir meyvedir diye, ayrıca meyveyi hep bitki olarak algılıyorsunuz, biraz da eşya falan olarak algılayın" diyorsun.

Meyve bitkidir, azınlıkların bürokrat yapılmamasının da laiklikle bi alakası yoktur.
Mesaj tarihi:
bu murphy'den:
aptallarla tartışma, başkaları aranızdaki farkı anlamayabilir.
B)

bu benden:
ateşi yakan da körükleyen de bizden değildir.
:?

bu da penth'ten:
Penthesilea said:
Ne bu be hayvanlar alemi mi?

(tu)

bu da toto cotugno'dan:
laşate mi kantaaareee...
(:D
Mesaj tarihi:
sir said:
ahmet altanın saptaması gayet laiklikle ilgilidir. türk hristiyanlar da var, ateistler de, yahudiler de. sonuçta TC vatandaşı olmuşlar. siz hiç devlet kademesinde gördünüz mü başka dinden birilerini, veya askeriyede?

evet
Mesaj tarihi:
ok, bu başka dinden insanlar, örneğin askeriyede, yemekten önce dua etmeseler oluyo mu? veya nüfus kağıtlarında ne yazıyo? veya hangi kademelere gelebiliyolar?

birgün hristiyan bir genelkurmay başkanımız, ateist bir yargıtay başkanımız olabilir mi yani? öyleyse tamam, laik bi ülkede yaşıyoruz.
Mesaj tarihi:
takunyali amcalar rahat birakirsa tabiki olabilir, olmalidir

askeriyeye girerken kimsenin dinine bakmiyorlar misal, yemek duasinin orijinali

said:
tanrımıza hamdolsun.

milletimiz varolsun.

dikaaaattt.

afiyet olsun.

sağoll.

dur ama fedaykin zamaninda anlatmisti allah demedigi icin nasilda tepki gordugunu
ha ateistlere ayip oluyormu?
oluyor o yuzden kalksin bence ama bir askeri yetkili kaldirali mdesin bakin basina neler geliyor

amma balik hafizaliyiz biz

2 sene olmadi yasar buyukanit yahudi, sebetayci diye cep telefonlarina mesajlar cekildi bu adam genelkurmay baskani olamaz diye zilyon tane propaganda sitesi acildi tesadufu bir sekilde merkezussu "utah" dan

ha devlet kademesi?
ismail cem der gecerim direk ona bile ne bok atti bu takunyali tayfa zamaninda, adamin ne bugun kendini muhafazakar escinsel ilan eden kardesi kaldi sovulmedik nede sulalesi

ki dincilerin sabetay olayi ise tamamen bir derstir

zorla adami musluman yapmislar takipcileri bugun bile gizli gizli yahudidir diye yayinalr yapmaktadirlar

ozellikle milli goruscu tayfa begenmedigi herkesi bir gecede yahudi yapar listeye bakariz Ataturk sabetayci Ismet Inonu sabetayci alevilerin bir kismi sekil degsitirmis sabetayci vs vs vs

boyle bir toplumda bir politikacinin baska bir dinden olmasini soylemesi veya baska dinden oldugunu gosteren bri eylemde bulunmasi direk kariyer intiharidir

askeriyede bunu yaparsaniz hicbirsey olmaz ama bir defa propaganda baslayinca adiniz yayilinca ordu direk koyar kapinin onune ki ordu aptal saptal sebeplerden sirf vatandasla akrsi karsiya kalmamak icin uyelerini sepetler
cok icki icebilirsin ama icki ictigin duyulursa atilirsin
karini aldatabilirsin ama karin bunu ogrenir herkese anlatirsa atilirsin
evli olmayip kari kizla gezebilirsin ama kari kizla gezidigin halk icinde duyulursa kariyerin biter

benim babam en basiti karisini bosadi diye 12 eylulun kenan evrenden sonra 2. adami olan haydar saltik tarafindan pasa olucakken kadrosuzluktan emekli edildi

gecinemedigin karini bile bosiyamassin askeriyede
oyle biyer iste
Mesaj tarihi:
askeriyede, bürokraside bile takunyalıların lafı geçiyo yani? geçmişte de mi böyleydi, vay canına bu takunyalılar ne übermiş. kenan evrene de din toplumun çimentosudur lafını takunyalılar söyletmiş herhal =) ya da yok abd. onlar çok seviyo takunyalıları.
Mesaj tarihi:
evren kendi eliyle yerlestirdi takunyalilari devlete

ama hayati ve tarihi enginardan ogrenen genclik netekim pasanin darbeyi burokratlarin ulkedeki nufuzunu korumak icin yaptigini sanir aman halk geliyor kaptirmayalim

ya kenan evren salak yada enginarkic
Mesaj tarihi:
Bu laiklik konusunda bence halen kavram kargaşası devam ediyor.
Laikliğin tanımını yeniden TDK'dan alalım(ortak bir tanıma ulaşmak için):
"Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması"
TDK görüldüğü üzere gündelik dilimize yerleşen ve bir şahıs için "laikliği destekleyen" manasında kullanılan "laik" sıfatını henüz sözlüğüne katmamış, ben de tutarlılık ve ortak bir paydada buluşma adına TDK'nın tanımını olduğu gibi kabul ediyorum.

Bu tanıma göre; Kişiler laik olmaz devletler laik olur.
Devletler ise yasalarla yönetilirler, bu yasalar ise Türkiye'de Meclis'te çıkartılır ve bu yasalar devletin laik olup olmadığını belirtir.
Kısacası bir devletin laik olabilmesi için, kurallarının, yasalarının içerik bakımından "Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması" ilkesine, yani laikliğe, uygun olması gerekir.
Türkiye'deki bütün yasalar bu ilkeye uygundur, dolayısıyla Türkiye %100 laik bir devlettir.
Fakat devletin kademelerindeki kişiler laikliği benimsemek zorunda olmadığından(görüntüyü kurtarmaları yeterli sonuçta) bu kanunların uygulanması sırasında azınlıklar ayrımcılığa uğrayabilir ve uğruyor da.
Bu Türkiye'de yer etmiş bir ayrımcılık/ırkçılık anlayışının olduğunu gösterir, Türkiye'nin laik olmadığını değil.
  • Yeni Oluştur...