Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Relative Frequency nasıl hesaplanır?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
şimdi sen aslında olan olayların olma ihtimalini bilmiyorsun fakat gerçekleşme sayısı/toplam deneme kesirinden o olayın gerçekleşme olasılığına yakın bir şey bulabilirsin.

Örnek:

tut ki elinde 100 yüzlü bir zar ve bunun üzerinde ki rakamlar birden fazla olabiliyor. Sen bir deneme yapıyorsun ve 1000 atışta 100 kere 1 geliyor. Yani 10da 1. Sen başta 1 gelme olasılığını bilmiyordun çünkü zarın üzerinde kaç tane bir olduğunu bilmiyordun. Dolayısıyla elindeki denemelerden bunun relatif frekansını buldun ve bu olayın gerçekleşme ihtimali 1/10dur dedin. Burdan aynı zamanda zar üzerinde 10 tane bir olduğunu da çıkarabilirsin.

Değişken dediğin bir olay ise eğer, o değişkenleri gözleme sayın/toplam deneme sayısı şeklinde bulabilirsin
Mesaj tarihi:
Ayrıca olasılığın temel var sayımlarından biridir

lim n->sonsuz o/n (burda n deneme sayısı, o da gözlemlediğin olayın meydana gelme sayısı) sana o olayın olma olasılığını verir
×
×
  • Yeni Oluştur...