Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çin'de Deprem!

maelstrom

Öne çıkan mesajlar

çine şöyle koyar -koyarda halka koyar çine değil- yıkılan binaların hemen hemen hepsi okul, hastane, devlet binaları. bizde de aynı şey olacak aslında ya neyse. konu o değil.

okulda ne var? çocuk.. çinde de az çocuk yapılması gibi bir durum var. biliyorsunuz, nüfus hede hödö..

tek çocuğunuz var(dı)

ahanda bu koyar.. koyar da aileye koyar, halka koyar.

bir de çinde garip bi sanayileşme durumu var. sıkıyorum adını xio-xihng şehri dünyada satılan düğmelerin %60'ı üretiyor. bir diğer şehir tuijang (sıkıyorum yine) dünyada oyuncak için plastik üretiminde lider..

artık bu bölgede benzer bir üretim varsa o sektörde dalgalanma olabilir. gerçi amonyak fabrikasının yıkıldığını duyduk. bu ve benzeri fabrikaların yarattığı/yaratacağı çevre kirliliğine bağlı zararlar da cabası.

haydi bakalım hayırlısı
Sosyal ağlarda paylaş

Deprem bölgesinde bir nesil yok oldu

Çin’deki felaketin boyutları, depremin merkezine ulaşılmasıyla daha iyi anlaşıldı

DIŞ HABERLER
--------------------------------------------------------------------------------

7.9’luk sarsıntıda dağlar ufalanmış, kayalar kasabaları ezip geçmiş
Kapanan yolları yürüyerek 2 günde aşabilen ekipler, depremin merkez üssü Yinxiu kentinde 10 bin kişiden yalnızca 2 bin 300’ünün hayatta kaldığını gördü.

Ülkenin orta kesimindeki Sinçuan eyaletinde pazartesi günü meydana gelen depremin boyutları ve yarattığı trajedi ancak üçüncü gününde anlaşılabildi. En az 15 bin kişinin öldüğü kesinleşirken, 15 bin kişinin kayıp olduğu, 26 bin kişinin de enkaz altında kaldığı açıklandı. Depremin merkezi olan Vençuan eyaletinin Yinxiu kentine dün 100 kişilik özel bir paraşüt timi indi. Böylece depremin merkez üssüne ilk kez ulaşılmış oldu. 10 bin nüfuslu kentin yüzde 80’inin yıkıldığı, burada yaşayanların ise yalnızca 2 bin 300’ünün hayatta kaldığı görüldü. Bu 2 bin 300 kişiden de 1000’inin ağır yaralı olduğu bildirildi. 100 bin kişilik kurtarma ekiplerinin geceli gündüzlü çalışmasına rağmen göçük altında kalanlar için umut kesildi.

Yardım istemiyorlar

Çin hükümeti depremin ardından dış ülkelerin yardım tekliflerini kısmen kabul etti. Avustralya, Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere birçok ülkenin yardım timi gönderme teklifleri “Burada ulaşım ve iletişim sağlanamıyor. Yabancı ekipleri kabul edemeyeceğiz” diyerek kibarca geri çevrildi. Ancak Güney Kore’den para yardımı alınırken Rusya ve Tayvan’ın yolladığı tonlarca malzeme yardımı kabul edildi. Japonya, ABD ve Kanada ise deprem bölgesinin uydu görüntülerini Çin’le paylaşmaya söz verdi.

Tek çocuklu ailelerin dramı

Sunçİan depremi tarihe okullardaki trajediyle geçecek. Çin’de tek çocuktan fazla yapmama yasasının en sıkı uygulandığı eyalet olan Sinçuan’da sekiz okulun ders anında çökmesi binlerce öğrencinin hayatına mal oldu. Yalnızca iki okulda 1900 çocuk öldü. Bunlardan birinin öğrenciler öğlen uykusundayken yıkıldığı ortaya çıktı. Diğerinde ise altı katlı okulun üçüncü katının yıkılması üzerine yüzlerce çocuk enkaz altında kaldı. Okulların olduğu bölgelere belediyeler tarafından “Lütfen enkaz alanına gitmeyin. Çocuklarınızı morgda arayın” diyen tabelalar asıldı. Okul yıkıntılarının çervesinde ise yüzlerce endişeli anne ve baba var. Wen Huayoung, 18 yaşındaki kızının yıkıntıdan çıkarılmasını beklerken “Ekipler yemek saati geldi mi kurtarma çalışmalarına ara veriyorlar. Neden duruyorlar anlamıyorum” dedi. Bir başka anne ise polis kordonunu geçerek enkazı elleriyle kazdı. Bir baba 9 yaşındaki kızının çıkarılmasını beklerken “Gerçek şu ki çocuklar 42 saattir enkaz altında. Artık sağ çıkmaları mümkün değil. Ama kızımın bedenini elime alana kadar bekleyeceğim” dedi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...