Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fotonlar nerden geliyor?

Eralph

Öne çıkan mesajlar

camiden geliyor veya leylekler getiriyor diye anlatıldı seneler boyu. ancak bu bilgilerin yanlış olduğu 1824 yılında ünlü düşünür Tomuse Photon tarafından öne sürülmüştür. O yıllarda atom ile ilgili bilgiler çok yei ve teknoloji yetersiz olduğundan Tomuse'eyi toplantı sonrası bal ve susama batırıp ballı simit olarak sokağa salmışlardır. Tomuse aç avrupa halkının sağını solunu dişlemesi sonucu, ısırılarak feci şekilde can vermiştir. Tomuse'nin simit olarak algılanmasında gay olmasından dolayı ortaya çıkan "O" şeklinin önemi olduğu ileri sürülsede o dönemin fransasında ki halkın kaba ve aç olduğu da dikkate alınmalıdır. şu anda da gözlemleyebileceğimiz gibi fransız halkı her zaman kaba saba ve kusarak konuşan bir halktır. İlerleyen yıllarda teknoloji ve konu ile ilgili bilgiler geliştikçe Tomuse'nin dediklerinin doğruluğu ortaya çıkmış ve onun şerefine Altın simit liyakat madalyası çıkartılmıştır. Bu madalya konusunda uzman olan gaylere her sene verilmektedir. Gaylerin çok işe yarar bişi yapmamasından dolayı altın simiti şu ana kadar alabilen birisi olmamıştır. Fotonların her şeyin içinden geçebilmesi ise "O" şekliyle açıklanabilecek bir yanılgıdır. Fotonlar sadece her "Gay"in içinden geçebilirler. Einstein'ın ve İbrahim Tatlıses'in de dediği gibi "erkek adamın içinden geçirmez!erkek adam gider kendininkini diğerine sokar!"

Kaynak: ∑ksenel βiliμ, 07,2007 © dasaaa yayımcılık
Sosyal ağlarda paylaş

Eralph said:
Ardeth konuları uzatmama izin verdiğin için aklıma bir soru takıldı şimdik onu soruyorum burdan,

Işık hızına çıkarsak ordan burdan geçeriz doğru mu yoksa şehir efsanesi mi :D 3. sınıftan beri garip tiplerden duyuyorum ama nedense şimdi saçma gelmeye başladı..

Ne formda olduğuna bakar aslında, yani bildiğimiz ışığı ele alırsak o elektromanyetik bir dalga olduğu için diğer maddelerin elektronları ile vs iletişime girip form yön,form ve özellik değiştirebiliyor. Işık hızına çıkmakla ilgili öyle bir efsane duymadım açıkçası ama daha başka şeyleri var teorik olarak herhangi mesafeyi 0 saniyede gidebilmen lazım yani ışık hızına çıkmak bir noktadan bir noktaya teleport olmaktır falan filan gibi şehir efsaneleri mevcut.

Sen ışık hızına çıktığında ne olursun bilmiyorum eğer yaptığımız kabuller doğruysa kütlesiz bir enerjiye dönüşeceğin kesin. Ondan sonra da elektromanyetik bir dalga olur musun olmaz mısın bilemem ama olursan her yerden geçememen kuvvetle muhtemel.
Sosyal ağlarda paylaş

foton herhangi bişeyin içinden geçip gidemez çünkü hem kütlesizdir hemde fotonlar çarptığı noktadaki atomların elektronlarını uyarır.Fotonlarımı oracıkta yitiririz zaten
Birde ışık hızına çıkarabilmek için senin benim gibi kütleyi ucu bucağı olmayan bir eylemsizliğe karşı koyabilmen gerekiyor ki bu da aslında kütle olarak tanımlanırsa yani yapamassın gibi duruyor şimdilik ilerisi için birşey diyemem

Edit:Berbat türkçe
Sosyal ağlarda paylaş

fotonlar nerden gelio ise şöyle açıklanabilir:
-istediğin bir yöntemle bir maddeyi ısıtır ve elektronlarını heyecanlandırırsın elektronlarda kararlı hale tekrar eski ground state ine dönmek için aradaki enerji kadar bir enerji paketi yollarlar buda "foton" a karşılık gelir.
-birde güneşimizde doğal olarak sürekli oluşan füzyon tepkimelerinin sonucunda açığa çıkan büyük enerjinin çevredeki milyarlarca atomun elektronunu deli gibi heyecanlandırıp onların yüksek enerjili fotonlar saçmasıyla
oluşuyor bilindik fotonlar :D
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
foton fotonun içinden geçebilir teorik olarak, henüz birbiriyle etkileştiremedi fotonları kimse d:

Ardeth okuduklarımı yanlış hatırlamıorsa (lazerlerdeydi galiba)

A noktasında bir lazer olsun, B noktasında bir lazer olsun bunları birbirlerine döndürüp tam karsı karsıya gelecek bicimde açtıgımızda fotonlar ortada karşılaştıktan sonra güçleri önemli derecede azalıyordu die hatırlıyorum (wikipediada photonları anlattıgı kısımda var, ayda alttaki external linklerden birinde)

O yüzden foton fotonla etkileşebilir yazıordu sanki.

Şuanda vakytim yok yarın direk kaynagı geçiririm.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
Ardeth said:
Sen ışık hızına çıktığında ne olursun bilmiyorum eğer yaptığımız kabuller doğruysa kütlesiz bir enerjiye dönüşeceğin kesin. Ondan sonra da elektromanyetik bir dalga olur musun olmaz mısın bilemem ama olursan her yerden geçememen kuvvetle muhtemel.

Işık hızına yaklaşıldığında brdenbire zart diye enerjiyemi dönüşülüyor yoksa ışşıkhızının %10 nunda %10 enerji %90 kütle gibi bir şeymi okuyunca kafama takıldı lanet şey. uyuyamıyorum şimdide asdfsdg
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
ışığın parçacık türü biliniyor zaten bozon. hocamın dediğine göre ışığın neden herkese göre sabit hızı olduğu üzerine çalışma yapan bazı bilim adamları mevcutmuş ama genelde insanlar bunu kabul alıp yapıyor araştırmalarını sonuçta en azından bu içinde bulunduğumuz koşullar içersinde çok yüksek bir hassasiyete kadar (sıfırdan sonra 5-10 arası basamak olsa gerek) gösterilmiş bir şey. Işığın hızı ışığın kaynağın ve gözlemcinin hızından bağımsız :) bu sebeple ortaya çıkan bazı basit geometrik argümanlar da einstein amcanın dediklerini doğru kılıyor.

o değilde cok fantastik bi adam einstein ya...
olmıyan bişeyi hayal etmek cok ilginc bi durum dimi.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
şöyle ifade edeyim ışık hızına çıkmak için (nasıl yaparsın bilemem) bütün kütlenden kurtulman lazım bir şekilde. kütleli bir cismin ışık hızına çıkartılabilmesi için sonsuz kuvvet gerekir. zaten kütleli bir cisim ışık hızına çıkartılabilmiş değil.

Yok dostum anlatamadım tam ben. izah edeyim;
Işığın boşlukta bir saniyede aldığı yola ışık hızı denir. Işık hızı 299.793 km/saniyedir. Yaklaşık değer olarak 300.000 km/saniye olarak kabul edilir.
Ses hızı havada 0,340 km/saniye olarak alınır. Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider.

Örnek olarak 0,34/299.793= 0,000001133 ise bu hıza ulaşıldığında kütlemizin 0,000001133 kadarı enerjiye dönüşmüş olmuyormu. çok küçük bir fark ama bundan küçük farklarla gezegenlerin yörünge hesapları yapıldı. yani geçerli bir miktar diye düşündüm.
Sosyal ağlarda paylaş

konsept olarak bu kadar insan mantığına aykırı bir duruma açıklık getirmesi açısından evet hehe. relativite, maddelerin uzayıp kısalması, zamanın yavaşlaması vs gibi kavramlar ders kitabından bile çalışırken aklına kabul ettirmesi ve o mantığı oturtması zor kavramlar heh. hele ki zaten genel relativite en çalışılmayacak alanlardan biri prof olamaz kalırsın doktoranla :p
Sosyal ağlarda paylaş

Karag8z said:

Örnek olarak 0,34/299.793= 0,000001133 ise bu hıza ulaşıldığında kütlemizin 0,000001133 kadarı enerjiye dönüşmüş olmuyormu. çok küçük bir fark ama bundan küçük farklarla gezegenlerin yörünge hesapları yapıldı. yani geçerli bir miktar diye düşündüm.

Relativistik hesaplar yaparken kütlenin önüne bir lorentz faktörü geliyor (bu faktör bire eşit da büyük, cisim ışık hızına yaklaştıkça sonsuza gidiyor) .

Bunu bazıları kütlen artması olarak yorumluyor bazıları ise kütlenin hızı arttıkça ona ivme kazandırmak için gereken kuvvet sonsuza gidiyor diye yorumluyor. Kütlenin neden değişmesi bana çok mantıklı gelmedi çünkü bu konuda açıklayıcı bir argüman yok. Zaman ve uzunluğun değişmesi ile ilgili herşey geometrik argümanlardan çıkarmak mümkün ama kütle için böyle birşey görmed.

Bir cisim hızlandıkça onun kütlesi enerjiye dönüşüyor diye birşey duymadım ben ama tabi relativite deniz derya bir konu olduğu için kesin konuşmayayım.
Sosyal ağlarda paylaş

cidden akşam akşam insanın aklına saçma bir melodi takılır kalır ya, bu konu kafamda kaldı. lorenz faktörünü biliyorum. saniyede 299.792,999999~ olabilir ama 299.793 olamaz diyor. Kendi içinde çelişen bir konu çoğu bilim adamına göre. Nedenmi Işık bir enerji şekli ise ve hızı 299.793 ise diğer enerji şekilleride bu hıza ulaşacaktır mantığı ile bir takım açıklamalar getiriliyor. Solucan delikleri ve kara delikler hakkında teoriler lorenz faktörünün olmadığı üzerine kuruluyor. Hatta kara deliklerin çekim hızlarının ışık hızı olduğunu iddia eden bilim adamları bile var.
Sosyal ağlarda paylaş

Fotonlar maddenin temelidir, madde onlardan yaratilmiştir günümüzde bilimin isbatladigi gibi madde ezeli degil, sonradan yaratilmiştir. Bilim bunun nasil olduğunu çözmeye çalişmaktadir ama ben herşeye hakim her şeye gücü yeten sonsuz bir güç tarafından ,bir yaratici tarafından yaratildiğina inanıyorum foton kelime anlami ile işik zerrecikleri(nur) manasına geliyor diye biliyorum ,bilimin demesine göre madde işiğin hizinin yavaşlayarak uzay ,zaman boyutuna girmiş halidir yani; madde işiğin yoğunlaşmiş halidir ,işik bir enerji tür olduğuna göre madde yoğunlaşmiş enerjidir ve temel yapı taşı fotonlardır diyebilirz ama bu benim düşüncem gerçeği bunların hepsini yoktan son derece intizamli bir şekilde Yaratan bilir
Sosyal ağlarda paylaş

maddenin yapı taşı fotonlar değil. teknik imkanlarımız dahilinzde gözlemyebildiğimiz en küçük yapı taşları quarklar (up,down,strange,charm,beauty, bişey daha vardı unuttum) ve leptonlar (elektron, tao, muon, elektron neutrino, tao neutrino ve muon neutrino) ama genelde maddede elektron bulunuyor. Hatta muon gibi kullanışsız bir leptonun bulunuşu üzerine bir bilim adamının ünlü bir sözü vardır "who oredered that" diye.

Onun yanında bahsettiğimiz foton, Z,W, Higg's Bozon (daha varlığı kanıtlanmadı) ve gluonlar gibi bozonlardır. Boson Bose isimli bilim adamına ithafen verilmiş bir isimdir, spin'i bir veya birin katları olan parçacıklara verilir. Bunlar maddeninin temel taşları değil, doğada bilinen dört temel kuvveti ileten parçacıklardır. Foton elektromanyetik kuvvetleri, gluon "güçlü" kuvvetleri (quarkları falan bağlanyana), higgs yer çekimini, W ve Z de "zayıf" etkileşimleri (bu da maddenin temel parçacık yapısını değiştirebilen etkileşimler) iletir.

Yani hayır foton maddenin temel yapı taşı değil sadece elektromanyetik etkileşim taşıyıcı. Allah yaptı oldu demekle olmuyor, allah yapmış ve olmuş olabilir ama göstermek lazım bence çünkü allah yaptı oldu demenin sonu yok.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...