Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Rfid hakkında bilgisi olanlar..?

S_h_a_D_o_W

Öne çıkan mesajlar

Dünyada da Türkiyede de bunun hakkında bilgisi olan insan az,öyle ki bu bilgi eksikliğinden kaynaklı artık komplo teorileri bile buna monte ediliyor.
Bende netten baktım,evet iyi açıklamalar var,ama tekniki bazda.Herkesin anlayabiliceği şekilde bir pasif/aktif(kgs/ogs),bide hack rfid dökümanlarını görebildim nette.

Konuyla ilgili "bilimsel" değilde,halk dilinde birkaç sorum olucak,insanlardan çok duyuyorum bu tarz şeyleri ama bir cevap veremiyorum.Yardımcı olursanız müteşekkir olurum.

1-Rfid Amerika ve Çin başta olmak üzere baya yatırım yapılan,geliştirilen bir teknoloji ama bu teknoloji ne boyuta kadar gelişebilir?Örneğin tıpta çok gelişiyor ama tıp ölüyü canlandıramıyor,bu bağlamda Rfidnin sınırları nereye kadardır.
Diyelim bir ülkenin bütün sokaklarına,bütün apartmanlara adaptörünü koysak (pasif rfid) bütün ülkede bizim çip geçerli olucak mı?

2-Rfid yaygınlaşıcak zamanla,ama hack olayının önüne nasıl geçilicek,sistemin çok güvenlik zaafı var çünkü gördüğüm kadarıyla.

3-Rfid ürün barkod sistemini bir adım ileri götürmekten,çöp kutusuna çöp atıp atmadığımızdan başka neleri ne ölçüde kontrol edebilir?Mesela Evde o sırada oyun mu oynadığımı yada nette mi gezindiğimi bilebilir mi?ve Nasıl

4-Komplo Teoricileri bunu bir anda "halk nezlinde de" popüler yaptı.Facism,ve Zeitgeist belgeselleri filanda hep buna bağlandı.
Demecin içeriğine girmeden önce Aaron Russo bana bunu Nicholas Rockefeller söyledi,ve şunu ekledi Rockefeller ailesinin bir üyesi olarak tanıttı bu adamı,ama bu adam Rockefeller ailesinin bir ferdi değil,soyadı benzerliği,ve bir vakıflarının üyesi sadece.
Bu bile belgeselin spekülatif olduğunu gösterir ama demecin içeriğinide merak ettim;

2sininde kaynakçısı Aaron Russo'nun şu demeci vardı belgesellerinde;
“ So what are the ultimate goals here” He said, “ And have all money be on those chips and have everything on those chips…and if anyone wants to protest what we do or violate what we want, we can just turn off their chips”.’

Bütün dünyaya çip takıcaz tarzında bir söylem var;
4A - bütün dünyaya çip takmak mümkünmüdür?adaptörü,gücü vs.si nasıl karşılanıcak,bu kadar büyük manyetik alan??

4B - Biri bizi protesto ederse Rfid çipini kapatırız vs. deniliyor.E bu rfid çipinin kapatılması birinin öldürülmesi demek mi?Yani rfid öyle bir yetiye sahip mi,yada sadece Para kullanamazsın,alışveriş yapamazsın gibi şeyler mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Ben RFID'nin açıkçası açık çevrimlerde düzgün bir şekilde hayata geçirilebileceğini düşünmüyorum, genel olarak radyo dalgalarının yapısıyla alakalı bir şey zaten teknolojinin sınırları. Bugün daha portal sistemlerinde falan toplu okumalarda optimum performans için binbir takla atmak gerekirken, insanların etiketlenmesi falan çok hayal kalıyor.

ha diyelim ki ütopik gelse de herkese rfid çipi takıldı. pasif etiketler bildiğin gibi enerji kaynağı olmadan çalışıyor, yani insan üzerinde bir enerji kaynağı olmasına gerek yok. ha aslında insan bedeninden güç üreten şeyler de geliştirilebilir ileride o da ayrı.
rfid çipini kapatırız ölürsün kısmı da işte en basidinden çipin içerisindeki zehiri bırakır ölürsün yani :)
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkürler yorumlarınız için,peki bu radyo dalgalarını algılama olayı ne tarz bir olay.Yani tamam marketten birşey alabiliyoruz çip sayesinde,yada çöp kutusu bizim çöp atıp atmadığımızı algılayabilir.
Ama radyo dalgası derken?bilmiyorum bu kavramı:/ Mesela evde tv izlediğimi anlayabilicek,tvden frekans yayılırsa diyebilirmiyiz?Eğer öyleyse içerik bakımından yetersiz mi kalıcak?Yani ne izlediğimizi bilemicek?

Ve Radyo dalgasız olaylar konusunda da yine yetersiz mi kalıcak,mesela yemek yiyen insanı algılayabilicek mi?

Yani bu izlediğim belgesellerde denilen big brother vakasının aslında şuan yaşamakta olduğumuz banka hesapları,net kayıtları gibi kayıt altında olmaya biraz ek özellikler getiren,ama yinede tam anlamıyla bir izleme sistemi sağlamayan,ne yaptığımızı 1e1 bilemeyen bir sistem mi bu?
Sosyal ağlarda paylaş

rfid adı üstünde sadece bir tanımlama teknolojisidir. dediğin şeyler hep algılama üzerine. yani sensör teknolojisine bağlı. yani ileride ne olur bilinmez tabi ama şu anda ne izlediğini algılayabilecek bir sensör yok dünyada. ya da yemek yediğini algılayabilecek bir şey de yok.
dediğim gibi daha kapalı çevrimlerde kullanımı zorken bütün dünyayı etiketleyip izleyeceğim demek çok zor bir şey. ekonomik yükü ayrı zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Tam olarak neyi tartıştığınızı anlayamadım.

Radi frekansını (eğer başka bir RF kısaltması değil ise) yada neler yapabileceğini mi tartışıyoruz? Yoksa insanları bir şekilde chip-leştirmek ve hareketlerini / yediklerini / yerlerini anlık olarak bilebileceğin bir kimlik yöntemini mi?

Zira ikincisi is tartışılan; hangi yemeği yediğinden nasıl hissettiğine kadar herşeyi algılayabilecek teknolojimiz var ama bu kesinlikle RF değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Geçen sene Fraunhofer Deneysel Yazılım Geliştirme Enstitüsünde (IESE) yaptığım stajda ki yazılım projesinde RFID ile çalışma fırsatı buldum.

Özetleyecek olursam akıllı bir apartman dairesi içinde RFID kullanılıyordu. Bir kaç kullanım alanı:

1) Apartmanda bulunan kişinin yerini saptama:

Bütün apartman özel ince bir halıyla kaplanmıştı ve halının altı boylu boyunca koordinat bilgileri içeren RFID tagları ile döşenmişti.

Kullandığımız laptop'ta bir RFID okuyucu kart vardı. Geliştirdiğimiz yazılım bu RFID okuyucu ile koordinatları saptayıp ve bu koordinasyonları işleyip o anda hangi odada olduğunuzu ve odanın neresinde olduğunuzu saptayabiliyordu. Tabii bu aslında kişinin yerini değil, bilgisayarın yerini saptıyordu haliyle.

Bunun bir gelişmiş hali: Ayakkabıların içine yerleştirilmiş RFID okucuyuları ve kablosuz ağ adaptörü. Bu ayakkabıdaki RFID okuyucu yürürken kişinin evin neresinde olduğunu saptıyor ve kablosuz ağ ile merkez bilgisayara gönderiyor. Merkez bilgisayarda ise evde kim nerde görebiliyorsunuz.

Bunun daha da abartılmış hali deri altına yerleştirilmiş RFID okuyucuları olur. Ama sağlık sorunlarını falan bilmediğim için o konuda yorum yapamam. Sonuç olarak yer saptamak için kullanılabiliyor RFID.

2) Buzdolabındaki ürünlerin takipi:

Alışveriş merkezlerinde aldığınız her üründe bir RFID tagı olucağı gibi bir görüş var. Onun hakkında şimdilik yorum yapmayayım ama deneysel amaçlarla bir ketçap şişesine RFID tagı yerleştirmişlerdi. Buzdolabında ise RFID okuyucu ve kablosuz ağ adaptörü vardı.

Peki bu ketçap şişesindeki RFID tagı ne içeriyor? Ürün bilgileri. En basitinden fiyat, son kullanma tarihi ve bruto ağırlık, net ağırlık, ürün kodu. Ne işe yarar bunlar? Fiyat alışveriş merkezlerinde otomatik kasalar için kullanılabilir. Ama hack davası nedeniyle o konuyu atlıyorum.

Son kullanma tarihi ve ağırlığını buzdolabı takibi için kullandık. Buzdolabı her gün içindeki tüm ürünlerin son kullanma tarihini okuyor, tarihi geçmeye yaklaşmış yada tarihi geçmiş ürün varsa uyarıyor. Aynı şekilde ağırlık bilgilerini kullanarak ve ürünü tartarak şişenin yüzde kaçının dolu olduğunu hesaplayabiliyor. Böylece ürün bitmeden uyarabiliyor yada ürün kodunu kullanarak aynı şişenin yenisini ısmarlayabiliyor.

[hr]

Benim görüşüm, bu tür tagların kırılabilir (hack baabında) olmasından dolayı otomatik ücret hesaplarına (şimdilik) çok da yatkın olmaması. Ama yukarda verdiğim örneklerdeki gibi bazı hayatı kolaylaştıracak alanlarda çok işe yarayabilir. Çünkü bu gibi alanlarda sistemi hackleminizin bir anlamı yok.

Geleceğin bilgisayarlarının en büyük hedeflerden biri farkedilmemeleri. Yani evinizde, arabanızda işinizi kolaylaştıracak onlarca sistem olacak; ama siz onları göremeyeceksiniz, hatta işlerini yaptığını farketmeyeceksiniz. Bu amaçların gerçekleşmesi için RFID yada benzeri teknolojilerin rolü çok büyük.
Sosyal ağlarda paylaş

bu çipleşme falan filan deyince aklıma yapay zeka geldi. nedense genetik programlama, algoritmalar ile chaos theory birleştirildiği zaman (tırışkadan olan felsefesi değil matematiksel temellere bağlı olan hehe) neden yapay zeka adına kendi kendini çok hızlı ve beklenmedik bir şekilde geliştirebilen sistemler ortaya çıkarılabilirmiş gibi geliyor. zaten biyofizik çalışmalarım sırasında baya genetik algoritma öğrenebileceğimi tahmin ediyorum ama ilerde belki yapay zeka çalışan birilerini bulup böyle bişey deneyebilirim ilginç olur hehe tabi benim amacım herhangi birşey başarabilen bir yapay zeka yapmak değil kessinlikle, sadece kendi sahip olduğu tanımların dışına tahmin edilemez bir şekilde çıkan bir sistem yaratma fikri. tabi bunu en iyi yapmak için robotun içine ışıyan bir madde ve önüne geiger sayıcısı koyarsan, o ışımadaki geliş güzelliğe göre hareket eden bir sistem yazarsın o zaman daha ilginç olur. Tabi bu schrodinger'in beyindeki belirsizliği beliryen şeyler kuantum mekaniği seviyesindeki etkiler olabilir fikriyle oldukça örtüşüyor aslında. onu denemek için ilginç bir sistem olabilir. ama bunu temelde quantum mekaniğine dayalı olmayan bir sistemde üretmek çok daha ilginç olur. tabi bu, şuan chaos theoryi çok bilmediğim için de bana mantıklı geliyor olabilir hehe. Aher şekilde ışımalı ve geiger sayıcılı bir sistemi gelişi güzel ve tahmin edilemeyecek bir şekilde hareket edecek biçimde programlamak mümkün olmalı diye düşünüyorum. o da ilginç bir yapay zeka çalışması olur bence
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
bütün insanların çiplenmesi en basit tabirle ve bütün insanlar hakkında anlık bilgi alınıp depolanabilmesi ütopyası konusunda bi soru işareti var aklımda. Böyle bir şey mümkün olursa bu bilgiler kimin elinde olucak? Tek bir dominant güç olması gerek gibi geliyor bu durumda, bu da tüm dünyada tek bir devlet olması, daha doğrusu devlet kavramının yok olması anlamına geliyor. Bunların olması şu an için çok uzak ihtimaller olarak gözükürken insanların çiplenmesi vs gibi fikirlerin dolaşması, dahası bu konuda kafa yoran insanların olması ilginç bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:

Benim görüşüm, bu tür tagların kırılabilir (hack baabında) olmasından dolayı otomatik ücret hesaplarına (şimdilik) çok da yatkın olmaması. Ama yukarda verdiğim örneklerdeki gibi bazı hayatı kolaylaştıracak alanlarda çok işe yarayabilir. Çünkü bu gibi alanlarda sistemi hackleminizin bir anlamı yok.

ortalıkta dallama çok, birgün kapında bir kamyon dolusu ketçap görürsen şaşırma.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...