JD Mesaj tarihi: Şubat 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 23, 2008 Heavy metal müzik yapmayı hayal ettiğim günlerimde akor dizilerine çalışmaya başladım ve garip geldi ya yani mantığı kavrayamadım gereklilik mantığını belkide yanlış çalışıyorum . Olay şu misal Lydian - 4.derece majör dizi . Do notasından başlayıp Sol majör dizisi çalarsak lydian dizisi çalmış oluruz . Herşey iyi güzel burayı anladım ama yani şimdi bunun mantığını anlamadım ya ben sol majör dizisini zaten çalıorm arkadaşım ordan başlamışım burdan başlamışım sen bunu niye do dan başlarsak lydian dizisi çalmış olursun diyorsun . Şunu düşünüyorum gerçekten bu kadar detay heavy metale lazımmı dizileri bilirim yürümeyi bilirim ton yakalamayı bilirim arkadaki ritme uyumlu ve bastığım notayı bilerek bi solo atabilirim bana ne gerekir bunun dışında sanırım bunun eksikliğindeyim yardım ederseniz sevinirim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Öncelikle Lydian(lidyen) major yada minör dizi olmuyor.Bunların adı doğal diziler.Herhangi bir arızaları yok. İyoniyen(do),doriyen(re),frijyen(mi),lidyen(fa),miksolidyen(sol),Eoliyendi sanırım (la),Lokriyen (si) Bunlar arızasız,doğal dizilerdir.Örneğin lidyen,fa'dan 1 oktav üstteki fa'ya kadar çıkan arızasız dizidir.Dizinin formülü 3 tam,1 yarım,2 tam,1 yarımdır. Basitleştirmeye çalışsamda karışık olacak ama,mantığını şöyle bi resimle açıklayayım; Yani senin aslında çaldığın dizi do dan başlayıp çalınmış olan bi sol majör,ama formulü lidyen,çünkü dizide bulunan notaların aralıkları doğal dizi olan lidyen ile aynı,oyüzden do'dan 1 oktav üstteki do'ya sol majör'ün arızası ile çalınca,lidyen çalmış oluyosun aslında,çünkü lidyen çalınca aynı sesler değil ama aynı aralıktaki dizi duyuluyo,yani lidyen. Açıkcası bunlarla pek kafanı kurcalama derim.Çünkü 12 senedir "aha do majörden başladım,simdi lidyen oldu,surdan başlayım bide miksolidyen yapıyım" diye çalmadım hiç.Ha bunları bilmende fayda olurmu elbette olur ne yaptığını bilerek çalarsın,ama sen zaten çalıyosan düzgünce güzel güzel,pek bi işine yaramazlar zaten. Ben genelde çalarken atıyorum,solo atarken çaldığım bi dizinin nasıl tınladığını,nasıl tınlayacağını düşünerek çalarım.Gamları ve arızalarını biliyosan gerisini kasmana pek gerek yok.Majör bi parçanın içinde tutup zart diye minör bi solo atarsan,ortaya berbat bişey çıkar :) Yani nasıl yapacağını biliyosan ve yapıyosan,müzik teori'nin biyerden sonra hiçbi önemi kalmıyo. Ha majör'ün içinde minör'de basarsın elbet ama armoni bilmek lazım ozamanda,ki akoru çözülmesi gereken yere herhangi güzel duyulur bişekilde çözesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 *Büyük İkili Arasında Tam Perden bulunan ikili aralığına, "BÜYÜK İKİLİ" denir. (DO MAJOR DİZİSİ'nde, Do-Re, Re-Mi, Fa-Sol, Sol-La ve La-Si seslerinin aralıkları TAM PERDE'dir. Bu aralıklara "BÜYÜK İKİLİ ARALIKLARI" denir.) Küçük ikilide Do-Re, Re-Mi, Fa-Sol, Sol-La ve La-Si dışındaki aralıklar oluyolar.Yani aralırnda yarım perde var.Mi-Fa ve Si-Do Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JD Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Çok saol gerçekten yani kafamı kurcalayan bir mevzuydu baya aydınlattın beni teşekkür ederim . Ya aslında ben hani gitmem gereken yolu bilmiyordum benim arkadaşım şu aralar armoni dersi alıyor tamamen farklı tarzlarda iş yapıyoruz ama hani onun ne yaptığını bildiğini düşünerek şimdiki çıkmaza girdim :) Armoni için ders almak gerekirmi yoksa yani ben 5.5 senedir gitar çalarım ve sadece en başta bi 2-3 ay kursa gittim gerisinde hep kendimi geliştirdim armoni konusundada bunu yapmamı tavsiye edermisin.Ders olarak sadece şan dersine gitmeyi düşünüyorum o da inş seneye olcak gitarı halletmek istiyorum büyük ölçüde başta :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Armoni dersi gereklidir,yani bilmen baya bi faydalı olur senin için.Tavsiye ederim zaten bikere mantığını anladıktan sonra gerisi çok kolay. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JD Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Yani bunu kendi çabalarımla öğrenemezmiyim bir kitaptan yada benzeri şeylerden.Okuduğum şehirde armoni dersi vercek adam bulabilceğimi sanmıyorum da o manada (= Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 24, 2008 modları öğrenmenin en büyük faydası doğaçlama takılırken ortaya çıkar. parmakların belli bir şekli, bir diziyi ezberler, aynı şekilde kulağın da diziye yatkın olur ve hangi akoru duyduğunda hangi diziyi çalacağını otomatik olarak tayin edebilirsin. yani armonik anlamda işe yaramasından çok, bi alışkanlık kazandırır. heavy metal için sadece majör-minör modları ve armonik minörü öğrenmen yeter. modlar sayesinde her farklı tonu her farklı pozisyondan çalabilirsin, çünkü kalıp bellidir, tonla beraber sadece yerini değiştireceksin. eğer caz çalmayı falan düşünürsen tabi melodik minör, yarım-tam gibi diziler de öğrenmekte fayda var. neşet ruacan bile bi röportajında hala arasıra modları çalıştığını söylemişti =) dizilerin yanısıra arpejleri de çalışmanı öneririm, bi yerden sonra sırayla çalınan diziler sıkıcı olmaya başlayabilir, arpejler soloya ayrı bir tat katarlar. armoniyi elbette kitaplardan veya internetteki kaynaklardan öğrenmek mümkün, ancak uygulamalı olarak gösteren bi hoca olursa çok daha çabuk kavrayabilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JD Mesaj tarihi: Şubat 25, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 25, 2008 Sağolasın etrafımda armoni hocası görürsem tabiki ders almayı düşünürüm ama göremessem illaki kitap (= Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar