Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

VW DSG-7

paramecium

Öne çıkan mesajlar

dsg, smg gibi sanzimanlar klasık anlamda otomatik değiller. bildiğiniz manual sanzıman zaten. bu sanzımanların klasık otomatıkten farkı rastgele vıtes secımıne ızın vermemesı, vıtesın mutlaka sıralı olarak artması ve dusmesıdır. bır avantajı sanzımanın programlanmasını kolaylastırması ve sızı yuzlerce kombınasyon yerıne onlarca kombınasyona dusurmesıdır. gaza abandıgınızda kotu programlanmıs ve ne yapacagını sasıran bır otomatık sanzımanla karsılasmanız bu sıralı manual sanzımanlarda yoktur.

sadece debriyaj ortadan kalkıyor ya da bazı modellerinde kalkmıyor ama kullanım zorunlulugu azalıyor. debriyaj pedalsız bır manual sanzıman dusun, sıralı manual sanzıman ıdeasına ulastın boylece.

trıptronic ya da septectronic vs sanzımanlar aslında otomatıktırler, fakat vıtese kullanıcı mudahalesıne ızın verırler. bu gercek anlamda bır manual kullanım degıldır. sıralı manual sanzımanlarda ıse vıtesı resmen manualde oldugu gıbı aynı sartlarda degıstırırsınız fakat motoru sanzımandan ayıran debrıyaj pedalına basmanız gerekmez sızın yerınıze bunu sıstem yapacaktır. boylece debrıyaj pedalına basmak ve vıtese takmak arasında gerceklesen zaman kaybından etkılenmezsınız. bu sıstemın asıl amacı budur, bu nedenle predıctable bır hızlanma ıvmesınde en kısa surede yuksek hıza standart manual vıtesten hızlı cıkar. cunku manual vıtesın hızlanma avantajlarına sahıpken ınsan faktorunun gecıkmesınden arındırılmıştır.

otomatık sanzımanlarda trıptronıc bıle olsa sız sanzımana bır sonrakı vıtesın emrını verdıgınızde ne yapacagına hala sanzıman karar vermektedır. ve hala sport u olsun, ulke yakıt fıyatı olsun, rampası olsun vs sı olsun bır cok bılınmeyenlı denklem ıcın ayarlanmaları gerekır. sıralılar oyle degıldır, sen manual de ne yapıyorsan gene onu yaparsın. ama basmazsın o debrıyaja.

ama sıralı sanzımanda 3 ten 1 e takamazsın. ya da 1 den dırek 3 yapıp gıdemezsın bazılarının yapmaya bayıldıgı gıbı. ya ızın vermez ve sırayla vıtes gecmeyı beklersın ya da ızın verır ama gecıkme suresı artar.

ben sunu anlamadım bmw nun smg sı ıcın adında sequentıal gecmesıne karsın dıgerlerının aksıne vıtes katı bır sekılde sıralı gecmek zorunda degıl dıyor, bu ıyı bır sey mı sonucta? ben kotu bır sey olarak algılamıstım acıkcası
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

DSG nasıl çalışır?
Birinci kavramanın bulunduğu mildeki kademeler 1-3-5-R, ikinci kavramanın bulunduğu mildeki kademeler 2-4-6. Tek bir kuru kavrama yerine, her kavrama ıslak 4 lamelli kavrama içerir. Yer kazanmak için kavramalar iç içe geçmiş olarak yerleştirilmiştir.

D modu
Fren pedalına basılıp D seçildiğinde, ilk mildeki 1. vites seçilir. Kavrama tutunmaya başlamak üzeredir. Aynı zamanda 2. vites de seçilmiş ve hazırdır fakat herhangi bir kavrama yoktur ortada. Ayak fren pedalından kalkmaya başladığında 'ısırma noktası'nda kavrama başlar ve araç haraket eder. Gaza basarak araç hızlanır. Sistem duruma göre 2.vitese ne zaman geçileceğini hesaplar. Duruma göre bir üst vites seçilir. Bu seçim esnasında ilk milin kavraması bırakırken, ikinci milin kavraması kavramaya başlar ve bu süreç 8ms sürede gerçekleşir, pratikte güç kaybı yok sayılır. 6. vitese kadar süreç bu şekilde ilerler. Vites düşürme de bu işlemin tersi şekilde işler.

DSG kullanım şeklini algılayarak kendini adapte eden bir sistem. Kontrol sisteminde bulanık mantık kullanılmış. Programcı olan arkadaşlar bilirler ;) Hoş çamaşır makinalarında bile artık bu var :P

Eğer kick-down yaparsanız örneğin 6.viteste, sizi otomatik olarak 3.vitese düşürür. Eğer ekonomi istenirse de 35Mph gibi bir hızda 6.vitesde ilerlemek mümkün.

S modu
Herşey otomatiktir yine fakat daha yüksek devirlere çıkmaya izin verir.

Manuel kumanda(kulakçık) modu
Herşey bu sefer sizin kumandanızla oluyor. Kullanıcı hatalarını önlemek için bazı önlemler mevcut sadece. Misâl; 6000rpm ile giderken vites düşürmenize izin vermiyor, ne zaman ki vites oranına göre uygun devire düştünüz, işte ozaman işleminizi gerçekleştiriyor. Ayrıca çok yüksek ve düşük devirlerde de tercihinize müdahale ediyor.

Varın siz karar verin sistemin iyi ve kötü taraflarına.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Oooh benden sonra bissürü tartışma almış başını gitmiş. Ben hepsine cevap yazayım tek postta:

- BMW nin SMG si Vw in DSG sinden farklı. Yani, ikisi de otomatikleştirilmiş sıralı düz vites. Ancak DSG de çift debriyaj var. Şimdi BMW yeni M3 te M-DCT adında çift debriyajlı smg yaptı...

- DSG nin açıklanan vites değişim süresi 8ms. Bu rakamın pratikte doğru olmadığına dair pek çok şey bende okudum. Ancak gerçek hızı bile ferrari nin F1 şanzımanlarından hızlı. Sonuç olarak yapısı gereği çift debriyajda bi kavrama bırakılırken aynı anda diğeri devreye giriyor. F1 şanzımanda kalıyor- vites değişiyor- geri kavrıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

DSG de bi de herkesin bilmediği bir özellik var:

D(S) Modunu seçiyorsun. Sol Ayağın sonuna kadar frende. Frene basılı tutarken gaz veriyorsun. Motor 4.000d/d ye kadar çıkıp orda sabit kalıyor. Ayağını frenden bırakınca araç fırlıyor =)

Launch Control var yani araçta =)

Ama bütün VW modellerindeki DSG lerde var mı bilemiyorum. VW Golf 1.4 TSI 140hp de denedim ben...
Sosyal ağlarda paylaş

buna ben cevap verebilirim

cunku clutch in yiyip atiyor :)

ben bir kac kere kendi arabamda denedim, gelen koku abartiydi. Ayarini yapmasi bayag zor ve ferrari nin bana soyledigi

bu clutch denen nane 15 bin kilometre falan degisir fiyatrida 10 bin euro

ama bu lc cok kullanirsan 3bin km de bekleriz seni :)

clutch=debriyaj bu arada ama tam o anlamami geliyor bilemedigim icin boyle soyledim

hani debriyaji yeme tabiri varya iste onu yapiyor
Sosyal ağlarda paylaş

paramecium said:
Selam,

alıntı said:
yapma lan diye kıvrandı bıraktım...

İşte buna koparım :D

Debriyaj balatasını harcarsın ve aktarma organlarına anlık pik yük verirsin. Balata ömründen yer, değişir ama aktarma organları olaya ne derece tepkisiz kalırlar, bilemem.

Saygılar.

Otomatik vitesli arabada yapmayacaksın zaten.

DSG arabada yapabilesin diye vites DS modundayken ayağın frende gaza basarsan debriyaj devreden çıkıyor.

Otomatik arabada debriyaj yok, tork konvertörü var. Otomatik arabada frene basarken gaz verirsen gitmeye başlar. Çok uzun yaparsan vites kutusunu yakabilirsin bile...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...