Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Starship Troopers

SturmVogel

Öne çıkan mesajlar

http://www.youtube.com/watch?v=tV3XjSnzZtU

http://www.youtube.com/watch?v=60AogdtK13w

http://www.youtube.com/watch?v=-EaCPXxQOF0

Öncelikle şunu itiraf edeyim: TV'de yayınlanan USA animasyonlarıyla hiçbir zaman aram çok iyi olmadı. (Hiçbir zaman Transformers, Voltron yada Thundercats gibi USA serilerinin hayranı olarak da hissetmedim kendimi ki şu an Avatar bile izlemeyen bir insanım) Bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda iyi örneği hariç tutarsam birkaç yıl öncesine dek durumum bundan çok farklı değildi. Ta ki sabahın 06.30unda ve nispeten iyi bir dublajla yayınlanan, değeri bilinmemiş bir hazine Starship Troopers'ı keşfedene kadar.

Tamam, yıllar öncesinde Starship Troopers filmini ben de izlemiştim ve çok da orjinal buluşlar içeren bir bilimkurgu da değildi. Ama diyebilirim ki, bu seri cidden filmi (ve onun B kalitesindeki devamlarını) solda sıfır bırakan gerçek bir efsane olmuştur.

Bilmeyenler için söyleyelim, Robert A. Heinlein'in orjinal romanları bundan neredeyse 50 yıl önce yayınlanmıştı ve -ilginçtir ki- ilk adaptasyonu 1989'da Sunrise yapımı 6 bölümlük bir OAV serisi olarak yapılmıştı (Seri daha 2 ay önce fansublandı , onu da belirtelim) 1997'deki nispeten idare eder Paul Veerhoven filmi (ve sonradan çıkan kötü devamlarını saymazsak) serinin ilk uzun soluklu uyarlaması 1999 yılında yapılmış bu 36 + 4 bölümlük bu CGI aksiyon dizisidir.

Bu müthiş seri, aslen 1997deki ilk filmin spinoff ayrıntılarla ayrılan, ayrıntı verilmiş bir yorumu. Hatırlarsanız filmlerde koloni gezegenlerin çoğunun ismini duyuyor fakat neredeyse hiçbirini görmüyorduk. 20 dakikalık bölümlerden oluşan ve ayrı ayrı gezegenlere yayılan birkaç bölümlük alt seriler campaign'ler oluşturuyor ve böceklere karşı verilen savaşın aşamalarını oluşturuyor. Her ne kadar insan - böcek savaşı türü özetlenebilecek bir konusu olsa da Starship Troopers filmlerin yada kitabın önceki anime yorumunun aksine son derece güzel bir işleniş kullanıyor. Emir komuta zincirini hissettiğimiz bu güzel seri sırf TV denetim kuruluşlarına hoş görünmek için "disco guns" türü saçmalıklar yapan türdeşlerinin düştüğü samimiyetsizlik tuzağına da düşmeyerek benden tam puan alıyor.

Neredeyse ayrı coğrafya, bitki örtüsü ve iklim koşullarına sahip farklı farklı gezegenlerde tek seferde bitmeyen görevlerin aksiyonu yetmez gibi filmde görmediğimiz ayrıntılar işin içine katılıyor: Mesela tek yabancı ırk "böcekler" değiller. İnsanların keşfeder keşfetmez kitle imha silahlarıyla saldırdığı fakat böcek istilası gelince apar topar ateşkes imzaladığı dost bir ırk (Normal atmosfer koşullarına dayanamadıkları için sürekli yaşam destek birimleri takmak zorunda kalan, zayıf bedenlere sahip bir ırk olduklarından askerlerin "Skull heads" diye takıldıkları ve Freespace'deki Vasudan benzeri ırk) kah teknoloji desteği kah bizzat asker olarak ateş hattına gelerek savaşa destek veriyor.

Ayrıca askerlerimizin "Marauder" denilen, belki filmde filan değil ama 2001deki strateji oyununda olan ağır zırhlı savaş mechleri de göründükleri her sahnede görsel şova sebep veriyorlar. (Hele hele askerlerin atmosferden geçerek tek tek gezegenlere inmesini sağlayan HAZMAT Suit'lere tav oldum resmen) VTOL bomber'ların hava desteği olarak bombardıman yaptıkları , Sniper Rifle ile uzaktan tek atışla böcek indirdikleri yada askerlerin mağaraları özel zehirli gaz bombaları gibi silahlarla mühürleme yaptıkları kısımları gördükten sonra İngilizce dublajlı fakat aşmış bir "ANIME" izlediğim izlenimine katıldım: Evet bu bir Anime değil ve yapım yılı da 1999! Ama 2005deki Anime klasiği MS IGLOOyla boy ölçüşecek mekanik savaş sahneleri görüyoruz.

Bölümler aynı değil kesinlikle: Bir bölümde cinnet geçirip kaçan bir subay yüzünden bir buz astreodinde düşmanlarla sınırlı cephaneyle karşı karşıya kalınıyor diğerinde ise sivil halkı zamana karşı tahliye etmek ana amaç oluyor. Filmde gördüğümüz karakterler tanıdık simalarıyla renk katıyorlar: Örneğin filmde olduğu gibi seride de Rico (filmdeki Casper Van Dien) esas kahraman ve okul anıları gibi flashback'ler filmle bağlantıyı sağlam tutuyor. Jean Rzak (filmde Michael Ironside canlandırmıştı) filmin aksine uzuncana bir süre komutan olarak Rico'nun takımında. Carmen Ibanez (Denise Richards oynamıştı) VTOL pilotu olarak hava desteği gereken yerlerde savaş pilotu olarak bizzat destek veriyor. Rico'nun arkadaşı Carl'ı Nazi benzeri istihbarat subayı üniforması ile sadece 20-30 saniye görmüştük filmde, seride ise queen alien'leri yoketmek için kendi gibi istihbarat ajanlarıyla bizzat geliyor ve cephede bir psişik olarak savaşa yardım ediyor. Buna benzer şekilde filmde olmayan birçok yeni karakter seriye renk katıyor.

Sonuca gelirsek, Starship Troopers izlemeyenler için bizzat üzüleyeceğim bir Animasyon ve birçok Anime'ye tur basacak kalitede bir proje olmuş. Arşivinizde yer verirseniz asla pişman olmazsınız.

Mininova'da bulabileceğiniz bu serinin tüm Campaign'lerini YouTube'den de izleyebilirsiniz. Ayrıca Pluto ve Tesca Campaign'leri Türkçe Dublajlı VCD olarak piyasaya sunulmuştu.

extra

Birçok USA animasyonuna göre "über ciddi" , hatta ölümlerin olduğu bazı yerlerde hayli dramatik hale de gelen bazı seri ilk bölümlerde bazı komik kısımlar içermiyor da değil hani.

Biraz da gülelim:

http://www.youtube.com/watch?v=ZNnmHOjo1sE

Sosyal ağlarda paylaş

• 5 yıl sonra ...
  • Yeni Oluştur...