Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

istek:suşi tutorial


Vulcan_Lionheart

Öne çıkan mesajlar

Sushi yapmak için ince tabaka haline getirilmiş yosun lazım, onların deyimiyle nori. Bunu nasıl temin edersin bilemiyorum da, büyük marketlerde balık reyonlarında satılma ihtimali var. Tabii bi de, sarma işinin aslına göre yapılması ve kolaylaşması için, bambu kesitlerinden yapılma servis altlığı gerekli. Çin'den getirdikleri eşyaları satan adamlarda genellikle bu servis altlığının muadili oluyo, ince dallardan yapılmış bi servis altlığı. Onu kullanabilirsin. Sırf bunlar da yetmiyo tabi. Çiğ balığın yaratabileceği vücut parazitlerini engellemek için kullanılan, aşırı acı sos, wasabi de gerekli. Çin/Japon restoranları sürekli kullandıkları için, nereden temin edebileceğini onlardan öğrenebilirsin.
Tüm bunları temin ettiğini varsayarsak:
İçi için çiğ balık, sebze, yumurta veya yengeç eti kullanabilirsin. En çok kullanılan balıklar, ton balığı, yengeç, yılan balığı, palamut ve somon. Tabi sırf et kullanmak zorunda diilsin, salatalık (bildiğin hıyar), omlet, sebzeli omlet de koyabilirsin. Tabii istediğin şeyi koyabilirsin içine; avokadı, limon gibi.
İçine karar verdikten sonra, yağsız, lapa ve tuzsuz bi pilav hazırla. Bahsettiğim servis altlığını düz bi yüzeye koyup, üstüne noriyi ser. Norinin, üstten 1 parmak kadarlık bölümü hariç tamamını ince bi tabaka halinde pilavla kapla (pilavın arasından noriyi görebilecek kadar ince). Norinin boş bıraktığın kısmını ılık suyla hafifçe nemlendir. Sonra servis altlığının sana en yakın kısmından tutarak sushiyi yuvarlamaya başla. Çok bastırmadan, yavaşça ama malzemeler arasında boşluk kalmamasına dikkat ederek yuvarlaman gerekli. Tabii bi de servis altlığı yemeğin içine girmicek :P
Daha sonra rulo haline gelmiş sushiyi bıçakla eşit silindirik parçalara böl. Sonra bi tabak alıp sushileri artistik bi şekilde diz. Tabağın bi kenarına, sushilerle temas etmeyecek şekilde wasabi koy (ki, istemeyen yemesin wasabi).

Ölçü veremediğim için tam tutorial olmadı ama, "sushi nası yapılır" hakkında aşağı yukarı bi fikir verir. Unutma ki, ilk sushini yaptığın zaman muhtemelen berbat olacak. Çünkü iyi bi sushiyi yapan, kıvamı tutturulmuş pirinç ve iyi ayarlanmış bi yuvarlamadır. Gerisi malzemelerin kalitesine bakar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yani zorunlu diil tabi. Bizim yediğimiz biberlerin acısından farklı, tarifi zor bi acısı olduğu için yemek istememen doğal. Ama yediğin sushide kullanılan balığın ne kadar taze ve temiz olduğunu bilmen zor. Wasabi, balığın bozuk olma ihtimaline karşı alınan bi önlem sadece.
Baya bi sushi yemişimdir şimdiye kadar, ama her seferinde çok çok az da olsa wasabi yedim. Nolur nolmaz diye :P

Artı, ana yemek olmamasına da katılıyorum. 6 tane yiyosun doyurmuyo, öyle şey mi olur :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Açıkçası bir süre sonra zaten balığın taze mi bayat mı olduğunu anlıyorsun zaten tadından da olmasa da ağızda çiğnenme zorluğundan , kolaylığından .Yani açıklanabilicek bir şey değil ama anlıyorsun farkı.

Ayrıca yine de wasabi güzeldir be. Ben acı yiyemiyorum normalde ama wasabi gayette yiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...