Overseer Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 İyi akşamlar sevgili izleyiciler, ben sunucunuz John Doe. Muhteşem ödülleriyle nefes kesen bilgi yarışması "Kim azıcık vakit ayırıp yanlışlarından ön yargılarından kurtulmak ister" e hoşgeldiniz. Yarışmamız sıkıcı ve sizi ilgilendirmiyo olsa bile sonuna kadar izlediğinizde bişeyler öğrenebilir hatta sizde büyük ödülü kazanıp, belki bir gün olmadık yere kalp kırmaktan kurtulabilirsiniz. Bugünkü yarışmacılarımız embesiller lisesinden "besili kolibasili" ve akıl mantık lisesinden "afferim ali". Bugün embesil arkadaşınızın özel durumu sebebiyle her seferinde ilk cevap hakkını ona vereceğiz. İşte ilk sorumuz geliyor; "Şizofreni nedir?" Cevap hakkı sizin embesiller buyrun. Embesiller : Şizofreni kişilik bölünmesidir. Şizofrenler bazen çok iyi melek gibi insanlarken, ansızın soğukkanlı seri katillere, sapık sübyancılara dönüşmektedir. Hani bilinçaltına atıyo ya o sonradan ortaya çıkıyo. *ZAAAART* Yanlış cevap. Freud belanızı versin sayın kolibasili. Sıra sizde akıl mantık. Akıl Mantık : Şizofreni beyindeki dopamin/serotonin reseptörlerinin doğru çalışmaması sebebiyle oluşan, kişiden kişiye belirgin ve farklı etkiler gösteren bi hastalıktır. Ama şizofreninin kişilik bölünmesine sebebiyet verdiği tıp tarihinde görülmemiştir. Hollywood şahane sallamaktadır. Afferim len afferim ali. Sıradaki sorumuz: "Şizofreninin sebebi nedir?" Embesiller: Çocukken şiddet görmüş yada sorunlar yaşamış insanlar, veya hayatı çok zor şartlarda geçmiş kişiler. Hayatının bi döneminde travmatik bi olay yaşamış bireyler. Sevgilinizden ayrıldığınızda falan çok koyarsa kafayı sıyırıp şizofren falan olabiliyosunuz. *ZAAAART* Yuh yanlış! Akıl Mantık: Ortaya çıkış sebebi tıbben 100% bilinemesede, ilk soruda da yanıtladığım gibi dopamin/serotonin hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanır ve sebebi tamamen fizyolojiktir. Geçmişte yaşanmış travmaların bi etkisi yoktur. Hastalık bu gibi durumlarda su yüzüne çıktığından sebebiymiş gibi gözüksede, travmalar sadece teşhisi kolaylaştırır. Şu anki duruma bakılırsa embesiller lisesi feci sallıyo gibi gözüküyor. Hemen sorumuz geliyor: "Şizofrenler tehlikelimidir?" Embesiller : İhtiyatlı yaklaşıyorum. İleri derece şizofrenler tehlikeli olabiliyolar. *DOUBLE ZAAART* ÇÜÜÜŞ! Akıl : Şizofrenler kesinlikle saldırganlık, şiddet eğilimi göstermezler. Varsa zaten o bireyin kişiliğinde olan bişeydir. Film ve romanların kurgusal yanlarını gerçek hayata kopyala yapıştır yaparken bir daha düşünmeliyiz. Şizo adam bile yapmaz bunu. "Şizofren bi insana nasıl yaklaşmalıdır?" Embesil : Çok dikkat etmeli, iyi davranmalı, bir dediği iki edilmemelidir. Çok kırılgandırlar, çabuk incinirler. Ay kıyamam ya yasık. *ZAAAART* Akıl Mantık : O zamana kadar nasıl davranıyosanız öyle davranmalısınız. Zaten güvenip size söylemesinin sebebi, herhangi başka bi problemde olduğu gibi destek olmanızı istemektir. Yapmacık hareketlerden kaçınınız. Hele paranoid şizofrene yapılabilecek en kötü şey içten olmamaktır. Eğer şans eseri öğrendiysenizde durduk yere yardım etmeye çalışmak, onu şefkatli kollarınıza alma isteği tamamen gereksiz/aptalca bi harekettir. Yardım gerekirse zaten hal ve hareketlerden anlaşılır veya istek size yöneltilir. "Şizofren insanlar zayıf karakterli oldukları için mi böyledirler?" Embesil : Ay kendi kendilerini yiyip bitiriyolar, halbuki hiç üzülmeye değer mi? Hayat güzel yahu. Hem bazı şeyleri aşmanın vakti gelmedi mi artık? *KKTHXDIE* Akıl Mantık : Şizofreni travmalar veya "yanlış seçimler" sonucu oluşan birşey değildir. Kişinin ruhsal veya sosyal karakteriyle bir alakası yoktur. Oluşumu bi çok değişkene bağlıdır ve fizyolojiktir. Ama hastalık yaşam tarzını etkilediğinden, yaşam tarzı hastalığın sebebiymiş zannedilmektedir. "Arkadaşınızın şizofren olduğunu öğrendiniz, bunu 3. bir kişiyle paylaşmalımısınız?" Embesil : Ya çok üzülürüm ben, içime atamam ki? Sadece en yakın arkadaşıma anlatırım. Onun da en yakın arkadaşlarına anlatma ihtimalini tamamen yok sayarım. Zincirleme gidebileceğini düşünmem bile. Bana güvenip anlatmasına rağmen, günün birinde alakasız birinden geçmiş olsun duymak ne kadar koyar o kişiye, hele bunu hiç sallamam. *ZAAART* Akıl : Kesinlikle hayır. "Şizofren arkadaşınıza hayali arkadaş esprisi yapmalımısınız?" Embesil: AY EVEAAT. ÇOK ZEKİCE ÇÜNKÜ. *PFFFF* Akıl : Yakınlık derecenize güveniyosanız neden olmasın. Ama yaratıcılıktan uzak biraz. Evet sayın izleyiciler. Bu aşamada en çok doğru yanıt veren yarışmacımız bi üst tura yükselirken, besili kolibasili arkadaşımızı ZAART diye öten şeyin yerine takıp, şehir elektiriği verdik. Yanlış cevapta arkadaşımız ötecek. "Kankam şizofrenmiş nasıl tepki vereyim?" Akıl : İçinizden geldiği gibi. Kasan kişi direk belli oluyo ve karşıdakini de üzüyo. Hüngür hüngür ağlayın nolcak sanki. "Sevgilimin şizofren olduğunu öğrendim" Akıl : Zaten cart diye bi anda olmamıştır şizofren. Şimdiye kadar dayanmışsınız, o yine aynı kişi. Şansınıza hastalığın normal seyrindeyken tanıyıp alevlenme dönemine rastgeldiyseniz, ve/veya etiketi yüzünden yanında olacak cesaretiniz yoksa eğer gerçeği söyleyip(abv lan iki yüzlü karı) kesin bitirmelisiniz. Bişeylerin havada kalması, düzen ve stabiliteye en önemlisi koşulsuz desteğe çok ihtiyacı olan bu tip bireylerde hiç iyi sonuç vermemektedir aman diyim. "Üstte yazanlara rağmen yaklaşmaktan çekiniyorum" Akıl: Senin bileceğin iş. "Önceden çok yakın olduğum insandan korkup, telefonlarına cevap vermiyorum bulunduğu yerden kaçıyorum" Çok feci kalbini kırıyosun. Hayır yaptığıda bişey yok. Hastalığın bi emaresini de görmedin ki sen neden korkuyosun? Suratına çat diye gömdüğün ön yargılaramı yansın, sana o kadar zaman dost gözüyle bakıp üstüne güvenip hasta olduğunu söylediğinemi üzülsün. Yazık ona da. "Çocuğum şizofren, ne yapmalıyım?" Akıl: Savaşta kolunu bacağını kaybetmiş bi gazi gibi davranmayın. Özgüven ve cesaret vermek ilaç gibi gelecektir. "Şizofren arkadaşımın psikiyatri bilgisinin yüksek olduğuna inanıyor ve insan beyninin kompleks işleyişini çok merak ettiğimden sürekli aynı tip sorular soruyorum" Akıl: Yanlış yapıyosun "Çok dengesizim. Bi anım bi anımı tutmuyo. Ayrıca paranoyak oldum resmen. Ya belirtileri neler söylesene acaba bend...." Hayır değilsin "Abi kız piskopat ya, tam şizo" Hayır değil. Yine bir solukta geldik yarışmamızın sonuna. Kapanışı yapmadan önce yarışmacılarımızı veda konuşmalarını yapmak için kürsüye davet ediyorum. besili kolibasili : Bu yazıyı yazan şizofren heheee Akıl :Bence yazarın bu eserinde yapmaya çalıştığı soru cevaplamaktan çok biraz içini dökmektir. Olayı üç farklı karakterden anlatması da kişilik bölünmesi yalanına göndermedir. Ayrıca eminim yazar tee buraya kadar okuduğunuz için hepinize sonsuz teşekkür ediyodur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Pyro Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Ders notlarına döneyim ben en iyisi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Finkel Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 o kadar uzunki okumadım bile:S:S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Overseer Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 kaçabilirsiniz ama saklanamazsınız. hepinizi bulup musallat olcam. i see dead people ayrıca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KireiMerodii Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Yalnız ahalinin çoğu embesil çıkar bu yazıya göre muhah. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar