Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

365 gün 6 saat (9 dk ne oluyor)

mawiman

Öne çıkan mesajlar

Kaymıyo. 30 subat vs gibi seyler de olmuyo.

Burda sidereal ve synodic'in farkını cok guzel acıklamıs gun bazında.

Onemli olan gunese donuk olan yuzumuzun sabit kalması oldugundan, o da 365 gun 5 saat 48 dakika tutuyo. Yıldızlara gore yaklasık bi 20 dakika farketmesinin nedeni yıldıza gore aynı paralelligi tutturmanın ekstradan o kadar bi sure alması.

Burda gun bazında sidereal daha fazla tutuyo 4dk kadar farkediyo, bu da 365 gunde sidereal ve synodic'de dikkat ederseniz ciddi bi fark yaratıyor.

Biraz karısık farkındayım ama bir tam gun 24 saat ve bir tam yıl 365 gun 5 saat 48 dakika o yuzden panige gerek yok =)

Sosyal ağlarda paylaş

O yuzden normalde 4 yılda bir 29 subat olması gerekirken, her 100 yılda bir 29 subat olmuyo. O da ama ufak bi fark yaratıyo o yuzden her 1000 yılda bir 29 subat olmaması gerekirken oluyo. Sonrası da var sanırım ama yani bir milyon yıl gecmedikte birsey kacmıyor, bayagı sistematik bi metodu var bunun tam ben de bilmiyorum oraları.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya tam hesabını ben de bilmiyorum ama, yılda 12 dakikalık kayıp varsa 100 yılda 1200 dakika eder o da yaklasık 1 gun kayıp demek yani bi yıl 19 yerine 28 subat oluyosa o acıgı kapatıyosun hatta ustune 240 dk fazlalık koyuyosun demek. 1000 yılda bu is 100 kere olunca bu fark 2400e cıkıyo iste bi gun ekstradan koyunca 28 yerine 29, 960dk oluyo bu sefer; sonra noluyo bilmiyorum hehe.

Yani dogru diyosun az da olsa bi fark var evet bu yıl ile ertesi arasında, ama uzun vadede oyle bir gun kayması vs yok. 99 yılda nerdeyse bir gun fark var o dogru ama yani 100 ile o fark kapanıyo biraz sonra devam ediyo vs vs. Bu sistemle 2 milyon yıl sonra bile cok bir kayıp olmadan devam edebiliriz olayı o. Zaten burdaki en buyuk sorun mevsimler, onda da bir yıl ileri/geri hareketleri pek bisey ifade etmiyo.

Edit: Bu arada sanırım oyle 120 yıl olmamasının iki nedeni var. İlki kolay olsun diye (120 yıla kasmamıslar) bi de su 12 dakika olayının da kusuratları falan var. Salisesine kadar da tutturmak cok zor oldugundan boyle bi eksi/artı sistemi dusunmusler ki hata payı olsa bile uzun vadede o hata payı kendini kapatsın diye. Yoksa her 120 yıl dersen ama aslında 1 saniye fark varsa o giderek buyur buyur ve dedigin gibi 2 milyon sonra tamamen farklı bi takvimle yasıyor olurduk.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada wikipedia'dan baktım tropik yıl ile su anda kullandıgımız Gregorian takvimi hakkaten kayıyomus hehe ( 9 dakika olayı deil de daha cok gün fazlası olarak belirlenen yüzdenin azcık fazla kacması ) millat once 4000 gibi esitleniyolarmıs ancak :/ Tabi burda dunyanın donme suresinin devamlı degismesi ve her sene ufak olarak artıp azalması da var, yapılan ihmaller kolaylastırmalar da cabası.

Zor ismis takvimcilik ben ona kanaat getirdim hehe. Neyse, en azından bikac bin yıl icin cok cok yakın bi tahmin oluyomus en azından dakikasına kadar, o noktadan sonra da zaten gregorian denen adam unutulur daha iyi bi sistem getirilir yerine :P
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi basliyoruz....

bu dakika saniye kaciyor, hmm ben 17 yasimdayim 17x9= 153 dakika yapar. ki bu da 6 saat gibi birsey yapar. bir gunun 1/4 u yani. 17 yilda 6 saat cok kucuk bi sure aslinda. yani ihmal ediliyor. salt olarak bakarsan 6 saat uzun ama yilda 9 dakika gibi bi sure.

ihmal ediliyor bence...

(surtunme ihmal ediliyor, g = 10m/sn2 x)
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi ozet olarak benim hep ileri giden bi saatim varsa ve zirt pirt ayarlamak istemiyorsam diyelim ki gunde bir "amaaan ben boyle saatin" diyerek; normalde geriye almam gerekenden daha fazla geriye aliyorum nasilsa hep ileri gidiyor duzelcek diye, bu mudur?

boylelikle zaman uzerinde hep sabit oluyoruz bisey kaymiyor, ama biz suursuz davraniyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...