Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Apocalypse Now! Redux

Natanyal

Öne çıkan mesajlar

2 hafta önce,Blade Runner ve La Haine DVDleriyle birlikte çıkmıştı,diğer konuda yazdığım gibi üçünü de birlikte aldım.Diğer ikisi hakkında topic açıp bu başyapıta açmamak olmaz diye düşündüm bir an :)

Yurtdışında çıkalı yaklaşık 2 sene oluyor sanırım,gerçek bir başyapıt,savaş filmlerinin gerçek efsanesi.Gözümde Full Metal Jacket ile zirvede duruyor şuan.Çıkmasına o kadar sevindim ki,çıkmasa zaten Nisan ayında Sendit'ten vereceğim 17 DVD'lik listenin içindeydi,çıkardım hemen :) Eğer sinemayla ilgileniyorsanız,DVD koleksiyonu yapıyorsanız olmazsa olmazlardandır Redux versiyonu.

Redux versiyonun özelliği nedir peki? Daha önce yayınlanmamış olan 50 dakikalık yeni bölümler,yeni müzikler,yeniden dijital kurgudan geçmiş,ses ve görüntünün üzerinden geçilmiş "gerçek özel versiyon" ile karşı karşıyayız.Redux versiyon ile filmin süresi yaklaşık 200 dakikaya kadar çıkıyor.

Ekleri ise gayet hoş,bir düzine çıkarılmış sahne,ses müzikler üzerine yapılan çalışma,güzel bir fotoğraf galerisi,filmin kurgusu hakkında harika bir fragman ve Cannes 1979'dan bir Basın Toplantısı bulunuyor.Eklerin hepsi Türkçe altyazı destekli.

Biraz film hakkında konuşayım;

Yönetmen Francis Ford Coppola'nın yaklaşık 5 yılını verdiği bir çalışma Apocalypse Now! Herşeyi kusursuzca yapma isteği yüzünden tüm set psikolojik bunalımlara girdiği söyleniyor.Ormanda geçen 2 çekim yılı ardından Marlon Brando ile aralarının açıldığı,ara ara kavga ettikleri söylenir.Hatta söylentilere göre tüm ekip birbiriyle kavgalıymış,öyle ki Coppola 3 kez intihar etmeye kalkmış bu yüzden.Yaşananları da "ormandaydık,paramız çok,herşeyi alabiliyorduk ve çıldırdık!" diye açıklamıştır.Peki bunun dışında Apocalyps Now'u özel yapan nedir?

Apocalypse Now'u tüm kalıplarından sıyırırsak bana göre bir yol filmidir.Sadece öldürmek için yetiştirilmiş bir ajan olan Yüzbaşı Willard'ın,orduya baş kaldırmış eski bir ordu efsanesi olan Albay Walter Kurtz'u yakalamaya yollanması anlatılıyor,aslında yolda yaşadıklarıdır herşey.Martin Sheen'in olağanüstü oyunculuk performansıyla can verdiği Yüzbaşı Willard karakteri soğukkanlılığı ile izleyenlerin kanını dondururken,hiçbir şeyden habersiz Yüzbaşı'ya refakat etmekle görevlendirilen "Çocuklar"ın psikolojilerini de göz önüne seriyor.Kurtz'un peşinde kendini sürekli sorgulayan Willard'ın,zamanla nasıl bir kabus içine girmesine tanık oluyoruz.Daha öncede dediğim gibi,Coppola bizi gerçekten bir savaşın içine sokuyor.

İlk yayınlandığı günden bugüne kadar başarısıyla ve felsefesiyle gerçekten efsaneleşmiş bir film Apocalypse Now! Film o kadar çok tartışıldı ki etkileri yıllarca sürdü,fanlarının ortaya attığı iddialar,ortada dolaşan söylentiler filmin ününe ün kattı.

Herşeyi geçtik Apocalypse'yi çekmek için yaklaşık 500KM film kullanıldı.Evet 500KM'lik makara,film! Kurguda bunlardan sadece 350KM'si kullanılmış.Meşhur helikopter saldırısı sahnesinde ise sadece 40KM'lik film kullanılmış ki bu birçok filmin tamamı kadar neredeyse.100 metre uzunluğunda 35mm bir filmin 4 dakika,yine aynı uzunlukta 16mmlik bir filmin 10 dakika civarında kayıt yaptığı düşünülürse harcanan para,zaman ve emek göz önüne seriliyor aslında.

Çok fazla yazdım yine,filmin kadrosunu da yazıp bitireyim :)

Başrollerini Martin Sheen,Robert Duvall,Marlon Brando,Dennis Hopper gibi yıldızlar paylaşırken,kariyerlerinde tırmanışa geçmiş olan Harrison Ford,Laurence Fishburne'in gençliklerini de görebiliyoruz.

Yazımı Coppola'nın ormanda arkadaşlarına dediği bir lafla bitirmek istiyorum;"Burada ölürsem filme George(Lucas) devam etsin,o da ölürse Walter devam etsin,o da ölürse umrumda bile değil!"
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...