SpiderS_DangeR Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Evet ışık mı daha hızlıdır yoksa düşünce mi? Geçen günlerde "Olasılıksız" diye bir kitap okudum da orada düşüncenin daha hızlı olduğunu falan yazıyordu, gerçi kitap biraz gerçeklikten uzaktı ama yinede kafama takıldı. (Ayrıca kitap baya güzel tavsiye ederim.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Nerden buluyonuz ki bu fantastik soruları anlamıyorum :D Daha düşüncenin ne olduğu tam anlaşılmamışken kitabın yazarının böyle büyük bir iddiada bulunmuş olması garibime gitti açıkçası (ya da benim bilmediğim bir şey var). Amma velakin ben olsam öyle kitaplara güvenmezdim, o tür kitapları almadan önce onu yazan arkadaşların gerçekten teorik fizik konusunda uzmanlaşmış insanlar mı yoksa popüler quantum kitapları yazan "fizik öğretmenleri" mi olduğunu araştırın. Bi çok kişi popüler olcam insanların aklını genkliycem fantastik şeylerle diye olayı abartmaya başlıyor (bkz. dr quantum parçacıkları izleyen over-mind). Her neyse asıl konuya gelirsek, düşünce ve düşünce ile bilgi iletimi "information theory and entropye" giriyor sanırım bu konu hakkında bilgi içeren bir cevap vermek için o ders veya konu ile ilgili bilgili olmak lazım malesef ben o dersi almadım (fakat bizim okulda fizik bölümünde mevcut). Bunun yanında sadece o değil nörobiyoloji de gerektiriyor bu konu hakkında yorum yapmak. Zira düşüncenin tam olarak nasıl iletildiği, bilginin tam olarak nasıl depolandığı şuan nörobiyolojinin önemli sorularından biri diye biliyorum ben. Ama sadece nöronlardaki elektrik akışına bağlı birşeyse o zaman rahatça ışık hızından hızlı değil diyebiliriz. Bir de tabi şu an bir teorik fizik hocası ile birlikte quantumun biyolojik sistemlerdeki etkisi üzerine teorik bir çalışma yapmaktayız, arada sırada bu konuda makalelere de denk geliyorum. eğer daha detaylı birşey görürsem buraya geri dönerim. ama bu konuda doyurucu bir cevabı ancak uzmanlar verebilir çünkü lisans seviyesinde bir konu değil öyle de "quantum kültürü" ile anlaşılabileceğini sanmıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 biyolojik bir olay ışıktan daha hızlı olamaz bi kere de. ben amerikada bir yeri düşünerek orada birşeyi etkilerim ya da oraya geçerim (bkz. Heroes, Hiro, Time & Space Continuum'u bükme olayı) diyorsan evet, ışıktan hızlı olma şansın var. çünkü ışığın burdan amerikaya gitmesi 0.03 saniye falan sürüyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Misal yıllarını nörobiyolojiye, quantuma ve relativiteye vermiş sayın prof dr. can konuştu. argümanını da hereosdan aldığı kuvvetle destekledi. fantastik 4lü'den yapılacak alıntılar da teorinizi kuvvetlendirecektir bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 hangi teorimi? ışık hızı geçilemez diyorum, geçilene kadar teorim gerçek sonuçta. biyolojik bir olay ışıktan hızlı olamaz diyorum, elektriksel iletim bile ışıktan hızlı değil çünkü. aksi tek bir örnek verirseniz doçentlik ünvanınızı ben vereceğim lise mezunu sina bey. ps. dr. yildiz olacak, soy adimla hitap edeceksiniz ben adımı kullanmanıza izin verene kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Ayrıca bu bölümde tek birşeyler bilen okuyan ve söz sahibi olan kişi olacaksa tartışmanın bir anlamı yok bence. takılsın bırakalım modumuz kendi halinde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 bunu sadece beyin içersinde düşüncenin elektriksel iletimlere dayandığını düşünerek (ya da teorisini kurarak) söylüyoruz ama fark ettiysen. beyinde ışık hızında birşeyin olma ihtimali, quantum coherence, electron tunnelling gibi şeylerin olmasından daha düşük bir ihtimal olsa bile "biyolojik olaylar ışık hızını geçemez bir kere." şeklinde son noktayı koyacak kadar burda kimsenin yetkili olduğunu sanmıyorum, her ne kadar ben de bir sürü kez derslerde herhangi birşeyin ışık hızını geçemeyeceğini görmüş olsam bile. Konunun uzmanıymış gibi konuşmamak lazım bence ama tabi üslubunuz sizin üslubunuz :p sly-one said: Ayrıca bu bölümde tek birşeyler bilen okuyan ve söz sahibi olan kişi olacaksa tartışmanın bir anlamı yok bence. takılsın bırakalım modumuz kendi halinde. Yok onla ilgisi yok, sadece üslubunu görünce birden seni yıllardır bu konuda uzmanlık yapmış biri sandım yanlışlık olmuş pardon :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 arkadaşım laf salatası yapma da örnek ver 1 adet? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 foton ya da quarklar ile bilgi iletimini mümkün kıl, ben bu laflarımı yer üstüne taç takar kral ilan ederim seni. o zamana kadar senin konuştukların benim heroes örneğimden daha az gerçek dışı değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Bu konu information theorye giriyor ben nasıl o konuda çok bilgi sahip olmadan kesin yargılara varmıyorsam varanların da söyledikleri çok inanılır olmuyor. Ama information theoryde bir yerden bir yere hareket eden herşeyi information iletebilir, dolayısıyla ışık hızından hızlı bir cisim olmasa bile ışık hızında hareket eden photon olduğu sürece sürekli bir ışık dalgası bilgi iletmek için kullanılabilir. Bunu geçtim, kaç sene quantum çalışmış cernde bilmem ne maddesinin ilk kez gözlemlendiği bir deneye katılmış mit'de fizik doktorası yapmış, lisansta fizik elektronik çapı yapmış bir fizik hocamıza bile ışıktan hızlı giden bir madde olursar bu kurallar nasıl değişir diye sorduğumuzda "olmaz öyle şey hiç bişey ışıktan hızlı gitmez" demek yerine formülasyonun temelinde aynı kalanacağını eklenti gerekeceğini vs söylüyor bize. Ya da ağırlıksız ve yüklü bir madde var mı dediğimizde "yok olamaz öyle şey" demek yerine gözlemlenmedi daha ve muhtemelen yoktur diyor. Ben de lisans öğrencisiyim evet ama birşey söylerken onu bilimsel bir gerçek gibi değil kendi fikrim olarak sunuyorum, hele ki konu hakkında en azından fazla okumuşluğum yoksa ve genel kültürümden yararlanıyorsam. Her neyse kısacası bu konular çok derin konular, lisans seviyesindeki bir öğrenci karşıt örnek sunamadı diye dediklerin doğru olmuyor can malesef. Bana teorik olarak dediklerini hepsini kanıtlamanı beklerim yoksa senden ki daha ışığın hızının neden referansa göre sabit olduğu bile teorik olarak bilinmiyorum sadece deneysel olarka ölçülüyor veya matematiksel maxwell denklemlerinden çıkarılıyor. Onun yanında henüz beyinde düşünce iletiminin ve beyinin karmaşık yapısı daha çözülmedi ama dünyanın önde giden nörobiyologlarına danışabilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 yani fotonla iletilmediği kesin beyinde. onu geçtim, o hocanız da "muhtemelen yoktur" demiş işte. ben bilim adamı olmayacağım, mühendis olacağım. bu nedenle pratikte şu an olmayan şey benim için yoktur arkadaşım. ben olamaz, olmasın demiyorum. keşke olsa da biz de kullanıp para kazansak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 abi dusunce hizi tam olarka nedir biri aciklarsa ahmeti gorunce adinin ahmet oldgunu hatirlamak mi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 ben daha ziyade misal bir maddeden gözümüze gelen foton grubu gözümüzdeki reseptörler tarafından algılandığı andan o cismin beynimizde oluşmasına kadar geçen süre olarak düşündüm böyle düşününce ışıktan hızlı olmaz tabi bunun elektriksel olduğu biliniyor. ama senin dediğin gibi soyut düşüncenin kaynağı ve iletimi konusundan tam kesin bir bilgi yok diye biliyorum o yüzden onu ne kadar konuşsak boş gibi. hatta öyle ki quantumdaki belirsizliğin düşüncedeki belirsizliğin sebebi olabileceğini söylüyor bazı önemli teorik fizik-felsefe-matematikçiler. Öyle dandirik popüler fizik kitabı yazarları değil sir roger penrose gibi önemli fizikçiler bunlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 ışık düğmesine basmadan önce basmayı düşündüğümüze göre düşünce daha hızlıdır. :) ya da daha açık olmak gerekirse armut ile elma arasında dört işlem olmaz.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Scheriff Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 sly'ın demeye çalıştığı şey sanırım şu; düşünce beyinde bir şekilde nöronlar tarafından vs hareket ediyor uygulanıyor diye kabul ediyoruz şuan ki bilgilerimizle. bizim vücudumuzdaki en hızlı iletim elektriksel ise, elektrik iletimi de ışıktan hızlı olmadığına göre ışık hızlıdır gibi bir yargıya varıyor katılıyorum şahsen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nuki Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 zaten beyinde bir elektrik dalgasının hareketi için önce sinir hücerelerindeki iyonların hareketti gerekiyor ki potansiyel fark oluşsun. bunu bıraktım her sinir hücresi diğerini uyarmak için de hormon salgılıyor. Bu hormon'un ışık hızından hızlı harak etmesi mümkün bile değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Qui Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Eğer düşünce bilgi girdisi - algı arasında geçen zamansa en fazla 350km/h'e ulaşan bir hızdan bahsedebiliriz. Bir şeyler de nöronlarla iletilmediği sürecede düşüncenin oluşumu diye birşey olamaz heralde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda Mesaj tarihi: Kasım 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 30, 2007 Bak bir elektirik telindeki elektorunun hıznın ışık hızının yaklaşık %99 u oldugu düşünlürse (wikipediada küsüratıyla ebraber var merak eden bakabilir), ve nöronlardaki nörofibrillerde bu hızla gittigini varsaysak bile(ki u halde bile ışık hızından çok daha az da olsa yavaş) iki nöron arasında uyartının geçişi nöroun un gövdesinden uayrtının geçişinden çok dah ayavaş. Düşünce dedigimiz olgu içinse bu gibi pek çok uyartı geçmesi gerektigini göz önüne alırsak sallamış o kitap biraz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pwnbot Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 dusunene gore degisir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zheld Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 düşünce yavaş miyelin kılıflı 12 metre miyelinsiz 5 metre hız alıyor saniyede Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 pwnbot said: dusunene gore degisir. +rep Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 düşünen insan beynini kesip de gördünüz mü kardeşim? belki ışıkla düşünüyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Zheld said: düşünce yavaş miyelin kılıflı 12 metre miyelinsiz 5 metre hız alıyor saniyede miyelini ile miyelinsiz arasında en az 20 kat fark var die biliyorum, 120 metre/saniye olmasın o :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 DoruK said: düşünen insan beynini kesip de gördünüz mü kardeşim? belki ışıkla düşünüyorum açık beyin ameliyatı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 düşünce doğrusal olarak mı ilerliyor veya başlangıç bitiş sınırları mı var Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar