Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 12, 2008 Ben zaten onu sana göndermedim yukardaki arkadaşa gönderdim -_-; Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ocak 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 12, 2008 Bana niye yolluyorsun birader, siz biribirinizi yemeyin diye dalgaya binmiş parça diye kısaca özetledim. Yoksa lisede öğretmişlerdi işlerine gelince dalga işlerine gelince parça diye ele aldıklarını :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 sdsfa iyi o zaman üst karakterlerimden birine yolladım (şizofrenim) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drall Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 ışık hızında giden arabanın farı falan olmaz, ışık hızında kütle sıfırdır yani ortada madde yok kütle ışığa dönüşüyo(bildiğim kadarıyla, tabi önceki sayfaları okumadım birisi yazmış olabilir). E=mc^2 idi galiba formülüde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 evet bahsedildi o konudan zaten o tür örnekler analoji kurmak için kullanılır ama ışık hızında giden bir far olduğunu düşünsen bile hız formüllerindeki tutarlılığı bozmuyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PhysX Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 Ardeth said: Onların çerçevesinde olaya bakarsak, onlar geldikleri mesafenin kısaldığını görüyor ve dolayısıyla kendi çerçevelerinde de onlar 8 saniye hareket etmiş oluyor dolayısıyla bir paradoks meydana gelmiyor. burda nasıl x mesafe x/y mesafeye düşüyor bunu anlayamıyorum yani einstein'ın saati ve saat kulesi olayındaki gibi ışık hızında giden einstein nasıl gideceği mesafeyi x/2 olarak görebiliyor? Ardeth said: bir cisim ışık hızına yaklaşıkça onu aynı miktarda (misal 0.01c) hızlandırmak için aynı sürede harcamamız gereken kuvvet eksponansiyel olarak artıyor (bu ya da bir önceki sayfada grafiğini koymuştum). Ve teorik olarak kütlesi olan bir cismi tam ışık hızına getirmek için son noktada (yanim isal 0.999->(9 sonsuza kadar tekrar ediyor)c den 1'cye geçmek için) sonsuz miktarda kuvvet gerekiyor.. buna göre ışıkta sonsuz kuvvet mi var ? yoksa o sadece ışık hızını oluşturmak için harcanması gereken kuvvet mi ? bu konuyu severek okudum çok ilgimi çekti, her ne kadar dalga olayını tam algılayamasam da :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 PhysX said: , buna göre ışıkta sonsuz kuvvet mi var ? yoksa o sadece ışık hızını oluşturmak için harcanması gereken kuvvet mi ? bu konuyu severek okudum çok ilgimi çekti, her ne kadar dalga olayını tam algılayamasam da :) Belirli bir hızda seyreden herhangi bir cismi daha hızlandırmak için kuvvet gerekir. Kuvvetin yarattığı etki hızdır yani hareket eden bir cisimde kuvvet değil hız vardır. Bunu da en genel haliyle enerji olarak ifade edebilirsin. Yukarda benden alıntıladığın şey kütleli cisimler için geçerli. Yani kütlesi eden bir cisme ışık hızında gidecek kadar "hareket enerjisi" (kinetik enerji de diyebilirsin) enerji kazandırmak için harcamamız gereken kuvvet gittikçe artıyor ve en son limitte bu kuvvet sonsuz oluyor. Tabi bunlar elimizde var olan formüllerin gösterdiği şeyler ve bunlarda bazı deneyler sonuçları elde edilen kabullerden yola çıkılarak oluşturulmuş. Bunlara bakarak kütleli bir cisim ışık hızına ulaşamaz diyoruz. Diğer sorunu akşam eve dönünce cevaplıycam uzunca şimdi tiyotroyo gidiyorum sdf d: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 PhysX said: burda nasıl x mesafe x/y mesafeye düşüyor bunu anlayamıyorum yani einstein'ın saati ve saat kulesi olayındaki gibi ışık hızında giden einstein nasıl gideceği mesafeyi x/2 olarak görebiliyor? (aşağıdaki yazıda ışık hızını belirtmek için c rakamını kullanacağım). Şimdi burda rakamları kafamdan attığımı belirteyim, normal hesaplarda gama faktörü denen bir faktörü hesaplayıp ona göre azalan mesafeyi ve zamanı buluyorsun ki, tahminimce hızın ışık hızının şöyle %60ını falan geçmedikçe çok şaşırtıcı sonuçlar çıkmıyor. Bahsettiğim faktör bu, burda v hareket eden cismin hızı, c de ışık hızı. Bu sayının en alt limiti 1, her zaman birden büyük çıkıyor. Sen zaman veya uzunluk azalmalarını hesaplayacağın zaman burdan çıkan sayıya bölüyorsun elindeki uzunluğu. Tabi iş bunu böyle anlatmaktan biraz daha karışık çünkü biraz kendini "frame of reference", "frame time", "observer" gibi kavramları anlamak için zorlaman gerekiyor ama işin matematiksel temeli burda yatıyor. Çıkarılışı ise hiç zor değil bazı geometrik argümanlar. Herşey ışığın hızının duran adam için de c, misal 500km/ ile giden bir cisim de c olduğunun bulunması ile başlıyor. Yani normalde 10km/s ile yerküre üzerinden koşan bir adam, duran biri için 10, onla aynı hızda koşan biri için 0 km/s hızda gidiyor gibi gözükmesine rağmen ışık yapılan deneyler sonucundan herzaman, herşeye göre c hızıyla gidiyormuş gibi gözüküyor. Bundan yola çıkarak bu formüllere varabilirsin. Bir de tabi maxwell amcamızın deneylerin sonucu olarak buraya varmak yine mümkün ama onları açıklaması bir derece elektromanyetik bilgisi gerektiriyor. Da benim dediğimi de şekil falan çizmeden anlatmak zor dolayısıyla buraya şöyle bir link koyuyorum anlamayan olursa elimden geldiğince yardım ederim ben dehttp://members.tripod.com/conduit9SR/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 16, 2008 Buarada 12 chapter olduğuna bakma, chapterlar kısa. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PhysX Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 anladım, ingilizcem o kadar iyi değil ama bunu okuyacağım link için ayrıca teşekkürler (tu) bu arada umarım tiyatora eğlenmişsindir:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar