Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye işlemcisini tasarlıyor.


Daesu

Öne çıkan mesajlar

quakeportal.comda gördüm şans eseri.

said:
Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak "tüketici" konumunda kalmıştır. Aslen üniversitelerimiz ve diğer teknik okullarımız, bu süreci gerektiği gibi hem bilimsel hem de sanayi anlamında takip etmiş olmakla birlikte toplum, sadece teknolojiyi kullanan, bunun eğitimini alan ve veren konumda olmuştur. Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlemiştir. Türkiye'nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır.


http://www.cpu-turkey.com/default.aspx
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya bilmiyorsunuz yorum yapmayın arkadaşlar, evt direnç bile üretmiyoruz. araştırın isterseniz. hepsi yurtdışından geliyor. ayrıca 50 milar $ yazdığımda şunu farkettim çok ufak bi rakam yazmışım.
Irakı alırmışız.. lol
amerika 1 trilyon $ harcadı hala ırak bataklığından çıkabilmiş değil... ne milyar $'ından bahsediyorsunuz. 50 milyar $ ile sektör'e giriş anca yaparsınız. türkiyede hiç bi elektronik parça üretimi mevcut değil. hemen hemen hepsi taiwan gibi uzak doğu bloğundan geliyor..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet fakat pazar arastirmasi, bunun akademik acidan nasil yurudugu ve boyle bir yatirimin ne kadara tahminen patlayacagi hakkinda zerre kadar fikrin yok.

daha fazla yazmak istemiyrum suraya zira 2 saat sonra alttan aldigim diferansiyel denklemler sinavim var, iyi eglenceler :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu yazıyı konu hakkında çok da bilgisi olmayan arkadaşlar için de yazdım, bir de herkesin kafasında farklı düşünceler var vs. Kısa olmasa da bir özet geçeyim dedim nedir ne değildir niye böyle bir fırsat var da ülkemizde kullanmıyoruz.

Yaklaşık bir ortalama chip üretebilen bir fabrication plant için yaklaşık 2 milyar dolar. En yeni teknolojiyi kullanmak istiyorsanız o zaman bu rakam çok daha hızlı bir şekilde artıyor. Chip üretimi teknolojisine de VLSI diyecem yazının geri kalanında kısaltma olarak.

Bir fabrikanın adam gibi çalışması, kar edebilmesi için neredeyse 100% kapasitede çalışması lazım. Hmm peki türkiyede bu fabrikayı çalıştıracak kaç tane adam gibi chip/VLSI tasarım firması var? Yabancı firmaların tasarım büroları hariç 0. Peki bu fabrikanın ürettiği ürünlerin satılacağı nasıl bir piyasa var türkiyede? Yok.

Peki bu fabrikayı 100% çalıştırmayalım diyelim pazar şartlarına göre vs. Yarıiletken endüstrisinde şöyle ufak bi nokta var ama. O da parayı yiyen şeyin ürünün kendisinin değil de ürünün üretim maliyeti olması. O 400$ verdiğimiz quad chiplerinin materyal olarak değeri birkaç kum tanesi ile aynı. Yani siz fabrikayı ister 100%e yakın ister 20%de çalıştırın, aylık aynı parayı ödersiniz. Eğer düşük kapasitede çalışıyosa da fabrika kısa sürede iflas eder, çünkü operational cost dediğimiz üretim maliyeti zımbırtısı gerçekten ve gerçekten çok fazla. Burda tanesi 25 milyon dolar olan 50 aletin aylık ve yıllık bakımından bahsediyoruz, aletler kadar bakım marafları inanılmaz tuzlu. Haa ama çalışınca sürümden deli gibi para kırıyolar ama sadece sürümden, sattıkları sürece vezir satamadıkları sürece rezil olan bir işten bahsediyoruz.

O yüzden öyle hadi yapalım diyerek olmuyo, ciddi bir yatırımın üstüne çok ciddi bir pazar olması gerekiyo etrafında bu fabrikanın kar edebilmesi için. Bunun için de fabrikayı çalıştırıcak çarkları döndürücek tasarım firmalarının olması lazım.

Haa peki türkiyede bunlar var mı? Açıkcası şu anda sadece yabancı firmaların büroları var ama en azından teknokentlerde olsa da yavaş yavaş birşeyler canlanmaya başladı. Eskiden VLSIcı olan elektronikçilerin yurtdışından başka şansı olmazdı, en azından yavaş yavaş da olsa konuya hakim insanlarımızın bir kısmı ülkede kalıp tecrübe kazanıyorlar.

Üçüncü önemli konu da personel. Maalesef ve maalesef ülkemizde universitelerde verilen birkaç dersin ötesinde adam gibi çok az şey var. ODTÜ ve İTÜ dışından VLSI bilen adam yetişmiyor zaten, ki bu her sene tayvan'ın bu konuda yetiştirdiği eleman sayısına kıyasla çok çok kötü. Chip tasarımdır üretmektir vs işi tamamen kalifiye eleman gerektiren bir iş ve biz elimizde az olan personeli bile kaçırıyoruz.

Başka bi nokta da bu üç faktörün birbirine sıkıca bağlı olması. Fab yoksa tasarım firmaları o zaman uzaktan çalışmak zorunda kalırlar daha fazla ücret ödemeleri gerekir, zaten sıkışık olan fiyat aralıklarında zorlanırlar gelirleri düşer. Tasarım firması yoksa fab zaten çalışamaz dışarıdan bir sürü teklif alması gerekir, ama bunun için de kaliteli olduğunu göstermesi lazım. Kalifiye eleman yoksa da piyasadaki iyi kalite fablerin arasından sıyrılamaz ve silinir. Benzer şekilde kaliteli eleman çalıştırmayan tasarım firmaları ürünleri kötü olduğu için silinirler. Amma velakin, eğer fab de tasarım firması da yoksa o zaman piyasadaki VLSI bilen elemanlar işsiz kalırlar ve başka alanlara yönelmeleri gerekir. Yani kısırdöngü olur olay.

Zamanında akıllılık edip de kurmadığımız için şimdi çok acı çekiyoruz bu konularda. Ciddi bir sermaye oluşturulsa, en yeni teknoloji ile fab kurulsa bile piyasadaki rakiplerine göre zayıf kalacağından sonu hazinle bitebilir ve o koca sermaye çöpe gitmiş olur. Türkiyede bu işin altyapısı da olmadığı için burda tasarım firması da açmak zor çünkü hem eleman sorunu var hem de iş bağlantıları vs burda çok zayıf. Yani çok kolaylıkla Amerika, Japonya ya da Uzak Doğu'da bir sürü firmanın bulunduğu silikon vadilerinde zengin bir iş ortamında çalışmak ve bu sırada vergiden indirim almak yerine adam niye Türkiyeye gelsin, manyak mı? Çok hızlı ilerleyen bir endüstri olduğu için piyasadan ve iş çevresinden koptuğu anda büyük risk içine giriyor bu firmalar.

Ancak ve ancak bu firmaları çekmek için önce ciddi bir plan yapılacak universitelerimizde bu konuya daha çok ağırlık verilecek, fab için çalışmalara başlanacak da vs vs. Çok ciddi meblağlardan, bu firmalara sağlanan imtiyazların kötü kullanılma riskinden, toptan sıçma riskinden vs bahsediyoruz burda; çok ciddi bir iş. Tayvan gibi ülkeler bu konuda boşuna ilerde değiller, adamlar bi defa bu işi başından sıkı tutmuşlar ve sıkı gidiyolarlar; deli gibi VLSI personeli yetiştiriyolar her yıl.

Bir tek nvidia, Intel gibi büyük çaplı firmaların aynı anda hem fableri hem de tasarım büroları var. Ama tabi bu adamlar da bir anda ikisini birden kurmadılar, zamanla oldu. Türkiyeden böyle bir firma bekliyorsak kesinlikle sabırlı olmalıyız, fırsatları iyi değerlendirmeliyiz, ve elektronik piyasasındaki ekran kartı gibi tehlikeli piyasalardan belki de en başlarda uzak durmalıyız ( tehlikeli derken, satışının garantisi olmayan, prestije dayanan ve fiyatların sonuca çok etki ettiği, iktisatçıların dediği gibi elastik ). PIC vs PLC yapmak gayet de mantıklı hedefler aslında, ya da başka microcontroller devreleri. Bunlar daha çok satışı garantisi olan, daha çok sayıda satılabilinecek ve çok da elastik olmayan şeyler sonuçta. VLSI işi aynı zamanda kendi kendini büyüten bir iş, eğer bu noktaya kadar başarılı olursak yabancı ve yerel firmalar bu üretim merkezinin etrafına konuşlanmaya başlarlar, onlar konuşlandıkça kalifiye elemana talep artar böylece universitelerimiz bunu karşılamak için kontenjanlarının artırırlar vs vs.

Yani kısacası, eğer becerirsek süper ama çok riskli. Taiwandaki amcalar kızıp da fiyatları düşürürlerse batmaktan başka bir şansımız olmaz eğer çok ciddi bir yatırımdan bahsetmiyorsak. Tabii daha devlet kendi borçlarını zor öderken bu kadar riskli ve pahalı bir yatırım mantıklı mıdır değil midir ona da siz karar verin =) buraya kadar okuduysanız tabe :P

Edit: Ayrıca bor'un elektronik endüstrisi için ÇOK ÖNEMLİ bir hammadde olduğunu söyleyen arkadaşlar buraya kaynaklarını yazarlarsa çok sevinicem. Transistorlere yapılan boron diffusion'dan başka hiçbir etkisi yok kendilerinin üretime, 1mm kalınlığındaki bir chip'e yapılan boron diffusion da birkac mikron desem ve de alan olarak da chip'in minimal bir oranını kaplar desem; de fwd maillerde dolaşan bu boron olayının saçmalık olduğunu herkes anlasa. Türkiyede bor reservlerinin küçük bir miktarı bu iş için yeter. Asıl silikon ve silikon wafer üreitiminde daha ciddi adımlar atmamız lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...