Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ulke disina araba cikarmak


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Simdi biliyorsunuz ulkeye araba sokarken cok yuksek otv kdv vs veriyoruz.

Simdi diyelim ben bir araba aldim, surdum sonra bunu saticam. Musteriside yurtdisinda

ben bu arabayi yurtdisina satarken verdigim o otv kdv vs yi geri alabiliyor muyum?
Mesaj tarihi:
Selam,

Hayır :)
Ama devlet baba çok cazip fiyatlarla soğuk su temin eder sana.

Aracı alan kişi gümrük çıkışında belgelerini onaylatıp, ödediği KDV rakamını devletten geri isteyebilir ve bu da yine %1'den farklı değildir. Malum ikinci el satışta KDV %1'dir.

ÖTV ve MTV ise kullanım vergisi gibi birşey. 'Malı sattım/verdim, şimdi geri istiyorum vergimi' diyemezsin. Verirsin ve gider. Bir nevi 'fire and forget' :)

Bu benim bildiğim ama.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Selam,

Devlet ithalat aşamasında değişik gümrük vergileri uygular ama satışlarda sadece KDV rakamı ile ilgilenir. Ben bu aracı alıcam dediğinde KDV, gümrük vergisi, ÖTV(ithal ettiğin mala göre), harç falan ödersin. Satışta ise alıcıdan KDV tahsil edersin. Bundan sonraki söz konusu vergilendirme ise müşterinin ithal ettiği ülkenin kuralları çerçevesinde, alıcıyı bağlayacak şekilde olur.

Hesap uzmanı arkadaş var, olmadı ona sorarım senin için çok önemli ise.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Selam,

said:

3065 saylı KDV Kanunu’na göre, binek otomobillerinin tesliminde (satışında) aşağıda belirtilen farklı KDV oranları uygulanmaktadır.


1. Kullanılmamış (sıfır) otomobil tesliminde KDV oranı %18 ’dir.

2. Kullanılmış yada sıfır olup olmadığına veya yaşına bakılmaksızın yurt dışından otomobil ithali %18 oranında KDV’ye tabidir.

3. Kullanılmış (ikinci el) binek otomobili;

- Özel kişilerden alınırsa vergiye tabi değildir.

- KDV mükellefi olmayan (vakıf veya dernek gibi) kuruluşlardan alınırsa yine vergiye tabi değildir.

- KDV mükellefi olan firmaların aktifine kayıtlı ise %1 KDV’ye tabidir.

- Oto galerilerinden alınırsa %1 KDV’ye tabidir.

- Oto galericisi, satıcı ile alıcı arasında aracılık yapıyorsa satış işlemi KDV’ye tabi değildir, ancak komisyon %18 KDV’ye tabidir.

- Trafikte kaydı silinerek hurdaya ayrılmış olsa dahi, hurda işletmecilerince parçalanmadan satışı %1 KDV’ye tabidir.

- Hurda işletmecilerince parçalanarak satışı KDV’den istisnadır.


Sen şimdi hangi tip satıcıysan, satış anında tahsil edeceğin KDV oranını bul. Ama araç adına kayıtlıysa %0, şirketin adına kayıtlıysa %1 KDV tahsil edebilirsin alıcıdan. Ama sen aracı alırken %18 ödedin. Ayrıca araçtaki değer kaybını da hesaba kat.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Selam,

Bismillah...

17 Temmuz 2004 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25525 said:


Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Yabancılara İkinci El Taşıt Satışının Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ

(Tebliğ No: SGM - 2004/5)

Amaç

Madde 1— Bu Tebliğin amacı, ülke ekonomisine canlılık kazandırmak, istihdama katkı sağlamak ve ülke ekonomisinin rekabet gücünü artırmak için yabancılara ikinci el taşıt satışı ve devri ile ihracatına ilişkin 5086 sayılı Kanunun uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Tebliğ; karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan motorlu veya motorsuz tescilli olan taşıtların, yabancı gerçek ve tüzel kişilere ikinci el olarak satışı ve devri ile ihracatına ilişkin esas ve usulleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 — Bu Tebliğ, 5086 sayılı Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkında Kanun uyarınca hazırlanmıştır.

Taşıtların İkinci El Satışı ve Devri

Madde 4 — Tescil edilmiş taşıtın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair ilgili vergi dairesinden alınan belgenin ibrazı üzerine taşıt sahibinin adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak yabancı gerçek ve tüzel kişilere yapılan satış ve devirler noterlerce yapılır. Bu satışlar harç ve damga vergisinden istisnadır. Noterlerce yapılacak satış ve devirler aynı gün taşıtın kayıtlı olduğu trafik tescil müdürlüğüne bildirilir.

Yabancı gerçek veya tüzel kişilere satış ve devri yapılan Türkiye'de kullanılacak taşıtların tescilinde, 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Kanunun 91 inci maddesi uyarınca, zorunlu malî sorumluluk sigortası yaptırılmış olması şartı aranır. Zorunlu malî sorumluluk sigorta poliçesi ibraz edilen taşıtın, MA - MZ grubu plakaya göre tescili yapılarak trafik ve tescil belgeleri ile tescil plâkası Trafik tescil kuruluşlarınca verilir. Taşıtın tescil kaydının yapıldığı, tescil tarihini takip eden yedi iş günü içerisinde, taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilir. Bu şekilde tescili yapılan taşıtların yurtiçinde satışı ve devri halinde 5086 sayılı Kanunun hükümleri uygulanmaz. Yurtdışına çıkarılmasında bu Kanunun 4 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

Yabancı tüzel kişiler adına araç tescili talep edilmesi halinde, yabancı şirketin varlığını belirleyen Ticaret Odası sicil kaydı tescil kuruluşuna ibraz edilir.

İkinci El Taşıt İhracı

Madde 5 — Yabancılara devir ve satışı yapılan taşıtların yurtdışına çıkarılacağına dair araç sahibi veya adına yetki belgesi olan kişi tarafından ilgili trafik birimlerine yapılan talep üzerine, vergi ilişiğinin kesildiğine dair ilişik kesme belgesi, trafik ve tescil belgeleri ile tescil plakası alınarak taşıtın trafik tescil kaydı silinir. Tescil kaydının silindiği, silinme işlemini takip eden yedi iş günü içerisinde, taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilir.

Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin, ikinci el olarak satın aldıkları taşıtların ilgili trafik tescil müdürlüğünce düzenlenen kaydının kapatıldığına ait aracın teknik bilgilerini de içeren belgenin gümrük idaresine ibrazı üzerine, taşıtın yurt dışına çıkarılmasına izin verilir. Gümrük idaresince bu belge dışında herhangi bir belge talep edilmez.

Taşıtın çıkış işlemlerini yapan gümrük idaresi aracın çıkışına dair belgeyi aracın kaydının silindiği trafik tescil kuruluşuna 15 iş günü içerisinde gönderir.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışına geçici olarak çıkarılan taşıtların, Türkiye Gümrük Bölgesine geri getirilmeyecek olması veya ilgili ülkede yabancı gerçek ve tüzel kişilere ikinci el taşıt olarak satılması halinde, satışı gerçekleştiren kişi tarafından bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğuna yazılı olarak başvurulur. İlgili temsilcilik, konuya ilişkin yazılı başvuruyu ve taşıtın satışını kanıtlayan belgeyi ihracat prosedürünün yerine getirilmesi için taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine, ilgili gümrük idaresi ve trafik tescil dairesine bildirir. Aracın kayıtlı bulunduğu Trafik Tescil Müdürlüğü tarafından düzenlenen kayıtların kapatıldığına ilişkin belgenin gümrük idaresine gönderilmesiyle ilgili gümrük idaresindeki geçici çıkış kayıtları kapatılır.

Yürürlük

Madde 6 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 7 — Bu Tebliğ hükümlerini; Gümrük Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarının bağlı olduğu Bakan, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve İçişleri Bakanı yürütür.


Levent Gençyürek
Maliye Başmüfettişi
İzmir Defterdar Yardımcısı V.
9 Eylül Üniversitesi İşletme Fak.Öğretim Görevlisi
[email protected] said:

A- Yabancılara Taşıt Satışından Beklenen Yararlar

5086 Sayılı Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkında Kanun [2] ile Türkiye’de trafiğe tescilli araçların yabancı gerçek ve tüzel kişilere satışı, devri ile ihracatı konusunda kolaylıklar getirilmektedir. Kanunun Genel Gerekçesinde de;

“...Türkiye taşıt parkında bulunan yani tescilli olan taşıtların yabancılara ikinci el olarak satışı suretiyle ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörünün üretim ve satışında artış sağlanacaktır. Özelde ana sanayi yanı sıra yan sanayi, yetkili satıcı ve satış sonrası servis hizmetlerinde, genelde ise ekonomide bir canlanma yaratılacaktır.

Bu canlanma ile iç talep ve ihracatta, ana ve yan sanayi üretiminde artış sağlanacaktır. Bu artış katma değer ve özel tüketim vergisi gelirlerinde, büyüyen park nedeniyle akaryakıt vergisi gelirlerinde, istihdam artışı nedeniyle de istihdamdan elde edilen vergi gelirlerinde artış sağlayacaktır. Satışlardaki canlanma, üretimde kapasite kullanımı artması ve maliyet avantajı yakalanması nedenleriyle ülkemizin, otomobil ihracatındaki rekabet gücü artacaktır.

Bu Kanun Tasarısı, yukarıda açıklanan olumlu sonuçlara ulaşmak için Türkiye taşıt parkında bulunan taşıtların, yabancı gerçek ve tüzel kişilere satışı ve devri ile ihracatı hususunda kolaylıklar sağlanmak amacıyla hazırlanmıştır.”

ifadesi yer almaktadır.



Yapılan yasal düzenlemenin amaçları özet olarak şu şekilde sıralanabilir:

- Ülke ekonomisine canlılık kazandırmak, istihdama katkı sağlamak ve ülke ekonomisinin rekabet gücünü artırmak,

- Türkiye'nin içinde yer aldığı bölgeye özellikle de sınır ticareti kapsamında ticari ilişkiler içinde olduğumuz ülkelere bakıldığında, mevcut ciddi bir ikinci el taşıt pazarının değerlendirilmesi,

- Ülkemizde servis hizmetlerini canlandırmak ve pazar imkânlarını genişletmek ,

- Otomotiv sektörüne güç kazandırarak istihdamı artırmak,

- Özellikle sınır illerimizde bulunan eski model araçların sınır komşumuz olan ülkelere ihraç edilmesi ile ticaret hacminin genişlemesine paralel olarak sınır bölgelerindeki istihdamı artırmak ve bölgeler arası gelir dağılımındaki dengesizliği gidermek,

- Yurtdışından bavul ticareti kapsamında gelen ve kısa sürelerle ülkemizde bulunmak zorunda kalan yabancılara Türkiye'de bulundukları süre zarfında daha önce yapamadıkları taşıt alımı ve ihracatı işlemlerini yapabilme imkanı sağlayarak ekonomik kaynak yaratmak.


B- Yabancılara İkinci El Taşıt Satış, Devir ve İhraç Esasları

Yabancılara ikinci el taşıtların satışı ile ilgili olarak düzenleme 5086 Sayılı Kanun ile yapılmış olup uyulması gereken kurallar ve diğer hususlar, bu kanuna dayanarak çıkarılan Yabancılara İkinci El Taşıt Satışının Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ [3] de yer almıştır.

1- Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı

5086 Sayılı Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi ile karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan, motorlu veya motorsuz tescilli olan taşıtların, yabancı gerçek ve tüzel kişilere ikinci el olarak satışı ve devri imkânı sağlanmıştır.

Yapılan düzenlemeye göre, öncelikle tescil edilmiş aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin taşıtın bulunduğu yerdeki taşıtlar vergi dairesinden alınması gerekmektedir. Yabancı gerçek ve tüzel kişilere yapılacak olan satış ve devir, “motorlu taşıtlar vergisi borcu yoktur” yazısının ibrazı yanında araç sahibinin adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılacaktır. Yabancılara bu şekilde yapılan ikinci el taşıt araçlarının satışı harç ve damga vergisinden istisnadır.

Noterlerce yukarıda belirttiğimiz şekilde yapılan satış ve devir işlemi aynı gün aracın kayıtlı olduğu trafik tescil müdürlüğüne bildirilecektir. Yabancı gerçek veya tüzel kişilere satış ve devri yapılan ve Türkiye'de kullanılacak taşıtların tescilinde, 2918 sayılı Kanunun 91 inci maddesi uyarınca, zorunlu malî sorumluluk sigortası yaptırılmış olması şartı aranacak, zorunlu malî sorumluluk sigorta poliçesi ibraz edilen taşıtın, MA - MZ grubu plakaya göre tescili yapılarak trafik ve tescil belgeleri ile tescil plâkası Trafik tescil kuruluşlarınca verilecektir.

Taşıtın tescil kaydının yapıldığı,trafik tescil müdürlüğünce tescil tarihini takip eden yedi iş günü içerisinde, taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilecektir. Yabancı tüzel kişiler adına araç tescili talep edilmesi halinde, yabancı şirketin varlığını belirleyen Ticaret Odası sicil kaydı trafik tescil müdürlüğüne ibraz edilecektir.


2- Yabancılara Satılan İkinci El Taşıtların İhracı

5086 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre, yabancılara devir ve satışı yapılan taşıtların yurtdışına çıkarılacağına dair araç sahibi veya adına yetki belgesi olan kişi tarafından ilgili trafik birimlerine yapılan talep üzerine taşıtın trafik tescil kaydı silinir. Trafik kaydının silinebilmesi için, vergi ilişiğinin kesildiğine dair ilişik kesme belgesinin ibrazı yanında trafik tescil belgeleri ile tescil plakasının trafik tescil müdürlüğüne teslimi gerekmektedir. Tescil kaydının silindiği, silinme işlemini takip eden yedi iş günü içerisinde, taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilecektir.

Tescil kaydı silinen ve taşıta yurt dışına çıkışı için geçici trafik belgesi ve plâkası verilen taşıtın yurt dışına çıkışına, yabancı gerçek ve tüzel kişilerin, ikinci el olarak satın aldıkları taşıtların ilgili trafik tescil müdürlüğünce düzenlenen kaydının kapatıldığına ait aracın teknik bilgilerini de içeren belgenin gümrük idaresine ibrazı üzerine izin verilecektir. Gümrük idaresince bu belge dışında herhangi bir belge talep edilmeyecektir. Bu suretle ikinci el taşıtların ihracat işlemi basitleştirilmiş olmaktadır.

Taşıtın çıkış işlemlerini yapan gümrük idaresi aracın çıkışına dair belgeyi aracın kaydının silindiği trafik tescil kuruluşuna 15 iş günü içerisinde gönderecektir.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışına geçici olarak çıkarılan taşıtların, Türkiye Gümrük Bölgesine geri getirilmeyecek olması veya ilgili ülkede yabancı gerçek ve tüzel kişilere ikinci el taşıt olarak satılması halinde, satışı gerçekleştiren kişi tarafından bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğuna yazılı olarak başvurulacaktır. İlgili temsilcilik, konuya ilişkin yazılı başvuruyu ve taşıtın satışını kanıtlayan belgeyi, ihracat prosedürünün yerine getirilmesi için taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesi, ilgili gümrük idaresi ve trafik tescil dairesine bildirecektir. Aracın kayıtlı bulunduğu Trafik Tescil Müdürlüğü tarafından düzenlenen kayıtların kapatıldığına ilişkin belgenin gümrük idaresine gönderilmesiyle ilgili gümrük idaresindeki geçici çıkış kayıtları kapatılacaktır.


Ohhh...

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Selam,

Benim anladığım (ne derece doğru bilemem ama):
Senin aracı alırken ödediğin KDV'i geri alma ihtimalin yok.

ÖTV ise KDV'nin özel hali gibi düşünülebilir. Ek vergi yani. Statüsü aynı.

Satış yaptığında da tahsil edebileceğin vergi oranlarını okudun; 0 veya 1. Bunu da tahsil ettiğinde devlete ödeyeceksin zaten.

Daha detaylı bilgiyi sana vergi dairesinden motorlu taşıtlar bölümünden bir uzman verebilir.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Selam,

Penguen neden uçamaz?
Çünkü 'abi bu göbek, cücük kuyruk ile uçulmaz, uçma teorisine terbiyesizlik olur. İyisi mi yan yan dolanayım ben, gözden ırak olayım' diyerek negatif bir tutum içersinde kendini uçamayacağına inandırdığı için poposu havalanmaz :)

Saygılar.
×
×
  • Yeni Oluştur...