Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kimya sorusu (denge)

SpiderS_DangeR

Öne çıkan mesajlar

Deliricem nolur yardım edin hiçbirşey yapamıyorum ve haftaya sınav var -.-'
X + Y --> Z tepkimesine göre, 1 litrelik kapta 2 mol X, 3 mol Y ve 2 mol Z dengededir. Sabit sıacklıkta, kaptan bir miktar Y çekilip sistem dengeye ulaştığında ortamda 2,4 mol X bulunduğu saptanmıştır. Kaptan kaç mol Y çekilmiştir. (X, Y, Z gaz)
cevap:1,4
Lütfen birisi çözsün şu soruyu =(
Sosyal ağlarda paylaş

aylar önceki lise kimyamdan kalanla denedim olmadı sanki, yine de yazayım belki ilham verir lol :

denge var diyorsun tepkimeye göre (2)/(2)(3) ten 1/3 olması lazım sabitin sanırım , 2x + y -> z falan değil çünkü, öyle olsa kare mare katacaktık.

y ' den a mol çıkarttık , 3-a kaldı orada. ardından dengeye gelince bunlar x 0,4 mol artmış.

DIKKAT : yanlışım varsa burada var

z -> x + y diye bir olay olacağı için x'in 0,4 artması demek z'nin 0,4 azalması y'nin de 0,4 artması demek. katsayılar aynı çünkü

şimdi 1/3 sabiti sıcaklık sabit olduğundan değişmeyecek :

(1.6) / (2.4) (3-a+0.4) 'ten 3-a+0.4 ün 2 olması lazım. a=1,4 dersen de çıkıyor.

yanlış buldum dedim yazarken doğrusunu buldum sanki :P daha bilgili biri gelene kadar idare eder sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

hayır sistemden çıkarıyorsun o a molü. Tepkime reaktiflere kayıyor ya o yüzden. Yani o a mol yok oluyor işte.

Fly'in çözümü doğru sanırım :) ben 1 mol bulmuştum ama o 0.4 ü katmamıştım hesaba. Dolayısıyla 1.4 çıkıyor yine :)

edit: pardon :) normaldir akşam geç saat beynim sulandı özür diliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

fin değil fly ühü //_;

y den tak diye a mol eksildiğini düşün, bu yüzden z den x ve y ye doğru bir tepkime olacak o eksiği gidermek için.

bu yüzden a mol çektiysen diğerleri a mol artacak diye bir kural yok , denge kesri 1/3 olana kadar z azalacak x ve y artacak , x + y -> z olduğu için azalma/artma durumunnda hepsinden k birim artacak/azalacak.

k 'nın da 0,4 olduğunu biliyoruz (x 0,4 mol artmış) , ordan devam ettim.

kafan karıştıysa çözelim (:P) , öss ye çalışıyorsan 15 olmadı 20 sn içinde bitirebileceğin soruldardan olması lazım (dershane çok pis gaz verirdi evet) , çoooooooook daha karmaşık sorular var ilerde.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...