Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kuzey Kore ve Bilişim


asinanyavuz

Öne çıkan mesajlar

Kuzey Kore’de bilişim hamlesi

Dünyada komünizm ile yönetilen bir kaç ülkeden biri olan Kuzey Kore’de son yıllarda bilişim alanında bazı açılımlar gerçekleşiyor.

Devlet Başkanı Kim Jong Il, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmasında 21. yüzyılda üç tip “ahmak” olduğunu ilan etti. Buna göre, sigara tiryakileri, müzik dinlemeyi sevmeyenler ve bilgisayar kullanamayanlar, 21. yüzyılın “ahmak”ları olacaklar.

Devlet Başkanı Kim Jong Il’in sözleri duyan devlet bürokratları, komünist parti üyeleri ve aileleri bilgisayar öğrenmek üzere devlet tarafından açılan koşuyorlar. Bilgisayarların ülkede sayıca az olduğu ve dolayısıyla bilgisayar kullanılan işlerin en üst düzey sayıldığı biliniyor; ülkede bilgisayar kullanmayı bilmek ancak elit statüsündeki kişilerin sahip olduğu bir ayrıcalık.
Nükleer silahlara sahip, atom ve nükleer gücü dünya devlerinden geri kalmayan Kuzel Kore, bilgisayar kullanımı konusunda emekleme dönemini yaşıyor. Kendisinin de sıkı bir internet kullanıcısı olduğu bilinen Devlet Başkanı Kim, bu nedenle ülkede bilişim hamlesi başlatıyor. Kim Jong Il ülkedeki tüm okullarda bilgisayar derslerini zorunlu ders haline getirdi ve devlet eliyle yazılım üreten bilgisayar laboratuvarları açtı.

İNTERNET KOMÜNİST PARTİ’YE MAHSUS
Ancak, ABD’nin koyduğu ambargo gereği ülkeye bilgisayar donanımı ithal edilemiyor. Devletin interneti yasaklamış olmasından dolayı, halkın da bilgisayara ilgisi filizlenemiyor. Kuzey Kore hükümeti daha önce interneti “Batı’nın dejenerasyonunun, şiddet ve seks kültürünün taşeronluğunu yaptığı” iddiasıyla sansürlemişti.

Hükümet bürokratları, askeri ve mülki erkan internet ve email kullansalar da, sivil Kuzey Koreliler için internet erişimi ve email haberleşmesi hayal sayılabilir. Kim iktidarının omurgası Kuzey Kore ordusunun 1 milyondan fazla eri ise, generallerinden gelen komutları internet ortamında alıyorlar. Sivillerin aksine, ordunun bir çok askeri mobil iletişim teknolojileri ve internet bağlantısına sahip. Nitekim, bir çok subay askeri akademilerde bilgisayar mühendisliği eğitimi alıyor.

BİLGİ ‘GÜÇ’ DEMEK
Kim Jong Il’in Çin ve Rusya’ya yaptığı ziyaretlerinde bu ülkelerdeki bilgisayar merkez ve laboratuvarlarını, donanım fabrikalarını gezdiği biliniyor. Kim ayrıca ABD eski Dışişleri bakanı Madeleine Albright’ın 2000 yılında Pyongyang’a yaptığı ziyaret esnasında Albright’tan email iletişimi kurmak istemişti.
Ülkede sansür ve dünyadan soyutlama politikaları son derece etkin çalışıyor; Kuzey Kore’de TV’ler ve radyolar dış ülkelerden yayın çekemeyecek şekilde otomatikman devlet kanallarına ayarlı şekilde satılıyor.


BİLİŞİM TRENİNDE SON VAGON
Güney Kore şirketi Samsung yetkilerinden Lee Kwang-hak da, şirketinin Pyongyang’da bir outsourcing merkezi kurduğu ve Kuzey Kore ordusundan en yetenekli gençleri işe aldıklarını dile getiriyor. Ancak, gerekli eğitime sahip olmamalarından dolayı, Kuzey Koreli bilgisayar mühendislerinin verimlilik açısından Hint ve Rus mühendislerin oldukça gerisinde kaldıklarını belirtiyor.
Kuzey Kore’de resmi yazışmaların email yoluyla yapılması yasak olduğundan, dış dünyadan yollanan emailler, önce özel bir çeviri merkezinde CD’ye yükleniyor ve daha sonra mektupla gönderiliyor.

Böyle bir ülkede yaşamak ister miydiniz? Şaşırıyorum bu kısıtlamalara fln özellikle şu an tüm dünyanın kullandığı e-mail olayının bu kadar kısıtlanmasını.Ve bakın ki öyle bir durum ki size bir haber daha :

Kuzey Kore e-mail servisi açıyor

Baskıcı komünist bir rejimle yönetilen Kuzey Kore’de, hükümet uluslararası bilgi akışına açık email servisi kuracağını açıkladı.

Hükümet email mesajlarının kontrol edilmeyeceği konusunda dahi garanti verdiğini açıkladı. Ancak haberi dünyaya duyuran Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı, servise nasıl üye olunacağı gibi teknik konularda detaylı bilgi vermedi.
Kuzey Kore’de halk dış etkilerden soyut bir yaşam sürüyor. Ülkede çok az sayıda bilgisayar olduğu tahmin ediliyor ve internet bağlantısı hakkının sadece üst düzey bürokratlara tanındığı biliniyor.
Ülkedeki televizyon setleri ve radyolar satın alındıklarında otomatik ayarlı olarak sadece devlet televizyonlarını gösteriyorlar. Bu şekilde vatandaşlar diğer yayınları, özellikle komşu Güney Kore’nin yayınlarını alamıyor ve sadece devlet kanallarıyla yetiniyorlar.

SADECE YABANCILARA İZİN VAR
Kuzey Kore’de hükümet ufak çaplı da olsa son yıllarda sıkı basın yayın kanununda bir takım değişikliklere gitti ve bir Çin internet sağlayıcısı şirket, 2001 yılında ilk email ağını, sınırlı bir kullanıcı kitlesine de olsa, hayata geçirdi. Kuzey Kore’de yabancıların kaldığı otellerde uluslararası telefon hatları üzerinden internet bağlantısı sağlanıyor. Başkent Pyongyang’da ayrıca sadece yabancılara açık intarnet cafe bulunuyor.

BAŞKAN İNTERNETTE AMA HALKA YOK
Kuzey Kore’nin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bilgisayar degil internetin kullanimini yasaklamish adamlar..
bilgisayar yoklugunuda ambagoya(!!) baglayabiliriz
biraz dar görüşlü oldugum sölenebilir ama internetin "Batı’nın dejenerasyonunun, şiddet ve seks kültürünün taşeronluğunu yaptığı" bunu yaptiğini kabul ediyorum ben mesala eskiden mcleri coca collai vardi simdi internetleri var.. :)..
nese kısıtlamalar haklı diyemiyorum ama dier bi acidan insanlara ne kadar özgürlük verirsen o kadar kötü yaparsin gibi b lafta aklima gelmio deil.. (bkz Amerika Rüya ülkesi Hersey serbest(!!!)
nese ben dar görüşlülüğümle kaliyim en iyisi[hline]"I tried to kill the pain,
But only brought more"

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...