Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

sokrates

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Yunanlı filozof ve öğretmen Sokrates bir kitap bırakmış değildir, ama dünyanın en büyük düşünürlerinden biri olarak anılır. Onun düşünceleri bizlere Eflatun'un yazılarıyla ulaşmıştır. M.Ö.469 yılında, Atina'da doğan Sokrates önceleri babası gibi heykel yontmuştur. Sokrates gösterişiz bir insandı; parayı, rahat yaşamayı hor görmesi, karısı Ksauthippe'yi çileden çıkarıyordu. Savaşta yiğit bir kişiydi; her türlü zorluğa hiç çekinmeden katlanırdı. Çok dürüst olduğundan, hayatı boyunca birkaç kere, doğru bulmadığı işleri yapmaktansa ölümü göze almıştı. Geleneksel tanrıları kabul etmekle birlikte, evreni bir tek büyük kuvvetin düzene koyduğu görüşüne inanıyordu. Büyüklerin saygı gösterilen düşüncelerini, gerek ortalama insanın alışmış olduğu düşünceleri yeniden ele alıp sınamayı kendisine ödev bilirdi. Ahlak anlayışının temeli olarak şu düşünce gösterilebilir; "Her kötülük bilgisizlikten gelir, hiç kimse isteyerek kötülüğe sapmaz. "Atinalı Sokrates, her şeyden önce, bir insanın nasıl davranması gerektiğini belirleyen manevi değerlerle ilgilendi. O sırada Atina'da, parayla ders veren özel öğretmenler (sofistler ya da sufiler), hayatta başarılı olmanın yollarım öğretiyorlardı; ama Sokrates'in ortaya attığı soruyla, yani doğru yaşamın ne olduğu sorusuyla ilgilenmiyorlardı. Sokrates hiçbir şey yazmadı; ama düşünceleri, öğrencisi Eflatun tarafından Diyaloglar'da etkileyici bir biçimde betimlendi ve canlandırıldı. Eflatun, Sokrates'in, Atinalıların "atsineği" olduğunu söylemiştir. Gerçekten de Sokrates, insanlara, yaptıkları bir şeyi niçin yaptıklarım sürekli sormuş ve davranışlarım haklı çıkarabilmek için genel ilkelere dayanmaları gerektiğini anlatmaya çalışmış, sonunda, din sapkınlığıyla ve Atina gençliğini yoldan çıkarmakla suçlanmıştır. Eflatun savunma'sında anlatıldığı gibi, Sokrates, mahkemesini de, görüşlerini son olarak açıklamak ve savunmak için bir fırsat olarak kullanmış, kendisini suçlayanların, bu suçlamaların ne anlama geldiğini bilmediklerini ve ellerinde bir kanıt da bulunmadığım göstermiştir. Delphoi kahininin, bütün Atinalılar arasında en bilge kişinin kendisi, yani Sokrates olduğunu söylediğini açıklamıştır. Çünkü yalnızca Sokrates hiçbir şey bilmiyordu ve hiçbir şey bilmediğini biliyordu; oysa bütün öteki insanlar bir şeyler bildiklerini sanıyorlardı. Gelenekçiler genç aristokratların kafasına şüpheciliği sokmasını, onları o günkü idare, düzen üzerine düşünmeye alıştırmasını hoş karşılamıyorlardı. Aristophanes "Bulutlar" adlı eserinde Sokrates'e düşmanlığını belirtmiştir. M.Ö.399'da Sokrates tanrılara inanmamakla, Atina gençliğinin aklını çelmekle suçlandı. Ölüm cezasına çarptırıldı. Kaçabileceği halde cezasına katlanmış, baldıran zehirini hiç çekinmeden içmiştir...[hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Diaboli virtus in umbust est
Mesaj tarihi:
Ya ben bu isi anlamadim ansiklopedik bir bilgi bu bununla ilgili ne tartisilabilirki yani buna karsi cikan olucagini dusunmuyorum yani buraya bunu yazmanin ne anlami varki eksisozlukte entry girmiosun ki bi aciklama yapasin yani buraya bunu yazmanin anlami ne cozemedim ayrica boyle alintilarda kaynak belirtirsen daha iyi olmaz mi?[hline]Playing the king in my kingdom!!!
Mesaj tarihi:
Hadı ya deyıp gecıyorum[hline]İyi ya da Kötü diye bir şey yoktur,bunu yapan düşüncelerimizdir...
William Shakespeare
icQ=Tık
Llama'derki: Seni Öldürmeyen şey sana güç katar...
Mesaj tarihi:
Sizi bilmemde ben yazmasından dolayı mutlu oldum. Foruma sadece tartışma maksatlı girmiyorumki ben, biraz vakitr geçirmek, biraz eğlenmek, biraz da eş dostla konuşmak için giriyorum. Ne güzel bir yazı, hem bir parça da olsa bilgim arttı hemde hoşça vakit geçirdim. Bu yazı için teşekkür ederim MonTezaus[hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

YALNIZ BİREY GÜÇLÜ BİREYDİR - BİRLEŞİK SAP HAREKETİ
Mesaj tarihi:
valla ben de yazının anlam ve önemini anlayabilmiş o şanslı toplumun içine girmiyorum ammavelakin yinede o güzel ellerinle bizi böyle derinden etkileyen bir mak-ale yazdığın için pek müteşekkirim.
[/saçmalama mode]
Mesaj tarihi:
"Her kötülük bilgisizlikten gelir, hiç kimse isteyerek kötülüğe sapmaz."

Bence bu söz çok güzel ve karizmatik bir söz.Aslında Sokratesten direk kalmış bir yazıt veya kitap olmaması çok kötü bişey yani onu sadece öğrencisi Platonun(Adama Eflatun diyoruz ya kesin kemikleri sızlıyordur)aktardıklarıyla ancak tanıyabilmemiz bence dünya tarihi ve felsefe tarihi açısından çok büyük bir kayıp[hline]Günümüzün dünyasında
Hepsi aynı hepsi ala
İsa Musa Muhammed Buda
Neyin varsa bilmiş senin!
  • 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
MonTezaus 'a tşkler,
forumlarda son zamanlarda görmeye hasret kaldıgımız salt bigi konu baslıklarından biri. keşke herkes az çok bu tür teknik bilgi içeren konu başlıgı açsa.

Forumlar aynı zamanda bilgi paylaşım merkezleridir. Salt tartışma ortamı degildir.[hline]Bestiae sumus, ut non bestiae simus...
- adriann, aaddddrrriiiiiiaaaannnnnn...
[ no pain, no gain ]
Emaleth, 13 October 2003 14:00 tarihinde demiş ki: erkekleri severim ben :P
Mesaj tarihi:
arkadaşlar kimse kusura bakmasında ben tarihi böyle görüyorum, darwinin türk düşmanlığı, yada sade türklerle osmanlılarla ilgili şeylerle değil, daha çok, genel kültür denen şeye girenleri seviyorum. Ne bilim birisinin hayatı, efsaneler, mitler, karşılaştırmalar, incelemeler... Ankara savaşını neden ve sonuçlarından çok, ortam, savaş taktikleri, yönetici kişilerin içeri girmesiyle, savaş olarak değil, insanlık macerası olarak görüyorum.[hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Diaboli virtus in umbust est
Mesaj tarihi:
Hatta

karısı sokrates'e bu adamlar seni haksız yere öldürecekler, demiş o da şu şekilde cevap vermiş:

Haklı olsalardı daha mı iyi olurdu?[hline]Fear.. Fear attracts the fearful
The Strong. The Weak. The Innocent.
The Corrupt.

Fear.. Fear is my Ally!
Mesaj tarihi:
cok scma soyledikleriniz illa tartisilmasi gerekmez mesela bigun birine sokrates lazim oldu ? aramadan hemen aratir hop sokrates iste ne guzel[hline]Riruix Fevaxium-ubah zabrak brawler-swg
/tell riruix
Mesaj tarihi:
said:
Mortis, 27 October 2003 00:41 tarihinde demiş ki:
Hatta
karısı sokrates'e bu adamlar seni haksız yere öldürecekler, demiş o da şu şekilde cevap vermiş:
Haklı olsalardı daha mı iyi olurdu?

Fen Bilimleri deneme sınavı Türkçe sorusu[hline]Günümüzün dünyasında
Hepsi aynı hepsi ala
İsa Musa Muhammed Buda
Mesaj tarihi:
said:
Khirsah, 27 October 2003 18:41 tarihinde demiş ki:
said:
Mortis, 27 October 2003 00:41 tarihinde demiş ki:
Hatta
Haklı olsalardı daha mı iyi olurdu?

Fen Bilimleri deneme sınavı Türkçe sorusu[hline]Günümüzün dünyasında
Hepsi aynı hepsi ala
İsa Musa Muhammed Buda

evet :)
ya şöle bi olay var ben Türkçe ve Felsefe paragraf sorularını okurken birden kendimi yazarın dediği şeyi düşünürken buluyorum, yani soruyu geçiorum adam bişey demiş ben de harbi lan bence de dediiğim oluyor sonra kendimi topluyorum :)
o yüzden çoğu yazı aklımda kalio baya.
[hline]Fear.. Fear attracts the fearful
The Strong. The Weak. The Innocent.
The Corrupt.

Fear.. Fear is my Ally!

[Bu mesaj Mortis tarafından 28 October 2003 19:47 tarihinde değiştirilmiştir]
  • 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
Bence Sokrates'in yazdığı tüm diyalogları, tartıştığı insanları etkilemek için(etkilemek derken cinsel açıdan, eski yunanda eşcinsellik normal sayılıyor(muş), yaşlı erkekler kendilerinden onlarca yaş küçün delikanlılara eğitim verirlermiş.) yada kendinden maddi olarak üstün insanları ezme çabasından kaynaklanıyor.
Tekrardan belirtiyim bunlar benim düşüncelerim.Sokrates büyük bir düşünür olabilir fakat söylediklerin tamamen kendi düşünceleri olmadığını düşünüyorum.[hline]Muhendis A'ab the Lord Of Arachnes in Eclipse
Wolith the Nerve-less Greenberet in Ahazi
Mesaj tarihi:
Sokrates'in yasadigi donemi bi dusunun, sofistler cikmis ben yokum hicbirsey yok, cevremizdekiler yok, dogru bisiy yok, olsaydi da bilemezdik, bilseydikte anlatamazdik bidi bidi dolasiyor. Bu adamlar birde sehir devletlerinde sosyete cocuklarina ogretmenlik yapiyor. Boyle insanlarin arasindan sokrates cikiyor. Dogru bilgi vardir akil yoluyla ulasilir diyor. Bu bile basli basina bir atilim. sonra adamin zaten ogrencileri almis yurumus, plato olsun, platonun ogrencisi aristotle olsun.. Yani nasil bir gorustur anlayamadim, insanlari etkilemek icin felsefe yapiyor.. Tamam, plato'yla iliskisi olmus, sarap icmis, konusmus,tartismis, dusunmus, bisiler yapmislar. ama gelipte platoyu etkilemek icin bunlari soyledi diyemiyoruz, zira adamin taklit edecegi biri yok. O donemde ozgun fikirleri oldugu icin hala tartisiyoruz. Zaten kimseyi duzeltmek gibi bir derdi de yok, sen birsey soyluyorsun, adam senin yanlis dusundugunu kanitliyor, ama onun yerine birsey onermiyor, bak sen yanlis dusunuyosun dogrusu bu demiyor.[hline]kulkedisi simdi yasasa, laila da koca bulurdu heralde hihi - B.K./26
Mesaj tarihi:
kendisi de donemin sayili zenginlerinden bu arada, babasi cok meshur bir heykeltras, hatiri sayilir bir miras birakmis. zaten o donemde cikmis filozoflarin genel bir ozelligi bu, zengin adamlar hepsi. Yoksa dusunmeye degil, para kazanmaya harcanirdi zaman.[hline]kulkedisi simdi yasasa, laila da koca bulurdu heralde hihi - B.K./26
Mesaj tarihi:
Devlete para odeyemedigi icin degil, bilincli olmasada ogrencileri vasitasiyla siyasi otoriteyi `azcik` tedirgin ettigi icin zehirleniyor. Ayrica olumu icin ongorulen sebep `sitenin tanrilarini kabul etmeyip, onlarin yerine yenilerini yaymaya calismak` ve `gencleri cesitli yollarla kandirip istediklerini yaptirmak.`[hline]kulkedisi simdi yasasa, laila da koca bulurdu heralde hihi - B.K./26
Mesaj tarihi:
Mahkum edilmesinin nedeni tanrı tanımazlık ve gençleri yanlışı öğretmek olduğunu biliyorum.İstese para cezası alabilirdi fakat :

"Kendim için bi ceza teklif etmeyeceğim.Niçin edeyim ?Ölüm cezasından korktuğumdanmı? Ölümün bir iyilik yoksa kötülükmü olduğunu bilmediğim halde,muhakkak kötü olan bir cezayı niçin teklif edeyim? Hapis cezasımı ? Niçin hapis evlerinde yılın hakimlerinin, onbinlerin kölesi olayım ? Para cezasımı diyeceksiniz yoksa para cezası ödenene kadar hapislikmi diyeceksiniz ? Buna karşıda aynı şey söylenebilir,çünkü beş param olmadığından, cezayıda ödeyemiyeceğimden hapistemi öleyim ?..." -Sokratesin savunması-
Şehirden kaçmamasının nedeni ise adalete ve hakka inanması.[hline]Muhendis A'ab the Lord Of Arachnes in Eclipse
Wolith the Nerve-less Greenberet in Ahazi
  • Yeni Oluştur...