Stan Mesaj tarihi: Kasım 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 30, 2003 Başta arkadaşım Özer olmak üzere tüm Ultimaseverlere, Aslında sadece bir oyun, ama diğer oyunlardan farkı ne? 1. Oyuncusu fazla. 2. Sunucusu çok, çoğalıyor. 3. Limit yok. Oyun 4,5 yıldır devam ediyor ve daha çok ömrü var. Biteceğinide sanmıyorum. Herkes kendini oyuna o kadar verdiki, bazıları "hastalık", bazıları "kötü alışkanlık" olarak yorumladı oyunu. Aslında çok çok abartıldı. Bu yorumlarla kalmadı tabi, oyun paraya, hatta gerçek hayata yansıdı. Sanal ortam, gerçek hayatta milyonlara hatta bazen milyarlara varan fiyatlarla satıldı. Bazıları ise oyun için birbiriyle "dövüşmek" bile istedi. Sonuç ne? Gereksiz zaman, para, v.s. Hele bu oyunu Türkiye'de düşünsenize. Artık herkes oyunculuğu bırakıp, kendi dünyasına sahip olmak istedi. Zaten free shardlar buna elverişliydi. Çok zaman geçmeden Atari, C64 v.s. gibi UO'nunda emülatörleri türedi. Ee, biz zaten üretmeye yatkın(!) insanlarız. Birde sponsor buldukmu tamamdır. Sitemize bilmem kaç boyutlarında birde reklam atarız, varmı bizim gibisi. Fakat bir sunucu yaratmak bu kadar kolay olmamalı. Çünkü, cebindeki son kuruşa kadar parasını internet cafelere daha doğrusu bu oyuna yatıranlar var. Sunucu açarken kendinize şunları sormalısınız: 1. İnsan ilişkilerim kuvvetlimi? 2. Bu kadar stresi kaldırabilirmiyim? 3. Kalıcı olabilecekmiyiz? 4. Bilgim(iz) yeterlimi? (!) 5. Oyunculara gerekli rahatlığı sağlayabilirmiyim? Eğer tüm sorulara "evet" diyebiliyorsanız ne mutlu size. Fakat en önemlisi sunucunuz değil. O sunucuyu "sunucu" yapandır. Gerçekten birşeyler sunabilecekseniz böyle bir girişimde bulunun. Ve hayatınızı UO'ya vermeyin. Dikkat ederseniz UO'ya dedim. Düşünürsek, sonuç olarak UO'nun ne kadar "gereksiz", "geçici" ve "sanal" bir oyun olduğunu anlarız. Zaten eğer bir sunucu sahibi olacaksanız bunu kesinlikle idrak etmelisiniz. 2. Bu kadar stresi kaldırabilirmiyim? En önemli maddelerden birisi. Ultima Online sunucusu aslında bir zevk değildir. Kendi kendimize yaptığımız bir nevi işkencedir. Ama kimse bunu kabullenmek istemez. Çünkü bir insanın boş birşeyle uğraştığını bilmesi kabullenilemez birşeydir. Eğer sizde bunları kaldırabilecek sinir bulunmuyorsa bu girişimden vazgeçin. Çünkü sunucunuz her zaman tozpembe gitmeyecektir, eğer başarılı olursanız sunucunuza hergün yüzlerce insan girip çıkacak, aykırı davrananlar kesinlikle çıkacaktır. Unutmayın, "meyve veren ağaç taşlanır." Bu kelimeyi hava atmak için ya da cümleleri süslemek için söylemiyorum, çünkü bu çok büyük bir gerçek. İstisnalar var tabi. Sonuç olarak; Bu yazıyı okuyup kararınızı bir daha verin. UO sunucusu açmak size ekstra birşey kazandırmaz. Sadece "owner" olarak isim yaparsınız ve tanınırsınız. Eğer bu işi isim/karizma v.s. için yapıyorsanız size tavsiyem başka işler yaparakta isminizi duyurabilirsiniz. Karar sizin... Benim sizi asla kötüye yönlendirmek gibi bir niyetim yok. Bunları niçin yazdığımıda merak etmişsinizdir, açıklayayım. "Etrafıma baktığımda UO'ya kapılmış insanlar görüyorum. Oynayanları saymıyorum. Sunucu açmak için o kadar çok kendini paralayan insan varki. Bu uğraşların ne kadar boş olduğunu göstermeye çalışıyorum. Samimi konuşayım. Ben başkaları gibi "amotor"lere tavsiye vermiyorum. Bunları öğüt olarak vermiyorum zaten verememde ama gerçekten okunmasını istiyorum. Eğer sizde bana saygı duyarsanız ne mutlu bana." Umarım doğru kararı vermişsinizdir. Teşekkürler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Kasım 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 30, 2003 said: Stan, 30 November 2003 19:39 tarihinde demiş ki: Eğer tüm sorulara "evet" diyebiliyorsanız ne mutlu size. Fakat en önemlisi sunucunuz değil. O sunucuyu "sunucu" yapandır. Gerçekten birşeyler sunabilecekseniz böyle bir girişimde bulunun. Ve hayatınızı UO'ya vermeyin. Dikkat ederseniz UO'ya dedim. Düşünürsek, sonuç olarak UO'nun ne kadar "gereksiz", "geçici" ve "sanal" bir oyun olduğunu anlarız. Zaten eğer bir sunucu sahibi olacaksanız bunu kesinlikle idrak etmelisiniz. eğer kendini kendsi serverına adamazsan o server zaten kalıcı olamaz bu sencede çelişki yaratmıyormu ?[hline]Bu yazıda burda bitti Zaten Her Son Yeni Bir Başlangıç Değilmidir [Bu imza zgrw tarafından 24 November 2003 19:15 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tomato Mesaj tarihi: Aralık 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2003 Kalıcı bir sunucu acmak istiyorsa vatandaş zaten bilgisinin yerinde oldugunu dusunerek acar zamanla bu bilgiyi 2 katlar diye dusunuyorum birde sponsor ' u saglam oldukdan sonra bir sorun yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar