Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Klarnet veya Ney ?

Valeron

Öne çıkan mesajlar

Arkadaslar arattim ama bulamadim.Simdi %90 Klarnet dersi almak istiyorum Kadikoy Halk Egitim le falan gorusucem bu i$ kolay bi i$ degil belki ama hirs yaptim,calmak istiyorum.Bu i$i yapanlar varsa biraz yardimci olmalarini rica edicem $u sebeplerden ;
-Hoca once klarneti aldirmadan nefes calismasi yapip calip calamayacagimiz konusunda biseyler yapiyor mu yoksa herkez calabilir mi ?
-Ne kadar sure sonra teklemeden calmaya baslanir ?
-Nefes kontrolu icin egitim aliniyor mu,ders alirken ?
ve daha eklemek istediginiz detaylar olursa sevinirim.

Klarneti ba$aramazsam diye Ney ide gundeme getirdim.Onun sesinede hastayim,yukaridaki sorulari aynen ney icinde cevaplayabilirsiniz calanlar varsa. Tesekkur ederim
Sosyal ağlarda paylaş

Neyde ses çıkartmak zordur ama bence adamına mı bağlı diyim şans mı diyim bilemiyorum. Ben aldığımın 3. günü boş nota, 1. haftanın sonunda tüm notaları temiz çıkarıyodum. Ama açılarını filan öğrendim de deneye deneye oldu. Bence ney dersi al, sonra klarnet alırsın.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Messor 16 Ekim 2007, Salı - 23:33 tarihinde demis ki:
Neyde ses çıkartmak zordur ama bence adamına mı bağlı diyim şans mı diyim bilemiyorum.

Yetenek desek en doğrusu olur heralde :)

said:
Valeron 16 Ekim 2007, Salı - 23:43 tarihinde demis ki:
abi direk klarnetten baslamak istiyorum temelinde onu istiyorum.Zaten uflemeli calgilarin cogu ayni sistemle gidiyor bildigim kadariyla notalar falan hep ayni dogrultuda,atlamalar onemli ..

Klarnet düşünüyosan direk klarnet ile başlamanı tavsiye ederim.Bide notalar aynı doğrultuda gitmiyor.Özellikle ney ile klarnet arası uçurum.Yani birini ön adım kullanıcaksan ikisinin de birbiriyle çok farklı üfleme teknikleri var.Ayrıca birisi perdeli diğeri perdesiz doğal enstürman.Klarnette perdeler kromatik gider,ney'de kromatik değildir,aslında kromatiktir ama baya bi farklı yani anlatması zor bi olay.

said:
forgiver 16 Ekim 2007, Salı - 23:48 tarihinde demis ki:
klarnette de baya üflemek gerekiyor
ilk denediğimde 1 sn ses çıktı
sonra 1 ssat uğraştım bişey olmadı
bi de her yer salya oluyor

Hehe,salya olur ilk başlarda.Klarnet yine biraz kolay enstürmandır.Tek eksisi transpoze olması.Yan flüt en kolayıdır,ki ben okul da "ver bakem sunu çalam az" diye üfleyip gezerdim flütle :) 80 km hızla rüzgara tutsan ses çıkıyo flütten :) Klarnetten düzgün ton almak biraz zaman alıyo sadece.

Nefesli enstürmanların hemen hepsi zordur ve hepsinin kendine özgü özellikleri vardır.Yaylı çalgılar gibi değillerdir.Yani "şunu önce çözüyüm sonra şuna geçerim" mantığı çok yanlıştır.Ne çalmak istiyosanız direk onla başlayın olaya.
Sosyal ağlarda paylaş

korax kapsamlı ve dosdoğru yazmış.
ne çalmak istiyosan onu çal. gitar ud filan kolay, sinerjisi de yüksek enstrümanlar ama üflemeliler bambaşka ve birbirleri ile sinerjileri düşük.

klarnet nispeten kolay bi enstrüman, ama mesela trompet ölümcül derecede zor (sevgili daesu) tuşe sistemleri ve notasyonları da çok farklı.

başka daha kolay bi enstrümanla başliim dersen flüt olabilir. bildiim kadarıyla tuşesi neredeyse aynı klarnet ile. ama ses çıkarması daha kolay.

çalınır ama klarnet yani. sıkma canını.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Yan flüt en kolayıdır,ki ben okul da "ver bakem sunu çalam az" diye üfleyip gezerdim flütle :) 80 km hızla rüzgara tutsan ses çıkıyo flütten :)

Oha.Dogru tona sahip notalari üflemek o kadar kolaysa ben niye 10 aydır yapamiyorum?Ben mi yeteneksizim sen mi beceriklisin anlamadim gitti.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
horacegoesskiing 17 Ekim 2007, Çarşamba - 06:44 tarihinde demis ki:
klarnet nispeten kolay bi enstrüman, ama mesela trompet ölümcül derecede zor (sevgili daesu) tuşe sistemleri ve notasyonları da çok farklı.

başka daha kolay bi enstrümanla başliim dersen flüt olabilir. bildiim kadarıyla tuşesi neredeyse aynı klarnet ile. ama ses çıkarması daha kolay.

çalınır ama klarnet yani. sıkma canını.

Tenks diyorum ve sözlerime başlıyorum,klarnetle flüt birbirine çok benziyo,sadece klarnet transpoze,bide biriki perde farkı var.İkiside nispeten kolay dediğin gibi.Trompet oldukça zor,ki her pistonda ayrı ayrı birsürü ses var.Acelite yapmak oldukça zor.

said:
Kartan 17 Ekim 2007, Çarşamba - 17:16 tarihinde demis ki:
Yan flüt en kolayıdır,ki ben okul da "ver bakem sunu çalam az" diye üfleyip gezerdim flütle :) 80 km hızla rüzgara tutsan ses çıkıyo flütten :)

Oha.Dogru tona sahip notalari üflemek o kadar kolaysa ben niye 10 aydır yapamiyorum?Ben mi yeteneksizim sen mi beceriklisin anlamadim gitti.

E ben senelerce yanyana yanflütçülerle çaldım,1. obua olaraktan.Onun dışında beraber büyüdük konservatuvar hayatı boyunca,sürekli biyerde bi müzik aleti var,izliyosun görüyosun dinliyosun falan.3-4 deneme sonra da yapılıyo yani.Ayrıca perde dizilimi obua ile %90 aynı neredeyse.Sadece oktav olayı ağızdan yapılıyo flütte,tuşeden değil.Obua gibi bi enstürmanın üstüne Flüt oyuncak gibi kalıyo.

said:
Leath 17 Ekim 2007, Çarşamba - 19:07 tarihinde demis ki:
yan flut ile blok fludu karistirmis arkadas.

Çok emin konuşmuşsun ama yanlışın var,yan flütten bahsediyorum.

said:
Daesu 17 Ekim 2007, Çarşamba - 20:11 tarihinde demis ki:
saksafon calışacak mekan yok keza trompette öyle evde falan calışılmıyor kesinlikle klarnet içinde geçerlidir sanırım aynı şey.

Saksafon pek rahatsız etmez evde diye düşünüyorum komsuları.Trompet içinde çözüm var,bi sürdün alırsın,taktımmı ucuna güzel volume alırsın yani.Kimsede rahatsız olmaz.Ama trompet zordur baya.Onun dışında klarnet kolaydır diye dönüyorum konuya.Tiyatroda oyunculuk yapan bi arkadaşım başladı,bi 6 ay içinde kendi çabalarıyla tiyatro oyunlarında çalma derecesine kadar geldi.Enson artık hakim çalmaya başlamıştı,güzel tonda çıkarıyodu.Birde klarnet ile saksafon beck'li olduklarından üfleme olayı hemen hemen aynıdır.Perde dizilimi aynımı bilmiyorum ama,klarnet çalan,saksafonuda az bi çalışma ile çözebilir basitce.

Sevgiler,saygılar
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...