Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2b düzlemde rüzgara bağlı hareket

Kojiroh

Öne çıkan mesajlar

Konuyu nereye açacağımı bilemedim, en alakalı olarak burayı gördüm açtım. Konuya geçiim hemen.
5 kasıma kadar yapmam gereken bi programlama projesinde pek alışık olmadığım bi fiziksel hesap gerekli.
2 boyutlu bi düzlemde bi eğik atış gerçekleştirilcek ve ortamda sağa veya sola esen bi de rüzgar olcak. Bu rüzgarı klasik 2 boyut fiziği formülüne eklemeye çalışıyorum.
Şimdi rüzgarın atış yönüne (yatayda) ters olduğunu düşünelim. Böyle bi durumda atılan cismin çizeceği yol eğrisi normal eğik atış eğrisinden farklı olmalı; bumeranga benzer bi yol çizmeli. Kısacası Vx hızı belli bi yerde sıfırlanıp, sıfırın altına falan inmeli.

Rüzgar faktörü R'nin sabit olması gerektiğini düşündüm. Ama bunu direk V=V0-R şeklinde yazarsam, belirttiğim gibi bi yol yerine; normal bi eğik atış eğrisinin sağa/sola kaymış hali gibi bi yol çizer diye düşündüm. Bumerangınki gibi bi yol çizebilmesi için R'nin, V'nin türevinde bi sabit olması gerektiğini (ivme gibi bi şey) düşündüm. V(t)=V0-R.t gibi bi formül olcak yani.
Acaba doğru mu düşündüm onu merak ettim. Fizik hesapları bi an önce otursun istedim. Elimde hiçbi deneysel veri olmadığı için hesap da tam yapamıyorum. Fikri olan durmasın paylaşsın :P
Sosyal ağlarda paylaş

rüzgarı -a diye gör. 2'ye ayır Vx Vy diye, Vy zaten rüzgardan bağımsız. İlk olarak belirli noktalarda Vy nin değerini ölç. Vx zaten sabitti ilk atılan hızın cos(x) i oluyor. Son bu ilk hız olacak ve -a (rüzgar) ivmesiyle azalacak ve belirli bir süre sonra - değerde artacak. Eğer şekil nasıl çizilir diyeceksen şöyle. Eğer rüzgar'ın cisim üzerinde yarattığı ivme g(gravity) ile aynıysa. Çıkış (x/t grafiği) sabit eğimli bir çizgi şeklinde olur. Eğer a g den küçükse parabolik bir biçimde çıkar bu parabol azalarak artan bir paraboldür ve dairenin sol üst köşesi şeklinde olur. Eğer a g den büyükse yine parabolik şekilde olur ve bu prabolde artarak artan parabol şeklinde olur yani dairenin sağ alt köşesi şeklinde olur. Burdan önce bahsettiğim sadece çıkış kısmıydı. İniş eksenindede Vy yine sabit. Vx eğer durduysa hızlanarak geriye doğru gidicek. Eğer durmadıysa belli bi süre daha yavaşlayacak ondan sonra hızlanarak geri gitcek
Sosyal ağlarda paylaş

Yatay Hıza Vy diyelim.
Rüzgar Vr olsun.

Eğer bumerang hareketi diyorsan:
bu ortamda sürtünmeyi göze alman lazım.
Veya rüzgar hızının değişken olması lazım.

Eğer bu faktörler yoksa , rüzgar hızı sabit , ortam sürtünmesizse , Bumerang hareketi yapamaz yani |Vr - Vy| sabit bi değer olarak kalır ki cisimin hareketi dediğinden farklı olur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...