Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Askerlik Mevzuları

ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

Birkaç soru var kafamda, ayrı ayrı gideyim.

1-) Üniversite mezunlarının askerlikte uzun dönem - kısa dönem mevzuları varmış, bu olay nasıl oluyor. Biz mi seçiyoruz, kurayla mı geliyor; uzun dönem olursa neler oluyor, kısa dönem olursa neler oluyor.

2-) master okumuş olanlar da üniversite mezunlarıyla aynı sınıflandırmaya mı tabi tutuluyor, bir ekstraları oluyor mu?

3-) tercümanlıktan mezun olacağım ben, askerlikte bununla ilgili bir şey çıkar mı karşıma (üniversite de iyi, onu da eklemek gerek)

4-) masterdan sonra askere gitmek zorunlu mu, ertelenebiliyor mu; ertelendikten sonra gitmeme şansı doğuyor mu

5-) Yapı olarak "iri" bir boyutum var, 90 - 100 arası kilo falan var, bunun askerlikte bana olumlu - olumsuz bir etkisi olur mu? Çürük raporu alamıyorum sanırım bunla. Tam burada şunu da sorayım, askerlikten çürük raporu alanların iş başvurularında fasafisoda biraz ezildiğine dair bir şeyler duydum, bilgisi olan var mı

bu kadar sanırım, başka aklıma gelirse eklerim

teşekkür ettim
Sosyal ağlarda paylaş

uzun dönem kısa dönem hakkında istersen uzun dönem seçiyosun asteğmen oluyosun 1 milyara yakın maaşoın oluyoi istemssende bi kura olayı var sanırım gene uzun dönem düşebiliyo galiba ama çok emin değilim kura konusunda.diğer konularda arkadaşlar gerekli bilgiyi vericekdir size:P

edit:asteğmen konusunda da emin değilim toggie'nin dediği gibi yedek subay olabilir

[ Mesaj 03 Ekim 2007, Çarşamba - 12:58 tarihinde, Zep tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Universiteyi bitirdikten sonra bir sınava giriyorsunuz askerlik icin. burada yedek subay ( astegmen) veya kisa donem secme sansiniz var. fakat sizin seciminizden cok sizin ozelliklerinizin etkisi var. yani siz kisadonem isterken yedek subay olabilirsiniz. tam tersi de olabilir tabiki. yani dediğim gibi sizin isteginizden cok ordunun ihtiyaci gozetilir.
yabanci dil biliyor olmanız sansiniza bagli olarak avantaj veya dezavantaj olabilir. belki ankaraya gidip cevirmen/tercuman olarak gorev yapabileceginiz gibi yurdun herhangi bir kösesinde boluk komutaninizin tezini yazarken de bulabilirsinizi kendinizi.
tamamen kisisel tercih olarak gozukse de en mantikli olan sey kisa donem askerliktir. zira kisadonem de olsaniz size diger askerlerden farkli davraniyorlar eger farkli oldugunuzu farkettirebilirseniz.

özet: sadece askerlik için bile universite okunur :)

edit: masterı olan muhendisler ne yaparsa yapsin % 90 yedek subay oluyor. ama mutercimlik icin cok fazla bilgim yok. masteri bitirdikten sonra yasiniza da bagli olarak maks. 16 ay icerisinde gidersiniz askere.

kilo ile ilgili major bir avantaj/dezavantaj olmaz. ancak bi kac kendini bilmez asker size lakap takar. askerligin tamamlanmamıs olması / curuk raporu alınmamıs olması formal olarak belirtilmese de pek cok sirket icin negatif bir durum olarak degerlendiriliyor.

[ Mesaj 03 Ekim 2007, Çarşamba - 13:18 tarihinde, Lanfear tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
5-) Yapı olarak "iri" bir boyutum var, 90 - 100 arası kilo falan var, bunun askerlikte bana olumlu - olumsuz bir etkisi olur mu? Çürük raporu alamıyorum sanırım bunla. Tam burada şunu da sorayım, askerlikten çürük raporu alanların iş başvurularında fasafisoda biraz ezildiğine dair bir şeyler duydum, bilgisi olan var mı
hicte bile ezilmezsin. 10 kilo daha almaya bak derim :). ama tabi boyun kac o da onemli. boy/kilo orani.
Sosyal ağlarda paylaş

curuk raporu almak oyle kolay degil. kilonu bahane edip gidersen, "gel biz seni zayiflatiriz" derler. o orani tutturmaniz, onu da askeriyenin olcumuyle tutturmaniz gerekli.

ve tecil ile ilgili bilmeniz gereken, yalnizca en son mezun oldugunuz okulun bir ustunu okuyarak askerliginizi tecil edebiliyorsunuz ve tecilinizin ustune eklenmiyor. ornekle anlatayim.

benim durumumda: haziran 2006'da universiteden mezun oldum. mart 2008'e kadar tecil edildi. hemen yukseklisansa basladim ve bir yillik bir programi agustos 2007'de bitirdim ve egitimimin suresi mart 2008'i gecmedigi icin bir yil daha tecil edilmedi. eger iki yillik program olsaydi ve agustos 2008'de bitseydi de aralik 2008'de alacaklardi. ama bu yukseklisansi yapmadan, iki senelik bir yukseklisans programina eylul 2007'de baslasaydim (bir yil ara verip), agustos 2009da mezun olacak ve aralik 2009da cagirilacaktim. yani ille erteleme derdiniz varsa tecilinize en yakin donemde okumaya baslayin.

ama bana sorarsaniz korkunun ecele faydasi yok.. o ya da bu sekilde herkes askerlik yapiyor ve egitim bittikten sonra en kisa zamanda yapip aradan cikartin derim. sonra araya daha onemli dertler girer. arkadaslariniz askere gider, gelir, geriye donup bakinca keske onu da aradan cikarsaydim dersiniz.

[ Mesaj 03 Ekim 2007, Çarşamba - 13:26 tarihinde, Mum_Chamber tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

İşbaşvurularında kesinlikle "Muaf" yazma. "Yapıldı" yaz veya "Askerlikle alakası kalmamıştır." yaz.

Kimsenin askerlik raporunu sorduğu yok, ancak sorarlarsa "Muaf" dersin.

İngilizce çok iyi bildiğini belirt, sanırım bunun için de bir sınav var, işine yarayacaktır.

Diğer sorular zaten cevaplanmış sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

1-) seciyorsunda uzun donemin sinavi var doktor veya o an askeriyede ihtiyac duyulan bir bolumden mezunsan kacisi yok uzun donem yapican, bazen uzun doneme cok talep oldugundan zorla kisa yaptiriyorlar bazende tam tersi oluyor sans biraz
farki ise kisa donemde er olarak yaparsin tuvalet temizlersin patates soyarsin yada doguda dagda it temizlersin
uzun donemde ise yedek subay olarakgiriyorsun astegmen yapiyorlar is ortaminda yapmis oluyorsun kogustu patates soymaydi filan olmuyor
sabah cikip aksam geliyorsun
maas veriyorlar ve emekliliginde askerlik gunlerin sayiliyor yani atiyorum normalde 30 yil calisman gerekiyorken uzun donem yaparsan askerdeki sure burda sayilacagindan 28.5 yilda emekli olabiliyorsun
hatta bal varsa evinin oldugu sehir cikiyor ise gider gibi gidip geliyorsun ayni sekilde balina calisicagin sektorle alakali bisey yaptirirlarsa tecrube edindiginden ozgecmisine yaziyorsun bilmemkac ay kara kuvvetlerinde tercumanlik yaptim askerde diye misal bununda artilari oluyor
hatta gene kadro olaylarina gore askeriyede kalmanda mumkun tezkere birakarak albayliga kadar cikabiliyorsun bu sekilde bu yuzden son senelerde uni mezunalri arasinda issizligin artmasiyla uzun donem basvurularinda patlama oldu

2-) bi fark olmuyor

3-)ihtiyaca bagli yukarda dedigim gibi, ama direk banki bisey diyemem bazen alir uzundonem tercuman yapar bazen kisa donemde tercuman kullanir bazen uzun donem kelalaka biryere yollar duruma bagli

4-) zorunlu tabi doktora yapsan gene gidicen 30 yasina kadar egitim durumuyla idare edebiliyorsun 30 bitince mazeret dinlemeden aliyorlar

5-) Yapiliysan bide kas filan varsa dogru komando olarak doguya heleki buyuksehirlerden birinde dogduysan cok yuksek ihtimal
curukraporu vicdan hedehodyu gectim anca devlet kurumlarinda ise girmeye calisirken sorun yaratabilir ozel soktor pek tinlamiyor ama
diger bir negatif durumsa omrun boyunca onu tasiycak olman
misal atiyorum bobrek curuk raporu aldin allah korusun ailenden birinde bobrek yetmezligi cikti bobregin uysa dahi nakil yaptiramiyorsun kagit ustunde curuk gozuktugunden
kilo olayi ise daha farkli 120 kilomu ne olmasi lazim limitin daha sismansan inceleme yapip 1 sene erteliyoruz kilo verip geliceksin diyorlar veremessen suc sayiliyor filan
ayni sekilde kiloyu askerde alirsanda eve yolluyorlardi git in o kilonun altina gel diye degisme olmadiysa yonetmelikte son yillarda
Sosyal ağlarda paylaş

EYT diye bisi var ertesi yila birakma. 5 sene boyunca ertesi yila birakiliyor kilo yuzunden eger halen ayni kilodaysan. 5. ve son senede de karar cikiyor.
viktorun 5. maddesine katiliyorum amma velakin devlet kurumlarinda oyle bir olay yok. sorun falan olmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

güzel oldu bu bilgiler, bu arada ben tabi daha uzun dönem - kısa dönem ne kadar sürüyor bilmiyorum; o konuda da bilgilendirirseniz iyi olur

asteğmen maaşı ne kadardır, asteğmenler koğuşta mı - nerede kalır, belli mesai saati diye bir şey duydum o var mı falan

Askerlik 101 dersi lazım biraz=)
Sosyal ağlarda paylaş

o olay uygulamaya hemen gecmedi diye biliyorum o yzuden bahsetmedim daha calismalar bildigim akdariyla devam ediyor yavas yavas gecilicek

astegmen olayina gelince 900-1000ytl civari olmasi lazim tam rakami hatirlamiyorum
kisa donem 6 ay uzun donem 15ay
lojmanda kaliyorsun kogus filan yok yani mesai saatide belli dedigim gibi ama askerlikte mesai saati olmaz general bile olsan gecenin 4 unde hoppadanak biseyler cikabilir onu ndisinda is gibi iste telefonun avr aileni ara doals filan erlikteki gibi 7/24 hizmet altinda olmuyorsun
Sosyal ağlarda paylaş

astegmen maasi yaklasik 1500 ytl civari. 12 ay suruyor. egitimi 4 ay. ozellikle tuzlaya dusersen egitimde istemesen de deli gibi kas yaparsin. cok ciddi bir spor ve egitimden geciyorsun. astegmenlik de normal askerlik gibi "mesai" usulu. ev tutup disarda kalabnileceğin gibi askeri misafirhane veya cok zor da olsa ordu evinde kalma sansin var.
kisa donem cavusluk 5 ay. 28 gun egitim var.
bogazici tercumanlik + master yuksek ihtimal ankara genelkurmay veya egitim doktrin komutanligi.

toplamda yamulmuyorsam 24 gun izin var. bir de gittigin yere gore yol izni ekleniyor.
askerlik suresi yedeksubay sinavina girdigin gun basliyor. yaklasik bir hafta sonra gidiyorsun askere.
Sosyal ağlarda paylaş

hocam yukarida yazanlari tam okuyamadim cevap aldin mi bilmiyorumda bildigimi soyleyeyim;

senin secme $ansin yok sinava girmek zorundasin astsubaylik sinavina atiyorum o gune rapor aldin sinav gunune askerligin o sinava girmedigin icin kafadan 1 dahaki doneme erteleniyor.O sinava girmeden askere gidemiyosun universte mezunu oldugun icin.Ha tabi sinav ne kadar objektif tir tarti$ilir :) sinavi kazananlar astsubay oluyor ve uzun donem yapiyor,sinavi kaybedenler kisa donem er yapiyor.Giden abilerimizin soyledigine gore o sinav pek takilmiyomu$ yani askeriyenin nerde ihtiyaci varsa elemana ona gore gonderiliyomu$sun.

master in bir ek olayi yok yanli$ bilmiyorsam ama yurt di$inda 2 yil olmasi gereken bir sure var tam emin degilim sureden kaldigin zaman cali$ma izniyle birlikte o zaman buraya gelince parasini verip 1 ay bedelli yapiyosun.Ha o yurtdi$indaki sure master suren olabilir tabi ..

bunlari biliom daha dogrusu sorduklarni unuttum :P
Sosyal ağlarda paylaş

1- başvurunu yapıyorsun, uyduruktan bir sınavı var verirsen veremezsen falan filan. misal, ordunun tercümana ihtiyacı var, sen ağzınla kuş tutsan kısa dönem yapamazsın.

2- master yaptıysan general olarak yapıyorsun askerliği.

3- bilinmez.

4- herhangi bir öğrenim kurumuna kaydın varken en fazla 29 yaşına kadar tecil ettirebilirsin. 29 dan sonra istersen harvard'ta profluk tezini verecek ol fark etmez.

5- boy kilo orantısı önemli tabii orda. sakınca olarak da şöyle bir durum var, "askerlik yapmaya elverişli değildir" ibaresi oluyor sicilinde. kilodan mı, siyasi sebeplerden, bi boka yaramaz bi adam olduğundan mı belirtilmiyor. öyle bi sakıncası olursa olur.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
5-) Yapiliysan bide kas filan varsa dogru komando olarak doguya heleki buyuksehirlerden birinde dogduysan cok yuksek ihtimal

tam tersi genelde, kısa boylu ufak ve çevik adamlar komando olarak seçiliyor. dağda iri bir adamın saklanabileceği pek fazla yer yok sonuçta. :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...