Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nukleer Iran ve sinirimizda yeni savas ihtimali

Soulless

Öne çıkan mesajlar

said:
Hernekadar Iran aksini soylesede dunyanin kalaninin gorusu Iran'in nukleer bomba yapiminda kullanilabilecek zenginlestirilmis uranyum urettigi veya uretmek uzere oldugu yonunde.

yok ki böyle bişey..bu nükleer hedeleri hödöleme komisyonu geçen ay irandaki tüm incelemeleri tamamladı ve iranın sittin sene bomba yapamayacağını açıkladı..sadece abd kılıfı ama dünyanın inandığı falan yok
Sosyal ağlarda paylaş

Ilk olarak ben bazilarinizin iyi ve masum Iran gorusunu paylasmiyorum. Hicbir 'iyi' ulke bir baskasini haritadan silmekle tehdit etmez.Gerekceleri ne olursa olsun. Iran'in talibana ve hizbullaha verdigi destek ortada.Kimse bana onlarin da iyi ve masum orgasnizasyonlar olduklarini soylemesin lutfen .

Cern'in bahsi gecen raporuna link verilirse sevinirim. Tahminim o raporda da digerkilerde oldugu gibi Iran'in henuz nukleer silahi yok deniyordur.Ama uranyum zenginlestirme isinde tecrube kazandikca o noktaya dogru yonelme ihtimalleri oldukca yuksek diye dusunuyorum.Pakistan ve Kuzey Kore'nin kullandigi yontemle calisiyorlar.Simdi her iki ulkeninde var nukleer silahi.Iran'in reaktor kalitesine kadar uranyum zenginlestirip sonra duracagina inanmiyorsunuz herhalde hicbiriniz. Kuzey Kore de kontrollere izin veriyordu ama 2002 de iptal ettiler IAEA ile olan anlasmayi.Bence Iran'in da yaptigi bu , onlar hazir olana kadar goz boyamak icin kullanacaklar butur kuruluslari , sonra herkesin var bizene bizde atom bombasi yaptik diyecekler.
IAEA ( International Atomic Energy Agency ) bu islerden asil sorumlu olan kurulus , ekledigim rapor 2006 mart ayindan , ozetle diyorki : bla , bla , bla Iran'in henuz nukleer malzemeyi nukleer silaha cevirdigini gormedik ama pismanlikla soylemeliyizki 3 yillik yogun arastirmadan sonra bile Iran'in nukleer programinin niyeti ve boyutlarina ait belirsizlikler var. Ve buda gecmiste ve suanda gitmek istedikleri yonle ilgili bazi kaygilar yaratiyor.
Iran gecmisteki calismalari ile ilgili daha detayli bilgi verirse ve suanda yaptiklariyla ilgili daha seffaf olursa , nukleer programlarinin bariscil dogada olup olmadigi hakkinda ki sorulari ortadan kaldirip ihtiyac duyulan guveni yaratabilir.

Bu noktada soyleme geregi duydugum birsey var.Ben Israil veya Amerika'nin atom bombasina sahip olma hakki oldugunu falan savunmuyorum.Nede Irak veya Lubnan'da yaptiklarini hakli cikarmaya. Iki ulkeninde dis politikada takip ettikleri cizgi beni genelde rahatsiz etmistir. Bunlarin hicbiri Iran'a nukleer silaha sahip olma hakki vermez , vermemeli.Bu yaklasim ensonunda herkesi nukleer silah sahibi yapar.Bildigim kadariyla kimse Iran'i haritadan silmekle tehdit etmedi. Dahada onemlisi , ayni Pakistan gibi bazi supheli organizasyonlara veya teror orgutlerine olan yakinliklari sinir bozucu.Atom bombasi yapiminda kullanilabilecek malzemelerin teror orgutlerinin eline gecmesi ihtimali cok korkutucu.El kaide'nin birgun Istanbul'da boyle bir bomba patlattigini dusunsenize. Veya Tel Aviv'de. Bu forumda bile Turkiye'nin bunu hakettigini soyleyebilecek insanlar var.

Sonuc olarak benim dusuncem kimse boyle silahlara sahip olmamali ama ozellikle Iran gibi niyeti bozuk ulkeler.

[spo]Statements of the Director General

6 March 2006 | Vienna, Austria
IAEA Board of Governors
Introductory Statement to the Board of Governors
by IAEA Director General Dr. Mohamed ElBaradei

....................
Implementation of Safeguards in the Islamic Republic of Iran
The report on the implementation of the NPT Safeguards Agreement in the Islamic Republic of Iran is before you. As you are aware, the Agency over the last three years has been conducting intensive investigations of Iran´s nuclear programme with a view to providing assurances about the peaceful nature of that programme.

During these investigations, the Agency has not seen indications of diversion of nuclear material to nuclear weapons or other nuclear explosive devices. Regrettably, however, after three years of intensive verification, there remain uncertainties with regard to both the scope and the nature of Iran´s nuclear programme. As I mentioned in my report, this is a matter of concern that continues to give rise to questions about the past and current direction of Iran´s nuclear programme.

For confidence to be built in the peaceful nature of Iran´s programme, Iran should do its utmost to provide maximum transparency and build confidence. Only through clarification of all questions relevant to Iran´s past programme and through confidence building measures can confidence about Iran´s current nuclear activities be restored. This is clearly in the interest both of Iran and of the international community.
..........................

[/spo]

[ Mesaj 18 Eylül 2007, Salı - 17:49 tarihinde, Soulless tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...