Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Elektronik ödevi (kondensatör devresi) için yardım

Mirage

Öne çıkan mesajlar

Gelelim ikinci soruya. Şöyle bir kondensatör verilmiş. Bu cam kasenin alt kısmı yağ ile dolu. Bunu paralel bağlanmış iki kondensatör olarak düşünüyoruz, soruda da vermiş zaten devreyi.

Şimdi ben bu kondensatörlerin toplam sığasını hesapladım değişkenlere bağımlı olarak. Bir formül çıktı ortaya.

C şıkkında bu verdiği U, I ve w'yi kullanarak sığanın tam değerini bulmamız gerekiyor. U dediği 100V'luk alternatif gerilimmiş ve w kadar Kreisfrequenz'i varmış. Türkçesi tam nedir bilmiyorum, çevre frekansı vs gibi bir şey olsa gerek. I ise akım işte.

D şıkkında ise C şıkkında hesapladığımız sığayı ve daha önceden hesapladığımız formülü kullanarak h yüksekliğini bulmamızı istiyor.

Benim sorunum C şıkkında. I'daki j ne anlama geliyor bilmiyorum. I ve U'nun altındaki çizgiler komplex sayılarla mı ilgili? O alttan çizgileri ve j'yi görmezden gelerek şöyle yapmaya çalıştım.

Yükün birimi C, yani As. Onu biliyorum (çok zekiyim). I / w de mA / s ^ -1 'den mAs yapıyor. Ben de dedim o zaman Q = I / w olarak hesaplarım.

Ordan Q = 10,62 * 10 ^ -6 mAs = 10,62 * 10 ^ -9 As çıkıyor.

Q = C * U => C = 10,62 * 10 ^ -11 As / V çıkıyor.
Bunu formüle koyduğumda ise h 22 cm çıkıyor. Ama bariz yanlış. Çünkü H zaten 20 cm. 20'den küçük olması lazım yani.

Sosyal ağlarda paylaş

u= I*Cges.

100V= j10.62 mA*Cges

Cges: (-j 9.4)*10^3

komplex: (komplex duzlemde geometrik olarak toplam C) (impedanz hesabi )

Cges=1/2jwc

1/2jwc= (-j 9.4)*10^3
Ctoplam= 53.13 mü Farad (10 üzeri -6)

yani h ye bagli olarak buldugun iki değerin toplami.

onlarida yerine koyarsan elinde tek bilinmeyen tek denklemden bir sonuc cikmasi lazim.

yanlıs varsa duzeltsin biri :) ugrasmıyalı uzun zaman olmustu bilgileri tazeledim.

[ Mesaj 09 Eylül 2007, Pazar - 14:41 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 09 Eylül 2007, Pazar - 14:42 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
GEd, 09 Eylül 2007, Pazar - 14:40 tarihinde demis ki:
100V= j10.62 mA*Cges

Çok saol uğraştığın için. Burda -j ve 9.4 nerden çıktı hiç anlamadım. Ayrıca "Cges=1/2jwc" daki küçük c harfi ne ki?

Hatta j ne yahu? :D
edik: Bu elektronikçiler sorunlu galiba. i yerine j diyor sanırım, şimdi çaktım j'yi. :p

[ Mesaj 09 Eylül 2007, Pazar - 14:50 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

j komplex sayi. kök içinde eksi bir mi neydi tanımi. j*j= -1 bunu bilmen yeterli gerçi.
i denir bazi yerlerde.

Bir kondensatörun impedanzi 1/jwC dir . küçük C deil. büyük olucak farketmez gerci.
wikipedia da impedanz diye bir bakarsan daha rahat anlarsin.

mesela j10.24mA = dedigi sey bu akimin U ile yaptigi açıyı gösteriri.
90 derece.. -j olsaydi -90 olucakti. buda surdan gelir.

I*e^jalfa= cos(alfa)+jsin(alfa) Mutlak deger İ yani.(alfa 90 mesela burda.. cos 90 = 0 sin90= 1. jI çıkar.

bunlari hep komplex duzlemde dusundugun icin böyle hesaplamlari.

[ Mesaj 09 Eylül 2007, Pazar - 14:53 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

u= I*Cges.

100V= j10.62 mA*Cges

komplex: (komplex duzlemde geometrik olarak toplam C) (impedanz hesabi )

Cges=1/2jwc

EDİT: surda duzeltme olucak. 1/jwCluft 1/jwCöl olucak ben ikiside aynidir diyip cat diye yoplamısım.
1/2jwc deil yani bu ikisine komplex impedanz hesabi yapilicak.
1/jw(Cluft+Cöl) olucak

en azından biraz hesaplamalara fikir verir umarım. cok aceleyle bakıyorum çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

Soruyu çözdüm bir arkadaşla.

Toplam sığa yukarda bulduğum gibi 10,62 * 10 ^ -11 Farad çıkıyor. I içinde reel kısım olmadığı için şans eseri aynı sonucu bulmuşum, aslında komplex sayılarla işlem yapılıyormuş.

GEd u = I * Cges yazmışsın. Orda bir yanlışlık var. U = Z * I mış doğrusu.

Sonrasında dediğin gibi kondensatörün impetanz formülünden:
Z = 1 / j w Cges
deyip toplam sığayı hesaplıyorsun. Formüle koyuyorsun, h'yı çekiyorsun.

Formüle koyduktan sonra da bir işlem hatası yapmışım. Düzgün hesaplayınca 4 cm çıkıyor h. Teşekkür GEd. :)

[ Mesaj 09 Eylül 2007, Pazar - 20:26 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...