Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Selamlar, Ya ben bilgisayar bilimleri okuyorum. Yan alan olarak elektronik aldım. İyi halt ettim. Çoğu ödevlerin cevaplarının fotokopilerini buldum, ama bir iki sayfa eksik kalmış. O sayfalardan birinde şöyle bir soru var. Elemanın birinin gıcıklığı tutmuş, kondersatörleri almış böyle abuk subuk bağlamış. Toplam kapasitesini C türünden istiyor. Paint ile çizeyim, aslan patiler çözer hemen dedim. :) Lisede böyle şeyler yapıyorduk, onlar aklıma geldi. Ama arada 5 sene falan geçti, hiç bir şey hatırlamıyorum. İmdak yani. Bir de çözerken şöyle hafiften anlatırsanız çözerken ilk nerden başlanıyor, nasıl bir yol izleniyor falan sevinirim. Edit: Resimde bir yanlışlık yapmışım. Düzelttim.[ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 17:02 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
GEd Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 cizelbilsem aslında daha iyi olur ama kısaca soyle deniyim anlatmayi. Şimdi oncelikle en sagdaki 2 tane C birbirine seri bagli bunlarin kapasitesi 2C yapiyor. en sag alttaki ikisi ve en sol alttaki ikiside birbirlerine parallel baglilar bunlar C/2 yapiyorlar.(formül parallel: 1/C + 1/C = 1/Z toplam kapasite Z) şimdi buna göre yeni bir şekil cizicez , bunun içinde oncelikle C lerin bagli oldugu noktalara (Knoten) birer isim veriyoruz. Üst tarafa : A dan çıkıp C ustunden vardigimiz ilk nokta 1. Alt tarafa: A dan cikip C/2 ustunden vardimiz nokta 2 Buna göre 1 ve 2 arasinda C var. Altta 2 dedigimiz yerden cikip C ustunden gectigimiz nokta 3. Altta 3 dedigimiz yerden cikip C/2 ustunden gittigimiz nokta 4 4 dedigimiz yerden cıkıs B uç noktasi. üstte: 1 den cikip 2C ustunden vardgimiz nokta 4. 4 den cikiş B buna gore yeni şeklimizi ciziyoruz. ne yazıkkı cizim olmadan anlatmasi zor kısım geliyor burda : 1 ve 2 noktalari arasindaki potansiyel ayni oldugu için bu seklimize göre burda bir kısa devre olusuyor ve 1 2 arasinda C kapasitesini ihmal ediyoruz. buna göre toplam kapasiteyi : A -4 arasi C 2C seri = 3C A -3 arasi C/2 C seri= 3C/2 3C/2 de yeni olusan kapasitemiz 3 ve 4 arasindaki C/2 ye seri oluyor.( akimlar ayrilmadigi icin yeni şeklimize göre) =2C lik bir kapasite bu 2C 3C ye paralel . yani son kapasite 6/5 C yapiyor. biraz karısık ne yazıkki şekil olmadan.
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Yeni okumaya başladım, tamamını okumadım. Ama formülleri karıştırmışsın galiba. Paralel bağlayınca kapasite toplanıyor. Çok teşekkürler, bakayım hemen. :) [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 17:26 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
GEd Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 şöyle dandikde bişi cizdim hehehe hah cikti nie cikmiyor resim[ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 17:27 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 17:29 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 17:30 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 17:30 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ]
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Yanlış linki almışsın sanırım. En alttaki direct link'i alırsan oluyor.
GEd Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 evet ben R gozukuyle bakmişim bi an sen bastan hesaplarsin.
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Hmm senin çizimden ve anlatımından yola çıkarak kendim yapmaya çalıştım. Dediğim gibi formülleri ters yazmışsın, onların doğrularını kullandım. Şöyle bir şey çıktı. Burda iki soru var anlamadığım: 1) 1 ile 2 arası neden kısa devre oluyor? Yada 1 ile 2 arası potansiyel niye eşit? 2) 1 ile 3 arasındaki boş devreyi yok saymamızda bir sakınca yok mu?[ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 17:46 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
GEd Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 tamamen editliyorum :P ihmal yok orda. 1 3 arasi boslukta yok ona gore cizdiginden hesapla :) kafam baska derste benim ondan ihmal ettim [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 18:06 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ]
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Anladım teşekkürler. Şu kısa devre olayını da aydınlatacak biri çıkarsa çok makbule geçer. 15 dakkadır arıyorum ama bulamadım nedenini.
can Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 1 ve 3 arasındaki devreyi yok sayamazsın. kısa devreyi sağlayan o zaten de 1 ve 2 arası kısa devre olmaz sanki ya? emin misiniz kısa devre olduğuna? edit: bence 1 ile 2 arasındaki kondansatörle 2 yle 3 arasındaki kondansatörün potansiyelleri eşit paralel bağlanmışlar ve sığaları eşit çünkü [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 18:41 tarihinde, can tarafından güncellenmiştir ]
EarS Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 10/9C galiba toplam kısa devre olmaması lazım [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 18:52 tarihinde, EarS tarafından güncellenmiştir ]
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Leath saolsun, harf kullanarak nasıl yapılacağını anlattı. Emin değilim ama uğraştım yapmaya çalıştım. Kesişen yerlere numara verdim. Birleştiği yerlere yeni numara verdim. Bu yeni numaralardan aynı olanların arasındaki yerler de kısa devre oluyormuş. Nedenini anlamadım ama tamam dedim, devam ettim. Böyle bir şey çıktı sonuçta. Doğru mudur? Yanlışsa nerdedir yanlış?
EarS Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 buyur[ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 19:01 tarihinde, EarS tarafından güncellenmiştir ]
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 EarS, yaptığını anladım. Mantıklı da geldi. Ama bu yöntemle yapılırsa hiç kısadevre çıkamaz ki? Ne zaman çıkıyor bu kısa devre mereti kafam karıştı iyice. :(
EarS Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 bi kondansatorun iki ucu birbirine bağlıysa kısa devre. yani orda iki ucu aynı renk olan olsaydı kısa devreydi.
Cuce Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 ne guzel yapmışsın elektronik alarak, sonunda adam gibi bilgisayar mühendisleri yetişicek yaşasın
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Hmm anladım galiba EarS. Yani mesela senin şekline göre, ortadaki sarıdan çaprazlama şekilde sağ üstteki kahverengi noktaya bağlansaydı kısa devre olacaktı. Hatta şöyle çizeyim. Bu durumda ortadaki iki kondensatör kısa devre mi oluyor? Cuce: Bilgisayar mühendisliği okumuyorum ama. Bilgisayar bilimleri okuyorum. Ana alanım donanım yada networking üzerine falan olsa çok işime yarardı. Ama ana alanım yazılım mühendisliği. Seneye de (şu elektronik derslerinden kalmazsam) yazılım mühendisliği üzerine master'a başlayacağım. Çok alakasız bir seçim oldu yani. [ Mesaj 08 Eylül 2007, Cumartesi - 19:41 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Cuce Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 ühühühü yazılımcı olmayın be donanımcı oln ya bu ne ya
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2007 Nesi varmış yazılım mühendisliğinin hıh. :S Sonuç:
_Mikael_ Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Yanlış.Seri bağlı kondansatörler toplanmaz.Direnç değil bunlar.Dirençlerin tam tersi;seri bağlı kondansatörlerde 1/C1 +/C2=1/Ceş formülü,paralel bağlı kondansatörlerde ise Ceş=C1+C2 formülü uygulanır.Bir de telleri harflendirerek yapacaksın devreyi basitleştireceksin.Üstteki mesajları okumadım belki söylediğim söylemişlerdir.
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Söylenmişti evet. Bu arada tekrar teşekkürler yardımcı olan herkese. [ Mesaj 09 Eylül 2007, Pazar - 10:48 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sailor Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 dün akşam elektronik dediğin bu muydu ya :) lise fizik abi bu. yapardım söylesen hehe.
Mirage Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Evet lisede bunların kondensatör yerine dirençli olanlarını yapıyorduk. Bu ısınma sorusuydu, asıl soruları bugün koycam. :p
Fly Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2007 yoo kondansatörlülerini de yapyorduk. ayrıca ne iğrenç bir şey ya.
Öne çıkan mesajlar