ombakkombak Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 said: Eğer söz konusu yasa kanunlaşacak olursa, öğrenci parasıyla yüksek öğrenimi finanse etme konusunda, %50 oranını yakalamış olacağımız için belli başlı ülkelerin hemen hepsini geride bırakmış olacağız. UNESCO’nun verilerine göre, öğrencilerin yüksek öğrenimin finansmanına katkısı, Almanya, Norveç ve Finlandiya’da sıfırdır. Fransa’da sıfıra yakındır[2]. Der Spiegel’den aktarılan daha yakın tarihli rakamlar da bu gözlemi önemli ölçüde doğrulamaktadır. Buna göre, bazı Avrupa ülkelerinde öğrencilerden alınan yıllık harçlar aşağıdaki gibidir:[3] Avusturya: $0; Almanya: $0; İskandinavya: $ 0; Fransa: $165-325; Italya: $ 170-520; İngiltere: $ 1100-4200. Yeni-liberal modaya kendisini kaptıran Blair, yüksek öğrenimi kısmen (%13,7) paralılaştırdığı için İngiltere’de tüm sosyal konularda olduğu üzere ciddi sorunlar patlak vermiştir. İsrail’de, bir ara yüksek öğrenim paralı yapılmış; okullaşma oranında büyük bir düşme görülünce bundan vazgeçilmiştir. YÖK başkanı Gürüz’ün imzasını taşıyan kitapta yer alan verilere göre, özel sektörün kalesi olan ABD’de bile, yüksek öğrenimin finansmanına öğrencilerin katkısı %15 oranındadır harçlarda durum bu. Kaynak: http://www.politics.ankara.edu.tr/eski/html/eng/ceko/isikli_universite.htm
fizban Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 yanlış o. iskandinavya da 150-200 $civarı dönemlik harçlar, almanyada da bu sene harç kondu, 500 $ civarı okuldan okula değişiyor ikisinde de. avusturya da getirecektir yakında.
Zep Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 yalan o avusturya'da 1500 euro veriyorum yılllık ki burdaki bütün unilerde öyle
BabacumMostors Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 iktisat literatüründe ütopyacı sosyalistler* vardı bir zamanlar.. ne güzel insanlardı "lan" onlar.. *ütopyacısosyalist kavramı ilk kez K.Marx tarafından kullanılmıştır. K.M. çoğu eserinde bu ü.s.'leri hep lüzumsuz insanlar olarak görmüştür.
ombakkombak Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Seçilmiş Ülkelerde Kamunun Eğitimin Finansmanına Ayırdığı Pay (%) Yurttaşların ve Özel Kesimin Ülkelere Göre Eğitim Harcamalarına Katkısı (%) Türkiye %3.07 Türkiye %3.5 ABD %4.8 ABD %2.2 İngiltere %4.5 İngiltere %0.7 Norveç %5.8 Norveç %0.1 Avustralya %4.6 Avustralya %1.4 Kanada %5.2 Kanada %1.2 Almanya %4.3 Almanya %1.0 Yunanistan %3.7 Yunanistan %0.2 Kore %4.3 Kore %2.8 Arjantin %4.5 Arjantin %1.4 Filipinler %3.9 Filipinler %2.5 Jamaika %6.4 Jamaika %3.3 Hindistan %4.1 Hindistan %0.2 Kaynak: OECD 2003 Göstergeleri
ombakkombak Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Bir de istatistik vermek istiyorum, (2006 rakamları) Din görevlisi memur sayisi 87.000 Cami sayisi 77.000 Her 345 kisiye bir cami düsmektedir. Halen insaati devam 1140 cami var. Okul sayisi 67.000 Egitim SEN''e göre 200 bin, Hükümete göre 96 bin ögretmen açigi var. Hastane sayisi 1220 60 bin kisiye bir hastane düsüyor Saglik Ocagi sayisi 6300 Alt yapidan yoksun, çogunda hekim yok Doktor sayisi 77.344 Her 870 kisiye 1 doktor düsmektedir. Türkiye''de hastanelerde sadece 189 bin yatak kapasitesi bulunurken, ayni anda 26 milyon kisi camilerde namaz kilabiliyor. Buna ragmen önümüzdeki yil içerisinde yeni yapilmasi gereken saglik kurulusu ve hastane sayisi 30-40 arasi ifade edilirken, insaati sürmekte olan cami sayisi 1340''a ulasmistir. Türkiye''de her 353 kisiye bir cami düserken, 60 bin kisiye bir hastane düsüyor. Almanya''da 70 bin Saglik Kurulusuna karsi sadece 8 bin kilise, Fransa''da ise 60 bin saglik kurulusu ve sadece 9 bin kilise vardir. Almanya''da 11 bin 332, Fransa''da 4 bin kütüphane varken, 70 milyon nüfusu olan Türkiye''de bu sayi 1435''tir. Devlet Tiyatrosu sadece 13 ilde var. Diyanete bagli Kuran Kursu sayisi ise 82 ilde mevcut olup sayisi 3 bin 852''dir. Ozetle: ULKE- Saglik Kurulusu /Cami-Kilise/ Kutuphane Turkiye- 7.520/ 77.000/ 1.435 Almanya- 70.000/ 8.000/ 11.332 Fransa- 60.000/ 9.000/ 4.000 Ankara Ticaret Odasi''nin (ATO) yaptigi arastirmaya göre, 14.403 tane cami yaptirma derneginin bulundugu Türkiye''de, maalesef sadece 1 opera, 11 bale, 10 heykel, 18 resim, 18 sinema, 38 tiyatro dernegi bulunmaktadir. DiGER BAKANLIKLARLA BÜTÇE KARSILASTIRMASI Diyanet isleri Baskanligi 1.122.203.000 iÇiSLERi BAKANLIGI 783.047.000 DISiSLERi BAKANLIGI 562.643.000 BAYINDIRLIK VE iSKAN BAKANLIGI 677.219.000 ULASTIRMA BAKANLIGI 687.265.000 SANAYi VE TiCARET BAKANLIGI 280.095.000 ENERJi VE TABii KAYNAKLAR BAK. 249.296.000 KÜLTÜR VE TURiZM BAKANLIGI 632.417.000 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIGI 404.396.000
GEd Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 almanyada tüm devlet universiteleri son 1 seneye kadar ücretsizdi. Son 1 senedir yilda 1000 euro oldu tüm harçlar. Ayrica yabanci dilde akademik eğitime 100% karşıyım , bir ülkenin araştırma yapmasının önüne geçeen bir faktördür bu. Mutlaka bilim sözkonusuysa insan bunu kendi dilinde öğrenmelidir. Yine okuduğum universite tamamen kendi dillinde almanca eğitim vermektedir, ve dünyanın sayılı araştirma universitelerinden birisidir. Bkz: manyetik alan teorileri - Heinrich Hertzt edit: almanyada yıllarrdir beleşti eğitim bu harç olayi yeni geldi ve epey tepkilere rağmen yürürlüğe girdi. [ Mesaj 02 Eylül 2007, Pazar - 01:22 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ]
Delirium Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 parti manifestolarını okumadınız anlasılan, yazar da yazar, hukumete girer mi girmez mi, 3 kisi mi girdi 5 kisi mi "ahehae cay kaafe?" diye gelip konunun icine sıcıp gidemezsiniz. yani diyorum ki bu bi tavır meselesidir. ya abi harc olmazsa bu okul nasıl yuricek lafıyla yıllarca bir penis boyu yol alamamızın baslıca sebebini goruyoruz zaten. devletin ayırdıgı butce belli, nereye ne harcadıgı, nerde ne serefsizlikler yaptıgı belli. sen kıcından kan alınan, ya da universitesinden bi kagıt parcasından baska bisey beklemeyen bir ogrenci olarak bu kalitesiz ve pahalı egitime goz yumuyorsan, abi bi kac senem kaldı zaten bunu da kurtarıyım benden gitti diyorsan eh bana da bre utopyacı dangalaklar demek duser, ordan cıkınca gidicegin yer belli cunku. ben de cennet gibi bi dunya istiyorum, belki olmuyo, ama hersey istemekle baslıyo once.
fizban Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 parti manifestolarını okudum, ldp nin liseler bile paralı olacak dediği manifesto çok daha mantıklı geldi bana hep. kusura bakmazsanız maliye bakanlığının eline geçen bütçe ortada. tamam yök ün bütçesi arttırılsın diyanetten kısılıp vs. yetersiz kalacak. istediğiniz kadar uğraşın. bu ülke, öğrencisinden para almak zorunda. rusyada, çin de bile alınıyor; biz neyimizle almıyoruz ? + aldığım eğitim, verdiğim parayla karşılaştırıldığında hem türkiyede hem avrupada hatta marsta veya güneşte alamayacağım bir eğitim + bir kaç yılım kalmadı, üstüne bitti okul. yine de ben diyorum ki paralı olmaya devam etmelidir. herşey istemekle başlıyo, ama mantıklı şeyler istemekle başlıyo. memurlar da %40 zam istiyorlar olmuyo. ben de istiyorum mesela maaşıma %100 zam, oluyo mu ? olmuyo. mantıklı bişey düşünelim isteyelim olsun dimi ? "rektör seçiminde öğrencinin payı olsun", bu tartışılabilir mesela, mantıklı. ama mantık çerçevesini aşan şeyler istemek, ağlamayan bebeğe meme yok demekle savunulamaz.
Thestral Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Disk'in kurduğu (kurmaya çalıştığı) öğrenci sendikasının TKP ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Bu zamanda sendikaların nerede durdukları da bellidir. "Öğrenci sendikası diye bişey olmaz. Yok öyle bşiey. Birileri öğrencilerin kafasına bişeyler zerketmeye çalışıyolarsa ve hatta buda sendika vs gibi "devlete karşı" bi anlam içeriyosa bunda siyasi bi amacı vardır birilerinin" Tabi ki siyasi bir amacı olacak. Bugün bu ülkede yapılan özelleştirmelerin, harçların... kısacası herşeyin siyaset ile alakası vardır. "Devlete karşı" yapılan bir şey değil, devlet mekanizmasının işleyişine ve hakim olan mevcut düzene karşı mücadale edilmektedir. (öğrenci sendikasının farklı sebeplerden kaynaklı bende olmaması ve olamayacağını düşünüyorum.) Bu ülkenin çeşitli kaynakları var ve bu ülkenin asıl sorunu bu kaynaklarını kullanamamasındandır. Yıllardır IMF'ye ödenen borçlar aldığımız ana paranın bir kaç katı haline gelmekte ve bu paranın faizlerini ödemeye devam ederken; Koç,Sabancı gibi parababalarına olan iç borçlar ödenmekte ve bu borçların toplam miktarı 400milyar doları bulmaktadır. Bu ülkenin özelleştirme adı altında devlete ait olan fabrikaları, toprakları satılmaktadır. Yıllardır ve en son AB süreci ile hız kazanan tarımla ilgili politikalar yüzünden bu ülkenin tarımı çökertilmiştir. KIsacası bu ülkenin insanlarını ücretsiz okutmak için, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlandırmak için, barınmanın bir HAK olduğunu hatırlayıp bunları sağlamak için bu ülkenin yeterince kaynağı ve elde edebileceği maddi gücü var. Rüya görüyoruz ve rüyamızı gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Bü ülkenin ve bu dünyanın yaşanılası bir yer olması için çabalamak (anlatıldığı halde) bazı insanlara saçma geliyorsa onlarla zaten İNSANLIĞIN işi olamaz. Onlar kendi küçük dünyalarında rüyaları ve insanlık için emek harcayan, mücadele etmeye devam eden insanlarla dalga geçmeye devam etsinler. "Güneş ısıtıp aydınlatmıyorsa sabahı Ay düşman olmuşsa geceye Bahar çiçekten yoksunsa Ve tek kırlangıç bunun farkındaysa Kanat mı çırpmalıdır öleceğini bile bile Yoksa ölmeli midir?"
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 yalancı avukat = sendika öğrenci milleti ezilmeye mahkum olmuş en azından lise son sınıfa kadar.
Esh Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 sonucta ulus devletlerde, devletin devamini saglayan nesilleri yaratmak icin, genclik egitilmek zorundadir. Belli bir ideolojiyi o yaslarda empoze etmezseniz, uzun vadede karga$aya ve hatta iç sava$lara neden olursunuz..
Delirium Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 maasına yuzde yuz zam mı istiyosun? gidersin calısırsın terfi alırsın yuzde 500 zammın bile olur. egitim gibi temel bir hakkın olabildigince ucuz ve mumkunse parasız olmasını istemek kadar dogal birsey yoktur. burada onemli olan senin tavrın, benim tavrım, ve tum bunların devletin tavrına olan etkisidir. insanlar olur mu oyle sey dedigi icin devletin egitimi ucuzlatma gibi bir derdi olmuyor, bu yuzden o cok mantıklı istesem de olmaz arkadaslar her zamanki gibi babayı alıyor. egitimin parasız olması demek herkesin egitimli olması demek, bu da herhalde koyun gutmeyi seven devletin isteyecegi son seydir. hala buna hocu olmaz o is yas diyerek kendinizce utopik bir anlam katıyorsanız bence bir kere daha dusunun, cunku sizden baska bunu dusunen olmicak.
ssj4songoku Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Herşey Cem Uzan gibi vaad vermekle olsaydı....
Delirium Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 vaad verip napıcak kusura bakma da? meclise falan mı cıkıcak anlamıyorum yani
riglous Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 IMF'den alinan parayla Sabanci'ya Koc'a olan borclar odendi... Hmm... Bir taraftan hukumet ona buna peskes cekti, yabanciya satti diye baariniyo insanlar, bir taraftan da o firmalari alabilecek holdinglere kafa tutuyo. Sermaye dusmanligi bu olsa gerek. Buna biz genelde politika deriz. Hani bazi hukumetler tamamen ic borclanmaya gider, bazilari dis borc daha iyidir der, bazilari denge ister... Yahu ne bekliyosun ki sen, adamlar onca milyari almadan nasil is yapsinlar? Bugun devlet aldigi bi insaat makinasinin parasini yaklasik 6 ay sonra oduyor... 6 ay! Kim satar abi devlete bunu? Ben mal getirticem disardan, o kadar para bayilicam, devlet bana 6 ay sonra odeyecek. Istemek diye girdik ya lafa hata orda. Konusmadan once dusunun demek lazim once. @Delirium, Ortada parasini veremedigi icin okula gidemeyen birisi mi mevcut? Kredi falan alamadi da ordan mi yola cikiyosun? Yoksa senelerdir kaliplasmis laflari mi tekrarliyosun? Parasini veremedigi icin okula gidemeyen insan... Yahu parttime calisip cikmiyo mu bunun parasi? Ya krediyle beraber? Abartiyosunuz bazi seyleri. Ayrica egitimin pahali degil ve kaliteli, bunu one surmen hata zaten. Daha kaliteli olmasi da sizin sendikalasmaniza bakmiyor. Toplumun sizin bencilliginizle ilerlemez; fedakarlikla ilerler. Siz daha sosyal bir devlet olalim derken asil amacinizdan sasip olaylari kendi acinizdan degerlendirmeye basliyorsunuz. Hep ben alayim, ben vermeyeyim mantigiyla o penis boyu yol katedilemedi.
riglous Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Ha bi de yabanci dilde egitim... Ingilizce'yi ingilizce dersinde degil, fen dersinde, sosyal derslerde, matematikte, ingilizce edebiyat dersinde ogrenirsin. Akademik ilerleme olmamasi bence daha cok insanlarin ilerleme isteginin olmamasi. Universitede kalan insanlarin bunu istedikleri icin degil de piyasada is bulamadiklari icin orda durmalari. Ayrica Ingilizce bilmeden herhangi bir arastirma yapmak imkansiz. Hani kalitesi dusuk dedin ya, Ingilizce egitimi kaldir daha da dussun... [ Mesaj 02 Eylül 2007, Pazar - 17:04 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
GEd Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 said: Ha bi de yabanci dilde egitim... Ingilizce'yi ingilizce dersinde degil, fen dersinde, sosyal derslerde, matematikte, ingilizce edebiyat dersinde ogrenirsin. Akademik ilerleme olmamasi bence daha cok insanlarin ilerleme isteginin olmamasi. Universitede kalan insanlarin bunu istedikleri icin degil de piyasada is bulamadiklari icin orda durmalari. Ayrica Ingilizce bilmeden herhangi bir arastirma yapmak imkansiz. Hani kalitesi dusuk dedin ya, Ingilizce egitimi kaldir daha da dussun... ingilizceyi ingilizce dersinde ögrenirsin. ingilizce bilmeden araştırma yapmak mümkündür , sadece yaptığın araştırmayi ingilizce olarak yayınlamak gereklidir. Fİzik-Mühendislik-sayisal bölümlerin ilkeleri,prensipleri,temelleri ingilizce değildir.
fizban Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 ged ne yazık ki bilimsel araştırmalar evde otururken ya da tuvalette sıçarken 'aha aklıma bişe geldi lan', ya da 'dur bakiyim neydi newton'ın hareket denklemi' şeklinde olmuyor. sürekli makaleler okuman, onların üzerinden hareket etmen gerekiyor. bulunan şeylere yenilerini katman gerekiyor. e tüm bunlar ingilizce yazılıyor, dünya çapında japonca kullanılsa bilim dili olarak eğitim dili japonca olsun deriz. ama eğer bilimsel araştırma olarak tekerleği bulacaksan evet yabancı dilde eğitime gerek yok.
GEd Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 ben kimseye ingilizce bilmesin demiyorum ki. ingilizce makaleni okumaya devam edersin. Dunyanın temel şartı şu anda ingilizce bilmek. ben kendimden örnek veriyorum , almanca eğitim görüyorum.Ancak bir sorunum oldugunda dönüp birtane bile ingilizce kaynağa ihtiyacim olmuyor. Ayni şekilde türkçede kaynaga ihtiyacim olmuyor cunku herseyi en basından almanca ögrendigim için, ve bunları bir almana göre daha zorlanarak öğrendiğim için. Ayni eğitimi türkçe olarak alsam çok daha az kavram kargasasiyla karşılasacagıma eminim. Tabi şöyle bişi var burda liseden çıkıp universiteye gelen adamlar zaten cok iyi ingilizce biliyor kabul ediliyorlar, öncelikle turkiyede elbet o altyapida lazim. edit: zaten araştırma kısmı cok uluslu oldugu için genelde ortak lisan ingilize uzerine oluyor benim burda vurgulamak istedigim siz okulda olaylarin temellerini anlamadan muhendis mezun ederseniz o adamdan cacık olmaz. gider bir işte calişir ömrü boyunca hiç bişiyde üretmez [ Mesaj 02 Eylül 2007, Pazar - 17:44 tarihinde, GEd tarafından güncellenmiştir ]
riglous Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Eger oyle dedigin gibi olsaydi, anadolu liselerinden mezun olan insanlarin super hiper ingilizcesi olmasi gerekirdi. Ama gel gor ki, ingilizce dersi seni TOEFL'in dilbilgisi kismina hazirlar. SAT'a bi girersin, bi de cikarsin. Ingilizce bilmeden arastirma yapmak pek mumkun diil. Tabi arastirdigin konuya da bagli biraz. Mesela matematik ve bilgisayar konularinda imkansiz. "Fİzik-Mühendislik-sayisal bölümlerin ilkeleri,prensipleri,temelleri ingilizce değildir." Ancak bir makalede 1 sayfa sayisal veri varsa, onun aciklamasi olarak 10 sayfa yazi vardir daima. Ingilizce dersinde ogrendigim ingilizce bana "Mr. and Mrs. Smith go to the sea side."i ogretirken, matematik dersinde gorduklerim makaleyi okumami destekler. Kalki ki bunlarin da disinda, soyle dusun; konusurken Ingilizce dusunmek gereklidir. Ingilizce dersi ise sana bunu vermez. Ingiltere'ye giden birisi 7/24 Ingilizce konusacagi icin bu ona yerlesir. Ayni sekilde derslerin cogunda ingilizce konusan birisi cok daha iyi sekilde ogrenir. Ben de kendimden ornek vereyim; 1+3 AL'de okudum; ingilizcem vasatti. Dersler Turkce'ydi. 1+3 lisede okudum, butun derslerim ingilizceydi, simdi oldukca iyi ingilizcem. AL'den liseye gectigim zaman seviye olarak en kotu siniftaydim. EDIT: Yahu tamam da ingilizce ogrenmeyle temelinin alakasi nedir? Dersi anlamamasi mi? E sen dedin sayisal olan derslerde islem vs. vs. diye. Kaldi ki temelini Turkce gorse ingilizce kullanmayacak mi? Zaten okuyacagi seylerin yarisi Ingilizce'den Turkce'ye girmis kelimeler... Ingilizce ogrenmek sadece mota mot bi olay degil anlatmaya calistigim bu. Kullanmaya alismak icin surekli basinda olmak lazim. Bunun icin de Ingilizce egitim lazim. [ Mesaj 02 Eylül 2007, Pazar - 17:58 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
huun Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2007 Öğrenci birliğini anlarım da, sendikası ne oluyor onu anlamadım. Hocaların notu çok kıt, arttırın diye greve falan mı gideceksiniz? Eğer DİSK böyle birşey yaparsa, işveren sendikaları da öğrenci sendikası açar. Al sana okullardan uzak tutmaya çalıştığınız siyasetin ağa babası üniversitelerde. Yabancı dilde eğitime karşıyım. Onun yerine İngilizce derslerinin sayısı arttırılıp, branşın gerektirdiği şekilde genişletilebilir müfredat. Mesleki İngilizce hesabı. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yetiştirdiği öğrenci, öğrendiği şeyleri bana anlatırken sözlüğe bakma ihtiyacı hissederse ayıp olur. Kaldı ki, ilkokuldan itibaren İngilizce öğrenmemiş kişilerin, üniversitede İngilizce eğitimde zorlandığını biliyoruz. Beleş ulaşım da olmaz, zaten öğrenci adam ucuza faydalanabiliyor; belki ekonomi iyiye gittikçe maliyetine yakın bir fiyata olabilir. Başka ne olabilir? Şehiriçinde kampüsler kaldırılır, şehir dışına kurulur. okullara yakın öğrenci kentleri gibi şeyler kurulabilir. Bunların parası zaten orda öğrenciye hizmet götürecek özel girişimin vereceği kira paralarıyla falan uzun vadede çıkarılabilir.
Öne çıkan mesajlar