Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kemalizm Korkusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Cari açık nedir çok iyi biliriz.
Amerika'nın cari açığı en fazla olan ülke olduğunu da biliriz.
Türkiye'nin ara mal ithalatı yapıp,parçaları birleştirip made in Törkiy damgasını basıp ihracat yaptığını da biliriz.

Sir'in söylediği kavramlar, uygulanabilirliği olduğunda güzel.
O yüzden katılıyorum dedim.

Türkiye onun uygulanabileceği bir ülke değil zira, bizim yeterli teknolojimiz yok.

Ara mal ithalatıyla yapılan ihracat arttı diye çok seviniyoruz,ama günün birinde bu da bitecek.
İthalat zaten uçmuş gidiyor sermaye akımlarıyla birlikte.
Kapansan da bir işe yaramaz, zira biliyoruz 90 larda naylon fatura olaylarıyla devletin sübvansiyonlarının nasıl sömürüldüğünü...

O yüzden bu devlet milletin sırtından vergilerle geçinmeye devam eder,kaçırabilen vergi kaçırır, devlet te tuttuğunu düzer. Mantık budur.Ondan sonra da adamda çalışma,üretme şevki kalmaz.
Mesaj tarihi:
ihracat konusunda bi arkadaşım şöyle bişey anlatmıştı, biçok büyük şirketin de bu yöntemi kullandığını ve tamamen yasal olduğunu söylemişti, ne kadar doğrudur bilemiyorum ama.

ufak bi offshore şirketin oluyo, malı o şirkete diyelim 100$'dan satıyosun, sonra o şirketten, atıyorum, çin'e 300$'a satıyosun, böylece 100$'lık ihracat yapmışsın gibi görünüyo ama esasında kasana 300$ giriyo ve hal böyle olunca aslında göründüğü kadar da dış ticaret açığının olmaması gerekiyo..ama bilemiyorum çok da anlamam bu işlerden doğrusu :)
Mesaj tarihi:
said:
Amerika'nın cari açığı en fazla olan ülke olduğunu da biliriz.

O zaman Amerikan merkez bankasının bir cümleyle dünya piyasalarındaki dalgalanmaya nokta koyabilecek kudrete sahip olduğunu, Amerika ile Türkiye 'yi kıyaslamanın ne kadar anlamsız olduğunu da bidiğini varsayıyorum.
Mesaj tarihi:
Tabii ki, en büyük yanlış da burada zaten.
Amerika borçlanır fakat istediği anda borcunu kapatır, az zararla da durumu atlatır.

Dünya piyasalarındaki hakim para dolar.
Dünya'da senyoraj geliri elde eden nadir ülkelerden birisi de aynı zamanda Amerika.Bu aralar kullandığını pek zannetmiyorum.

Amerika'nın cari açığı çok, çünkü tükettiği gibi üreten de bir toplum aynı zamanda.Yani cari açığı oluşturan miktarın bir kısmı üretime gidiyor.Ürettiğiyle gelir elde ediyor,onu da tüketime yolluyor gene. Biz ağırlıklı olarak,hatta nerdeyse sadece tüketiyoruz.

Çin ile sürekli olarak genişleyen inanılmaz bir ticaret hacmi var, Çinliler mallarını Amerikalılara satıyorlar, kazançlarını Amerikan fonlarında değerlendiriyorlar. Bu ilişki tek taraflı kesintiye uğradığında global ekonomi kaosa sürüklenir.

Koşullar, teknoloji, ekonomi...
Herşey çok farklı.
Amerikan Ekonomisi Dünya'nın hem üretim hem tüketim pompalayacısı.

Bazılarının yaptığı gibi "Amerika'da cari açıkta boğuluyor ki keh keh biz en azından onlar gibi sadece tüketmiyoruz" gibi saçma sapan yorumlar yapmak da çok yanlış.

[ Mesaj 28 Ağustos 2007, Salı - 13:57 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
  • Yeni Oluştur...