Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

A Scene At The Sea


Akuma_Blade

Öne çıkan mesajlar



Hayatımda izlediğim en iyi film.

Takeshi, doğuştan kaybetmeye mahkûm edilenleri ele aldığı Bir Deniz Manzarası filminde besteci Joe Hisaishi ile ilk kez işbirliği yaptı. Bu film, sinemada görüntünün ne denli etkili olabildiğinin bir kanıtıdır. Kırılmış bir sörf tahtası bulan ve bölgesel sörf yarışlarında şampiyonluk düşleri kuran işitme engelli yoksul gencin öyküsünün gerisinde, trajik bir sevda hikâyesi vardır. Film boyunca izleyicilerin oyuncuların suskunluğu ile başbaşa bırakılması, özellikle filmin finaline güç katmıştır. (Takeshi, Bir Deniz Manzarası’ndan başlayarak bütün filmlerinin kurgusunu kendisi yaptı.)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
Kurosawa'dan sonra en çok tanınan Japon yönetmen Takashi Kitano'nun başyapıtı Bir Deniz Manzarası ekranda. İki sağır-dilsiz gencin aşkını anlatan filmde sözler yok, ancak daha fazlası var.

Sağır-dilsiz bir genç olan Shigeru ile kız arkadaşı Takako'nun başlarından geçenleri anlatan film, özellikle yoğun olarak kullanılan mavinin tonları ve kontrast renklerle şiir gibi bir anlatım sunuyor izleyenlere. Seyirci üzerinde huzur, dinginlik bırakan film, iki baş kahramanının sağır ve dilsiz oluşu sayesinde, sessizlik içinde geçse de sağır dilsiz gencin sörf deniz sevgisi ve kız arkadaşıyla kurduğu iki kişilik küçük dünya, kelimelere gerek kalmayacak şekilde başarılı anlatılmış. Kitano'nun diyalog kullanmaktan kaçındığı ve oyuncuların ifadeleriyle anlatımı güçlendirdiği film, sıradışı atmosferi ve konusuyla dikkat çekici bir yapım.

Filmin konusu ise kısaca şöyle: Doğuştan sağır-dilsiz olan Shigeru, yarı zamanlı olarak çöp toplama işinde çalışmaktadır. Kız arkadaşı Takako da sağırdır. Bir gün Shigeru, her gün geçtiği yol üzerindeki bir çöp yığını içinde kırık bir sörf tahtası bulur. Bu, onun sörf dünyasıyla tanışması olur. Shigeru ilk denemelerinde dalgayı yakalayamaz. Yöre sakinleri ilk kez sörf yapan Shigeru'yla dalga geçerken Takako da onları izler. Çevrelerindeki insanlara aldırış etmeyen Shigeru ile Takako her gün sahile gitmeyi sürdürür. Shigeru'nun kararlılığından etkilenen bir sörf dükkanı sahibi Shigeru'ya bir sörf giysisi ile bir yarışmaya katılım formu verir. Takako zor antrenmanları sırasında Shigeru'yu yüreklendirir. 2000 yılında İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş olan, ancak 90'lar sonrası Japon Sineması'na damgasını vuran ünlü yönetmen Kitano'nun popüler olmayan ilk filmlerinden biri olduğu için yeterli seyirciye ulaşamayan A Scene At The Sea, yönetmenin en başarılı yapımları arasında gösteriliyor. Filmde, konuşma ve sözel ifadenin yerine geçirilen bakışlar ve vücut dili, hayallerin de kelimeler kadar güçlü olabileceğini hatırlatıyor izleyenlere.

Filmin başrollerinden birini paylaşan sağır rolündeki genç kızın, erkek arkadaşını desteklerken, tümüyle sessizliğin derinliklerinde gelişen ve kendine özgü bir şekilde dışa vurmaya çalıştığı aşkı ise filmin asıl eksenini oluşturuyor. Sözün yerini görüntünün gücüne bıraktığı bu sessiz ve duygusal Kitano öyküsü, masum ve marjinal varoluşu sayesinde gençliğe ve tutkularına sıcak ve melankolik bir yaklaşım sergiliyor. ( yeni şafak'dan alıntı )

-------------

Kesinlikle hayatımda izlediğim en iyi film. Bu gece TV8'de 20.30'da. Kesinlikle izleyin ve izletin diyorum.

IMDB
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...