xieon Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Delirium işte arkadaş şey diyor bizim asıl ışık hızı olarak bahsettiğimiz şeyin adina aldanmayın ışık bile "ışık" hızında gitmiyor diyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 nasıl gitmiyor yahu tamam sen ısık hızında gidersen ısık sana ulasamaz ve sen gittigin mesafeyi gozle hesaplayamazsın ama c ısık hızı kabul ediliyor, ust hızdır, ısık hızı. tabii bence butun teoriler gibi bu da zamanla curumeye mahkum o yuzden bildigimiz kadarıyla bu boyle. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xieon Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 hmm tamam ben senin demek istediğini anladım Fiziğim öyle süper değildir pek anlamam ama genel olarak teoriyi biliyorum işte sanırım diğer arkadaş daha değişik bir şey söyleymiş ondan şey ettim ben de hatta dur quotalayım said: ışık hızı gerçekten ışık hızından gidiyorsa ışık hızında giden herşey gittiği mesafeyi 0 metre yani mesafesiz olarak görmeli zira gama sabiti sonsuz oluyor o zaman ben anlamıyorum bu işi. [ Mesaj 19 Ağustos 2007, Pazar - 20:09 tarihinde, xieon tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 yani diyor ki ısık hızında giden adam etrafını goremez ısıkla aynı hızda gittigi icin, ısık ulasmaz cunku diyor. ama ben katılmıyorum cunku sen her ısık kaynagıyla aynı yonde gidemezsin, yani bunu matematikteki ışın olarak algılamak yanlış olur. ortamda zilyon tane ısık hızında ısık oldugu icin mesafe algısı kaybolmaz. not: yeni fizik akımları surekli bir oncekini yalanladıgı icin formuller uzerinden dusunmek yanlıs olur [ Mesaj 19 Ağustos 2007, Pazar - 20:15 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 valla başka konu açacaktım da o kadar dert değil.. ışık hızı aşıldı ışık hızı aşıldı mı? NAH bi de böle bişi var diye koydum.. arada quantum entaglement falan geçiyor.. bi boy verdim, ayaklar yere deymiyor! devamına hiiç karışmadım.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 For instance, an astronaut moving faster than it would theoretically arrive at a destination before leaving. adam diyor ki ısık hızını gectim hala gorelilik kanuna gore fact yazıyosun eheh bir de yanlıs mı okudum ama adamın sr bozulmadıyı soyle kanıtlıyor: eger sr bozulduysa maxwell kanunları bozulur, ama maxwell kanunları bozulamaz, o yuzden yanlıs. ne kadar bilimsel. [ Mesaj 19 Ağustos 2007, Pazar - 20:25 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xieon Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 konu beni açtı bana Lightspeed for Dummies lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 ahahaha cok eglenceli bi topic olmus, okurken cok eglendim.. Ya aklima takilan bisiyi soracaktim bende yere gelmisken. Simdi a yi b yi c yi karistirmadan duz mantik, isik hizi bildigimiz en hizli hede dimi, (terminolojim cok genistir) O zaman hani bazi bilimadamlarinin bilim kurgu vari hayalleri varya, yasanabilir bir gezegen bulma hayali gibi. O zaman nasi olucak ki bu? Yani olsun olsun 10 isik yili uzakta olsun, daha fazlasina ne dayanir kim dayanir, hangi akla hizmetle yola cikilir? Yani madem bu kadar uzaklar, bilinen en yuksek hiza bile ulassak erisemiyoruz, e bunlar niye bu isi kendine dert ediniyo? Var mi bi mantigi? Cok daha fazla bilim kurguya kacmadan? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 adamların canları sıkılıyo, sıkıldıkça yeni gezegen arıyolar işte hobi niyetine heralde:P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2007 cok uzun yolculuklar soz konusu ama biz ısık hızına dayanıklı zımbırtılar yapana kadar uzaya coktan koloni kurulmus olur, aktarmalı gideriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Yahu dedim ya wormhole denen bir teori var sonuçta. Adamlar eğer gerçekleştirilebilirse diye garanti keşfediyolar gezegenleri. Sonuçta eğer uzay zaman hedesini ;) bükebilirlerse ve sonucu kaos ve/veya evrenin çöküşü olmazsa ulaşılamayacak yer yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 wormhole isine guvenme derim ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Bir hıza ulaşmadan ve görmeden ışık hızına ulaşınca enerji olursun, yaşayamazsın, ulaşılamaz hede hödö demekle aynı şey bence.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 iyide belli bir hızdan sonra basınctan bozulursun zaten o hızda biyolojik olarak yasayamazsın, ha evrimlesiriz belki 1 milyon yıl sonra o zaman olur belki bilmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 İyi de ben mi çıkıyorum ışık hızına, uçak falan mekik her neyse o çıkacak. Az dayanıklı olsun basınca. Ayrıca boş bir ortamda giderkern hızlı gitmek ne kadar basınç uygular ki gemiye? Sonuçta uzay boş, sürtünme olmayacak, gittiğin hızı fark bile etmezin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 surtunmeli bir ortamdan bahsediyordum zaten ama mantıken baktıgımızda atesleme zaten boslukta yapılamayacagı icin, atmosferden cıkana kadar olur gidersin. cunku bastaki momentumunla uzayda yol alıyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Ateşleme dışında yöntemler var. Hidrojen bırakıp patlatarak ivme kazandırma var, bununla beraber anti-madde teorisi var. Sonuçta birkaç anti-madde ateşlemesi ile ışık hızına çıkılabilir, tabii önce kullanıma uygun hale getirilebilmesi gerekir. Ayrıca çok uzun zaman alacak dev güneş panelli araştırma gemileri düşünülüyor, güneş panellerinden oluşan yelkeni olan bir gemi. Ayrıca uzayda doğancanlılar hayatta kalamıyorlar, adam gibi santrifüjü olan, yerçekimi sağlayabilen dev bir uzay gemisiyle birkaç nesil devam edecek araştırma için bir grup bay ve bayan araştırmacı uzayın derinliklerine gönderilebilir. Tabii haber alınması yıllar bile sürebilir yeterince uzaklaştıklarında.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 henuz deney asamasında bunların hepsi, uzayda verdigin ivmenin buyuklugunu yonunu kontrol edebilicek misin o kadar hızlı giden bi aracın meteora oraya buraya carptı diyelim insanın biyolojik olarak uygun olmadıgı safhalar bunlar, ileride uzayın buyuk bi kısmının haritası cıkar kendi kendini atesleyip durdurabilecek araclar yapılır o zaman. [ Mesaj 20 Ağustos 2007, Pazartesi - 17:00 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Güneş sisteminden çıkana kadar güvenli hızlarda gidilir. Çıkınca zaten başınoş asteroid sayısı çok değil bildiğim kadarıyla. Bir diğer sistemle arada kocaaa bi boşluk var. Orada gerekli hıza çıkılır, çarparsa da eşşek şansı :P Şaka maka da zaten teknoloji ışık hızına ulaşacak kadar ilerlediğinde evrenin en azından bir bölümünün haritası çıkartılmış olur diye düşünüyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Passanger Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 said: Güneş sisteminden çıkana kadar güvenli hızlarda gidilir. Çıkınca zaten başınoş asteroid sayısı çok değil bildiğim kadarıyla. Bir diğer sistemle arada kocaaa bi boşluk var. Orada gerekli hıza çıkılır, çarparsa da eşşek şansı :P Şehirden çıktıktan sonra otaban yüklenin gaza diyorsun ahah :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Aynen :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dwinz Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2007 paparazziyi geçmiş burası... zuzaydan haberler efem.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zydar Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Ay'ya kurulucak üslerden fırlatma rampalarından bahsediliyor. Oralarda yapılıcak bir ateşleme veya worm ile gayette güzel gidilebilir bence. Bu kadar basit yazdığıma bakmayın tabi :d O değilde, ileride dünyaya birşey olduğunda hayatta kalan insan görmek istiyorsak, bu projeleri takip edip desteklemeliyiz. Kimbilir o parlak buluş yada fikir bizden çıkar belli mi olur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Ben gittikten sonra dediğim hakkında tartışma dönmüş. Şimdi işin kanıdına girmeyeceğim (aslında oldukça basit ama olsun) fakat özel relativitenin sonucu ortaya çıkan bir durum ışık hızına yakın hızlarda giden maddelerin kendi hareket çerçevelerine göre inertial hareket çerçevelerindeki mesafelerin küçüldüğü idir. Hatta bu gerçek hayatta adını unuttuğum ve uzaydan dünyaya gelen bazı parçacıkları için geçerlidir (muon muydu nuon muydu öyle birşey). Yani aslen biz adamı 100 km gidiyor görürken o adam kendi hareket çerçevesinde sallıyorum 50 km gittiğini sanıyor. Bu mesafeyi veren formülde aslında (newtonian hareket çerçevesindeki uzaklık/bir nevi asıl uzaklık)x (1/gama sabiti). Gama sabiti = 1/(kök(1-c^2/v^2)) dir. Bu sabitin altındki kök her zaman birden küçük olup c ışık hızı v ise hareket eden maddenin hızıdır. v c'ye eşit olduğu zaman ne olur? alttaki kök sıfır olur gama sabiti sonsuza gider 1/gama sabiti ise sıfıra gider. Dolayısıyla yukarda bahsettiğim formülde maddenin kendi hareket çerçevesinde kattetiği mesafe ve bu mesafeyi kat etmekte geçirdiği süre sıfıra iner. Bu yüzden c olarak tabir edilen ışık hızına ulaşmak kısmı çok da belirgin gelmiyor bana. İnanmazsanız gama sabiti burda da var :p wikipediada da vardır special relativity altında http://www2.slac.stanford.edu/vvc/theory/relativity.html [ Mesaj 21 Ağustos 2007, Salı - 15:39 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zydar Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 sonunda ya saol hocam ^^ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar