Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

karnıyarık (dostlar alışverişte görsün)


Emaleth

Öne çıkan mesajlar

madem sosiz patata tarifim çok bekar işi geldi, buyrun efenim, karnıyarık yapıciiz bu akşam. kesin hiçbiriniz pişirmiyceksiniz ama en azından namım yürür, aksi takdirde adım yemeksepeti kızına çıkmak üzere :P
ve evet, foto yok :P

malzemeler:
4-5 patlıcan
300 gr kıyma
1 soğan
bi tutam maydanoz
bi küçük bardak domates rendesi (tamek cam şişe yönetir) - kıyması için
yarım bardak domates püresi - suyu için
sıvıyağ
1 su bardağı su
tuz-biber-tarçın
bir tatlı kaşığı şeker
süs için domata+biber (opsiyonel)

yapılışı:

içinden başlayalım;

efenim orta boy bir tavaya dibini annncak kaplayacak kadar yağ koyup (sıvıyağ iyidir) kıydığımız soğanları atıyoz.

soğanlar pembeleşince kıymaları da ekliyoz, güzelce kavuruyoruz.
kıyma özellikle tavaya ilk indiğinde ısrarla karıştırınız, topak topak olmasın. eze eze çevirin, kaba kuvvet uygulayın.

kıymalar pişince domates rendesini ve innncecik kıydığımız maydanozları ekliyoruz. tuz-biber olayını hallediyoruz. çeviriyoruz, çeviriyoruz... domatesler pişene, karışım domates suyunu çekene kadar...

veee püf noktası aanı: ateşten almaya yakın bir çimdik tarçın ekliyoruz! karnıyarığa lezzetini veren budur.
abartırsanız kazandibine benzer, çay kaşığının ucuyla koycaksınız, kesinlikle yarım çay kaşığını geçmeyin, ama ihmal de etmeyin. söz veriyorum süfer olacak.

bu karışımı koyuyoruz kenara, azıcık soğurken diğer kısma geçiyoruz.

patlıcanları iyice yıkayıp, sapını bırakarak pijamalı soyuyoruz.
çubuklu bjk forması giymiş gibi olacak badılcanlarımız.

tercihen bi 5-10 dakika tuzlu suya bastırıyoruz.
acısını alır.

sonra kuruladığımız patlıcanları yarıyoruz çok afedersiniz.
dikey, altta ve üstte kesilmemiş 1-2 cm kalacak şekilde. derinliği de olsun baya, dolacak onun içi..

karnıyarığı yapacağımız tencereye (ki karnıyarık tencereleri normal tencerelere göre daha sığ olmalarıyla ünlüdür) dibini kapatacak ve derinliği de max yarım santim olacak şekilde sıvı yağ koyup ısıtıyoruz.

sonra yarık patlıcanlarımızı bu kızgın yağda 3-5 dakika çevirerek hafiiiifçe kızartıyoruz.
altını çok açmayın, siz çevirene kadar zort diye yanıverir. patlıcan çok çabuk kızaran bi arkadaşımızdır.

tencereyi ateşten alıyor, patlıcanlarımızı yarık tarafları yukarı bakacak şekilde tencereye güzelce yerleştiriyoruz.
bundan sonraki düzen pişme boyunca değişmeyecek, tüm patlıcanları güzelce sığdırmak gerekir, hiç birinin kıçı başı oynamasın, ayakta kalmasın.

yarıkları açıp, her birine toplam bir tatlı kaşığı olan şekeri paylaştırarak serpiştiriyoruz. bu işi çimdikle yapmak doğrudur, caizdir.
eğer tuzlu su olayına girdiyseniz miktarı azaltabilir, hatta bu işlemi topyekün iptal edebilirsiniz. eğer tuzlu suya yatırma işine üşendiyseniz bunu kesin yapın, acı olmasın patlıcanınız, kırağı çalsın :P

sonra aynı yarıklara nefis kokan (tarçın!) kıyma karışımımızı paylaştırıyoruz. üstlerine birer parça domata ve/veya biber koyuyoruz ki iştah açıcı olsun.

şimdi, son dokunuşlara sıra geldi:

bu patlıcanların bodoslama üstüne değil de, bööle yanlarında kalan boşlukları hedef alarak ısıtmış olduğumuz suyu ve toplamda yarım bardakcık domates püresini ekliyoruz. bu yemeğimizin suyu olacak.
yemeklerimizi bol yağlı seviyorsak aynı boşluklara yağ takviyesi de yapabiliriz, ama cıvık oldu diye kızmayın bana sonra.

kapağını kapatıp orta ateşte 20 dakika kadar pişiriyoruz.
kapağını zırt pırt açarsanız tadı kaçar yemeklerin, kapak olayı tencere yemeklerinde önemlidir. şeffaf kapaklar bu yüzden yönetir.

süfer oluyor!
yanına soğanlı domates salatası ve beyaz pilav yakışır.

afiyet olsun.

(i rule!)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...