Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

4 eş kanunu

Bone

Öne çıkan mesajlar

Kendin sorup kendin cevaplamışsın zaten. Hayır ağzımdan laf almaya çalışıyorsan boşuna :)

Sadece bazı kuralların daha iyi anlaşılması, doğru uygulanıp istismar edilmemesi için bazı şartlar ve durumlar gereklidir. En temel ibadet olan namazın bile şartlara ve durumlara göre farklı şekilde çözülebileceği gibi...

Şu an itibariyle insanların 4 kişi ile evlenmesini gerektirecek mecburiyetler yoktur. Ve efendimizin belirttiği gibi bu durumlarda tek eşlilik tercih edilir. Ama Allah göstermesin yarın şartlar yine değişir o zaman "Zamandan ve Mekandan" bağımsız mesajın sorunu çözmek için kullanabileceğimiz yolu bellidir.

Açıkcası İslamiyetin "Reform"'a ihtiyacı yoktur. Reform formunun bozulup yeniden bir forma sokulması demek oluyor ki bu İslamiyet için yanlıştır. Daha önce karşılaşmadığımız fakat yeni karşılaştığımız durumlar için benzer uygulamalara göre kararlar verilir.

Sigaranın kişinin kendisine ve etrafına zaralı olmasından dolayı haram sayılabileceği gibi...

Arkadaşlar İslam alimi değilim, İslam propagandası yapmak gibi bir niyetim de yok. Sadece bu dine inanıyorum. Forumdaki genel durum inanıp, inanmamaya dayalı olduğundan bu tartışmanın sonu gelmez. Sizin inancınız size, bizim inancımız bizedir. Birbirimize bu konuda haklılığımızı isbat etmemiz de mümkün değil.

Önemli olan saygı çerçevesinde ilişkimizi sürdürebilmek. Bu yüzden forumda alenen propaganda yapıyor gibi gözükürüm, birilerini istemeden kırarım diye çekiniyorum. Bu yüzden bu tarz konuları sanırım özelden daha rahat konuşabiliriz.

[ Mesaj 28 Temmuz 2007, Cumartesi - 19:11 tarihinde, Haplo tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

arlooax özür dilerim ama olaya objektif bakmadıgını düşünmekten kendimi alamıyorum. surede diyor ki "kafirlere ve munafıklara" karşı cihad ediniz. ne yani bize saldıran müslüman göz mü yumacagız? birer gözünü birer kulagını kapayıp surelere yorum getirme lütfen.

Bakara Suresi
(191) Onları nerede yakalarsanız öldürün. Sizi çıkardıkları yerden (Mekke'den) siz de onları çıkarın. Zulüm ve baskı adam öldürmekten daha ağırdır. Yalnız, Mescid-i Haram yanında, onlar sizinle savaşmadıkça, siz de onlarla savaşmayın. Sizinle savaşırlarsa (siz de onlarla savaşın) onları öldürün. Kâfirlerin cezası böyledir.

hah kafirler hakkında da ne diyor boyle koyayım.

el kesme olayında ise yine anlamadım mazur gör, bu yusufu gorup ellerini mi işaretlemiş bu adamlar? anlamadıysam özür dilerim.

kadınla ilgili alıntılarımdaki amaç ise surelerin haksız oldugunu iddia etmek degil, kuranın erkeklere seslendigini, erkekleri kadınlardan sorumlu gosterdigini vurgulamaktı, bu da eşit davranılıp davranılmadıgı konusunda atlanmaması gereken bir kısım.

Bakara Suresi
(282) Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın. Aranızda bir yazıcı adaletle yazsın. Yazıcı, Allah'ın kendisine öğrettiği şekilde yazmaktan kaçınmasın, (her şeyi olduğu gibi dosdoğru) yazsın. Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdırsın ve Rabbi olan Allah'tan korkup sakınsın da borçtan hiçbir şeyi eksik etmesin (hepsini tam yazdırsın). Eğer borçlu, aklı ermeyen, veya zayıf bir kimse ise, ya da yazdıramıyorsa, velisi adaletle yazdırsın. (Bu işleme) şahitliklerine güvendiğiniz iki erkeği; eğer iki erkek olmazsa, bir erkek ve iki kadını şahit tutun.

evet wikipediadan kaynak gosterdigimde bu olayın dogru olmadıgını ileri sürmüştün, boyle bir ornek verdim.

yani oturup islam tartışmak benim de bir hobim degil ama yanlış bilgilendirildigimizi düşünüp benim ögrendiklerimin geçersiz oldugunu soylersen ben de bildiklerimi savunmak isterim dogal olarak. kimseye islamı bırakın islam boyle bir din işte demeye çalışmıyorum, anlayan anlayacagını kendi aklıyla anlar zaten.

[ Mesaj 28 Temmuz 2007, Cumartesi - 23:30 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
arlooax özür dilerim ama olaya objektif bakmadıgını düşünmekten kendimi alamıyorum. surede diyor ki "kafirlere ve munafıklara" karşı cihad ediniz. ne yani bize saldıran müslüman göz mü yumacagız? birer gözünü birer kulagını kapayıp surelere yorum getirme lütfen.

Bakara Suresi
(191) Onları nerede yakalarsanız öldürün. Sizi çıkardıkları yerden (Mekke'den) siz de onları çıkarın. Zulüm ve baskı adam öldürmekten daha ağırdır. Yalnız, Mescid-i Haram yanında, onlar sizinle savaşmadıkça, siz de onlarla savaşmayın. Sizinle savaşırlarsa (siz de onlarla savaşın) onları öldürün. Kâfirlerin cezası böyledir.

bir onceki misrayi okursan daha guzel olacak. Webster'dan aciklamasini'da koydum, daha bir acik olsun diye onceki postlarimda, tekrar koyayim.

Bakara Suresi 190, aynen su sekilde yazmis idim, webster'dan da kelime anlami sunarak.

"You may fight in the cause of GOD against those who attack you, but do not aggress. GOD does not love the aggressors."

[2-190]

Bir onceki misra sadece. Hadi bir bakalim, yazdigin misradan sonra ne denmis:

"Eğer savaşı sona erdirirlerse Allah çok affedici, çok merhametlidir."
[2-191]

Adamlar savasmiyoruz derlerse, yani saldirilarini keserlerse, ve de dikkatini cekiyorum saldirilan muslumanlar. 2-190 bunu acik sekilde soyluyor.

"Fitne kalmayıncaya ve din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla çarpışın. Eğer çarpışmaktan vazgeçerlerse artık zulme sapanlardan başkasına düşmanlık edilmez."
[2-192]

Carpismaktan vazgectiler, sende duracaksin. Zulm yapanlar varsa mucadelen onlarla sadece.

"Haram ay, haram aya karşılıktır. Hürmetler ve yasaklar karşılıklıdır. O halde, azgınlık edip size saldırana, size saldırdığı şekilde ve ölçüde saldırın. Allah'tan sakının ve bilin ki Allah, sakınanlarla beraberdir."
[2-193]

Kisasa kisas, en fazla gordugun muamele kadar karsilik verirsin. 2190 da zaten bunun alti cizilmis idi, tekrar aklini basina al diyor.

Uzun lafin kisasi, yazdigin misra SAVAS durumunu anlatiyor. O misranin oncesi ve sonrasi var, yazdim buraya; Aslina bakarsan senin de gormen gerekirdi diye dusunuyorum.

Objectif olma konusuna gelince , ben objectif olarak zaten konuyu incelemis ve kararimi vermisim. Bu konuda sansli bir insanim, yasadigim mekanda cok guzel ve sayili universiteler var, aklima takilan kelimeler, yorumlar oldugu zaman, direk basip bir arap dili profosorune ( Dil Bilimcisi, imam hoca degil yani ) sorumu iletip, cevabimi alabilme sansina sahibim. Bu sansimi da kullandim sonuna kadar halen de kullanmaktayim.

Ayrica samimi olarak belirtiyim, benim de amacim katilimci bilgilendirme degil kendi bilgi daracigimla, cevap yaziyorsam bilakis senin sorularinin samimi olduguna inancim, ve cevap yazmam da sorulan sorulara duydugum saygi geregi.

Yoksa herkesin inandigi kendine, beni kesinlikle ilgilendirmez.

said:

el kesme olayında ise yine anlamadım mazur gör, bu yusufu gorup ellerini mi işaretlemiş bu adamlar? anlamadıysam özür dilerim.

Ben anlatamamisimdir, soyle anlatmaya calisiyim tekrar, Yusufu gorduklerinde ellerini kesmisler, elma soyarken bir saskinliktan parmagini kesmek gibi. Burada kullanilan arapca "kesmek" fiili ile Hirsiz icin kullanilan "Ellerini Kesin" ayni fiil. Fakat tercumelerde Hirsiz icin olan kismi ellerini kesin koparin seklinde tercume ediliyor. O zaman da fiil ayni fiil, kullanimi ayni sekilde, demekki Yusuf karsisinda ellerini kesip koparmislar demek oluyor. Anlatabildimmi bilmiyorum ne demek istedigimi.

Su sekilde dile getiriyim, ingilizce bildigine gore daha acik olacaktir, anlatmasi daha kolay bu sekilde, bir yerde ayni kelimenin anlami "Cut" olarak tercume edilmis, digerinde "cut off".

said:

kadınla ilgili alıntılarımdaki amaç ise surelerin haksız oldugunu iddia etmek degil, kuranın erkeklere seslendigini, erkekleri kadınlardan sorumlu gosterdigini vurgulamaktı, bu da eşit davranılıp davranılmadıgı konusunda atlanmaması gereken bir kısım.

Bakara Suresi
(282) Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın. Aranızda bir yazıcı adaletle yazsın. Yazıcı, Allah'ın kendisine öğrettiği şekilde yazmaktan kaçınmasın, (her şeyi olduğu gibi dosdoğru) yazsın. Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdırsın ve Rabbi olan Allah'tan korkup sakınsın da borçtan hiçbir şeyi eksik etmesin (hepsini tam yazdırsın). Eğer borçlu, aklı ermeyen, veya zayıf bir kimse ise, ya da yazdıramıyorsa, velisi adaletle yazdırsın. (Bu işleme) şahitliklerine güvendiğiniz iki erkeği; eğer iki erkek olmazsa, bir erkek ve iki kadını şahit tutun.

evet wikipediadan kaynak gosterdigimde bu olayın dogru olmadıgını ileri sürmüştün, boyle bir ornek verdim.

Alintin su sekilde idi:

"In accordance with the Qur'an and several hadith, theft is punished by imprisonment or amputation of hands or feet, depending on the number of times it was committed and depending on the item of theft. However, before the punishment is executed two eyewitnesses under oath must say that they saw the person stealing. If these witnesses cannot be produced then the punishment cannot be executed. Witnesses must be either two men, or, if only one man can be found, one man and two women"

Verdigin alintina gore hirsizlik yapana sahit aranirken 2 erkek veya bir erkek 2 kadin gerekir denmis.

Bende dedim ki, oyle bisi yok, hirsizlik konusunda degil o konu, finansal anlasmalarda var.

Hatta dedim ve yazdim ki, dogrusunu 2 surenin 282. misrasinda bulabilirsin. Yani gidip bakarsin diye yazdim asil gectigi yeri ve konuyu. Sende ne tekim bakmissin, fakat anlamadim niye bana hani yoktu, bu olay dogru degil , niye yaniltiyorsun dedin? o kismi anlamadim, zaten ben sana gosterdim nerede gectigini, bu durum da nasil yok oyle bir sey derim anlayamadim. Galiba yazdiklarimi yanlis anladin? Benim yok dedigim hirsizlik konusunda o mevzunun gecmedigi idi.

Tekrar altini cizeyim, ben sorular ve tartisma ortami samimi, karsilikli bilgi alisverisi savi uzerine, cevap vermem en azindan bu foruma, soru sahibine saygim geregi oldugundan zamanimi verip yaziyorum.

Genel olarak guzel bir tartisma oldu diyebilirim, hem fikirizdir diye dusunuyorum. Umarim en basit fikirleri bile medeni tartisamayanlara bir ornek olur.
Sosyal ağlarda paylaş

ben yoruldum, son mesajım mazur gör.

madem sadece saldırıldıgında karşılık veriliyor, kafirlere ve munafıklara karşı savaşın tanrının gözünde farklı bir yere sahip olması benim takıldıgım. yüzeysel bakmamak lazım, el kesme ve kadın hakları konusundaki gibi, kopmayacak şekilde el kesmek veya hırsızlık degil finans konusundaki haksızlık yapılmış ki demek gibi.

peace
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...