Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Seçimden sonrası için tahminleriniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
koalisyon olur. baykal turkiyenin ilerlemesini durdurur ama cok durduramaz, yani cok da kotu etkileyecegini sanmiyorum.

sonra akp %60 la gelir (insanlar deniz baykal yerine seriat gelsin daha iyi der : ) ama bir fikirleri oldugundan degil, populizme kanarlar herzamanki gibi).

ama basa kim gecerse gecsin turkiyenin cok geriye gidecegini sanmiyorum

tabii bahceli "k. iraga girelim de girelim" diye tutturmazsa..
Mesaj tarihi:
Doların düşük olması Abd politikası biraz aslında, istediği gibi müdahele edebilir adamın parası tüm dünyada kullanılıyor. Şu dönemde işine böylesi geliyor. Ytl de değer kazanınca usd/tl baya düşük kaldı. Cari açığın da ne kadar ve ne şekilde kapatılabildiği önemli tabi. Önemli olan hangi hükümet gelirse gelsin ekonomik süreci olumsuz etkilememeli, çok olumlu değil halihazırda zaten.

edit : Seçim sonucunu Akp gelmeyecek şeklinde düşünüyorsan şimdi alman lazım dolar, pazartesi sabahı herşey için çok geç olucak zaten. Ama tersi olması durumunda, o riski alman lazım tabi.

[ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 19:30 tarihinde, Quadrophenia tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
ekonominin daha iyiye gitmesi icin daha liberal vergi yasalari lazim (daha az ama daha siki, cok vergi kaciriliyor turkiyede). degissin ki yerli yabanci yatirim artsin.

egitim konusunda reform lazim, ozel okullari tesvik lazim. hem o bir de reklam lazim, yurtdisina kacan ogrenci sayisini azaltmak icin (bkz ben ;p). egitim cok onemli bir faktor, hatta egitim olursa gerisi gelir bile diyebilirim.

tubitaki cope atip onun yerine gelecek ozel kurumlar yaratmak lazim, ve onlari tesvik etmek lazim.

mulk kanunlarinda reform lazim.

lazim oglu lazim. bissuru degismesi gereken yasa var bissuru tesvik yasasi lazim. akp bile yavas davraniyor bu konuda bence (dediklerimin hicbirini chp mhp yapmaz, solcu degil cunku, planli ekonomi istiyor onlar.. daha dogrusu chp istiyor, devlet bahceli idam etmekten baska bisi demiyo zaten)

ama turkiyenin potansiyeli cok. yani gerekli yasalar cikarsa..
Mesaj tarihi:
Bu yasaların hızlı çıkması lazım bir de, bu yüzden "tek başına iktidar" diyoruz ya. Geçmişte gördük ki; partiler birbirlerine sırf inat, muhalefet olsun diye en basit yasalar geçmedi, çıkamadı olmadı. Şu an da tek başına iktidar olabilecek tek parti akp görünüyor maalesef.
Mesaj tarihi:
Akp tek başına iktidar olur
Emniyetteki fethullah kadrosu Genelkurmay a el koyar. Bülent arınç genelkurmay başkanı olur, tayyibin oğlu ulaştırma bakanı olur.Gereksiz bakanlıklar özelleştirilir.
kürdistan kurulur, doğu illeri kürdistana özelleştirilir.
Otoyolları ve boğaz köprüleri satılır.Gereksiz adalar yunanistana satılır. Su kaynakları özelleştirilir.
Tek partili döneme geçilir,akpli olmayanları içeri tıkarlar.Tayyib padişah olur.
Biz de alırız elimize baltamızı ülkeyi baştan fethederiz dedelerimiz gibi. oye adalante
Mesaj tarihi:
son bır senelık olan doların duşmesı ve borsanın yukselmesı durumu nasıl turkıye'den kaynaklı degılse secım sonucu da bu hal uzerınde cok etkı yapmayacaktır. Iç etkı olarak akp tek hukumetı borsayı 55bıne bır anda atabılır, chp+mhp 60bıne atar sonra gene yurtdısı ne yaparsa onun pesınden gıtmeye devam ederız.

bu da uluslararası pıyasalardakı yuksek lıkıdıte ve kısa vadede japonya merkez bankasının faız artırımına ragmen az zarar gorecegını dusundugum carry trade aktıvıtelerıyle dunya borsaları gıbı bızım de ıyı bır seyır ızleyecegımızı gosterıyor. dolar konusuna gelınce, fed baskanı bernanke'nın ızledıgı pıyasaları onemseyen polıtıkalar sayesınde gevsek bır dolar kuru gene devam edecektır. dolarda 1.25 hedefınden sonra bır gerı cekılme yasanacaktır. ılerleyen gunlerde olası bır fed faız artırımı da bu tepkıye ıvme kazandırabılır.

borsaya da bılmeyen gırmesın 2 rekor kırdı dıye. zıra genelde ocaklar bu zırvelerden sonra soner. yabancılar okuzu besledıkten sonra keserler. aman dıyım. onerı olarak da ytl yatırımları ve gayrımenkul onerıyorum.

not: evet ekonomı okudum. vadelı opsıyon borsası ve photoshop'tan da anlarım.

[ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 20:16 tarihinde, ascraeus tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
ok.

olma ;p

liberal olan insan sayisi azdir zaten.

ama dunyanin en gelismis ulkeleri de hep liberalizmle gelismistir

mesela

ingiltere thatcherden once ekonomik acidan "avrupanin hastalikli ekonomisi" (evet osmanliya soylenen sozden alinmis) idi. liberal sagci thatcher geldi, reformlar yapti, ondan sonra avrupanin 2. en gelismis ekonomisi oldu (almanyadan sonra.. ama almanyayla karsilastirmayin, adamlarin egitim sistemi cok iyi).

fransa o zamanlar liberal ve sagciydi, simdi solcu. o yuzden simdi ayni sey fransa icin gecerli, ama sarkozy geldi sagci, o duzeltecem diyor. gorucez.
Mesaj tarihi:
ekonomi okumakla yetmez, ft wsj filan okuman lazim :)

akp basa gecerse daha iyi olur havasi var yabanci basinda (allahaskina "EET GORDUNMU AMERIKACI AKP" diyecekseniz demeyin, konusmayin, adam sansinlar), ama koalisyon kurulsa bile borsada olumlu hava devam eder diyorlar. hatta ft su anda elimde okuyorum.

akp basa gecerse daha kotu olur diyen bir tane makale okumadim (turkiye ici disinda, ama politikadan bahsetmiyorum, ekonomiden bahsediyorum)
Mesaj tarihi:
pıyasaların yenı gelen hukumetlerı kabul etmedıgı gorulmemıstır. kım olursa olsun. her secım sonrası ıyı hava olusur ıstısnasız. ac grafıklerı ıncele ıstersen.

chp+mhp hukumetı de c.baskanlıgı konusunda bır krız sebebı yaratmayacagı ıcın yabancılar tarafından daha ıyı bır sekılde karsılanacaktır. zaten su an dengımız olan brezılya borsasından gerı olmamızın nedenı bu rısklerın pıyasada satılmış olması. dusus olursa dısardan olur nokta

typo

[ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 20:10 tarihinde, ascraeus tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
onlarla biz bir değiliz.
Ondan değilim diyorum.

İngiltere özelleştirmeler yaptı liberalizm adına. Bizim gibi tamamını sattı otobüs sisteminin. Sonra ne oldu. Uzaklardaki hatlar kar getirmiyor diye kapatıldı,tamirhaneler kapatıldı sadece arabalar bozulduğunda dışarıdan tamir ettirildi. Halk isyan etti. Yaptığına pişman oldu. Aynısı trenlerin özelleştirmesinde de yaşandı. Trenlerin saatlerinde aksamalar yaşandı.

Makul seviyelerde tabii ki özelleştirme olacak. Hatta gerekirse satılacak. Ama çok sağlam işletecek firmalara vermek ve bunları denetlemek lazım. Denetimsiz olmaz bu iş. Devlet minimuma indirilmeli ama mutlaka devletin bir denetim mekanizması olmalı.

Elde avuçta ne varsa satarak, ona buna peşkeş çekerek liberalizm olmaz.

Kredileri ödeyemediğinden yakınan bir iş adamına bankaya talimat verip yardım edip bir de pişkin gibi "eheua ben yardım ettim" deyip siyaset yapılmaz, hele hele üzerine bir de çanakçılar alkış tutmaz. Bu ayrımcılık o dediğin liberal Avrupa'da olsa kıyametler kopardı. Ama burası Türkiye.

Gelişemeyecek, Amerikan mandası olmaya aday üçüncü dünya ülkesi.
Mesaj tarihi:
Borsada akp iktidarı çoktan satın alındı, son gelen anketlerle birlikte bugun %4.3 yükseldi zaten. %72 küsür yabancı ile borsada onların dediği oluyor. Satın alınan durumun tersi olması da borsayı düşürecektir. Sonra toparlanır, toparlanmaz; o gelen hükümetin temaslarına bağlı tamamen.
Mesaj tarihi:
yahu guldurme benı. anket sonucuna gore borsa yuzde 4 artar mı puhaha. pıyasa yapıcı o kadar parayı bır anket sonucu ıcın soktu dıyosan ya pıyasa yapıcı denen kısılerın ne kadar zekı ve kurt oldugundan haberın yok ya da fınans pıyasalarını derınden, pardon derınden degıl ucundan bılmıyosun.
Mesaj tarihi:
istikrar oldugu surece reform devam ettigi surece kabul eder tabii, ama chp+mhp de olur mu olmaz mi bunlar diye meraklandiklarindan akp kadar iyi bir hava yok. ama kimse akp basa gecmezse kiyamet gelecek demiyor. grafik okumama gerek yok financial times in turkiye correspondentini okuyorum.

bide, secimin sonucunda, mhp chp gelse, akp chp nin yaptiginin aynisini yapsa (milletvekillerini meclise getirmese), yine ayni krize sokulur ulke dusundun mu bunu hic? dusunmedin.

chp yapinca iyi, akp yapinca kotu olacak tabii. ama akp nin bunu yapmaya gucu var, o yuzden kriz olmayacak diye %100 eminlikle nasil soyluyorsun anlamiyorum. krizin olmasinin sebebi chp idi.
  • Yeni Oluştur...