Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Linux server - desktop ikilemi

cemad

Öne çıkan mesajlar

Diğer linux topici görünce dayanamadım yazayım dedim uzun zamandır kafamı kurcalayan bir soru çünkü :) diğer topici karıştırmak yerine yenisini açtım

Şimdi öncelikle amaç linux server kurmak. İlk soru hangi linux versiyonunu önerirsiniz. Ben birkaç tane denedim enterpriseları da denedim ancak genel olarak susenin teknik servisine zırt pırt başvurmak yerine internette araştırmayı benimsediğim için pek bir yararı yok bana. Bu konuda hangisi olursa olsun kastıktan sonra aynı performansı verirler tek farkı dediğim gibi benim serverda istediğim programları kurmam olur gibi geliyor bana. Dolayısıyla en çok tutorialı olan ubuntu en mantıklısı geliyor, sizce hangi sürüm daha mantıklı olur?

İkinci konu ise ubuntuyla devam edeyim; server ve desktop verisyonları var biliyorsunuz. Şimdi server versiyonu yerine desktop versiyonu yüklesem, arada kurulumda vs oldukça yardımı olmaz değil hani. Gerektiğinde terminal dısında da birşeylere bakabiliyor olmak güzel olur, ancak KDE ve diğer çalışan şeyler performansı ciddi anlamda düşürür mü? veya kısacası desktop ve server arasındaki fark sadece KDE veya GNOME mudur? peki desktop versiyonu yükleyip istediğim zaman KDE'yi açıp istediğim zaman kapayabilir miyim? eğer yapabilirsem performans olarak server versiyona ulaşır mı desktop versiyon?

Şimdiden teşekkürler :)

Bir süredir bu konuyla uğraşıyorum netten araştırıyorum birkaç linux versiyonu yükleyip deniyorum ancak tecrübeden daha iyisi yok ve ne yazık ki danışabileceğim pek fazla kimse yok gerçek hayatta.

Dolayısıyla konuyla alakalı ama sormadığım aklınıza gelen birşeyler olursa onları da paylaşırsanız tavsiyelerinize sevinirim:)
Sosyal ağlarda paylaş

ben de senin gibi tüm desteğimi internetten alan bi insanım, ve şu an en sağlam dökümantasyon ubuntu'da. ubuntuforums ve ubuntu'nun wiki sayfaları aşırı kapsamlı, başka distro bile kullanırken problemlerimin çözümleri oralarda çıkıyor.

ubuntu desktop mı server mı diye ben de düşünüyorum bu aralar. bence server'ı ne amaç için kullanacağına bağlı. web/database/ftp server gibi şeyler düşünüyorsan bence hiç bir farkını görmezsin. daha kolay geliyorsa desktop yüklemekte bir sakınca yok bence. ama ne bileyim software raid gibi ciddi cpu yiyecek işler yapacaksan, server'daki uygulamalar ram'inin tamamını kullanacaksa o zaman iş değişir.

ha bi de tabi ubuntu'yu övmemin bir sebebi de hardware support. kurarsın redhat'i debian'ı server'ına, sonra ethernet kartını tanımaz, kalırsın öylece.
Sosyal ağlarda paylaş

sunucu ve kullanıcı sürümleri vindozdaki gibi farklı şeyler değil. sadece yüklü gelen paketler farklı. sunucuyu kullanıcıya çevirmek çok basit. aynı şekilde tam tersi de.

hangisine öncelik veriyorsan onu kur, diğer paketleri üstüne ekle. ama linux gurusu olmadığını düşünerek benim tavsiyem önce kullanıcı sürümünü kurup daha sonra istediğin paketleri eklemenden yana. daha rahat olurmuş gibime geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ubuntudan sasma, linux for human beings demiyolar bosuna, cunku cidden diger linuxlerle bocalamak insan disi bir sabir istiyo :)

benim ubuntu desktop var laptopta, bir de eve mp3/torrent/ftp serveri kurdum server olarak, cok guzel article lar var, bir kac tanesi:

UbuntuGeek Ubuntu Server ben buna bakarak kurdm serverimi

bir de bu var
Perfect Ubuntu Setup bui baya detayli ve uzun, ama torrenttir falan cok iyi anlatiyo

scp komutunu bilmiyorsan ogren, cok isine yaricak :) (man scp)
Sosyal ağlarda paylaş

:) valla ubuntu desktop hiç yüklememiştim server yüklerken lamp'ı çat diye yüklemesi gayet güzeldi tabi :)

neyse artık birine karar vereceğim zaten nette hem ubuntu servere desktop kurmak hem de lampı manuel olarak kurmanın 100tane tutorialı vardır kesin :)

ek:volfied zaten vermişsin serverı desktopa çevirme tutorialını ellerin dert görmesin :)

[ Mesaj 19 Haziran 2007, Salı - 22:39 tarihinde, cemad tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

3d desktop olayı distro'dan bağımsız bir şey. beryl diye bir program.

ubuntuguide.org'a girip bi bakabilirsin beryl ubuntu'da nasıl kuruluyomuş falan diye. bildiğim kadarıyla gentoo'da da kolay beryl işleri ama hiç denemedim.

[ Mesaj 21 Haziran 2007, Perşembe - 10:50 tarihinde, mayfer tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Bir linux acemisi olarak bir kaç sorum olacak.

1- Bilgisayarımda hem linux hem windows olması sorun yaratır mı performans açısından?

2- Bendeki misal hede hödö adlı bir programın, linux için yapılmış bir versiyonu yoksa, onun .exesini linuxta çalıştırmamın herhangi bir yolu var mıdır?
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm ben şu wine işini falan bi forumlardan sorayım o zaman

edit: su an linux cdsinden girdim kendisi install etmekte ethernet baglantiyi hemen tanidi ubuntu sagolsun. yanliz turkce karakterlere gecmenin bir yolu var mi acaba arkadaslar? :p

[ Mesaj 24 Haziran 2007, Pazar - 12:16 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

grafikler daha kötüydü ama counter strike: source oynamıştım ben wine'la.

soldat da çok güzel oluyor.
torrent için utorrent kullanıyorum wine'la.
guitar pro çalışıyor
magiciso çalışıyor
dreamweaver da çalışıyor.
hatta web tasarım yaparken kontrol etmek için IE6'm da var.

ama senin istediğin programlar ne yapar bilmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...