Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

F1 ve anlayamadığım bir durum

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Neden arabaların performansları o kadar farklı. Hadi para falan da McLaren ve Ferrari'nin paraları arasında fark yoktur yani neden McLaren daha hızlı? Kaç senelik aşmış Ferrari araba yaptıramıyor mu?

Bir de mesela Renault ve Red Bull REnault var Honda ve Super Aguri Honda var Toror Rosso Ferrari, Spyker Ferrari ve bildiğin Ferrari var. Markalar alt takımlarını falan da mı yarıştırıyo nedir??
Mesaj tarihi:
hızlı dediğin saliselerle hızlı biri diğerinden. ufak bi vida o saliseleri değiştiriyor.

ferrari alt atkımı diye bişey yok. motor ferrari, diğer dizayn, aero vs. kendileri yapıyor. motor üretmek ayrı bişey. onu geliştirmek ayrı bişey.
Mesaj tarihi:
300 KM yol gidip 10 15 saniye farkla yarisi bitiriyolar, "neden aralarinda o kadar fark var" dedigin bu yani, tur basina kac saniye ediyor hesapla iste. Adamlar teknolojinin sinirinda zaten, sirf para bi islerine yaramiyo o haldeler.

O dediklerin takimin motoru nerden aldigini gosteriyor, buyuk takimlarda bile ornegi var: BMW Williams, McLaren Mercedes gibi. Ferrari ve Renault hem sasiyi hem motoru kendi yaptigi icin tek isimli mesela.

[ Mesaj 18 Haziran 2007, Pazartesi - 23:26 tarihinde, Baggio tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
şöför önemli

5 tane aynı model araba yarıştır

illaki 1. 2. 3. 4. 5. diye sıralancaklar dimi :)

gaz kesme viraj alma bunlar f1 de çok önemli detaylar.olay pilotta bitio yani.arabalarla cok alakası yok
Mesaj tarihi:
Yaklasik 7-8 senedir o dedigin tam tersine isliyor genelde Diablo, olay artik stratejilere, pit stoplara, arabalara, starta kaldi. Gecisler azaliyor, aerodinamik paketler hassaslastikca arabalar ondekinin tamponunda gidemez oluyor vs. Pilotaj tabii onemli de araba artik daha onemli, mesela Hakkinen ve gecen sene Alonso nasil sampiyon olacakti yoksa.
Mesaj tarihi:
pek fazla takip etmem f1 denk gelirsem izlerim ama tabi dediğin dogru

ama yinede iş pilota kalmış birşey :)

bütün yük onda.yaptıgı hata telafi edilemicektir belki

schumi mclaren pilotu olsaydı.yine schumi olurmuydu acaba :)

olay ferraridemi schumidemi :)

gibi mesela :)
Mesaj tarihi:
Schumi daha taninmayan bi adamken Eddie Jordan yedek pilot gibi bi amacla getirdi bi yarisa, adam seedingde 7. mi ne oldu dandik arabayla, o zaman parladi da gitti Benetton'a, orda da sampiyon oldu zaten. Sonra suanki haline gore baya kotu bi halde olan Ferrari'yi bugunlere getirdi teknik ekiple beraber, 98'de Ferrari'den bariz iyi olan McLaren'a karsi son yarista katmerli bi sanssizlikla kaybetti sampiyonlugu, 99'da da bacagi kirildi oyle kaybetti, gerisinde oldu zaten gecen seneye kadar.

Pek Ferrari'den degil yani, daha fazla ilgilensen sormazdin zaten :p
Mesaj tarihi:
o yuzden yani :).anlamıorum pek ne nedir nedeğildir.istanbuldaki f1 e gidicektim ama istanbulda degildim o sıra.bi heves etmiştim.onada gidemeyince bi daha heves geri gelmedi :)

ama bilgilenmiş olm schumi hakkında ufak çaptada olsa

bilgi bilgidir
Mesaj tarihi:
Abi tamam da düzlüklerde Mc Laren eziyor hız olarak yan yana geliyolar virajdan çıkarken, ama Mc Laren geçilmiyo ve farkı açıyo düzlükte. Belki birkaç saniye ama önemli adamlar görüyor da nasıl yapamıyor? Sonuçta f1 arabası belli standartlara uygun olması lazım, bilinmeyen bi teknoloji kullanmıyolardır ki. Adamlar salak mı düzlükte mclarenle aynı olacak araba yapamıyolar??
Mesaj tarihi:
said:
Neden arabaların performansları o kadar farklı. Hadi para falan da McLaren ve Ferrari'nin paraları arasında fark yoktur yani neden McLaren daha hızlı? Kaç senelik aşmış Ferrari araba yaptıramıyor mu?

Bir de mesela Renault ve Red Bull REnault var Honda ve Super Aguri Honda var Toror Rosso Ferrari, Spyker Ferrari ve bildiğin Ferrari var. Markalar alt takımlarını falan da mı yarıştırıyo nedir??

zamanında ferrarinin arabası yine iyi değildi
schumacher faktörü vardı

herkez eee oooo ferrari önden gopup gidiyor, diğerleri nal topluyor, ferrari kazanıyor yarışı denirdi.
bu bir tarafa

aracınız güçlü bile olsa, bir yarışı kazanmayı sağlayacak veya kaybetmenizi sağlayacak pek çok faktör var.

aracınızı pistin ortasındaki dar virajlara göre ayarlarsınız (kanat açıları , şanzıman oranları , kamber açıları vs vs)
antremanlardada çok iyi performans verir.

yarış günü 10 derece pistin sıcaklığı düşer(yara artar) ve o lastiklerle orta bölümde aynı performansı alamayıp bütün stratejiniz alt üst olabilir.

yani bir yarışı kazanabilmek için , iyi aracın haricinde iyi taktik ve pilotun istediğini takıma tam anlatabilmesi ve o pistte maksimum verimi alabilecekleri ayarlarla gitmeleri gerekir.
binlerce hesaplama yapıyorlar her yarış öncesi , kanatların açılarını nası yapalım , diğer ayarlar nasıl olsun diye...

monacoda duyduğum kadarı ile uzun dingil mesafesi(yada kısa tam hatırlamıyorum) yüzünden ferrari monaco sokaklarında istediğini alamadı.
Mesaj tarihi:
İşte ben düz yolda geçememesinden hatta fark yemesinden bahsediyorum. Yoksa virajlarda gayet iyi performans veriyor.

Ayrıca o senin kadar akıllı değiller diyen arkadaşın cevabını da bekliyordum ama sonuçta kasmıyorlar gibi gözüküyor. Ben tabii ki yapamam ama sen Ferrari gibi bi takımın teknik elemanıysan yapacaksın düzlükte fark yemeyecek bi araba..
Mesaj tarihi:
mclaren daha iyi bir ayar tutturmuş olabilir

veya

Ferrrai nin yeni aero paketi sezonun geneli göz önüne alınarak yapılmıştır , yüksek süratli yarışlarda performans düşüklüğünü göze alıp ona göre bir paket hazırlamış olabilirler. Tabi varsayıyorum , çok alakasız bir konudanda olabilir.

Çok geniş bir konu , takımlarda performans düşüklüğünü araştıran 100 lerce mühendisten oluşan kadrolar var , bütün gün gelen verileri analiz edip , araca ekleyecekleri en ufak bir kanat parçasından değiştirecekleri mekanik bir parçaya kadar, değişiklik sonrası senaryo ne olur ? aynı turları nasıl döneriz ? gibi.

Eskiden formula 1 daha bir kapalı kutuydu , insanı cezbediyordu . Bir araç pite geldiği zaman , sorunun ne olduğunu anlamak mühendisler üstüne üşüştüğünde garajın kapısına duvar örerdi mekanikerler ki çekim yapılmasın diye.

Kurallar değişti , bu bir şov olduğundan kameralar farkettiyseniz şu 3 4 sezondur girmedik yer bırakmadılar.

artık öğrendikçe dahada ilgi çekici geliyor.
  • Yeni Oluştur...