Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Söz ve Yahya Kemal


ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

Yahya Kemal'in bir sözü varmış,

sözü de tam bulamadım, ama şöyle bir şey özünde, onu biliyorum.

"En güzel Türkçe İstanbullu cahil kadınların Türkçesidir."

diye.

Merak etmekteyim, nedir bunun sebebi.

Yani adamın yaşadığı dönemin etkisi vardır elbette bunda,

Neden İstanbul?

Neden cahil?

ve

Neden kadınlar?
--------

Hem kişisel olarak, hem okul hayatı olarak önem arz etmekte kendisi şu anda benim için, üzerine tartışalım derim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Neden Cahil?


Yahya Kemal'in dönemindeki eğitim anlayışı birbirine girdiği için eğitimle birlikte dilin bozulması söz konusu oluyor. Farklı eğitim anlayışları, farklı diller falan işin içine giriyor, saflık gidiyor, bozuluyor dil. Mantığı çıktı. Hatta bu insanlar çevrelerindeki yeniliklerden, bu yeniliklerle gelen kelimelerden de habersiz olacakları için (biz çıkıp "mp3 player" deriz mesela, ezberden deriz ama biraz daha etrafı bildiğimiz için falan. Onların konumunda "player" diye bir şey söz konusu olamaz.)

Neden Kadın?

Eğitimle alakalı bu da, kadınlar daha az eğitim aldıkları için erkeklere göre, bu bozulmayla daha az karşılaşıyorlar. Yine erkeklerle karşılaştığında kadınların sosyal hayatları daha çok sadece kendi çevrelerinde olduğu için, farklı kesimlerden insanlarla karşılaşmıyorlar. Bir Rum kadınıyla karşılaşma, onun dilinden etkilenme ihtimalleri erkeklere göre çok daha düşük mesela. Ya da üst sınıftan insanlarla falan.

Neden İstanbul?

Konunun en kallavi yeri burası aslında. İstanbul şivesi, ağzı esas kabul edilir diye düşündük. Yani öyle ki Anadolu aşıkları bile kalkıp buralara geliyor falan dedik. Ama burada çok farklı kesimlerden insanlar ve çok fazla dil söz konusu olduğu için asıl dilin bozulmaması, saf kalması nasıl olacak, onun mantığını üretemedik.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence İstanbul demesinin nedeni, tüm şivelerin ortak konuşulduğu bir yer olan istanbulda bu şivelerin birbirinin içine geçip bir harman olarak; tek ve herkese düzgün gelen bir dil oluşturması.

Edit: En güzel Türkçe en saf Türkçe olmak zorunda değil ayrıca, yoksa asyadaki soydaşlarımız hiç bozulmamış bir Türkçe kullanıyoru. Ama biz onları dinlerken kahkaha atıyoruz.

[ Mesaj 02 Haziran 2007, Cumartesi - 17:17 tarihinde, deadwoll tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bunu unutmuşum ben tamamen, dil ve edebiyat bölümüne gidip konuştum, mantıklı açıklamalar yaptılar.

Şimdi bu Yahya Kemal her devrin adamı olmasına rağmen özünde Osmanlı aşığı bir insan. Dolayısıyla dil devrimi vs. dahil olmak üzere Cumhuriyet'e ait şeyleri sevmiyor.


Neden Cahil?

Cahilliğin kapsamı eğitimsizlik değil burada, daha çok İstanbul'un arka sokaklarında yaşayan insanlar anlamında. Üsküdar, Beykoz, Kocamustafapaşa gibi yerlerde yaşayan insanlar dil devrimini henüz benimseyememiş, fark edememiş oldukları için hala eski Osmanlı dilini konuşmaktalar burada. Adam da "Osmanlı dili buralarda konuşuluyor, o yüzden burada en güzel Türkçe vardır." diye gidiyor.


Neden Kadın?

Bizim bildiğimiz cahil burada devreye giriyor işte. Arka sokaklarda yaşayan kadınlar, merkezi yerlerde yaşayan kadınlara göre daha ezilen durumlarda oldukları için eğitimle hiçbir bağlantıları olmuyor. Dil devriminin de o koşullarda etkisini en çok okul eğitimi ile göstereceğini düşünecek olursak, bu insanlar dil devriminden uzak bir şekilde Osmanlıca konuşmaya devam ediyorlar.


Neden İstanbul?

Yahya Kemal'in burada gönderme yaptığı Osmanlıca süslü, şatafatlı Saray dili elbette. Ama Cumhuriyet döneminde Saray özlemine değinmesi mümkün bile olamayacağı için alttan böyle bir gönderme yapıyor. Saray dilindan kalanlar en çok nerede konuşulabilir öyle bir devirde? Saray'ın olduğu İstanbul'da.



Yani öz olarak bakıldığı zaman; adam Osmanlı Saray diline duyduğu özlemi belli sembollerin arkasına gizleyerek bu sözü söylemiş. Sözün söylendiği tarihleri bilmiyoruz, büyük ihtimalle dil devriminden sonra; eğer önceyse her şey karışır çünkü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...