Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

donanim konusunda merak etceeniz seyler

Infeqted

Öne çıkan mesajlar

simdii, cogumuz biliyoruzki her turlu hardware ureticisi, kar etmek amaciyla her turlu yolu deniyor, sadece pazarlama teknigi ile ayni karti 2 farkli model olarak piyasaya sunabiliyor, anlasilacagi gibi bunun tek farki sizin karti bilgisayariniza nasil tanittiginizdan, ve bilgisayarin kartin limitlerini neye gore belirlediginden geciyor.. overclock, firmware update ve bunun gibi seyler buna dahil

simdi.. islemci ve anakartla yapabilecekleriniz

herkezin overclock yapmak sitiyorum overclock yapmak istiyorum diye yanip tutustugu sey girip 2 tane ayar yapmaktir, hic bir zorlugu yada tehlikesi yok, islemcilerin calisma mantigi soyledir bir bus hizi vardir bu 66,100,133,166,200,233 diye gider [p4 lerde gene bir pazarlama teknigi olarak quad-pumped olarak gecer fsb yani 100u 400 133u533 200u de 800mhz fsb diye satiyorlar ama normalde oyle degildir] bu bus hizi anakarta bagli her turlu ekipmanin birbiriyle haberlesme hizini belirler [agp slotu, ve pci cogu anakartta bu hizin yarisidir, ama artik cok yuksek fsb artisina ayak uyduramadiklarindan artik cogu anakartta sabitlenebilir durumdadir] yani eski mantik bir anakartta bus 133 ise pci slotlari ve agp [hdd dahil] 66mhz ile haberlesir. bir mhz nin kac mbyte hiza denk geldigini soylemek icin 1024, kac mb [bu her zaman mega bit dir, 8 bit 1 bytedir] 8192 ile carpmak gerekir. islemcinin carpani ise bu gelen hizin ustune cikartan faktordur, buna daha sonra deginecegiz.

intel&amd: simdi herkez biliyorki son zamanlarda advanced micro devices denen sirket ennihayet tr dede pazara girdi ve artik 400$ a guzel sistem alabiliyoruz peki alan neden amd aliyor? soyle ozetliyelim 10 tane amd kullancisina sorarsaniz herkez amd daha iyi der. cunku amd nin 100$ a sattigi 2500+ islemcisi intelin 250$ sattigi 2400 kadar iyi performans verir.. herkezin mantigi sudur 200fsb lik 3200 ile 200fsb lik p4c 3.2 yi kiyaslar ve intelin daha iyi oldugunu gorup hemen ustune atlar.. AYNI HIZDAKI AMD VE INTELI KARSILASTIRIRSAK INTEL COGU ZAMAN DAHA HIZLI CIKAR, AMA AMD ISLEMCIYI MUHTEMELEN YARI FIYATA ALMISSINIZDIR!! AMD BU YUZDEN DAHA IYIDIR!.. son birseyde amd de saat hizi model hizina tekabul etmez, amd duron 1400 den sonra intel kadar saat hizni arttiramamasina ragmen ondan daha kaliteli islemci yaptigini anlamis bu pazar teknigine basvurmustur. o gunden itibaren 11x133.3 luk islemciye athlon 1700 denmistir ve oyle devam etmistir. athlon islemcinizi oc ettiyseniz ve pr hizini merak ediyosaniz burdan bakabilirsiniz

fsb&cpu hizi: cogu kisi islemci hizini arttirarak basarili oc ler yaptigini dusunur, ama onemli olan sey sadece islemcinin degil butun sistemin total olarak hizini arttirmaktir, bu yuzden her zaman oncelik fsb nin [front side bus] olabildigincene arttirilmasidir, cunku sadece islemcinin hizli olmasi yerine, anakart ile ram, ekran karti, hdd, ve modem arasindaki hizlanmanin artmasi cok daha isinie yarayacak ve performansa yansiyacaktir.

kopruler: simdi anakart larin asil amaci her turlu parcanin usutune oturabilip haberlesecegi bir platform hazirlamasidir, iste burada chipsetler devreye girer, chipsetler kuzey guney, aralarindaki kablolar ve bir kac yardimci elemanlardan olusan ufak islemcilerdir.. haberlesmeyi saglarlar, aralarindaki haberlesme hizinada deminden hatirlayacagimiz fsb denir. via ve nvidia su anki en buyuk 2 chipset ureticisi [tabiki tekel olma yolunda ilerleyen intelden sonra]

isinma: iste herkezin birsey bilmeden salladigi bir nokta. BILGISAYARININ ISLEMCISI MAX 70C ALTINDA SORUNSUZ CALISIYOR ISE EKSTRA BIR SOGUTMAYA IHTIYACIN YOKTUR! isinma islemcinin omrun 85c ye kadar azaltmaz! hic ama hic farketmez, ISINMANIN TEK KOTU YANI, ARTAN SICAKLIKLA ISLEMCININ IC DIRENCI ARTAR YANI, DAHA YUKSEK VOLTAJA IHTIYAC DUYAR, VERILEN DEFAULT VOLTAGE YETERSIZ KALIR, SISTEM COKER sistemin 70c de stabilse hicbir sorunun yok demektir, ama cokuyorsa bir fan alman gerekir.. adam gib sogutma overclock yapmiyorsan gereksizdir.. oc yapana neden gerekli? cunku arkadas zaten limitli olan verecegi voltajin isi kaybinden yuksek rezistansa gitmesini istemez 1, 2. de zaten voltaj fazlasiyla yanan islemci bu degelerin cok ustune cikar dha stabil bir sistem elde eder..

voltaj: voltaj arttirmak herkezin en cok korktugu seydir, aman voltaj arttiramam yanarda manarda giderde oylede boylede, benim 2 tane islemcim yandi biri athlon 1700 digeri, p3 1133 2 sinide ucretsiz degistirdiler.. bilgisayar firmasinin sizin islemciye fazla voltaj verdiginizi anlama imkani yoktur, fazla voltaj verilen islemcinin yanma sebebi islemcinin icindeki tellerin kopmasidir [tel denmez tabi metal iletkenler], ve sadece dev mikroskopla anlasilir, bana 2 defa ´valla kutudan cikan fan durmustu anlamadim elimi deydirdim yaniyordu´ dedim 4 gune degistiler.. neyse voltaj arttirmanin max %20 olan degerlere kadar riski olmamasiyla beraber bence cok eglencelidir.. neyse voltaj neden arttirilir? cunku voltaj daha yuksek hizda elekt
Sosyal ağlarda paylaş

teprik ederim pek bi güzel olmuş :D

bu işlerden anlayan birini bulmuşken hemen sorayım çift işlemci-veya daha fazlası- nasıl oluyor?

şöyle bi fiyatlara bakınca 2 tane amd 1700 almak 1 tane p4 2.4 almaktan ucuza geliyor gibi duruyor.
performansı nasıldır 1.7*2=3.4ghz gibi midir?, anakartlarının fiyatı nedir ve bulabilirmiyim?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
green_martian, 31 August 2003 10:47 tarihinde demiş ki:
bnm soyle bir sorum var umarim bilgin vardir
oncelikle bende bi laptop var ve ekran karti radeon igp 345m bu model radeon 7000'le ayni model mi? ayniysa soyledigin driverlari yuklemeli miyim?[hline][i]-->Four String Magic<--
This is [b]My Own Summer

ati.com dan bakabilirsin, igp entegre grafik islemcisi demek sen igp 345 yazdinmi karsina cikar eger o ise mobility 7000 diye[hline]
Sosyal ağlarda paylaş

radeon lara firmware upgrade yapan kimse var mı?
gördüğüm kadarıyla kırmızı PCB ve ramleri L şeklinde olanlar çalışıyormuş. türkiyede satılan herhangi bir markaya deneyen oldu mu?[hline]Chucky
Belgarionn Riva the Cabby of the HUN
Atillabey the Polearmsman of the HUN
Dantess the Noob Assasin
Sosyal ağlarda paylaş

bahsettigin chipleri degistirerek model atlakmaksa boyle bisi varmis sanirim hpnin forumlarinda okumustum
mesela bnm igp 345m radeonu 9600 yapmak mumkunmus bu sekilde, ama firmalar boyle bi yardimda bulunmaz onun yerine sana yeni grafik kartli bilgisayar satmayi denerler yani yapacaksan yine kendi basina yapicaksin.yapan birini de duymadim hic.[hline][i]-->Four String Magic<--
This is [b]My Own Summer
Sosyal ağlarda paylaş

güzel bi oc klavuzu ama bence 70 dereceye çıkarmasak sçle 60- tutsak daha hoş mesela, sıkı bi oc için slk-900u nun yeni modeli vardı şu an tam hatırlamıyorum, capacitorleri büyük olan anakartlarda sorun çıkarmayanı hani yksek hereyse, bide vantec stealth gibi sessiz bişi hoş olur[hline]Chibi Maymunlar Dünyayı Ele Geçirecek ve muzlar tükendiğinde bizi(!) yiyecekler, yani sizi, ben de onlardanım
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...