Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kuantum fiziği nedir? ve ne işe yarar?


Onurlu

Öne çıkan mesajlar

Sevgili hocamin zamaninda deyimiyle [ Tezimde 1 paragraf kullandim diye internetten ] Halk dilinde anlatilmis sekli, detaya girmeden, yumusak yumusak..

http://www.jracademy.com/~jtucek/science/what.html

Edit: URL ler cikmiyor imis.

[ Mesaj 29 Mart 2006, Çarşamba - 22:51 tarihinde, Arlooax tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Heisenberg'in belirsizlik kuramıyla ortaya çıkmış bir konu. Heisenberg'e göre bir cismin hızında yakaladığınız kesinlik konumunda, konumunda yakaladığınız kesinlik hızında yanılmanıza neden olur(kuram bunu söylüyo kanıtlaması da vardı die hatırlıyorum). Bu hata büyük cisimlerde çok küçüktür ama küçük cisimlerde çok büyüktür. Bu yüzden normal mekanikte kullanılan formüller geçerlidir, ama yapacağınız hata yüksek olduğu için yetersizdir. O yüzden kuantum mekaniği daha çok parçacığın yerlere göre bulunma olasılığına bakan bir mekanik diye biliyorum.
Ha tabi bu şimdi kullandığımız, Heisenberg'den önce de var bi iki quantum teorisi ama onlar Heisenberg'in gelişiyle çöpe atılıyolar :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

quantum fizik değil pure matematik,Alievden alında dersi görün hehe :P şaka bi yana çok kısaca küçük ölçekte fiziksel olayları anlamak için kullanılır, nasıl relativiteyi yüksek hızlar için kullanıyorsak.(arloax alievi büyük ihtimal biliyorsundur :)

[ Mesaj 30 Mart 2006, Perşembe - 21:17 tarihinde, PederRamirez tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Teori üzerine teori üzerine teori teori üzerine teori teori üzerine teori teori üzerine teori teori üzerine teoriden yaparak saçmalanan.. Fizikçilerin oyuncagi olan, "şunu da şöyle yapsak olmuyo mu lan?" diye 10.500 tane kafadan teori atan fizik dali.

Ben böyle biliyorum :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
3 temel bulgu sonucunda hayata geçmiş ve ortaya çıkmış olan fizik dalı.

1900 yılında max planckın ışın enerjisinin kuantalanmış olduğu kuramına dayanarak kara cismin ışımasını incelemesi, einsteinın planckın varsayımını yeniden ele alarak yazdığı fotoelektrik olay 1905 yılında yayınlanan makalesi ve son olarakta atom içindeki elektronların enerjisinin kuantalanmış olduğu varsayımına dayanarak atomların tayf çizgilerinin açıklandığı bohr atom modeli

aslında kuantum kuramının başlangıcı einsteinın makalesidir. planckın varsayımı ve bohrun modelinin aksine fotonun bulunması ve kuantum kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
ilk kuantum olgusu klasik fiziğin iki temel kavramı durumunda olan dalga ve parçacık olgularına indirgenemiyecek olan fotondur. zira tanım formülü olan e = nw bağıntısı e gibi parçacık türünden bir kavram, n gibi bir sabit ve w gibi bir dalga kavramına bağımlıdır.
işin aslında klasik kuramlar kuantum kuramının değişik yaklaşımlarıdır, bu klasik yaklaşımlar etki tipindeki fiziksel büyüklüklerin n e göre çok büyük oldukları tüm durumlarda geçerlidir ancak etki büyüklüğünün küçük olduğu durumlarda kuantum kuramına başvurmak kaçınılmazdır. bununla birlikte kuantum kuramının işe karıştığı bölge sadece mikroskopik değildir karacismin ışıması, hiperakışkanlık ,laser maddenin kararlılığı kuantum kuramı dışında açıklanamayan örneklerdir.

özünde tüm maddelerin, tüm enerji akışının belli küçük ölçeklenebilir temellere ayrılmış olduğu kuramıdır.kuantize olmak kavramı makroskopik madde atoma kuantize olmuştur,atom proton nötron ve elektrona kuantizedir, elektrik akısı bir elektronun birim yüküne kuantize olmuştur, elektron iki mezon ve bir bozona kuantize olmuştur ve son olarakta baki akkuş hocanın en sevdiği örnek olan "türk lirası 1 liraya 1 lirada 100 kuruşa kuantize olmuştur" örnekleri ile kaba taslak anlatılabilir,

klasik fizik ve kuantum fiziği arasın daki ayrım herkesin diline pelesenk olmuş olan "shrodingerin kedi deneyi"nde geçen bilinmezlik ilkesidir. e = nw bağıntısının ve onun uzaysal eşdeğeri olan hareket niceliği p ve lamda dalga boyu arsındaki p = h/lamda olarak ifade edilen de broglie bağıntısının klasik görüş açısından saptırıcı niteliğinden kaynaklanır çünkü burada parçacık kavramları (e enerjisi ve p devinimi), h ve n değişmezleri aracılıyla w ve lamda dalga değişkenlerine bağıntılanmaktadır. e = nw bağıntısı dalga olarak ele alınırsa bir olayın(elektronun orbitteki kesin konumu) kuantize olmuş olsa bile tek değişken verisi ile bulunamayacağı çünkü klasik dalga kuramında deltat süreli bir dalga olayının deltaw.delatat büyük eşittir 1 olacak şekilde deltawlerin toplamı şeklinde bir alana yayılan w tayf bandının genişliğinin bütünüyle belirlendiği izlenen yoldan bağımsız olduğunu gösterir. eğer bağıntıya kuantumsal açıdan yaklaşılır ise deltae.deltat büyük eşittir n bağıntısı yola çıkar ki bu bağıntıdan gerekli matematiksel hesaplamalar yapıldığında eğer olay sonsuza kadar sürmüyor yada uzay zamandaki devasa bir kaymasında cereyan etmiyor ise etmiyor ise kuantize olmuş olayın enerjisinin tek bir değeri ile bulanamayacağını ortaya koyar. ismine heisenberg eşitsizlikleri bu eşitsizlikler klasik mekanikten gelen hareket ve enerji niceliği kavramlarının kuantum teorisinde tamamen yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini doğurmuştur ki kuantumsal niceliklerde hareket ve enerjiden söz edilmesi sadece dil alışkanlığı ve anlatım kolaylığından kaynaklanmaktadır örneğin günlük hayatın getirdiği alışkanlıklar ve kolaylıklar yüzünden hala elektronlardan gerçek parçacıklarmış gibi sözeden fizikçiler çoktur. kuantum teorisinin düşünüş tarzına hidrojen atomundaki elektronun proton üstüne düşmesini engelleyen enerjisinin bir altsınırının varlığını ve atomun kararlılığını gösterebiliriz ki bu elektron aynı zamanda zamanı belirli iken yeri yeri belli iken zamanı belli olmayan elektrondur. heisenberg bağıntısı dikkate alındığında çekirdek tarafından çekilen elektronun bir deltar uzaysal yayılımı ve bundan kaynaklanan bir deltar.deltap büyük eşittir n bağıntısına göre deltar ne kadar küçükse o kadar büyük olan bir deltap değerler tayfı vardır, elektron çekirdeğe yaklaştıkça kinetik enerjiside hareket niceliğinin karesine bağlı olarak artar. elekron için minumum bir enerjinin varlığı, elektrostatik kökenli bir potansiyel enerji ile "yer saptayıcı" bir kinetik enerji arasındaki çekişmeden kaynaklanır, bunun yanında enerjinin uzaysal yayılımın heisenberg denklemlerinin kuantumsal kalıbına yatırıldığında ortaya çıkan kinetik enerji benzeri bir enerjinin ortaya çıkmasıdır. bu örnek kuantum matığını açıklayan en iyi örneklerden bir olarak kabul edilir

özünde maddenin enerjinin bir hali, enerjinin ise dalga formunda bir kuantize olmuş olay kısacası maddenin dalga olduğunu söyler.
fazlasıyla kafa karıştırıcıdır ayrıca kimse hakkında pek bişey bilmediği için kulaktan dolma bilgilerle üzerinde atıp tutmak için harika bir mecradır.

özellikle 1935ten sonra bilim kuramında devasa değişiklere neden olmuştur daha çok bir yaklaşımdır yüksek enerji fiziği, katıhal fiziği, teorik astrofizik gibi birçok dalın konularına el atmış olsada en temel uğraşı nötrino, mezon, bozon gibi atom altı parçacıkları hızlandırıp hidrojen odalarında çarpıştırmaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

enerjinin eskiden akışkan ve sürekli bir şey olduğunu sanan insanlar heisenberg ile enerjiğ paketçikleri ve arası olmayan ayrık (discrete) enerji seviyeleri ile karşılaştılar, bunlara quanta (paket) dediler bilim dalı da quantum fiziği oldu. İlgilendiği herşeyi sayacak kadar bilgili değilim ama benim yazmakta oldum makalede (biyofizik konulu) öğrendiğim misal orbitaller, elektron transferi gibi konular quantum fiziğine girmektedir. Quantum mekaniği ise adını unuttuğum manyetik dipolleri yukarı veya aşağı yönlendiren bir aletin sonuçlarına bakarak çıkarılmış hesaplar bütünüdür ki bu hesapların neden böyle sonuçlar verdiği bilinmemektedir, sadece öyle sonuçlar verdiği bilinmektedir. Photon emisyonu ile ilgili konular misal quantum olabilir çünkü o photonu emen arkadaşın bunu tekrar enerji olarak dışarı verirken kendi elektronlarının enerji seviyesi atlaması söz konusu olabilir : misal klorofiller. Gece gece bu kadar toparlayabildim başım ağrıyor d: Ama benden önceki arkadaşlar daha güzel yazmış sanırım zaten hehe

Yukardaki şirin kitapta gördüğünüz şey heisenbergin kedisi, yarı ölü yarı canlı, yani undead o_O ya da quantum mekaniği makro moleküllere uygulanamaz d:

Bir de laorx arkadaşım keşke ekşisözlüğe referans verseydin (tabi orda da sen yazmadıysan d: o durumda copy paste caizdir herhalde :D)

[ Mesaj 03 Mayıs 2007, Perşembe - 05:06 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Basit olarak kuantum fizigi klasik fizikten farkli olarak artik enerjinin surekliliginin olmadigi , kesikli oldugu ve buna bagli olarak parcacik davranislarinin degsitigi fiziktir.
Yani klasik parcaciklardan farkli davranirlar.

Kuantum fiziginde kesin bir bilgiden cok olasilik soz konusudur. Mesela bir elektron nerde sorusu yerine bir elektron hangi yorungeyi izliyor veya nerede olabilir sorusu sorulur.

Bunun bulunmasi icin Schrodinger denklemi kullanilir. Yalniz tabi bu en cok hidrojen gazi icin cozebilirsin. Diger gazlar icin cok fazla yaklasim yapman gerekir ve cozumu cok zor denklemler gelecektir.

edit :
enerjinin eskiden akışkan ve sürekli bir şey olduğunu sanan insanlar heisenberg ile enerjiğ paketçikleri ve arası olmayan ayrık (discrete) enerji seviyeleri ile karşılaştılar, bunlara quanta (paket) dediler bilim dalı da quantum fiziği oldu.

Demis bir arkadas. Hatirladigim kadariyla Heisenberg in rolu kuantum fiziginde daha sonra Heisenberg Belirsizlik Ilkesiyle geliyor. Discrete enerji seviyeleri de fotoelektrik olay deneyiyle kanitlanmistir Max Planck in

[ Mesaj 04 Mayıs 2007, Cuma - 18:38 tarihinde, Bleeding tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Teori üzerine teori üzerine teori teori üzerine teori teori üzerine teori teori üzerine teori teori üzerine teoriden yaparak saçmalanan.. Fizikçilerin oyuncagi olan, "şunu da şöyle yapsak olmuyo mu lan?" diye 10.500 tane kafadan teori atan fizik dali.

Ben böyle biliyorum :P


Demis bir arkadasta.
Fizikte kafadan teori atilan bi dal bilmiyorum acikcasi. Kuantum fizigince sadece belirsizlik var ve kesin bir cevap yerine olasilik var. Ve matematigin yetmedigi yerlerde bir cok yaklasim yapiliyor. Ama eger kafadan atilmis ve bir ise yaramiyor olsaydi nanoteknoloji de olmazdi zira nanoteknolojinin ozelligi cok cok kucuk boyutlarda enerjinin kesikli oldugu boyutlarda , parcaciklarin davranislarinin degismesidir. Bunu kullanarak yeni bir seyler yapiliyor zaten. Eger fark olmasaydi zaten klasik fizik kullanilirdi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kuantum Mekaniğinin "peki şimdi şöyle yapsak ne olcak acep" gibi sorularla temellendirildiği bir gerçektir ama d: (misal newton formüllerini bulduktan sonra klasik mekanikle ilgili bir çok şeyi denemeden formüllerinden türetmiştir, quantumda bu daha zor sanırım, deneyip görmek sonra formüle etmek ilk başlarda daha çok kullanılmış bir yöntem).

Ayrıca kim ikiz? ben mi? ben ikizim evet (a.k.a şizofren)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 1 yıl sonra ...
kuantum fiziği değil de kuantum mekaniği hakkındaki fikirlerim değişti. yok enerji paketçikleriymiş yok belirsizlikmiş falan bunlara gerek yok. eğer maddelerin dalga biçiminde tarif edilebildiğini belirtirsek ve bu dalga biçiminde tarifin ne zamanlar parçacık biçiminde tarife göre daha baskın olduğunu belirtirsek, üstüne bir de dalga biçiminde tarif ile gözlemlenebilir özellikleri ilişkilendirirsek, geri kalan herşey dalgaların içsel özelliği. O baştaki üç şeye de (tabi dediklerimi bir iki eksik ya da fazla olabilir daha henüz o kadar kuantum mekaniği bilmiyorum) bu sistemin aksiyomları gözüyle bakabilirsiniz.

Yani bence kuantum mekaniğinin ismi gayet de dalga mekaniği olabilirdi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şu konuya da bakabilirsin ordan bir alıntı

http://forum.paticik.com/read.php?8,3202225,page=1

Ardeth said:
yarınki kuantum mekaniği sınavına hazırlanırken hazırlanma sürecinin doruk noktasında (konuların bitip de kendimi felsefeye vurduğum an) bu konu aklıma geldi. cevabı basitmiş.

Öncelikle, klasik mekanik bir parçacığın

md2x/dt2 = -dV/dx fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler.

Klasik fizik ise, kuantum fiziği bulunmadan önceki tüm fizik konularının toplamıdır yani newton mekaniği, elektromanyetik, termodinamik vs.

Kuantum mekaniği aynen klasik mekanik gibi bir parçacığın

-h^2/2md^2Y/dt^2 +VY = ihdY/dt fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler.

Ve yine aynı şekilde kuantum fiziği, klasik fizikten sonra ele alınan tüm konuları, kuantum sistemleri, kuantum istatistiği, temel kuvvetler, atom altı ve temel parçacık fiziği, laserler gibi konuları içerir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

calimero said:

dipnot: farazi konularda zilyon tane sayfa var bakalım pozitif bilim ne kadar ilgi çekecek


Ayrıca kime göre farazi neye göre farazi? Bir gün dünya dışı canlıların (akıllı ya da değil) varlığı kanıtlanırsa en önemli araştırma alanlarından biri olur bunu da dip not olarak ben düştüm.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...