Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

''devletçilik'' ilkesi nerede?

eldiablo

Öne çıkan mesajlar

hukumet bı tarafından para cıkaramıyor dıyosun ama tsmf batık bankaların borclarını odemek ıcın 30 kusur mılyar dolar alabılıyor hazıneden ısteyınce

sonra pro hukumetımız batık banka sahıplerının pesınden gıdecek de bu paraları alacak da ohoo.

bı dakka ya bu batık patronlar tayyıp ın secım oncesı ozel helıkopterlerle evlerıne gıdıp ozel toplantılar yaptıgı patronlardı sanırım ha evet.
Sosyal ağlarda paylaş

hiç koruma forgiver özelleştirme yapacaz alt yapı gelişecek, iletişim ucuzlayacak dendi, hani nerde? yok. sattılar araplara 3-5 yıllık karına, ortada icraat yok. hani biraz düşünüp 2 ye bölüp satsalar diyecem eyvallah rekabet olacak, ıı o da yok. devlet tekelini kütle olarak sattılar özel tekelimiz oldu.
Sosyal ağlarda paylaş

"özel tekel" kadar anlamsız bişi olamaz.

özelleştirme varsa tüm özel sektöre açılması gerek,
telekomu bir tutup satmanın mantıgı nedir ki?

bırak bu işi özel sektöre,
superonline, doruk, vesaire...

bak ne hale geliyor türkiyede hat hızı.

telekomu blok halinde satıp bu sekilde tekel bırakcaksan,
hiç özelleştirme daha iyi.
Sosyal ağlarda paylaş

yüzde 55 inin 21 yıllık kirası 6 milyar$, devlet tekeliyken 21 yıllık kârının yarısı neydi? 6 milyarın iki katından çok daha fazla. gelişim var mı? o da yok. kaldık böyle lök diye. google denen şirket iki öğrencinin garajında kuruldu. türkiyede kur bakaym garajında web sitesi kaça patlıyo. (edik ehehe prdn)

[ Mesaj 09 Mart 2006, Perşembe - 23:40 tarihinde, Rahan tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

develtcılık ılkesı nerde ?

yedık onu bız

devrımcılık ılkesı nerde?

onuda yedık ısmını degsıtırdık arapca ısım koyduk

mıllıyecılık ılkesı nerde?

ulkucu baplar yedı onuda mıllıyetcıyım dıyemıyorsun ozgurce artık

halkcılılık ılkesı nerde

valıdesını alıp gıttı 3 hafta once

cumhurıyetcılık ılkesı nerde

ben ulkemı pazarlarım derken arada pazarlandı gıttı

laıklık ılkesı nerde

ulema akrarına ragmen duruyor yerınde az bucul onuda yerler yakında
Sosyal ağlarda paylaş

said:
bu yüzyılda devletçilik olmaz.
ilkeler devrimlere tabidir, cünkü kendilerinden biri devrimciliktir zaten.
kimse kuzey kore gibi icimize kapanalim demiyor, tam tersine küresellesme bu dünyaya tutunabilmek icin zorunlu. fakat, emperyalizm ile küresellesmeyi karistirmamak lazim.
devletcilik ilkesini de anlamak lazim, liberal ekonomiye karsi, ülkeler arasi ekonomik iliskilere yasak koyan veya bir demirperde ülkesi-vari bir yasayisa zorlayan birsey degildir ki devletcilik. neden böyle canavar gösteriliyor veya anlasiliyor anlayamiyorum.
hem küresellik hem de devletcilik ayni anda desteklenebilir bence.
Sosyal ağlarda paylaş

daha liberal bir ekonomiyi kucaklamak, boyle cahil bir cogunluga sahip halkimizin verdigi oylarla basa gelen liderler ve vergi kaciran maliye bakanimiz gibi insanlarla birlikte yasadigimiz surece turk halkini tecavuze ugratir.

her gelen uc bes komisyon verip soyup sogana cevirir bu ulkeyi.
Sosyal ağlarda paylaş

ya iyide devletcilik temelde zaten devletin ekonominin surerligini saglamasi anlamina gelmiyo mu? serbest piyasa ekonomisiyle ne alakasi var pardon? amerika'da da devlet ekonomiye mudehale ediyo gerektigi zaman... 1930'dan beri ekonomi kendi kendini iyilestirir mantiginin calismadigi belli. devletcilik de bunun uzerine cikmis bi sey. yani her seyi sadece ozel sektore birakirsan, bi yerde tikanir. acilmasini yine ozel sektore birakmaktansa devletin isin icine girmesi gerekir. bu abd'de de boyle zaten. ama isin icine girmek illa ki sirket kurup bunu devletin yonetmesiyle olmuyo, devlet is sahasi yaratir; ornegin insaat sektoru, ornegin otoyol sektoru. haliyle devlet istekte bulunur, ozel sektor de bunu karsilamak icin calismaya baslar.

hyr anlamadigim, en basta sooledigim; ne yani, ozellestirince devletcilik ilkesi kalkti mi?
Sosyal ağlarda paylaş

devletçilik ilkesi:

said:
Mustafa Kemal Atatürk yapmış olduğu açıklamalarda ve politikalarında Türkiye'nin bir bütün olarak modernizasyonunun ekonomik ve teknolojik gelişmeye önemli ölçüde bağlı olduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda, devletçilik ilkesini de devletin, ülkenin genel ekonomik faaliyetlerinin düzenlenmesi ve özel sektörün girmek istemediği veya yetersiz kaldığı ya da ulusal çıkarların gerekli kıldığı alanlara girmesi anlamında yorumlamaktadır. Ancak, devletçilik ilkesinin uygulanmasında, devlet yalnızca ekonomik faaliyetlerin temel kaynağını teşkil etmemiş, aynı zamanda ülkenin büyük sanayi kuruluşlarının da sahibi olmuştur.

devlet yap-işlet-ilerde devret mantığında iş yapmamalı. devlet asli görevi olan yasama-yürütme-yargı işlemlerinin düzenliliğini saglamalı.

her alana özel sektör el atmalı, özel sektörün el atması teşvik edilmeli.

en mantıklısı budur, devlet, daha dogrusu o anda başındaki hükümet, artık karabük demir çelik naapıo gibi sorularla ugrasmamalı.
Sosyal ağlarda paylaş

tüm ilkeleride yazalım,

kaynak: http://www.mkutup.gov.tr/ilkeler.html

said:

ATATÜRK İLKELERİ

Atatürk ilkeleri, altı ana başlık altında toplanabilir:

Cumhuriyetçilik:

Atatürk devrimleri siyasi nitelik taşır. Çok uluslu bir
İmparatorluktan ulus devlete geçiş gerçekleştirilmiş ve böylece
modern Türkiye'nin ulusal kimliği oluşturulmuştur. Bu kimliğin oluşmasında, kul nitelikli insanların yurttaş-birey niteliği kazanması önemli bir noktadır. Atatürk bunun yolunu, kısaca halkın kendi kendisini idaresi, yani demokrasi demek olan Cumhuriyet�te görmüştür.

Halkçılık:

Gerek içeriği gerekse hedefleri açısından bakıldığında, Cumhuriyet Devrimi
ayrıca bir sosyal devrim niteliği de taşır. Başta İsviçre Medeni Kanunu
olmak üzere, Batı kanunlarının Türkiye'de uygulamaya konulmasıyla birlikte
kadınların statüsünde köklü değişiklikler olmuş, 1934
yılında kabul edilen bir kanun ile kadınlar seçme ve seçilme hakkını almışlardır.
Atatürk çeşitli ortamlarda, Türkiye'nin gerçek yöneticilerinin köylüler
olduğunu söylemiştir. Aslında bu durum Türkiye için bir gerçek olmaktan
çok bir hedef niteliğindedir. Halkçılık ilkesi sınıf ayrıcalıklarına ve sınıf
farklılıklarına karşı olmak ve hiçbir bireyin, ailenin,
sınıfın veya organizasyonun diğerlerinin daha üzerinde olmasını kabul
etmemek demektir. Halkçılık, Türk vatandaşlığı olarak ifade
edilen bir fikre dayanır. Gurur ile birleşen vatandaşlık fikri,
halkın daha fazla çalışması için gerekli psikolojik teşviki
sağlar, birlik fikrinin ve ulusal bir kimliğin kazanılmasına yardımcı olur.

Laiklik:

Laiklik yalnızca devlet ve dinin birbirinden ayrılması anlamına
gelmez ayrıca eğitim, kültür ve yasama alanlarının da dinden bağımsız olması
anlamını taşır. Laiklik, devletin dini düşünce ve dini kuruluşların etkisinden bağımsız
olması, ve genel olarak düşünce özgürlüğü anlamına gelmektedir.

Devrimlerin birçoğu laikliği gerçekleştirmek amacıyla yapılmış ve diğerleri
ise laikliğe ulaşılmış olması sayesinde gerçekleştirilebilmiştir. Laiklik ilkesi
akılcı ve dini siyasetin dışında tutan bir ilkedir.

Osmanlı döneminde matbaanın geciktirilmesinde olduğu gibi dinin yenilikler karşısında nasıl tutucu bir silah haline geldiğini yaşamış olan Türkiye Cumhuriyeti kurucuları açısından dinin din dışı sivil yapı üzerinde yaratabileceği baskıları önlemenin bir aracıdır.

Devrimcilik:

Atatürk'ün ortaya koyduğu en önemli ilkelerden birisi de devrimciliktir. Bu ilkenin anlamı
Türkiye'nin devrimler yaparak geleneksel kuruluşlarını modern kuruluşlarla değiştirmiş olmasıdır.
Geleneksel kavramların bir kenara itilip modern kavramların benimsenmesi demektir.
Devrimcilik ilkesi, yapılmış olan devrimlerin tanınıp kabul edilmelerinin çok ötesine geçmiştir.

Milliyetçilik:

Cumhuriyet devrimi ayrıca milliyetçi bir devrimdir. Bu milliyetçilik
ırkçı bir yapıda değildir; yurtseverlikle sınırlıdır. Bu devrimin amacı, Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığının korunması ve ayrıca Cumhuriyetin siyasal yönden gelişmesidir.

Bu milliyetçilik, tüm diğer ulusların bağımsızlık haklarına saygılıdır; sosyal içeriklidir;
yalnızca anti - emperyalist olmayıp, aynı zamanda gerek hanedan yönetimine,
gerekse herhangi bir sınıfın Türk toplumunu yönetmesine de karşıdır ve nihayet bu milliyetçilik
Türk devletinin vatanı ve halkı ile bölünmez bir bütün olduğu ilkesine inanmaktadır.

Devletçilik:

Mustafa Kemal Atatürk yapmış olduğu açıklamalarda ve politikalarında Türkiye'nin
bir bütün olarak modernizasyonunun ekonomik ve teknolojik gelişmeye önemli ölçüde bağlı
olduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda, devletçilik ilkesini de devletin, ülkenin genel ekonomik faaliyetlerinin düzenlenmesi ve özel sektörün girmek istemediği veya yetersiz kaldığı ya da ulusal çıkarların gerekli kıldığı alanlara girmesi anlamında yorumlamaktadır. Ancak, devletçilik ilkesinin uygulanmasında, devlet yalnızca ekonomik faaliyetlerin temel kaynağını teşkil etmemiş, aynı zamanda ülkenin büyük sanayi kuruluşlarının da sahibi olmuştur.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
"özel tekel" kadar anlamsız bişi olamaz.

özelleştirme varsa tüm özel sektöre açılması gerek,
telekomu bir tutup satmanın mantıgı nedir ki?

bırak bu işi özel sektöre,
superonline, doruk, vesaire...

bak ne hale geliyor türkiyede hat hızı.

telekomu blok halinde satıp bu sekilde tekel bırakcaksan,
hiç özelleştirme daha iyi.

bütün altyapı telekomun, bedavaya dağıtmadıkça tekeli yıkılamaz.

bunu yıkmanın tek bir yolu var
unakıtan'ın telekominikasyon sektörüne girmesi.

bunu da söylettiniz ya bana :)
Sosyal ağlarda paylaş

Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'nin kuruluş yıllarında ülkede yatırım yapabilecek güçte bireylerin olmadığı için devlet bu açığı kapamak için yatırımları yapmış.Böyle bakarsak özelleştirme yapılması son derece doğal.Ancak akp'nin yaptığının özelleştirmeden farklı olduğunu düşünüyorum.Hem yapılan özelleştirmelerin usulsüz olduğu hakkında dönen bir sürü iddia var hem de bence ülkeyi güpegündüz satıyorlar .
Sosyal ağlarda paylaş

biraz önyargı da var
mesela telekom da tekel, tüpraş da tekel
ama kafalar nedense hep telekoma
erdemir de 2 tekelden biri, onun içinde aynı şey geçerli

evt birinde ülke kurmak için satiyorsun birinde de ülkeyi ayakta tutmak için(şubat krizi örneğin başa gelen)
amaçları farklı olabilir, (karşılaştırma amaçlı söylemiyorum zaten sadece örnek olarak verdim)
ama ikiside iyi amaçla yapılıyor yani ülkeyi batırmak için özelleştirme yapmak istemez kimse

peki bu yapılanlar doğru mu yoksa yanlış mı?
bu konu da karın, zararın hesabı nasıl yapılır, ben bir hesaplama yöntemi bilmiyorum o açıdan benim açımdan zaman gösterecek.
Sosyal ağlarda paylaş

bir kere forgiver, 51% özellestirme dünyanin hicbir yerinde yoktur heralde, ben böyle bir sacmaligi ilk defa gördüm cünkü.
ikincisi, telekom özellestirilecek olsa bile, kontrolü devlette olacak sekilde yapilir bu. cünkü telekom ülkenin her seyidir ya. bizim güvenligimiz araplarin elinde su an, beni cok rahatsiz ediyor, gerci senin icin üstün irk olabilirler hem kuran da onlara inmis kötü bisey yapmazlar ama iste napiyim :((((
Sosyal ağlarda paylaş

kuran tüm insanlığa indirildi önce onu düzeltelim
daha sonra "arabın arap olmayana, arap olmayanın da araba karşı bir üstünlüğü olmadığı" sözünü hatırlatalım
ondan sonra lets kick racism out of thoughts yapalım
(bu resmi çok seviyom dayanadım ekledim)
insanların iyi niyeti, insanın içinden gelirle bitirelim konuya dönersek

%51 özelleştirmeyi duymaman çok garip; hangi salak iş adamı yönetim kurulunda söz sahibi olamayacağı bir şirketi satın alsın di mi?

güvenlik konusunda, herhangi bir olağanüstü durumda el koyma yetkisi var devletin
daha sonra mit diye bir kurum var bilirsin sanırım, o tel görüşmelerini dinleyemeyecek durumda olduğunu mu düşünüyorsun, telekomun özelleştirilince.

[ Mesaj 10 Mart 2006, Cuma - 16:35 tarihinde, forgiver tarafından güncellenmiştir ]

Sosyal ağlarda paylaş

forgiverım halka arz diye bişi duymadın mı hisse falan. %49 unu da öyle satıyorlar. %51 in satılması aradaki %2 lik hissenin altın hisse oluşundan ve baya yüksek para etmesinden geliyor.

madem tekel kalacaktı, neden devlette kalmadı?
kar eden devlet tekeli, özel sektör tekelinden iidir.

ben de bilgisayarımda web uygulamaları host etmek istiyorum ya, ben de 10$ a internetim olsun istiyorum offff of.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...