Penthesilea Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 said: Ezan arapça okunur. Çünkü yabancı bir ülkede o dili bilmeyen kişi ezanın okunduğunu anlamaz. Bu yüzden ezan arapça okunur diye biliyorum. Tabi ki Türkçe okunsaydı daha güzel olurdu ama naapalım işte müslümanlıkta ortak dil arapça. Edik: Tüm sayfaları okumadım. Bu yorum yapıldıysa katılmış olayım bari :)21. yuzyilda, yabanci bir ulkede, namaz vaktini ezanla belirleyecek adam bul bana, gidip hepsine birer tane Casio vericem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arma Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 @Penthesilea Namaz vaktini bilmek ayrı şey, namazın okunduğu dil ayrı şey. O zaman hiç ezan okunmasın konusu tartışılır. Ezan ilk Arapça okunmaya başladığı zaman saat o kadar yaygın değildi ki. Öylece başlamış devam etmiş. Ezan arapça geldiği için öyle başlamış. Sonradan saat yaygınlaştı ezanın dilini hadi değiştirelim demezlerki. Ben hiç saati geldi hadi namaz kılalım diye tam saatine bakan görmedim. Kılanlar yaklaşık olarak saatine bakar. Hazırlıklarını yaparlar. Ezan okununcada kılarlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Ezan benim bildiğim kadarıyla, ezgili müzik gibi birşey. İsteyen istediği dilde okusun ama sesi fazla açmasınlar kafa yapıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
malik Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 said: Bir hristiyan gunde 5 defa kendi dininin yalanlanmasini dinlemek zorunda birakiliyorum diyorum, kultur diyorsun. bir müslümanın hayatta olması ve dinini anlatması da yalanlama oluyor başkalarını,ama dinini anlatmasın ? yok böyle bir şey,birinin dinini kendi inandıklarına göre yaşaması akl-ı selim bir insanı ne kadar rahatsız eder ki . yüzyıllardır ezan ve çan sesleri içiçedir bu ülkede ve belki çoğu ülkede bu güzellik yok,çok yüzeysel olur insanları rahatsız ediyor diye düşünmek ezan hakkında,ben dindar bir gayrimüslimin de rahatsız olucağına inanmıyorum ve şahsen görmedim. [ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 21:44 tarihinde, malik tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 21:45 tarihinde, malik tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 ezan okunması, cemaatin olduğunun göstergesidir. ezan okunuyorsa, orada cemaatle namaz kılınır. bizde günde 5 vakit mass var yani. thx. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 sonuç olarak fikirler çeşitli ve rahatsız edici bulanlar var, acayip sevip mp3 playerına atanlar var. gelenekler genelde anlamsız olmaya başladıklarında degil negatif etki yaptıklarında bozulurlar; bu buyuklukte bir oluşum goremiyorum ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Abi mesele begenip begenmemek degil ki. Ben de mesela talael bedr-u aleyna (ki adini dogru yazamadim tahminen) ilahisini ciddi olarak cok severim, hatta Islam harika kullanmis bence muzigin insandaki etkisini. Ezani da kimsenin evinde calmasina karisan yok. Benim gostermek istedigimi gormuyorsunuz ondan anlatamiyorum. 1 tane bile gayrimuslim olsa bu ulkede, o ezanin calmasi bence yanlis. Sebeplerini de yukarda yazdim yani. Tabi bu boyle bi forumda cozulecek bi sorun olsa bu kadar yildir suregelmezdi sanirim tartismalar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 ezan arapçadır. okunur. okunmasın diyenin sözü geçmez [ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 23:00 tarihinde, fede tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
numberten Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Ezan okunmasın diyeni de gördüm artık ne görsem şaşırmam. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 ordaki "begenme" ibaresini küçümsemek için kullanmıştım aslında. şimdi soyleyince kötü oldu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arlooax Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 said: Baska yerde soyle baska yerde boyle demeyin bu arada iste yok ABD boyle din baskisi yapiyo falan, orasi ABD burasi Turkiye, yanlisi degil dogruyu hedef almaliyiz. Can sesi, ezan sesi, ku$ sesi vs vs;O ses her ne ise, birkere din baskisi amaci tasiyan bir sey degil. Amaclari belli o seslerin. Dogruyu hedef almak ise, dogru dedigimiz olay bile kisisel tanimlara dayanirken, kimin dogrusunu hedef alicagiz mesela? Bana gore dogrusu, ezan hangi dilde anlasiliyorsa o dilde okunsun, en fazla sabah namazlari belki regule edilsin diyebilirim, herkes kendi takip etsin misali, o da gayrimuslum ve inancsiz arkadaslara saygi gosterelim babinda. Kuran kesinlikle turkce okutulsun. Ne okudugunu bilmeyenler yuzunden boyle cahil surusu dolasiyoruz. Hatta bu kuran tercumelerini yapanlar iyice bir SIK elensin, ne yazdiklarinin farkinda degiller. Gerekirse falakaya yatirilsin bu sacmalayan arkadaslar. Vs vs .. Uzun lafin kisasi, herkesin dogrusu kendisine. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Passanger Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Ezan kuran türkçe olmalı. Türkçe ibadet edebilmeliyiz. Sanki Türkçe anlamıyor dua ettiğimiz kişi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
EagleEye Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 ülkedeki çoğunluk ezan okunsun istiyor, o yüzden ezan okunuyor. mesela ben tayyip başbakan olmasın istiyorum ama oluyor. yada kıbrısa kokoreççi açsınlar istiyorum açılmıyo. kokoreç istiyorum lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Messor Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Dinle ilgili herşey o bölgenin diliyle olmalıdır. Çünkü bu şeye benzer, gay demek ibne demekten kat kat daha kolaydır. Televizyon programlarında bile gördüm bunu. Bir şeyin anlamını en baskın kendi dilinde hazmedersin. Dinine bağlı olan insanların, arapça duaları vesaire ne kadar anladıkları, anlamlarını ne kadar bildikleri tartışılır. Amaç insana bir şey anlatmaktır, ezberletmek değil. Zaten bu mantık, koyun psikolojisine büyük destektir. Ezana gelince. Bence okunmamalıdır. Herkes istediği vakitte istediği hatırlatmayı elde edebilir günümüzde. Ben müslüman olmayarak sabahın köründe derin uykuya çok zor geçebilen biri olarak uyandırılmaktan nefret ediyorum. Sabah bariz bunun etkisini görebiliyorum. Ha beni uyandırmasa bile bunu duymak zorunda hissetmiyorum kendimi. Bu söze gelen cevapta çok klişedir. "Türkiye'nin bilmem kaçı müslüman". İsterse bu ülkede müslüman olmayan 100 kişi olsun, bence yine de okunmamalıdır. Çoğunluk psikolojisi hiç sistematik değildir. Ha ben illa 5 vakit duyacağım diyorsa da ezan okuyan bilimum alet edevat var. Dinin kültürel boyutuna gelirsek, bir dinin bir topluma kattığına kültür denmemeli bence. Yani bu bir inanç, evrensel bir şey. Senin toplumuna mahsus bir şey değil. Böyle düşünüyorum. Ezan konusunda da, bu ülkede yabancı olmak da zor iş olsa gerek. Sürekli size ait olmayan ve anlam olarak ağır bir uyarı ile karşılaşıyorsunuz. Ağır derken, bunun din unsuru oluşundan söz ettim. Camiler var olsun, kiliseler olsun, her türlü ibadethane olsun. Dinine bağlı insanlar, ibadetlerini yerine getirsinler. Ama ben bu ezan olayını şampiyon olunca sokaklarda korna çalan takımlardan farkını göremiyorum. Baskın olanların düdük öttürmesi gibi. [ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 23:25 tarihinde, Messor tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arma Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Bilmediğim için yorum yapamayacam ama bilen birisi varsa açıklama ypabilirmi? Kilisenin çan çalma muhabbeti nasıldır? Ne zamanlar çalar? Yüksek sesli midir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Molto Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 bence ezan okunsun ama sadece bir yerde okunsun herkes nerede okunduğunu tahmin etmeye çalışsın bilenler cennete gitsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
EagleEye Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 valla zamanını bilmiyorumda uzaktan duyulan bişi akşama doğru çalıyodu hehe /molto: ehuehuhe süpermiş [ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 23:32 tarihinde, EagleEye tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 sadece pazar gunu ve olen biri oldugunda çan çalar. hatta çanlar kimin için çalıyor adında bir ernest hemingway romanı da vardır evet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arlooax Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 said: Kaldi ki guzeldir boyle seylerin gelenek olarak yerlesmesi genelde, mesela bayramlar falan. Ama bu baska bir olay. Bir hristiyan gunde 5 defa kendi dininin yalanlanmasini dinlemek zorunda birakiliyorum diyorum, kultur diyorsun. Hiristiyanin kendi dini bizim kitabimizda dogrulanirken, ustune ustluk ister Hristiyan ol, ister musevi ol, ister hicbirinden haberin olmasin, aklinda kalbinde beni bulmus ol, hayatta guzelliklere imza at, korkmana gerek yok derken Kuran; Dininin 5 defa ezan tarafindan yalanlamasi gayet dogal olur Penthcim, eger okumamissan Kuran'i ;) Bizdeki en buyuk yanlislik bu, ezan vs vs bunlar hikaye, yuzde 99 u musluman bir ulke iddasinda olan bir ulke, bu iddia samimi dogru ise ( ki degil tartismaya gerek yok ); Fakat oyle oldugunu varsayalim,benim iddiam da bu yuzde 99 un yuz 98 i Kuran'dan bir haber, okuyup arastirmamis, kitabin icindekileri irdeleyip ogrenmek yerine bas ucuna asmis, kitapda yazanlar ile degil sagdan soldan, anadan babadan, dededen duydugu ile muslumanim diyen tipler. Iste bu tipler ortami karistiran tipler zaten. Kicina bomba takip patlayan da bunlar, karisini doven de bunlar, olayin icine eden bunlar. Fakat teoride baktigin zaman, bunlar da okumadiklarindan kitabi bu sekildeler. Ironic bir olay, iki uctakilerin ortak bir noktasi. Bu arada okumaktan kastim, altini cize cize okumak, anlamadigini oturup kendin arastirmak, Cross checkler yapmak tercumeler arasinda, calismak yani Kurani bir calcules dersi gibi ..vs vs .. Daha acik olmak gerekirse kendimden ornek veriyim, benim bas ucumda 7 adet Kuran var, turkce olanlar malesef en kotu ceviriler; En iyiler arasinda olmasi gerekirken malesef. Hepsi sari highlighter ile cizilmis, saygisiz oldugumdan degil, saygimin buyuklugunden, ogrenme hevesimden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arma Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Sonuçta 5 vakit ve hergün olmasa bile çan çalıyor yani. Yabancı ülkelerdeki müslümanlarda buna katlanıyor o zaman. Etfarta müslümanlarda var diye kilisenin çan çalmama gibi bir düşüncesi olduğunu sanmam. Tamam arada 1 ve 5 sefer arası fark var. Ama diğer dine sahip insanlara saygı açısından bakacak olursak aynı mantık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 ehe ehehe arloox, evet. hehe. neyse devam edeyim, kur'an-ı kerim kendinden önceki bütün peygamberleri ve ilahi dinleri geçersiz kılar ve tek dogru yolun islamiyet oldugunu vurgular, kendi içinde de bunu incilin gokten indirildigine ama insanların bunu bozduguna baglar (ki incile sorarsak onun gokten indirilmek gibi bir iddiası yoktur, isanın hayatını anlatır). işin özü kuranıkerim hoşgörü gösterir ama arkasından cehennemin adresini de gosterir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Yahu ezan enstrumental olsa birsey der miyim sence ben? Anlatmaya calistigim o, "Allah-u ekber, Allah-u ekber, la ilahe illallah" diye baslamiyor mu ezan? Gunde 5 defa bu sozlerin gayrimuslimlerin uzerine vurulmasi bana yanlis geliyor. Arlocum ben okudum kur'an'i, yani tabi altini cize cize okumadim da, orda Hristiyan, Budist farketmez demek istedigim baska dindi. Hatta Islam, Hristiyanligi "out-of-date" yapan bir din oldugundan daha da iyi bi ornek bence. Neyse, anlatmak istedigimi anlattim ben, millet katilacak diye bir kaide tabi ki yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 said: 21. yuzyilda, yabanci bir ulkede, namaz vaktini ezanla belirleyecek adam bul bana, gidip hepsine birer tane Casio vericem. Casio'nda GPS ve dünya camiiler koordinatları var mı? asuahaha tatildeyim antalya'da, otelin arkasında bi yerlerde köy var. millet çiftçilik yapıyor. otobüs havaalanından getirirken bizi seraları görmüşüm.. ama standart uyuyorum işte yolda, kaf cama dayalı.. her neyse, cuma günü işte salâ okundu.. öncelikle tatilde denize giren ve haliyle saat, cüzdan etc taşımayan benim gibi bi sürü tatilciye cuma bugün ve namaz kılınacak uyarısı geldi.. dahası; ben bilmem cami nerede, kıble ne taraf.. kasmam hiç. duydun mu selayı? kulakların var, ses nereden geliyorsa cami oradadır.. doğru yönde yola çıktın mı sorarsın zaten cami burada mı diye. kısaca sadece casio yetmez, GPS'i haritası falan da olmalı ve daimi olarak cami yerleri falan update edilmeli. her müslümanın alabileceği kadar ucuz ve 70lik dedelerin kullanabileceği kadar kolay bir arayüze sahip olmalı. her ülkeden müslümanlar bunun verdiği mesajları anlayabilmeli.. dur bi sn.. bu var aslında.. ee şey.. ezan okunuyor bunlar için di mi? ehehh ama yaklaşım ilginç, gereksiz bence ancak ilginç. hakkını yememek lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arlooax Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Ben Can sesi duydugum da rahatsiz olmuyorum. Amaci belli o sesin; Rahatsiz olmam icin bir sebep yok; En azindan benim icin. Ezan sesi de ayni sekilde amaci belli; Insan assalamak degil ezan okuyan arkadasin amaci velakin Can calan elamanin amaci. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arma Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 İşte bunu demek istiyorum bende. Aynı olay. 2 sinede saygı göstermek lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar